Helmut Käutner (1908-1980): regie, cast en scenario.
Er zijn 52 films gevonden.

Legenden - Curt Jürgens

1998 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1998. Documentaire van Roland May. Met o.a. Robert Jungbluth, Judith Holzmeister, Artur Brauner, Jacques Orth en Helmut Käutner.

Derrick - Auf eigene Faust

1979 | Mysterie

Duitsland 1979. Mysterie van Zbynek Brynych. Met o.a. Horst Tappert, Fritz Wepper, Horst Frank, Karl John en Helmut Käutner.

Rauch wordt als jonge rechercheur voor het politiecommissariaat neergeschoten en hoofdinspecteur Derrick (Tappert) ontdekt dat zijn jonge collega een bende valsemunters op het spoor was. Let vooral op de schrijnende verschijning in een bijrol van de legendarische Duitse filmregisseur Helmut K[KA3]autner (als Duktus) kort voor zijn dood.

Mulligans Rückkehr

1977 |

Duitsland 1977. Helmut Käutner. Met o.a. Buddy Elias, Gracia Maria Kaus en Helmut Qualtinger.

Rauch wordt als jonge rechercheur voor het politiecommissariaat neergeschoten en hoofdinspecteur Derrick (Tappert) ontdekt dat zijn jonge collega een bende valsemunters op het spoor was. Let vooral op de schrijnende verschijning in een bijrol van de legendarische Duitse filmregisseur Helmut K[KA3]autner (als Duktus) kort voor zijn dood.

Karl May

1974 | Biografie

Duitsland 1974. Biografie van Hans Jürgen Syberberg. Met o.a. Helmut Käutner, Kristina Söderbaum, Käthe Gold, Attila Hörbiger en Willy Trenk-Trebitsch.

Een van de meest ingetogen Syberberg-filmopera's met Helmut Käutner als de schrijver van de beroemde Indianenboeken. Een overtuigend epos in het heimwee naar burgerlijke zuiverheid en een verrassende blik op de schrijver May. Scenario van regisseur Syberberg. Camerawerk van Dietrich Lohmann.

Versuchung im Sommerwind

1973 | Komedie

Duitsland 1973. Komedie van Rolf Thiele. Met o.a. Helmut Käutner, Yvonne Furneaux, Christiane Hörbiger, Paul Hubschmid en Peter Vogel.

Met drie vrienden als oppassers wil een beroemd medicus zich verzekeren van de trouw van zijn echtgenote, wanneer deze alleen op vakantie gaat naar de Middellandse Zee. Zijn vrouw neemt wraak door met alle drie een verhouding aan te gaan. Licht amusement, te gemakkelijk aangepakt om echt leuk te zijn.

Tatort - Der Richter in Weiß

1971 | Mysterie

Duitsland 1971. Mysterie van Peter Schulze-Rohr. Met o.a. Walter Richter, Erika Pluhar, Helmut Käutner, Edgar Hoppe en Joachim Richert.

Een moord op een geneesheer-directeur van een ziekenhuis en een maar al te vlot bekennende echtgenote Brigitte Beerenberg (Pluhar), die zegt uit zelfverdediging te hebben gehandeld - de moord op een hoertje en de snel bekennende souteneur Kolanowski (Gehlen) - lopen parallel aan elkaar. Tijdens de rechtszitting zorgt pyschiater Dr. Robert Klemm (K[KA3]autner) voor een plotselinge ommekeer, waar zelf commissaris Trimmel (Richter) niet op gerekend had. Onderhoudend misdaadwerkje vol kronkels naar een behoorlijk scenario van Friedhelm Werremeier en Peter Schulze-Rohr. Frank A. Banuscher keek door de camera.

Die Frau im Weiß

1971 | Drama

Duitsland 1971. Drama van Wilhelm Semmelroth. Met o.a. Heidelinde Weis, Christoph Bantzer, Eva Christian, Helmut Käutner en Pinkas Braun.

Bijzonder succesrijke tv-film in drie delen naar de ontspanningsroman [KL]The Woman in White[KLE] van de Engelsman (William) Wilkie Collins uit 1860. Walter Hartright (Bantzer), een jonge schilder uit Londen moet op een oud kasteel twee zussen de schilderkunst leren. Laura (Weis), de knapste van de twee, is meteen weg van Walter, maar zij kan hem niet krijgen omdat ze moet trouwen met Sir Percival (Braun). Die snoodaard trouwt echter alleen om het geld en omdat hij het geld onmiddellijk nodig heeft, besluit hij haar uit de weg te ruimen. Laura blijkt achteraf nog in leven te zijn, zij het als `de vrouw in het wit`... Gedraaid door een specialist van dit soort Victoriaanse mysteries, Semmelroth (1914-1992) naar het scenario van Herbert Asmodi, ook al een ingewijde, want die bewerkte niet minder dan vier romans van Collins. Voor een groot publiek met een fraai verhaal en pompeuze, opera-achtige personages. De bekende Duitse regisseur Helmut K[KA3]autner (1908-1980), de maker van 36 bioscoopfilms, waaronder DIE LETZTE BRŸCKE en DES TEUFELS GENERAL, speelt de rol van Sir Frederick Fairlie. 'De man in het zwart' wordt gespeeld door Beaumont. Het camerawerk is van Dieter Naujeck.

Hauser's Memory

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van Boris Sagal. Met o.a. Robert Webber, Susan Strasberg, David McCallum, Leslie Nielsen en Lilli Palmer.

Psychologische thriller, gebaseerd op verhaal van Curt Siodmak. Geleerde McCallum injecteert zichzelf met de hersensappen van een andere man en maakt op die manier diens ervaringen uit WO II mee. In Europa opgenomen. Scenario van Adrian Spies.

Die Feuerzangenbowle

1970 | Komedie

Duitsland 1970. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Walter Giller, Uschi Glas, Theo Lingen, Fritz Tillmann en Hans Richter.

Dit was Käutners laatste bioscoopfilm. Gauw een ander kanaal opzoeken. Biljarten of een demonstratie organiseren is ook leuk.

Babeck

1968 | Misdaad

Oostenrijk​/​​Duitsland 1968. Misdaad van Wolfgang Becker. Met o.a. Helmut Käutner, Curd Jürgens, Helmut Lohner, Cordula Trantow en Siegfried Lowitz.

Het titelpersonage laat anderen voor zich zwoegen, en rekent genadeloos af met degene die tegen hem in gaat. Als marionetten gehoorzamen zij dan ook hun meester Babeck. Wie niet luistert, wordt omgebracht. Onderzoeksjournalist Krupka (Lohner) komt achter een boel onkieze zaken en een heet spoor leidt naar Genua, waar hij in de finale Babeck ontmaskert. Een schitterende cast met als blikvangers Berger als Susanne Stefan, Lowitz als Weingarten, J[KA3]urgens als de man in de rolstoel, K[KA3]autner als de weinig succesrijke arts Dr. Brenner en de jonge regisseur Verhoeven (de Duitse, niet de Nederlandse!) als Körner. Het scenario is van Herbert Reinecker, die vooral in eigen land bekend werd als de scenarist van bijna niet meer te tellen afleveringen van Der Kommissar en Derrick. Het camerawerk is van Rolf Kästel en Gerhard Fromm. Deze miniserie wordt meestal in drie delen uitgezonden. Heeft een halve eeuw later nog niets van zijn kracht ingeboet. Mono.

Ludwig Thomas Lausbubengeschichten

1964 | Komedie, Familiefilm

Duitsland 1964. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Michl Lang, Hans Kraus, Heideline Weis, Käthe Braun en Käthe Braun.

De ondeugende Ludwig heeft voor elk probleem zo zijn eigen oplossing. De meeste volwassenen zijn daar echter niet zo blij mee. Net als de meeste komische Duitse films is deze film ook niet echt leuk.

Das Haus in Montevideo

1963 | Drama, Komedie

Duitsland 1963. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Heinz Rühmann, Paul Dahlke, Michael Verhoeven, Fritz Tillmann en Doris Kiesow.

Professor Traugott heeft ooit uit morele verontwaardiging zijn zusje het huis uitgezet toen deze ongehuwd zwanger bleek te zijn. Als jaren later zuslief overlijdt laat ze Traugott een huis in Montevideo en 250.000 mark na op voorwaarde dat een van zijn twaalf dochters hetzelfde overkomt als zij. Scenario van regisseur Käutner naar het toneelstuk van Curt Goetz. Camerawerk van Günther Anders.

Die Rote

1962 | Drama

Italië​/​​Duitsland 1962. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Ruth Leuwerik, Rossano Brazzi, Gert Fröbe, Richard Münch en Girogio Albertazzi.

Filmische poëzie die op de kijker afkomt als schokbeton want natuurlijk loopt het slecht af met Leuwerik als ze wat anders wil dan haar luxueuze sleurleventje.

Zu jung für die Liebe

1961 | Romantiek

Duitsland 1961. Romantiek van Erica Balqué. Met o.a. Loni von Friedl, Heinz Blau, Wolfgang Reichmann, Adelheid Seeck en Helmut Käutner.

Twee jonge mensen worden verliefd en zij raakt in verwachting. Tegen de wil van de ouders besluiten zij het kind te houden. Het onbegrip van de ouders tegenover de moderne jeugd is een thema dat begin jaren 1960-70 zeer geliefd was, maar nu hopeloos verouderd is.

Schwarzer Kies

1961 | Misdaad

Duitsland 1961. Misdaad van Helmut Käutner. Met o.a. Helmut Wildt, Ingmar Zeisberg, Hans Cossy en Wolfgang Büttner.

Omdat er in de kortst mogelijke tijd een vliegveld moet worden aangelegd gaat men over lijken. Nog maar eens een film over corruptie, en alhoewel vakkundig in elkaar gezet, blijft de intrige maar povertjes.

Wir Kellerkinder

1960 |

Duitsland 1960. Jochen Wiedermann. Met o.a. Wolfgang Neuss, Jo Herbst, Karin Baal, Ingrid van Bergen en Helmut Käutner.

Een filmisch cabaretprogramma over drie `gekken` die een parodie maken op de Hitlertijd, het verbod op jazz in de DDR en het `Wirtschaftswunder` [KA2]a la Hoffmanns WIR WUNDERKINDER (waaraan scenario-schrijver Wolfgang Neuss ook had meegewerkt).

Sans tambour ni trompette

1960 | Oorlogsfilm

Duitsland​/​​Frankrijk 1960. Oorlogsfilm van Helmut Käutner. Met o.a. Jean Richard, Françoise Rosay, Hardy Krüger en Dany Carrel.

De regisseur bewerkte met Jean l'Hote de roman Un dimanche au champ d'honneur van laatstgenoemde, over de vriendschap tussen een Franse militair en zijn Duitse alter-ego, gedurende de oorlog van 1870. Met de charme van de ietwat verjaarde, maar realistische films van destijds, een bekwame reconstructie, boeiende personages en voor een keer een benadering van de oorlog vanuit komische hoek. Een van de meest geslaagde films van een regisseur, die overigens dan weer goede en dan weer slechte films aflevert. Ook bekend onder de titel GANS VON SEDAN, DIE.

Das Glas Wasser

1960 | Historische film, Musical

Duitsland 1960. Historische film van Helmut Käutner. Met o.a. Gustaf Gründgens, Liselotte Pulver, Sabine Sinjen, Hilde Krahl en Horst Janson.

Verfilmde bewerking van Eugène Scribes toneelstuk das glas wasser met chansons als 'Elegie Royale' en 'Es musz an Arthur selber liegen'. Een gekostumeerde musical over de Engelse koningin Anna omstreeks 1710. Eerder door Ludwig Berger in 1923 verfilmd met Lucie Höflich en Mady Christians.

Die Gans von Sedan

1959 | Historische film

Duitsland 1959. Historische film van Helmut Käutner. Met o.a. Hardy Krüger, Jean Richard, Françoise Rosay, Dany Carel en Theo Lingen.

In de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 verwisselen een Franse en een Duitse soldaat van uniform, worden vrienden en beiden verliefd op hetzelfde meisje. Ach ja, die oorlogen toch. Het scenario is van Jean L'Hote en regisseur Käutner naar de roman Ein Sonntag auf dem Felde der Ehre van L'Hote. Het camerawerk is van Jacques Letellier.

Der Rest ist Schweigen

1959 | Drama

Duitsland 1959. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Adelheid Seeck, Heinz Drache, Boy Gobert, Rainer Penkert en Charles Régnier.

Het Hamletverhaal verplaatst van Denemarken naar het Roergebied en naar de jaren vlak na WO II. Een loodzware film met te veel Käutner-pretenties. Het scenario is van regisseur Käutner. Het camerawerk is van Igor Oberberg.

A Stranger in My Arms

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. June Allyson, Jeff Chandler, Sandra Dee, Charles Coburn en Mary Astor.

Piloot Chandler werd reeds meermaals op het matje geroepen wegens zijn roekeloze vliegstijl. Uiteindelijk krijgt hij startverbod. In deze onledige periode wordt hij verliefd op de rijke Allyson, weduwe van een vriend van hem die in Korea is gesneuveld. Zakdoekendrama van de bovendste plank waarbij liefhebbers flink kunnen snotteren. Het is allemaal zo stereotiep en clichématig in beeld gebracht dat het niet meer kan boeien, ook al is de film erg goed verzorgd en valt er op de acteerprestaties weinig aan te merken. Vooral Astor is grandioos als de dominerende schoonmoeder. Peter Berneis bewerkte de roman And Ride A Tiger van Robert Wilder. Voor de fotografie tekende William Daniels. Gefilmd in CinemaScope.

The Restless Years

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. John Saxon, Sandra Dee, Margaret Lindsay, Teresa Wright en James Whitmore.

Vakkundige bezetting in een opgeblazen melodrama over het leven in een klein stadje, de generatiekloof, goed bewaarde familieschandaaltjes, enzovoort. Naar het toneelstuk Teach Me How to Cry van Patricia Joudry-Steele, door Edward Anhalt tot scenario bewerkt. Camerawerk van Ernest Laszlo. Gedraaid in CinemaScope.

Der Schinderhannes

1958 | Drama, Komedie, Biografie, Misdaad, Romantiek

Duitsland 1958. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Curd Jürgens, Maria Schell, Fritz Tillmann, Christian Wolff en Paul Esser.

Naar het gelijknamige toneelstuk van Carl Zuckmayer. Curd Jürgens speelt 'der Schinderhannes', een soort Duitse Robin Hood, die eind 18de eeuw met de Franse bezetter bakkeleide. Aardig is dat Käutner geen zoetsappige held maakt van deze notoire boef. Der Schinderhannes vindt het bijvoorbeeld heel amusant als twee vrouwen met elkaar op de vuist gaan, hij zoent ongevraagd een Franse dame en jat meteen haar halscollier, en als een portretschilder hem uitnodigt voor hem te poseren, blijkt overduidelijk hoe ijdel hij is. Käutners film zit goed in elkaar, en mocht - gezien de pracht decors en knappe kostuums - kennelijk wat kosten. Mooie muziek van Bernhard Eichhorn.

Monpti

1957 | Romantisch drama

Duitsland 1957. Romantisch drama van Helmut Käutner. Met o.a. Romy Schneider, Horst Buchholz, Boy Gobert, Mara Lane en Olive Moorefield.

'Haben Sie einen Augenblick Zeit?' vraagt de regisseur zelve, in de openingsscène op een Parijs' pleintje tegen een boom leunend, aan de kijker. 'Dann möchte ich Ihnen eine kleine Geschichte erzählen.' Aldus geschiedt: het verhaal van de ontmoeting, in de Jardin du Luxembourg, tussen een armlastige Hongaarse kunstenaar en een Franse naaister die tot een romance leidt. Dankzij Käutners preferentie voor het poëtisch realisme van Carné en Prévert werd de debuutroman uit 1934 van Gábor von Vaszary tot kwaliteitsverstrooiing in spetterende Agfacolor. Cameraman Heinz Pehlke wisselt levendige locatieopnamen af met sfeerrijk uitgelichte studiointerieurs en Horst en Romy tortelen er op los.

Die Zürcher Verlobung

1957 | Musical, Komedie

Duitsland 1957. Musical van Helmut Käutner. Met o.a. Liselotte Pulver, Bernhard Wicki, Paul Hubschmid, Wolfgang Lukschy en Roland Kaiser.

Een verfilming van Barbara Noack's roman met schlagers als 'Du hast mir nie gesagt: es gibt nur dich' en 'Ja, ja die Liebe in der Schweiz' over een schrijfster die haar verse liefdeservaringen verkoopt aan een filmregisseur.

Ein Mädchen aus Flandern

1956 | Oorlogsfilm, Romantiek

Duitsland 1956. Oorlogsfilm van Helmut Käutner. Met o.a. Nicole Berger, Maximilian Schell, Viktor de Kowa, Anneliese Römer en Gert Fröbe.

Een warme, eenvoudige, hartveroverende liefdesgeschiedenis over een Duitse officier die verliefd is op een Vlaams meisje, maar het is WO I.

Der Hauptmann von Köpenick

1956 | Komedie, Drama

Duitsland 1956. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Heinz Rühmann, Hannelore Schroth, Erich Schellow, Willy A. Kleinau en Martin Held.

Naar het gelijknamige toneelstuk van Carl Zuckmayer, die ook meeschreef aan het scenario. Der Hauptmann von Köpenick kreeg in Berlijn zowaar zes filmprijzen, overigens niet tot genoegen van de kritische filmpers. Jonas van Ottomar Domnick was toch een veel mooiere film, een heuse auteursfilm bovendien. Waarom moest Zuckmayers oubollige verhaal (over een schoenmaker die zich als legerkapitein verkleedt om in het bezit te komen van een broodnodig paspoort), met uitgerekend bonhomme Rühmann in de hoofdrol zo dik in de prijzen vallen. Käutner kon er niet mee zitten. Hij had zijns inziens een volwassen komedie afgeleverd, een serieuze zij het luchtige satire over het Pruisische ontzag voor uniformen.

Ludwig II: Glanz und Ende eines Königs

1955 | Biografie, Drama, Historische film

Duitsland 1955. Biografie van Helmut Käutner. Met o.a. O.W. Fischer, Ruth Leuwerik, Friedrich Domin, Paul Bildt en Marianne Koch.

Alles in deze biopic van de Beierse koning ziet er pico bello uit, maar een beetje saai is het wel. Vooral in het begin als de vorst lange gesprekken voert tijdens wandelingen in de paleistuin. Maar in de jaren '50 was die statische manier van filmen kennelijk geen bezwaar. Het publiek genoot van de technicolor-kleuren, de kostuums, en de toenmalige filmsterren. Naast titelrolvertolker O.W. Fischer zien we toppers als Ruth Leuwerik als Sissi, Friedrich Domin in de rol van Bismarck en Paul Bildt als componist Wagner. De film werd deels opgenomen op de sprookjeskastelen die Ludwig tijdens zijn leven uit de grond liet stampen.

Himmel ohne Sterne

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Erik Schumann, Eva Kotthaus, Horst Buchholz, Georg Thomalla en Gustav Knuth.

Een moeder uit Oost-Duitsland wil haar zoon terugzien in West-Duitsland en alles eindigt treurig in het prikkeldraad tussen Oost en West. Het lukte de Duitsers maar moeilijk iets zinnigs over de deling van hun land te vertellen.

Des Teufels General

1955 | Oorlogsfilm

Duitsland 1955. Oorlogsfilm van Helmut Käutner. Met o.a. Curd Jürgens, Viktor de Kowa, Karl John, Eva-Ingeborg Scholz en Marianne Koch.

Curd Jürgens excelleert als de Duitse Luftwaffe-generaal Harras, die weinig met de nazi's op heeft en al vroeg tijdens Hitlers campagnes openlijk verkondigt dat de strijd is verloren. Raadselachtige sabotage van Stuka's brengt de ogenschijnlijk onaantastbare bon vivant nog dieper in conflict met de SS. Regisseur Käutner betreurde het dat zijn bewerking van het Carl Zuckmayer-theaterstuk negen jaar te laat kwam: het had z'n eerste film na de capitulatie moeten zijn. De figuur Harras is gebaseerd op Ernst Udet, de vermaarde WO I-piloot en latere Luftwaffe-Generaloberst die in '41 zelfmoord pleegde.

The Last Bridge

1954 |

1954. Helmut Käutner. Met o.a. Bernhard Wicki, Barbara Rütting en Maria Schell.

Curd Jürgens excelleert als de Duitse Luftwaffe-generaal Harras, die weinig met de nazi's op heeft en al vroeg tijdens Hitlers campagnes openlijk verkondigt dat de strijd is verloren. Raadselachtige sabotage van Stuka's brengt de ogenschijnlijk onaantastbare bon vivant nog dieper in conflict met de SS. Regisseur Käutner betreurde het dat zijn bewerking van het Carl Zuckmayer-theaterstuk negen jaar te laat kwam: het had z'n eerste film na de capitulatie moeten zijn. De figuur Harras is gebaseerd op Ernst Udet, de vermaarde WO I-piloot en latere Luftwaffe-Generaloberst die in '41 zelfmoord pleegde.

Die Letzte Brücke

1954 | Oorlogsfilm

Joegoslavië​/​​Oostenrijk 1954. Oorlogsfilm van Helmut Käutner. Met o.a. Maria Schell, Bernhard Wicki, Carl Möhner, Barbara Rütting en Horst Hächler.

Duitse legers strijden tegen Joegoslavische partizanen. Een Duitse vrouwelijke arts (Schell) raakt in hun handen. De partizanen dwingen haar hen te helpen. Duitse krijgsgevangenen beschuldigen haar van verraad. Als zij eindelijk zou kunnen vluchten, besluit zij toch onder het vuur van partizanen en Wehrmacht door, de verzetsstrijders hun medicamenten te brengen. Dat kost haar het leven. Käutner maakte na een reeks mislukkingen met Oostenrijks geld een goedkope film in Joegoslavië. Het werd een commerciële 'come-back' in Duitsland die Schell wereldberoemd maakte. Tito gaf zijn officiële zegen aan de film en Wicki liet horen dat hij zijn carrière aan Käutner te danken had door zijn rol in deze film. Sommige sentimentaliteiten bederven helaas de film enigszins. Het scenario is van regisseur Käutner en Norbert Kunze. Het camerawerk is van Elio Carniel.

Die Letzte Brucke

1954 | Oorlogsfilm

Oostenrijk 1954. Oorlogsfilm van Helmut Käutner. Met o.a. Bernhard Wicki, Barbara Rütting, Maria Schell en Barbara Rüttingen.

Duitse legers strijden tegen Joegoslavische partizanen. Een Duitse vrouwelijke arts (Schell) raakt in hun handen. De partizanen dwingen haar hen te helpen. Duitse krijgsgevangenen beschuldigen haar van verraad. Als zij eindelijk zou kunnen vluchten, besluit zij toch onder het vuur van partizanen en Wehrmacht door, de verzetsstrijders hun medicamenten te brengen. Dat kost haar het leven. Käutner maakte na een reeks mislukkingen met Oostenrijks geld een goedkope film in Joegoslavië. Het werd een commerciële 'come-back' in Duitsland die Schell wereldberoemd maakte. Tito gaf zijn officiële zegen aan de film en Wicki liet horen dat hij zijn carrière aan Käutner te danken had door zijn rol in deze film. Sommige sentimentaliteiten bederven helaas de film enigszins. Het scenario is van regisseur Käutner en Norbert Kunze. Het camerawerk is van Elio Carniel.

Bildnis einer Unbekannten

1954 | Romantiek

Duitsland 1954. Romantiek van Helmut Käutner. Met o.a. O.W. Fischer, Ruth Leuwerik, Erich Schwellow, Albrecht Schoenhals en Irene von Meyendorff.

Schilder Keller (Fischer) ziet bij een balletuitvoering een aardig kopje dat hij later als gezicht neerzet op een naaktportret. Op een vernissage herkent iedereen Nicole (Leuwerik), de vrouw van de Franse gezant, wiens carri[KA2]ere hierdoor in gevaar komt. Om haar man te redden zegt Nicole dat ze een affaire had met Keller. Het paar gaat uit elkaar en in Parijs probeert Nicole aan de bak te komen als chansonni[KA2]ere (dat was toen in de mode) en het wordt wat tussen de kunstenaar en het zingende meisje. Het talent van Fischer en Leuwerik is volledig verknoeid in dit flauwe verhaal met een lauw scenario van Hans Jacoby en regisseur Käutner. Het camerawerk is van Werner Krien. Achterhaalde moraal en oubolligheid troef.

Nachts auf den Straßen

1952 | Drama

Duitsland 1952. Drama van Rudolf Jugert. Met o.a. Hans Albers, Hildegard Knef, Lucie Mannheim, Marius Goring en Karin Andersen.

Op een nacht komt zelfstandig vrachtwagenchauffeur Heinrich langs een verkeersongeval. Bij het slachtoffer vindt hij een flink geldbedrag en hij besluit dat mee te nemen, hij kan er zijn lening voor zijn wagen mee aflossen en misschien eens wat leuks voor zijn vrouw kopen. Niet veel later ontmoet hij de mooie liftster Inge (Knef), die hem met dubieuze bedoelingen om haar vingers windt. Mooi drama, in sfeervol zwart-wit, met goed spel, vooral van Albers. Scenario en regie werden bekroond met de Deutscher Filmpreis.

Käpt'n Bay-Bay

1952 | Musical

Duitsland 1952. Musical van Helmut Käutner. Met o.a. Hans Albers, Bum Krüger, Lotte Koch, Renate Mannhardt en Anneliese Kaplan.

Schlagers: 'Kleine weisze Möwe', 'Käpt'n Bay-Bay aus Schanghai', en 'Blacky Blue'. Hans Albers vertelt toegestroomde bruiloftsgangers waarom het zo lang duurde voordat Koch hem als kapitein Droste eindelijk voor 't altaar kon krijgen.

Weiße Schatten

1951 | Drama

Duitsland 1951. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Hilde Krahl, Hans Söhnker, Claude Farell en Franz Muxeneder.

Een ingenieur, die de kerstdagen in alle rust in een afgelegen berghut wil doorbrengen, vindt in de sneeuw een bewusteloze vrouw. In zijn woning vertelt zij hem van de zware schuld, die op haar schouders rust. Ze besluiten, intussen een liefdespaar, de verantwoordelijkheid samen te dragen. Ondanks tal van cliché's boeiend kamertoneel van Käutner.

Epilog - das Geheimnis der 'Orplid'

1950 | Misdaad

Duitsland 1950. Misdaad van Helmut Käutner. Met o.a. O.E. Hasse, Horst Caspar, Hilde Hildebrand, Fritz Kortner en Carl Raddatz.

Een journalist onderzoekt waarom het jacht Orplid met vijftien mensen aan boord verongelukte. Een duistere politieke organisatie bleek er van alles mee te maken te hebben. Een doorsnee-thriller van Käutner.

Epilog

1950 | Drama, Thriller

Duitsland 1950. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Hans Leibelt, O.E. Hasse en Horst Caspar.

Een journalist onderzoekt waarom het jacht Orplid met vijftien mensen aan boord verongelukte. Een duistere politieke organisatie bleek er van alles mee te maken te hebben. Een doorsnee-thriller van Käutner.

Köningskinder

1949 | Drama

Duitsland 1949. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Jenny Jugo, Peter van Eyck, Friedrich Schönfelder en Hedwig Wangel.

Een verarmde prinses (Jugo) verzorgt samen met een op haar verliefde burgerjongen (Van Eyck) rondleidingen voor Amerikanen door haar oude kasteel om aan de kost te komen.

Film ohne Titel

1948 | Komedie, Drama

Duitsland 1948. Komedie van Rudolf Jugert. Met o.a. Hildegard Knef, Hans Söhnker, Willy Fritsch, Irene von Meyendorff en Peter Hamel.

Een vroegere rijke kunsthandelaar uit Berlijn en een eenvoudig boerenmeisje vonden elkaar. Heeft de oorlog klassen en rangen weggevaagd? In dit geval wel. Een charmante, soms wat onevenwichtige lichte komedie naar een scenario van Jugert, Helmut Käutner en Ellen Fechner. Zonnig camerawerk van Igor Oberberg en schitterend spel van Knef als boerenmeisje Christine.

Der Apfel ist ab

1948 | Komedie

Duitsland 1948. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Bobby Todd, Bettina Moissi, Arno Assmann, Joanna Maria Gorvin en Helmut Käutner.

Appelsapfabrikant Adam Schmidt (Todd) houdt zowel van zijn vrouw Lilith (Gorvin) als van secretaresse Eva (Moissi). In een droom komt hij in de hemel, maar ook daar vindt hij geen oplossing voor zijn probleem. Een lichtvoetige Käutner- klucht.

In jenen Tagen

1947 | Drama

Duitsland 1947. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Erich Schellow, Gert Schäfer, Helmut Käutner, Werner Hinz en Margarete Haagen.

De Duitsers waren zelf het grootste slachtoffer van het Hitlerregime, aldus Käutners literaire conclusie in een zwetsfilm over oorlog en nederlaag, jodenvervolging en ga maar door.

Unter den Brücken

1946 | Komedie, Romantiek, Drama

Duitsland 1946. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Carl Raddatz, Gustav Knuth, Hannelore Schroth, Hildegard Knef en Margarete Haagen.

Poëtisch-realistisch drama van vergeten Duitse cineast Helmut Käutner waarin twee binnenvaartschippers, samen varend tussen de Duitse oostgrens en de Noordzee, verliefd worden op dezelfde vrouw (Hannelore Schroth). Beiden dingen naar haar hand en ze spreken af dat de verliezer van boord zal gaan. Unter den Brücken is dromerig alledaags en oogt tijdloos fraai dankzij het vernuftige gebruik van licht en schaduw. Käutner draaide in nazi-Duitsland maar werd na de oorlog door de geallieerde arbeidscommissie met rust gelaten vanwege zijn apolitieke films.

Große Freiheit Nr. 7

1944 | Drama, Musical, Romantiek

Duitsland 1944. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Hans Albers, Ilse Werner, Hilde Hildebrand, Hans Söhnker en Gustav Knuth.

De matrozen L[KA3]uders, Knuth en K[KA3]autner lopen met hun klipper Hamburg binnen, en proberen een oude makker over te halen weer met hen op een boot aan te monsteren, maar de `jongen` (Hans Albers natuurlijk) is betrokken in allerlei liefdesgeschiedenissen. Er zit een prachtig liedje in: `Beim erstenmal da tut`s noch Weh`, maar ook voor de rest heeft `der Otto-Otto` (zoals zijn bijnaam bij het publiek luidde) een schitterende rol. Goebbels verbood deze film echter, die oorspronkelijk 'La Paloma' zou gaan heten. Hij mocht wel in het door de nazi's bezette buitenland vertoond worden. In 1945 ging hij na enige coupures in 'première' in het vrije Duitsland. Scenario van de regisseur en Richard Nicolas. Camerawerk van Werner Krien.

Romanze in Moll

1943 | Romantiek, Erotiek, Drama

Duitsland 1943. Romantiek van Helmut Käutner. Met o.a. Marianne Hoppe, Paul Dahlke, Siegried Breuer, Ferdinand Marian en Elisabeth Flickenschildt.

Käutner wist de sfeer van Guy de Maupassants novelle Les Bijoux, waaraan het thema werd ontleend, zo zuiver te treffen dat Goebbels de film aanvankelijk als 'on-Duits' en morbide wilde laten vernietigen en later slechts met tegenzin toestemming tot openbare vertoning gaf. Schitterende vertolkingen door Hoppe, als de vrouw die uit de sleur van haar huwelijk breekt, Marian, als haar verleider, en Dahlke, als de niet- begrijpende echtgenoot. Een van de belangrijkste films uit de nazi-tijd. Scenario van regiseur Käutner en Willy Clever. Camerawerk van Georg Bruckbauer.

Wir machen Musik

1942 | Muziek, Komedie

Duitsland 1942. Muziek van Helmut Käutner. Met o.a. Viktor de Kowa, Ilse Werner, Georg Thomalla, Edith Oss en Grethe Weiser.

Een operacomponist en een lid van een damesbandje hebben tot hun eigen verbazing groot succes met hun revue. Schlagers: 'Wir machen Musik' en 'Mein Herz hat heut Premiere'. Scenario van regisseur Käutner. Camerawerk van Jan Roth.

Anuschka

1942 | Drama

Duitsland 1942. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Hilde Krahl, Beppo Schwaiger, Elise Aulinger, Siegfried Breuer en Friedl Czepa.

Een dienstmeisje wordt beschuldigd van diefstal van een sieraad, maar zij rehabiliteert zich en weet zelfs haar vaders boerderij terug te winnen. Een 'Heimatfilm' van het zuiverste water.

Auf Wiedersehen, Franziska

1941 | Drama

Duitsland 1941. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Marianne Hoppe, Hans Söhnker, Fritz Odemar, Rudolf Fernau en Hermann Speelmans.

Een journaalfilmer is zo vaak op pad dat hij vrouw Franziska (fijne rol van Hoppe) en kinderen steeds verwaarloost. Als hij het eindelijk kalm-aan kan doen, breekt de oorlog uit en moet hij naar `t front. Pas dan (let op de propaganda!) kan vrouwlief zich met het afscheid verzoenen. In 1957 werd een nieuwe versie AUF WIEDERSEHEN FRANZISKA gemaakt.

Kleider machen Leute

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Heinz Rühmann, Hertha Feiler, Fritz Odemar, Hilde Sessak en Aribert Wäscher.

Een aangenaam niemendalletje over een verwaande kleermakersleerling. Käutner leerde leven met de Duitse censuur.

Frau nach Mass

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Leny Marenbach, Hans Söhnker, Fritz Odemar, Hilde Hildebrand en Wilhelm Bendow.

Een toneelregisseur wil geen vrouw met artistieke aspiraties. Helmut Käutners tweede film, een komedie waarin van zijn meesterschap nog weinig te bespeuren valt.

Kitty und die Weltkonferenz

1939 | Komedie

Duitsland 1939. Komedie van Helmut Käutner. Met o.a. Hannelore Schroth, Fritz Odemar, Maria Nicklisch, Christian Gollong en Paul Hörbiger.

Een verfilmde bewerking van Stefan Donats toneelstuk 'Weltkonferenz' over een manicurie die haar vriend, een journalist, een interview bezorgt met een belangrijke Engelse minister. Käutners debuutfilm werd enkele maanden na de première verboden.