Faye Dunaway (1941): cast en productie.
Er zijn 77 films gevonden.

The Bye Bye Man

2017 | Horror, Thriller

Verenigde Staten 2017. Horror van Stacy Title. Met o.a. Douglas Smith, Lucien Laviscount, Cressida Bonas, Doug Jones en Michael Trucco.

Drie studenten verhuizen naar een vervallen huis, waar ze de vloek van de Bye Bye Man ontdekken. Denk niet aan hem, praat niet over hem, want zodra hij in je hoofd zit, neemt hij de controle over.

Midnight Bayou

2009 | Mysterie, Drama

Verenigde Staten 2009. Mysterie van Ralph Hemecker. Met o.a. Jerry O'Connell, Lauren Stamile, Isabella Hofmann, Alan Ritchson en Faye Dunaway.

Advocaat Declan Fitzpatrick koopt een oud landgoed waarvan wordt gezegd dat het er spookt. Declan gelooft hier niets van, tot hij opeens stemmen hoort en visioenen krijgt. Samen met oud-bewoonster Lena Simone gaat hij op onderzoek uit en ontdekt een schokkend geheim over de geschiedenis van het huis.

Pandemic

2007 | Thriller

Verenigde Staten 2007. Thriller van Armand Mastroianni. Met o.a. Tiffani Thiessen, French Stewart, Faye Dunaway en Eric Roberts.

Aan boord van een vliegtuig van Los Angeles naar Australië overlijdt een jonge man aan onverklaarbare griepachtige verschijnselen. Dr. Kayla Martin, hoofd van de gezondheidsdienst wil dat alle passagiers in quarantaine gaan. Dit blijkt te laat te zijn. Het hardnekkige virus verspreidt zich razendsnel en de paniek is groot. Een wereldwijde race tegen de klok is begonnen. De oorsprong van het virus moet gevonden worden om meer doden te voorkomen. Niet bijster originele virusuitbraakfilm zou nog wel aardig zijn als hij niet zo vreselijk lang was.

Anonymous Rex

2004 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 2004. Sciencefiction van Julian Jarrold. Met o.a. Sam Trammell, Daniel Baldwin en Faye Dunaway.

Dinosaurussen zijn sinds de meteorietinslag 65 miljoen jaar geleden uitgestorven. Althans, dat denkt men. Eén op de 10.000 mensen blijkt eigenlijk een dinosaurus te zijn, geëvolueerd tot mensformaat. Ze leven gewoon tussen de mensen in, maar hebben wel een eigen schaduwregering met eigen wetten, waar niemand van af weet. Mocht een mens iets te nieuwsgierig worden, dan wordt hij of zij direct geëxecuteerd. Vincent Rubio, geëvalueerd van Velociraptor tot mensformaat, is een privédetective. Wanneer hij tijdens een opdracht op een merkwaardige manier zijn partner verliest, gaat hij op onderzoek uit. Terwijl Vincent een antwoord probeert te vinden, komt hij tot een verschrikkelijke ontdekking.

The Rules of Attraction

2003 | Thriller

Verenigde Staten 2003. Thriller van Roger Avary. Met o.a. James Van Der Beek, Shannyn Sossamon, Ian Somerhalder, Jessica Biel en Eric Stoltz.

Brett Easton Ellis' roman The Rules of Attraction werd door Roger Avary ingenieus vertaald naar het witte doek. Zijn film vertraagt en versnelt, hij laat zijn protagonisten rechtstreeks in de camera praten, en maakt ingenieus gebruik van split-screen. Het is een hoop gedoe, maar het werkt. (JPE)

The Biographer

2002 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2002. Biografie van Philip Saville. Met o.a. Paul McGann, Faye Dunaway, Miles Anderson, Nicole Ansari en Rebecca Ashford.

Brett Easton Ellis' roman The Rules of Attraction werd door Roger Avary ingenieus vertaald naar het witte doek. Zijn film vertraagt en versnelt, hij laat zijn protagonisten rechtstreeks in de camera praten, en maakt ingenieus gebruik van split-screen. Het is een hoop gedoe, maar het werkt. (JPE)

Changing Hearts

2002 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2002. Komedie van Martin Guigui. Met o.a. Lauren Holly, Faye Dunaway, Ian Somerhalder, Tom Skerritt en Edie McClurg.

De jonge levendige Amber en de verbitterde Betty vechten beiden tegen hun ongeneeslijke ziekte. Tussen de twee groeit langzaam maar zeker een band, samen proberen ze nog wat van het laatste stukje van hun leven te maken. Ze krijgen hierbij hulp van een groep kleurrijke vrienden.

The Yards

2000 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 2000. Drama van James Gray. Met o.a. Mark Wahlberg, Joaquin Phoenix, James Caan, Charlize Theron en Ellen Burstyn.

Het onderhoud en de reparatie van de metrotreinen in New York wordt uitbesteed aan talloze aannemers. Kruimeldief Leo (Wahlberg), vers uit de gevangenis, belandt via oom Frank (Caan) op de rangeerterreinen (de yards) waar vriend Willie (Phoenix) hem inleidt in een wereld van corruptie en geweld. Als Willie over de schreef gaat moet Leo kiezen tussen loyaliteit aan zichzelf of aan de familie. Houten lambrisering, knarsende treinen, gecapitonneerde fauteuils, fluisterende acteurs, donkere rangeerterreinen: The Yards is een fijn gevlochten drama met veel gevoel voor realiteitszin. Aanrader.

Running Mates

2000 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2000. Drama van Ron Lagomarsino. Met o.a. Tom Selleck, Laura Linney, Nancy Travis, Teri Hatcher en Faye Dunaway.

Het onderhoud en de reparatie van de metrotreinen in New York wordt uitbesteed aan talloze aannemers. Kruimeldief Leo (Wahlberg), vers uit de gevangenis, belandt via oom Frank (Caan) op de rangeerterreinen (de yards) waar vriend Willie (Phoenix) hem inleidt in een wereld van corruptie en geweld. Als Willie over de schreef gaat moet Leo kiezen tussen loyaliteit aan zichzelf of aan de familie. Houten lambrisering, knarsende treinen, gecapitonneerde fauteuils, fluisterende acteurs, donkere rangeerterreinen: The Yards is een fijn gevlochten drama met veel gevoel voor realiteitszin. Aanrader.

The Thomas Crown Affair

1999 | Romantiek, Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1999. Romantiek van John McTiernan. Met o.a. Pierce Brosnan, Rene Russo, Denis Leary, Ben Gazzara en Frankie Faison.

Miljardair Thomas Crown heeft behoefte aan een nieuwe uitdaging: hij besluit om op klaarlichte dag een duur schilderij te jatten uit een zwaar beveiligd museum in New York. Hij krijgt tegenspel van de slimme detective van de verzekeringsmaatschappij. Brosnan is goed gecast als gladde, knappe, avontuurlijke rijkaard, maar Russo is minder overtuigend als slimme, koele, verleidelijke verzekeringsagente. De twee hebben jammer genoeg weinig chemie. The Thomas Crown Affair uit 1968 scoorde overigens een Oscar voor het hitnummer 'The Windmills of Your Mind'. Het liedje is ook even te horen in deze nieuwe versie.

The Messenger: The Story of Joan of Arc

1999 | Historische film, Oorlogsfilm, Drama, Biografie

Frankrijk 1999. Historische film van Luc Besson. Met o.a. Milla Jovovich, Dustin Hoffman, Faye Dunaway, John Malkovich en Tchéky Karyo.

Van Luc Bessons biopic over Jeanne d'Arc werd verwacht dat hij er in ieder geval goed uit zou zien, gezien zijn eerdere films als Le grand bleu (1988) en The Fifth Element (1997). En inderdaad, de film bevat fraai geschoten scènes, van het slagveld en van het hof. Probleem is wel dat Besson zijn toenmalige vrouw, Milla Jovovich, voor de hoofdrol castte. Ze heeft onvoldoende in huis om het iconische personage te vertolken, en gerenommeerde acteurs als Hoffman en Malkovich komen niet veel beter uit de verf. The Messenger blijft nogal aan de buitenkant.

Love Lies Bleeding

1999 | Mysterie, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Australië 1999. Mysterie van William Tannen. Met o.a. Paul Rhys, Emily Raymond, Faye Dunaway, Malcolm McDowell en Wayne Rogers.

Tony Rush baseerde zijn scenario losjes op het nimmer opgeloste mysterie rond wellicht de beroemdste seriemoordenaar uit mensenheugenis, Jack The Ripper, die rond 1888 het Victoriaanse Londen onveilig maakte. Rush zorgde ervoor dat in de film bepaalde 'hoogtepunten' uit Jacks moorddadige carrière worden opgevoerd, maar liet verder zijn eigen fantasie op de vrije loop. Catherine Winwood (Raymond) kiest in weerwil van haar behoudende ouders het mondaine beroep van verslaggeefster en heeft als verloofde Jonathan (Rhys) die aan het begin van een zeer veelbelovende carrière als chirurg staat. Als Catherine zich voor de redactie van de krant gaat verdiepen in het 'werk' van de afgrijselijke blauwbaard, stelt zij meer en meer vast dat de enge vrouwenmoordenaar kennis van de medische wetenschap moet hebben... Dunaway speelt in dit lichtvaardige mysterie de kleine rol van Josephine, die lid is van de vrouwenbeweging en Catherine haar baantje bij het dagblad bezorgt. Het camerawerk is van Vladimir Smutny. Niet echt griezelig.

Gia

1998 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1998. Biografie van Michael Cristofer. Met o.a. Angelina Jolie, Mercedes Ruehl, Faye Dunaway, Elizabeth Mitchell en Kylie Travis.

Een bijtend drama, gebaseerd op de waargebeurde feiten, over het superfotomodel Gia Marie Carangi (Jolie). De film is tegelijkertijd een weinig flatteus portret van de harteloze Amerikaanse modewereld. Het beeld dat opgetrokken wordt, komt van gesprekken met haar familie en vrienden en fragmenten uit haar dagboek. Gia was op haar achttiende beroemd, raakte verslaafd aan de heroine en ontdekte dat ze biseksueel was. Ze stierf in 1986 op haar 26ste en is de geschiedenis ingegaan als het eerste dodelijke vrouwelijke AIDS-slachtoffer. Sterke bijrollen voor Mercedes Ruehl en Faye Dunaway, Angelina Jolie kreeg een Golden Globe voor de titelrol.

A Will of Their Own

1998 | Drama

Verenigde Staten 1998. Drama van Karen Arthur. Met o.a. Lea Thompson, Thomas Gibson, Sonia Braga, Ellen Burstyn en Faye Dunaway.

Karen Arthur (1941) heeft haar werkzame leven gewijd aan films over allerhande vrouwen(leed) en maakte naam als een van de solide regisseurs van de tv-serie Cagney and Lacey. In het doorwrochte epos A will of their own - oorspronkelijk bedoeld als een 2-delige tv-film - staat het weerbarstige leven van een ambitieuze vrouw rond de eeuwwisseling centraal incluis de positieve invloed op haar vrouwelijke nakomelingen. Gebaseerd op de roman 'Daughters of the new world' van Susan Richards Shreve. (VM/VPRO Gids)

The Twilight of the Golds

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Ross Kagan Marks. Met o.a. Jennifer Beals, Mark Shunkey, Jill Bernstein, Faye Dunaway en Garry Marshall.

Televisiefilm naar een off-Broadway toneelstuk heeft een malle premisse: een zwangere vrouw verneemt dat haar kind vrijwel zeker homoseksueel geboren zal worden. Dat valt niet goed bij haar familie. Drama met bittere en vrolijke momenten heeft in deze tijden van vergaand genetisch onderzoek enige relevantie. Marshall (regisseur van onder meer Pretty woman) en Dunaway spelen de weinig vooruitstrevende grootouders, Fraser heeft een mooie rol als de - homoseksuele - aanstaande oom van de baby. (IdH/VPRO Gids)

The people next door

1996 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1996. Drama van Tim Hunter. Met o.a. Eric Glenn, Mike Fairchild, Tracy Ellis, Rachel Duncan en Randall Brady.

Een vrouw verlaat met haar drie kleine kinderen haar gewelddadige man en betrekt een eigen appartement. Met een nieuwe baan en vriendelijke buren lijkt het de goede kant op te gaan. Maar in deze televisiethriller begint dan de ellende pas echt. Televisieveteraan Hunter regisseerde afleveringen van uiteenlopende series als Falcon Crest, Beverly Hills 90210 en Twin Peaks. (RdL/VPRO Gids)

The Twilight Of The Golds

1996 | Komedie

Canada​/​​Verenigde Staten 1996. Komedie van Ross Marks. Met o.a. Jennifer Beals, Faye Dunaway, Brendan Fraser, Garry Marshall en Sean O'Bryan.

Een vrouw verlaat met haar drie kleine kinderen haar gewelddadige man en betrekt een eigen appartement. Met een nieuwe baan en vriendelijke buren lijkt het de goede kant op te gaan. Maar in deze televisiethriller begint dan de ellende pas echt. Televisieveteraan Hunter regisseerde afleveringen van uiteenlopende series als Falcon Crest, Beverly Hills 90210 en Twin Peaks. (RdL/VPRO Gids)

The Chamber

1996 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1996. Drama van James Foley. Met o.a. Chris O'Donnell, Gene Hackman, Faye Dunaway, Robert Prosky en Raymond J. Barry.

Verfilming van het boek van John Grisham handelt over een jonge advocaat (O'Donnell) die zijn ter dood veroordeelde, zeer racistische grootvader (Hackman) wil verdedigen. Geen bespiegelingen over racisme of de doodstraf, wel een met bombast vertelde familiegeschiedenis. Hackman is als altijd uitstekend, maar een geloofwaardige Ku Klux Klan-man wordt hij niet. The Chamber is in alle opzichten de mindere van de ongeveer gelijktijdig uitgebrachte Dead Man Walking, een film die eveneens vraagtekens zet bij de doodstraf.

People Next Door

1996 | Drama

Verenigde Staten 1996. Drama van Tim Hunter. Met o.a. Nicollette Sheridan, Faye Dunaway, Michael O'Keefe, Tracy Ellis en Rachel Duncan.

Verfilming van het boek van John Grisham handelt over een jonge advocaat (O'Donnell) die zijn ter dood veroordeelde, zeer racistische grootvader (Hackman) wil verdedigen. Geen bespiegelingen over racisme of de doodstraf, wel een met bombast vertelde familiegeschiedenis. Hackman is als altijd uitstekend, maar een geloofwaardige Ku Klux Klan-man wordt hij niet. The Chamber is in alle opzichten de mindere van de ongeveer gelijktijdig uitgebrachte Dead Man Walking, een film die eveneens vraagtekens zet bij de doodstraf.

Dunston Checks In

1996 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1996. Komedie van Ken Kwapis. Met o.a. Jason Alexander, Faye Dunaway, Rupert Everett, Eric Lloyd en Graham Sack.

Uiterst deftig hotel verwacht een belangrijke criticus die het een zes-sterren-classificatie zou kunnen geven. Juist op dat moment ontdekken de zonen van de manager dat een van de gasten een orang oetan heeft binnengesmokkeld. Aardige farce met energieke spelers: Alexander (Jerry Seinfeld's George) als de hotelmanager die wanhopig probeert de chaos in de hand te houden, Everett als een adellijke Brit die voor de criticus wordt aangezien en Dunaway als de nuffige hoteleigenares. De laatste kreeg overigens wel een Razzienominatie voor haar rol.

Albino Alligator

1996 | Actiefilm, Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1996. Actiefilm van Kevin Spacey. Met o.a. Matt Dillon, Faye Dunaway, Gary Sinise, William Fichtner en Viggo Mortensen.

Sympathiek gijzelingsdrama met topbezetting opent met gitzwarte humor (oa het 'dodelijke' lucifermapje) tijdens een nachtelijke achtervolging in New Orleans waarna het geboefte, onder de bezielende leiding van Dillon, in een kelderbar belandt en de aanwezigen gijzelt. Het bereik van Spacey's eerste film leunde zwaar op zijn krachttoer als acteur in The Usual Suspects en Se7en (beide 1995). Niettemin peurt hij maximaal resultaat uit zijn schamele budget van $5 miljoen en weet hij het platgetreden genre op te frissen met enkele sterke plotvariaties.

Inside the Dream Factory

1995 | Documentaire

Verenigde Staten 1995. Documentaire van Mark Woods.

VV.

Drunks

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Peter Cohn. Met o.a. Richard Lewis, Faye Dunaway, Liza Harris, Liam Ahern en George Martin.

Goedbedoelde maar weinig sterke film die het thema van drankverslaving probeert exploiteren. Een groepje komt in New York City bij elkaar met de steun van de AA en moeten ieder afzonderlijk over hun drankprobleem vertellen. Een van hen, die veelvuldig aan het woord is, krijgt het op een avond te kwaad en moet vervolgens met zichzelf vechten om niet in zijn oude fout te vervallen.

A Family Divided

1995 | Drama

Verenigde Staten 1995. Drama van Donald Wrye. Met o.a. Faye Dunaway, Stephen Collins, Cameron Bancroft, Judson Mills en Diane D'Aquila.

Op de studentenvereniging raakt zoon Chad betrokken bij de verkrachting van Rosalie, die na het vreselijke voorval definitief verdwijnt. Chad heeft wroeging, zit diep in de put over zijn medeplichtigheid en maakt een crisis door. Vader die advocaat is, ziet het als een probleem met de wet, moeder niet.

Don Juan DeMarco

1994 | Komedie, Romantiek, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1994. Komedie van Jeremy Leven. Met o.a. Marlon Brando, Johnny Depp, Faye Dunaway, Géraldine Pailhas en Bob Dishy.

Don Juan DeMarco is meer dan een lichtvoetige komedie, want vooral een komische krachtmeting tussen Marlon Brando en Johnny Depp: de inmiddels zwaarlijvige rebel uit de jaren vijftig versus het elegante filmidool van de jaren negentig. Het is prachtig om te zien hoe de bijna gepensioneerde psychiater (Brando) erin slaagt om de suïcidale jongeman (Depp) van een noodlottige sprong te weerhouden. Zijn patiënt - die zich uitgeeft als Don Juan DeMarco - mag vervolgens tien dagen lang zonder medicatie z'n gestoorde 'levensgeschiedenis' vertellen. Faye Dunaway is uitstekend als de vrouw van de psychiater.

The Temp

1993 | Thriller

Verenigde Staten 1993. Thriller van Tom Holland. Met o.a. Lara Flynn Boyle, Timothy Hutton, Faye Dunaway, Oliver Platt en Dwight Schultz.

Als de assistent van koekjesfabriekmanager Peter Derns (Hutton) een paar dagen vrij heeft neemt uitzendkracht Kris Bolin (Boyle) waar, en die stort zich helemaal op haar werk, want eigenlijk wil ze wel hogerop. Wat een gelukkig toeval, dus, dat een golf van ongelukken het personeel flink uitdunt. Boyle is goed, tegelijk charmant en psychopatisch, maar de film van regisseur Holland - die eerder een flinke hit scoorde met Child's Play - kampt met een gebrek aan verhaalopbouw, geloofwaardige dialogen en motief. Dat maakt van deze kantoorthriller een armzalige farce. Tot overmaat van ramp kreeg veteraan Faye Dunaway een Raspberry Award voor slechtste actrice in een bijrol.

Double Edge

1993 |

Israël 1993. Amos Kollek. Met o.a. Faye Dunaway, Amos Kollek, Mohammed Bakri, Makram Khouri en Michael Schneider.

De New Yorkse journaliste Dunaway wordt door haar krant naar Jeruzalem gestuurd om een reportage te maken over het conflict tussen de Israëli en de Palestijnen. Ze ontmoet twee mannen, uit elk kamp één: Kollek, een joodse schrijver, en Khouri, een Palestijnse leider. Haar sympathie voor beide mannen brengt haar in een gewetenscrisis. Aan welke kant staat ze? Moet ze wel partij kiezen? Een film die politiek, fictie en authentieke feiten mengt tot een spannend geheel over een brandend actueel onderwerp. In zijn scenario toont Kollek, die de zoon is van de voormakige burgemeester van Jeruzalem en zichzelf speelt in de film, de zinloosheid van al het bloedvergieten. De acteurs spelen met volle overgave. Uitstekende fotografie van Amnon Salomon. Helemaal opgenomen in Israël. Ook bekend als THREE WEEKS IN JERUSALEM.

Columbo: It's All in The Game

1993 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1993. Mysterie van Vincent McEveety. Met o.a. Peter Falk, Faye Dunaway, Claudia Christian, Armando Pucci en Bill Macy.

Falk schreef zijn eigen scenario over twee vrouwen - Dunaway en Christian - die doorkrijgen dat ze door hun liefhebber (dezelfde) bedrogen worden, en dat deze uitsluitend op hun geld uit is. Ze besluiten zich van hem te ontdoen en Dunaway moet oog in oog staan met de nog altijd even morsige, maar schrandere detective. Klassiek van aanpak, strak en vaardig geregisseerd en zeer goed gespeeld door Dunaway en Falk. Wie nog steeds niet genoeg heeft van COLUMBO mag dit niet missen en wie nog nooit een aflevering gezien heeft, zal beslist geboeid zijn. Het camerawerk is van George Koblasa en omroep ABC is niet kinderachtig geweest met het budget, want het is chique uitgevoerd.

Columbo: Butterfly In Shades of Grey

1993 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1993. Mysterie van Dennis Dugan en Vincent McEveety. Met o.a. Peter Falk, William Shatner, Molly Hagan, Jack Laufer en Richard Kline.

Journalist Shatner heeft een radioprogramma, waarmee hij bestaande toestanden aanvalt en aan de kaak stelt. Hij heeft daarbij de nodige vijanden gemaakt. Hieronder bevindt zich ook reporter Laufer, die met zijn dochter Hagan aanpapt. Bang voor een breuk tussen zichzelf en zijn dochter, ruimt Shatner Laufer uit de weg en schuift de schuld heel handig op acteur Constantine. Natuurlijk trapt Lt. Columbo (Falk) er niet in. Aflevering uit de serie voor hen die niet genoeg van de speurder kunnen krijgen. Shatner's gezicht is heel bekend geworden door de tv-serie Star Trek en dito films. Scenario van S. Fischer.

Arizona Dream

1993 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1993. Komedie van Emir Kusturica. Met o.a. Johnny Depp, Jerry Lewis, Faye Dunaway, Lili Taylor en Vincent Gallo.

Ster van Arizona Dream is Johnny Depp, als dagdromer Axel, die naar Arizona komt om het huwelijk van zijn oom (Lewis) bij te wonen. Daar raakt hij verzeild in een emotionele driehoeksverhouding met de wat oudere Elaine (Dunaway) en haar stiefdochter (Taylor). Het absurdistische en soms surrealistische Arizona Dream is de eerste Amerikaanse film van de in Sarajevo geboren Kusturica (Time of the Gypsies, Underground). De film werd onderscheiden met de Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn.

Lahav Hatzui

1992 | Drama

1992. Drama van Amos Kollek. Met o.a. Makram Khouri, Mohammad Bakri, Amos Kollek en Faye Dunaway.

Ster van Arizona Dream is Johnny Depp, als dagdromer Axel, die naar Arizona komt om het huwelijk van zijn oom (Lewis) bij te wonen. Daar raakt hij verzeild in een emotionele driehoeksverhouding met de wat oudere Elaine (Dunaway) en haar stiefdochter (Taylor). Het absurdistische en soms surrealistische Arizona Dream is de eerste Amerikaanse film van de in Sarajevo geboren Kusturica (Time of the Gypsies, Underground). De film werd onderscheiden met de Zilveren Beer op het filmfestival van Berlijn.

Scorchers

1991 | Drama

Verenigde Staten 1991. Drama van David Beaird. Met o.a. Faye Dunaway, Denholm Elliott, James Earl Jones, Emily Lloyd en Leland Crooke.

De bruiloft van Lloyd en Wilder start al onder een slecht gesternte. Ten eerst komt de dominee te laat; ten tweede blijkt Lloyd helemaal niet bereid haar bed te delen met haar kersverse echtgenoot, zelfs niet wanneer haar vader Crooke tussenbeide komt. Ergens anders in het broeierige slaapstadje Bayou La Teche, ergens in Louisiana, brengt de stevig drinkende mislukte acteur Elliott de avond door in gezelschap van barman Jones en de plaatselijke hoer Dunaway. Twee totaal verschillende verhalen, verteld in een sterk tegengestelde stijl - van de humoristische trouwpartij tot de zwaar dramatische gebeurtenissen in de kroeg. Een beeld van mislukkelingen voor wie het leven geen uitzicht meer biedt. Het scenario van Beaird begint totaal onbegrijpelijk en chaotisch maar groeit naar het einde toe naar die unieke sfeer die we kennen uit de werken van Tennessee Williams. In beeld gebracht door Peter Deming. Dolby Stereo S.R.

The Handmaid's Tale

1990 | Sciencefiction, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1990. Sciencefiction van Volker Schlöndorff. Met o.a. Natasha Richardson, Robert Duvall, Faye Dunaway, Aidan Quinn en Elizabeth McGovern.

De setting van dit feministische toekomstverhaal doet denken aan die van de latere sciencefictionfilm Children of Men van Alfonso Cuarón: in een grauwe, totalitaire maatschappij gaat een mysterieus onvruchtbaarheidsvirus rond. De vrouwen die nog wel kinderen kunnen krijgen, worden verplicht ingezet als 'fokkers'. Schlöndorff, Duvall, Dunaway, scenarist Harold Pinter, schrijfster van de oorspronkelijke roman Margaret Atwood - het aanwezige talent schept hoge verwachtingen. De dystopie wordt ook overtuigend tot leven gewekt, maar de toon van de film blijft wat afstandelijk en hoogdravend.

Silhouette

1990 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1990. Thriller van Carl Schenkel. Met o.a. Faye Dunaway, David Rasche, John Terry, Carlos Gómez en Ron Cambell.

Dunaway, als een bekende architecte, heeft autopech op weg naar huis en moet haar intrek nemen in een hotelletje. Door het raam ziet zij hoe een serveerster vermoord wordt. In paniek rent zij naar de politie maar die vindt geen spoor van de moord. Filmkenners leggen meteen de link naar Hitchcocks REAR WINDOW met Dunaway in de rol van James Stewart. De ontknoping is dan ook gemakkelijk te raden. Alleen liefhebbers van een Sam Peckinpah- achtig slot-vuurgevecht hebben wat aan het einde. Scenario van Jay Wolf en Victor Buell. Dunaway zelf was mede-producente van de voor kabel bedoelde tv-film. Op video slechts 85 minuten lang.

Wait until spring, Bandini

1989 | Drama

Italië​/​​Verenigde Staten​/​​België​/​​Frankrijk 1989. Drama van Dominique Deruddere. Met o.a. Joe Mantegna, Ornella Muti, Faye Dunaway, Michael Bacall en Sean Baca.

Een bewerking van de roman van John Fante door een Belgische regisseur, zichtbaar van zijn stuk gebracht door de veeleisendheid van een internationale co-productie en een dito acteursgezelschap. Deze tamelijk suffe vertelling over het dagelijkse leven van een Italiaanse immigrantenfamilie uit Abruzzo rond 1928 in Colorado, V.S., telt een paar goede momenten. De regie mist kracht en persoonlijkheid, hoewel de film een keurige tijdsreconstructie is. Maar het probleem is nu juist dat het bij die reconstructie blijft en dat de creativiteit ontbreekt. De film had negen coproducenten, waarvan zes Fransen. De filmmelodie is van Paolo Conte. Scenario van Dominique Deruddere. Camerawerk van Jean-François Robin.

In una notte di chiaro di luna

1989 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1989. Drama van Lina Wertmüller. Met o.a. Rutger Hauer, Nastassja Kinski, Peter O'Toole, Faye Dunaway en Massimo Wertmüller.

Moedige film over AIDS met sterke rollen van Hauer en Kinski. Het begint met een dubbele zelfmoord van een jongetrouwd stel dat ten onrechte dacht AIDS te hebben. De boodschap is dat onverantwoordelijke journalisten een sfeer van angst rond AIDS hebben gecreëerd. Hauer speelt een Amerikaanse reporter die doet alsof hij AIDS heeft om te kijken hoe mensen reageren. Hij ontdekt echter dat hij een kind heeft bij een vroegere vriendin en dat hij seropositief is. Troebel scenario, waarin geen spuiters of homo's voorkomen.

Cold Sassy Tree

1989 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1989. Romantiek van Joan Tewkesbury. Met o.a. Faye Dunaway, Richard Widmark, Neil Patrick Harris, Francis Fisher en Lee Garlington.

Een zuidelijk, slaperig stadje in Georgia rond 1900. De alom heersende rust raakt ernstig verstoord als de vrijgevochten Dunaway (uit het verdervelijke Noorden) haar huwelijk aankondigt met de veel oudere Widmark, eigenaar van de plaatselijke winkel van sinkel. Hij was nog maar net drie weken tevoren weduwnaar geworden. Traag, sfeervol melodrama dat het voortkabbelende leven illustreert in een provinciegat waar de tijd lijkt stil te staan tot een onvewachte gebeurtenis de gemoederen in rep en roer brengt. Dunaway en Widmark spelen de sterretjes van de hemel en dat maakt het de moeite waard om naar de film te gaan kijken. Het scenario werd geschreven door Tewkesbury naar een bewerking door Karen Croner van de roman van Olive Ann Burns. Dunaway was tevens co-producente. Prachtige, nostalgisch-ogende fotografie van Michael Watkins.

The Gamble

1988 |

1988. Carlo Vanzina. Met o.a. Feodor Chaliapin jr, Ana Obregón, Federica Moro, Vernon Wells en Corinne Clery.

Een zuidelijk, slaperig stadje in Georgia rond 1900. De alom heersende rust raakt ernstig verstoord als de vrijgevochten Dunaway (uit het verdervelijke Noorden) haar huwelijk aankondigt met de veel oudere Widmark, eigenaar van de plaatselijke winkel van sinkel. Hij was nog maar net drie weken tevoren weduwnaar geworden. Traag, sfeervol melodrama dat het voortkabbelende leven illustreert in een provinciegat waar de tijd lijkt stil te staan tot een onvewachte gebeurtenis de gemoederen in rep en roer brengt. Dunaway en Widmark spelen de sterretjes van de hemel en dat maakt het de moeite waard om naar de film te gaan kijken. Het scenario werd geschreven door Tewkesbury naar een bewerking door Karen Croner van de roman van Olive Ann Burns. Dunaway was tevens co-producente. Prachtige, nostalgisch-ogende fotografie van Michael Watkins.

Midnight Crossing

1988 | Avonturenfilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1988. Avonturenfilm van Roger Holzberg. Met o.a. Faye Dunaway, Daniel J. Travanti, Kim Cattrall, Ned Beatty en John Laughlin.

De blinde Dunaway en echtgenoot Travanti zijn twintig jaar getrouwd en dat feit willen ze vieren met een bootreisje naar het Caribisch gebied. Ze charteren de zeilboot van Travanti's minnares, Cattrall, die getrouwd is met de zoon van zijn inmiddels overleden vriend. Het eigenlijke doel van de reis is een schat, die hij en zijn vriend daar achter hebben gelaten in 1959 na de machtsovername door Castro, toen alle Amerikanen hals- over-kop uit Cuba vertrokken. Vergezocht scenario van Holzberg en Doug Weiser werd hakkelend in beeld gebracht, verward en vol onverklaarbare nonsens. De dialogen zijn amateuristisch en Dunaway's overacting werkt storend. Cast en crew hadden een mooie reis, maar ze hadden het beter bij een home movie kunnen laten. Fotografie van Henry Vargas.

Brennendes Geheimnis

1988 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 1988. Drama van Andrew Birkin. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Faye Dunaway, David Eberts, Ian Richardson en John Nettleton.

De gelijknamige novelle van Stefan Zweig opnieuw verfilmd. De twaalf-jarige Edmund (Eberts), die met zijn moeder overwintert in een gerenommeerd Oostenrijks kurhotel, sluit vriendschap met een andere hotelgast, de Baron (Brandauer), een plezierige veteraan uit WO I. Als Edmund ontdekt dat de baron hem alleen maar gebruikt om toegang te krijgen tot zijn moeder (Dunaway), stort zijn kinderwereld in elkaar. Ondanks de uitstekende rolbezetting is de film toch niet geheel overtuigend. De oorspronkelijke versie is uit 1933. Opgenomen in Praag en Marienbad.

La partita

1987 | Avonturenfilm, Historische film

Italië 1987. Avonturenfilm van Carlo Vanzina. Met o.a. Faye Dunaway, Jennifer Beals, Matthew Modine en Corinne Clery.

Vamp Dunaway speelt de harteloze gravin Wallenstein, die nog nooit aan de speeltafel verloren heeft. Zo is zij ook in het bezit gekomen van het Venetiaanse palazzo van de adellijke familie Sacredo, inclusief het erfdeel van de onstuimige jonge Adlige (Modine). De vrouw die van de duivel bezeten lijkt te zijn, biedt hem aan het tegen haar op te nemen: zijn erfdeel terug als hij wint en haar lijfeigene als hij verliest. Als hij erop ingaat, blijkt zij te machtig en hij slaat op de vlucht, waarna zij hem door Europa achtervolgt. Wat een onderhoudende kostuumfilm had kunnen zijn, is een chaotisch geheel met nodeloos bloot en slecht dialoog. Jammer. De regisseur, Enrico Vanzina, Giacomo Battiato en Livia Giampalmo bewerkten een roman van Alberto Ongaro tot scenario. Camerawerk van Luigi Kuveiller.

Casanova

1987 | Historische film

Italië​/​​Verenigde Staten​/​​Duitsland 1987. Historische film van Simon Langton. Met o.a. Richard Chamberlain, Faye Dunaway, Sylvia Kristel, Ornella Muti en Hanna Schygulla.

Lichthartige stoeipartij met alweer een sterrol voor Chamberlain als de legendarische 18e eeuwse minnaar. Internationale sterren fungeren als zijn partners in het boudoir. Geestig geschreven door George McDonald Fraser, regie van de Brit Langton. Het geheel duurt iets te lang.

Barfly

1987 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1987. Biografie van Barbet Schroeder. Met o.a. Mickey Rourke, Faye Dunaway, Alice Krige, Jack Nance en J.C. Quinn.

Rourke is een schrijver die het grootste deel van zijn tijd zuipend doorbrengt. In zijn stamkroeg ontdekt hij de al even slonzige Dunaway, een wanhopige vrouw die in de drank wegvlucht. Door hun gemeenschappelijke drang naar genegenheid, begrip en drank voelen ze zich tot elkaar aangetrokken en besluiten ze te gaan samenhokken in een gore buurt. Wanneer hij een aantrekkelijk aanbod krijgt van een uitgeefster, wordt Rourke voor de keuze gesteld of hij aan dit leven wil ontsnappen of niet. Poëtisch en aandoenlijk portret van twee psychisch uitgebluste mensen, die uit eigen wil in de marginaliteit leven. Prachtige vertolking van beide hoofdrolspelers. Het allesbehalve optimistische, semi-autobiografische scenario werd geschreven door Charles Bukowski die het groezelige nachtleven naar hartelust verheerlijkt. Niet voor ieders smaak. Fotografie van Robby Müller.

Beverly Hills Madam

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Harvey Hart. Met o.a. Faye Dunaway, Louis Jourdan, Melody Anderson, Donna Dixon en Terry Farrell.

Opzichtig drama over een chique tante uit de jet-set, Lil Hutton (Dunaway), en haar stal van peperdure call girls. Faye Dunaway speelt zoals gewoonlijk met volledige inzet. Het scenario is van Nancy Sackett. Het camerawerk is van Isidore Mankofsky.

Cristoforo Colombo

1985 | Historische film

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​Verenigde Staten 1985. Historische film van Alberto Lattuada en Alberto Luttuada. Met o.a. Gabriel Byrne, Faye Dunaway, Rossano Brazzi, Massimo Girotti en Max von Sydow.

Een luxueuze televisiefilm met een groot budget over het leven van de man die per ongeluk Amerika ontdekte (Columbus dacht dat het India was). Het perfecte camerawerk van Franco di Giacomo en de mooie locaties leiden de aandacht af van het zeer geringe tempo van de film, dat nog lager ligt dan bij een doorsnee-epos. De acteerprestaties zijn gebrekkig onder de leiding van Lattuada's pietluttig trage regie, maar het door Placido Domingo gezongen thema en de door Riz Ortolani gecomponeerde en gedirigeerde muziek zijn goed.

Agatha Christie: Thirteen at Dinner

1985 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Mysterie van Lou Antonio. Met o.a. Peter Ustinov, Faye Dunaway, Lee Horsley, Bill Nighy en David Suchet.

Tv-bewerking van de gelijknamige roman [KL]Lord Edgware Dies[KLE] van Agatha Christie (1933) door scenarioschrijver Rod Browning. Christie`s Belgische speurder onderzoekt de onnatuurlijke dood van een Engelse edelman en de mooie Dunaway is de weduwe van Amerikaanse afkomst en een voormalige actrice. Ook al maken ze dikwijls veel rommel voor de buis, de Amerikanen kunnen ook hele mooie dingen doen als ze alles op alles zetten: ze zijn dan niet kinderachtig met geld en engageren goede acteurs. Dat is hier het geval met een Hercule Poirot die, onbeschrijfelijk goed is in de persoon van Ustinov en een geweldige Dunaway (in een dubbelrol), die dit beroemde werk van de nodige zwarte humor voorziet. Acteerwerk van niveau. Hoge produktiewaarden met levendige en 'spanningsgevoelige' regie. Een bewijs te meer dat de beste produkties van de koningin van de misdaadthriller bijna niet verouderen.

Supergirl

1984 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Actiefilm, Familiefilm, Fantasy

Verenigd Koninkrijk 1984. Sciencefiction van Jeannot Szwarc. Met o.a. Helen Slater, Faye Dunaway, Peter O'Toole, Peter Cook en Mia Farrow.

'Avontuur zit in de familie', luidde de originele filmposter en daar is niets van gelogen in dit smakelijke afkooksel van Christopher Reeve's Superman uit 1978. Frisse beginneling Helen Slater (1963) is verkwikkend als het nichtje van Superman in een flinterdun verhaal over een verloren krachtbron die zoek is op aarde. Faye Dunaway is hilarisch als het booswicht dat het Supermeisje van planeet Krypton dwarszit tijdens haar fantastische avonturen. Opnemen en bewaren want Supergirl is het summum op het gebied van superheldinnenfilms uit de jaren 80. Ook uitstekend geschikt als psychedelisch behang op dito feestjes vanwege de breed uitgemeten zweefpartijen.

Ellis Island

1984 | Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1984. Drama van Jerry London. Met o.a. Peter Riegert, Greg Martyn, Alice Krige, Judi Bowker en Richard Burton.

Mini-serie in drie delen. De eerste vier genoemde acteurs komen als Europese immigranten in 1907 Amerika binnen - dromend van een fantastisch bestaan. Dat ook in het land der ongekende mogelijkheden het allemaal niet van een leien dakje gaat laat deze drama-serie zien. Gebaseerd op het boek van Fred Mustard Stewart met Richard Burton in zijn laatste rol voor hij stierf. Zijn dochter Kate is eveneens van de partij.

Agatha Christie's Ordeal by Innocence

1984 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1984. Mysterie van Desmond Davis. Met o.a. Donald Sutherland, Faye Dunaway, Christopher Plummer, Sarah Miles en Ian McShane.

In deze Christie verfilming speelt een Amerikaan (Sutherland) de hoofdrol van amateur-speurneus. Uiteraard is het gelokaliseerd in een Engels gehucht rond 1955. Helaas is men met het scenario verschrikkelijk de mist in gegaan, waardoor het een verwarrend verhaaltje is geworden. Zonde van de bekwame spelers. De muziek is van Dave Brubeck.

The Wicked Lady

1983 | Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1983. Misdaad van Michael Winner. Met o.a. Faye Dunaway, Alan Bates, John Gielgud, Denholm Elliot en Prunella Scales.

Een uitstekende cast voor deze comic-book-remake van de klassieker uit 1945 over het leven van Lady Skelton, gebaseerd op een roman van Magdalen King-Hall. De onverkwikkelijke dame wordt tot leven gebracht door Dunaway. Het begint al met het feit dat ze de rijke aristocratische verloofde van haar nichtje afsnoept om er zelf mee te trouwen. Samen met de beruchte outlaw Bates vormt ze een gevreesde roversbende. Je weet nooit of de scenaristen, Winner en Leslie Arliss (regisseur/scenarist van de versie uit 1945), dit alles ernstig of komisch bedoeld hebben, maar dat is ook van geen belang. Zelden werd zo slecht geacteerd door zulke bekende acteurs. Zelfs de obligate naaktscènes missen elke vorm van erotiek. Gefotografeerd door Jack Cardiff, terwijl popster Tony Banks voor de score zorgde.

Mommie Dearest

1981 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1981. Drama van Frank Perry. Met o.a. Faye Dunaway, Diana Scarwid, Steve Forrest, Howard Da Silva en Mara Hobel.

Een levendige, professioneel opgebouwde verfilming van het boek door Christina Crawford over haar gekwelde jeugd als de geadopteerde dochter van Joan Crawford, een der koninginnen van het witte doek (briljant gespeeld door Dunaway). Als je aanneemt dat, zoals wel wordt beweerd, de film op waarheid berust, bekruipt je een vreemd onaangenaam gevoel als je er naar kijkt: alsof je je bezondigt aan voyeurisme, maar mensen die het niet serieus nemen zien het als modieus geleuter. Het scenario is van Christina Crawford, Robert Getchell, Tracy Hotchner, Frank Perry en Frank Yablans naar de autobiografie van Crawford. Het camerawerk is van Paul Lohmann.

Evita Peron

1981 | Biografie

Verenigde Staten 1981. Biografie van Marvin J. Chomsky. Met o.a. Faye Dunaway, Rita Moreno, José Ferrer, Pedro Armendáriz jr en Michael Constantine.

Argentini[KA3]e 1926. Donna Juana (Jurado) en haar kinderen worden geweerd op de wake bij het lijk van Juan Duarte. Deze vernedering maakt grote indruk op de kleine Eva. Jaren later ontmoet ze (nu in de gedaante van Dunaway) Juan Peron (Farentino). Met de steun van de vakbonden slaagt ze erin het volk te overtuigen Peron als presidentskandidaat te kiezen. Na zijn verkiezing trouwen ze. Eva is nu 'first lady' van Argentinië en ze wordt geliefd bij de bevolking. Haar macht lijkt grenzeloos. Goed gespeelde, van alle politiek gespeende, visie op de populariteit van de jong gestorven Eva Peron. Een sterk vereenvoudigde biografie die goed inspeelt op het sentiment van de kijker. De bronnen voor het scenario van Ronald Harwood waren Evita-First Lady van John Barnes en Eva Peron van Nicholas Fraser en hebben niets te maken met de musical EVITA. In beeld gebracht door Stanley E. Gilbert. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen.

The First Deadly Sin

1980 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1980. Misdaad van Brian G. Hutton. Met o.a. Frank Sinatra, Faye Dunaway, David Dukes, Brenda Vaccaro en Martin Gabel.

Inspecteur Sinatra van de Newyorkse politie staat op het punt met pensioen te gaan. Voordat het zover is, wil hij nog enkele gruwelijke moorden oplossen, gepleegd door een sadist met een ijshamer. Hij weet te achterhalen wie de dader is, maar staat machteloos omdat deze bescherming geniet in hoge kringen. Trage, deprimerende thriller, volgens het bekende patroon gemaakt. Het enige pluspunt is de terugkeer, na tien jaar, van Sinatra op het witte doek (het gastoptreden in THAT'S ENTERTAINMENT uitgezonderd). Hij mag zich tevens bekommeren om de slechte gezondheidstoestand van echtgenote Dunaway. Goede bijrollen. Mann Rubin baseerde zijn script op een roman van Lawrence Sanders. De camera werd gehanteerd door Jack Priestley.

The Champ

1979 | Drama, Sportfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1979. Drama van Franco Zeffirelli. Met o.a. Jon Voight, Faye Dunaway, Jack Warden, Arthur Hill en Strother Martin.

Voight is een ex-wereldkampioen boksen. Hij leeft gescheiden van zijn vrouw Dunaway en komt aan de kost als paardenverzorger en adviseur bij het paardenrennen. Hij gokt en is alcoholist. Toch wordt hij vereerd door zijn zoontje Schroder die niets liever zou willen dan dat zijn vader weer in de ring zou stappen. Sentimenteel melodrama dat het luxueuze wereldje van de moeder die mode-ontwerpster is, confronteert met het ongenadige boksmilieu. Onnodige remake van de veel sterkere film van King Vidor uit 1939, met acteurs die zich niet op hun gemak zijn in hun rol. Walter Newman moderniseerde het verhaal van Frances Marion, maar gooide ook alle charme overboord. Schroder is hartveroverend als de jongen. Fred J. Koenekamp stond in voor de fotografie.

Eyes of Laura Mars

1978 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1978. Thriller van Irvin Kershner. Met o.a. Faye Dunaway, Tommy Lee Jones, Raul Julia, Brad Dourif en Rene Auberjonois.

Fotografe Laura Mars (Dunaway) timmert flink aan de weg met haar choquerende reclamefoto's, vol erotiek en geweld (in het echt gemaakt door Helmut Newton en Rebecca Blake). Op een dag krijgt ze een visioen van een gruwelijke moord, gezien door de ogen van de dader. De moord blijkt echt gepleegd. Er volgen meer visioenen en meer moorden en de slachtoffers zijn allen bekenden. Politieman John Neville (Jones) onderzoekt de zaak. John Carpenter schreef mee aan het script van deze stijlvolle jaren zeventig thriller, maar de film wordt jammer genoeg nooit echt spannend. Goed spel, dat wel.

Voyage of the Damned

1976 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1976. Historische film van Stuart Rosenberg. Met o.a. Faye Dunaway, Max von Sydow, Oskar Werner, Malcolm McDowell en Orson Welles.

In 1939 scheepten iets minder dan duizend Joden in op het passagiersschip de Saint Louis. Ze kregen de kans om Duitsland te verlaten en een nieuw bestaan op te bouwen in Cuba. Dachten ze. In werkelijkheid wisten de nazi's dat de passagiers nooit op Cuba zouden worden toegelaten. Dat zou aantonen dat Duitsland dus niet het enige land was dat Joden liever kwijt dan rijk was. Voor zijn verfilming van dit waargebeurde verhaal kreeg regisseur Rosenberg (Cool Hand Luke) de beschikking over een groot aantal topacteurs, het had wel wat minder gekund, voor deze overvolle film.

The Disappearance of Aimee

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van Anthony Harvey. Met o.a. Faye Dunaway, Bette Davis, James Sloyan, James Woods en John Lehne.

Het verhaal over de mysterieuze verdwijning van de vermaarde evangeliste Aim[KA1]ee Simple McPherson in 1926 en haar herverschijning uit een Mexicaanse woestijn beleven we aan de hand van de rechtszaak. Als ze zegt gekidnapt te zijn, gelooft niemand haar. Terwijl ze op bed ligt voor herstel wordt ze gearresteerd. Haar sceptische moeder (Davis), de wantrouwige politie en het goede spel van Dunaway maken dit tot een fascinerend, zeer sfeervol drama.

Network

1976 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1976. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Faye Dunaway, William Holden, Peter Finch, Robert Duvall en Wesley Addy.

Howard Beale (Finch) presenteert al 25 jaar het nieuws maar het tv-netwerk is in voor vernieuwing en hij moet het veld ruimen voor sensationelere programma's. Howard is er kapot van en kondigt aan in de volgende uitzending zich 'live' van het leven te beroven. Nog nooit heeft het journaal zoveel kijkers gehad en de doorgedraaide Howard, die natuurlijk niet echt zelfmoord pleegt, mag in het vervolg als tv-freak kijkcijfers gaan trekken. Scherpe satire op het televisiewezen met ijzersterk acteerwerk. Beroemd geworden uitspraak: 'I'm mad as hell and I'm not going to take it anymore!'

Three Days of the Condor

1975 | Thriller, Romantiek

Verenigde Staten 1975. Thriller van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Faye Dunaway, Cliff Robertson, Max von Sydow en John Houseman.

CIA-medewerker Joseph Turner (Redford) stuit bij toeval op een samenzwering binnen zijn eigen club. Als hem vervolgens de kogels om de oren vliegen, dwingt hij fotografe Kathy Hale (Dunaway) met een pistool om hem in haar huis te verstoppen. Terwijl hij uitzoekt wat er aan de hand is ontwikkelt zich wat moois tussen de twee. Prima actiefilm van Pollack, die verder vooral komedie en drama (Tootsie, Out of Africa) maakte. Dunaway vertelde later dat ze moeite had om angstig te kijken tijdens de scène waar Redford haar met een vuurwapen bedreigde omdat ze haar tegenspeler zo'n mooie man vond.

The Four Musketeers (The Revenge of Milady)!

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm, Komedie, Romantiek

Spanje​/​​Panama​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van Richard Lester. Met o.a. Christopher Lee, Raquel Welch, Oliver Reed, Richard Chamberlain en Michael York.

Dit is het even leuke vervolg op het komische succes uit 1973, dat overigens tegelijkertijd gedraaid werd. De vier helden leveren als vanouds strijd met de monsterachtige Richelieu, die daarbij geholpen wordt door de verraderlijke Lady de Winter om de Franse koningin in discrediet te brengen bij haar gemaal, koning Lodewijk de dertiende. Veel visuele grappen. De prima rolverdeling heeft buitengewoon veel plezier en de kijkers genieten mee. Werd weer vervolgd met THE RETURN OF THE THREE MUSKETEERS.

The Towering Inferno

1974 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1974. Drama van John Guillermin. Met o.a. Steve McQueen, Paul Newman, William Holden, Faye Dunaway en Fred Astaire.

Tijdens het openingsfeestje, dat gehouden wordt op de 135ste etage van een gloednieuwe wolkenkrabber, de hoogste ter wereld, ontdekt architect Roberts (Newman) een beginnende brand op de 81ste verdieping. Al snel breidt het vuur zich steeds sneller uit. Gelukkig is naast Roberts ook brandweercommandant O'Hallorhan (McQueen) paraat. Personages proberen hun eigen hachje te redden of vertonen juist heldhaftig gedrag in deze rampenfilm uit de jaren zeventig, een van de betere uit de periode. Zoals gebruikelijk in het genre werd een enorme lading sterren ingehuurd. Drie Oscars, voor camerawerk, montage en liedje.

Chinatown

1974 | Film noir, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Film noir van Roman Polanski. Met o.a. Jack Nicholson, Faye Dunaway, John Huston, Perry Lopez en John Hillerman.

Man met mes: 'You're a very nosy fellow, kitty cat. Huh? You know what happens to nosy fellows? Huh? No? Wanna guess? Huh? No? Okay. They lose their noses.' En hij trekt het mes, waarvan hij de punt in een neusgat van privédetective J.J. Gittes heeft gestoken naar zich toe, en snijdt diens reukorgaan open. Dit is wellicht het krachtigste beeld uit de film noir klassieker Chinatown. De man met het mes is Roman Polanski, die de film ook regisseerde, Gittes wordt gespeeld door Jack Nicholson. De plot is te gecompliceerd en te vernuftig in elkaar gezet om zo maar even na te vertellen. De dialogen zijn onovertroffen. Het briljante, zij het door Polanski naar diens hand gezette scenario, is van Robert Towne.

The Three Musketeers

1973 | Avonturenfilm, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Avonturenfilm van Richard Lester. Met o.a. Christopher Lee, Michael York, Oliver Reed, Frank Finlay en Richard Chamberlain.

Vermakelijke avonturenfilm naar het bekende verhaal van Alexandre Dumas père over de jonge D'Artagnan (York) die zich aansluit bij 's konings musketiers en prompt betrokken raakt bij complotten en intriges. Een van de leukste verfilmingen van het verhaal, met veel humor, wervelende zwaardgevechten en een vleugje romantiek. Reed is sterk als de wat humeurige Athos en Faye Dunaway is uitstekend als de wraakzuchtige Milady De Winter. Tegelijk opgenomen met vervolgfilm The Four Musketeers: Milady's Revenge (1974).

Oklahoma Crude

1973 | Western

Verenigde Staten 1973. Western van Stanley Kramer. Met o.a. George C. Scott, Faye Dunaway, John Mills, Jack Palance en Harvey Jason.

Ouderwets, pretentieloos vermaak. De wilskrachtige, mannenhatende Dunaway is vastbesloten een afgelegen oliebron te verdedigen tegen de pressie van Palance, die een groot olie- conglomeraat vertegenwoordigt. Ze huurt zwerver Scott in om haar te helpen. Scott geeft een schitterende komische vertolking weg in deze amusante film. Scenario van Marc Norman. Gefilmd in Panavision.

Crazy Joe

1973 | Misdaad

Italië 1973. Misdaad van Carlo Lizzani. Met o.a. Peter Boyle, Faye Dunaway, Fred Williamson en Fausto Tozzi.

Het verhaal is gebaseerd op feiten. Joe Gallo is een kleine mafioso met grote dromen, die in de gevangenis belandt. Als hij vrijkomt wreekt hij zich op bloederige wijze op een van de Mafia- bazen van New York. Het krachtige spel van Boyle en de goede actiescènes compenseren het zwakke script.

The Woman I Love

1972 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1972. Drama van Paul Wendkos. Met o.a. Richard Chamberlain, Faye Dunaway, Patrick Macnee, Eileen Herlie en Henry Oliver.

Het verhaal van Edward VIII (Chamberlain) en de Amerikaanse gescheiden vrouw Wallis Warfield Simpson (Dunaway), het drama waarbij Edward zijn liefde boven de kroon van Engeland liet prevaleren en zich met zijn vrouw liet verbannen naar Frankrijk. John McGreevey schreef het scenario voor deze in Engeland opgenomen tv-film. Later kwam er een Engelse serie met Edward Fox als Edward VIII.

La maison sous les arbres

1971 | Thriller, Experimenteel

Frankrijk 1971. Thriller van René Clément. Met o.a. Faye Dunaway, Frank Langella, Barbara Parkins, Karen Blanguernon en Raymond Gérôme.

Een Amerikaan heeft zich met zijn neurotische echtgenote en twee kinderen in Parijs geïnstalleerd waar pressie op hem wordt uitgeoefend om bedrijfsspionage te plegen. Hij weigert en zijn kinderen worden ontvoerd. Het tegenstrijdig gedrag van de vrouw doet de politie vermoeden dat het een wanhoopspoging van haarzelf is. Het scenario is zeer weinig plausibel, maar het spel van Langella en Dunaway geeft er overtuigingskracht aan, terwijl Clément zich opnieuw een opmerkelijk regisseur van kinderen betoont, hetgeen de scènes in hun gijzelingssituatie beklemmend maakt.

'Doc'

1971 | Western, Biografie

Verenigde Staten 1971. Western van Frank Perry. Met o.a. Stacy Keach, Faye Dunaway, Harris Yulin, Michael Witney en Denver John Collins.

Bekwaam gemaakte, maar onaangename anti-western die aan de hand van flashbacks het verhaal vertelt van Wyatt Earp en Doc Holliday. Scenario van Pete Hamill. Camerawerk van Gerald Hirschfeld.

Puzzle of a Downfall Child

1970 | Drama

Verenigde Staten 1970. Drama van Jerry Schatzberg. Met o.a. Faye Dunaway, Barry Primus, Viveca Lindfors, Barry Morse en Roy Scheider.

Dit verwarde verhaal van een ex-mannequin die de brokken van haar ongelukkige leven bij elkaar poogt te rapen is net de gordiaanse knoop.

Little Big Man

1970 | Western, Avonturenfilm, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1970. Western van Arthur Penn. Met o.a. Dustin Hoffman, Faye Dunaway, Chief Dan George, Aimée Eccles en Martin Balsam.

Na de slag bij Little Big Horn vertelt een 121-jarige overlevende zijn levensverhaal: ouders vermoord door indianen, opgevoed door andere indianen, later weer terug bij de blanken, waar hij bevriend raakt met de weduwe van een dominee die nu prostituee geworden is. Verder trekt hij een tijdje op met de legendarische Wild Bill Hickock en ontmoet hij Generaal Custer, die wordt afgebeeld als racistische gek. Een van de eerste westerns waarin de indianen niet de slechteriken zijn. Penn vertelt een geëngageerd en bloederig verhaal, maar houdt het draaglijk door humor. Prima spel, vooral van Hoffman en Dunaway. Inmiddels wel een tikje gedateerd.

The Extraordinary Seaman

1969 | Komedie

Verenigde Staten 1969. Komedie van John Frankenheimer. Met o.a. David Niven, Faye Dunaway, Alan Alda, Mickey Rooney en Jack Carter.

Bijzonder verwarde 'komedie' over de excentrieke Niven als loods op een allang als verloren beschouwd schip in WO II. De film toont nog de tekenen van een eerste concept, dat niet eens de bioscoopzalen bereikte. De beste beelden zijn de nieuwsfragmenten uit de jaren veertig.

The Arrangement

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Kirk Douglas, Faye Dunaway, Deborah Kerr, Richard Boone en Hume Cronyn.

Onduidelijke, onplezierige film, naar Kazans eigen roman over een man die genoeg heeft van de competitie in de reclamewereld en plotseling razend wordt. Hij neemt zijn leven opnieuw in ogenschouw, zijn omgeving (inclusief zijn mai[KA4]itresse), zijn gezin (inclusief zijn bejaarde hulpbehoevende vader). De gevolgen zijn voor iedereen verschrikkelijk. Goede acteurs gaan totaal de mist in, vooral Kerrs rol is vernederend.

The Thomas Crown Affair

1968 | Misdaad, Thriller, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Norman Jewison. Met o.a. Steve McQueen, Faye Dunaway, Paul Burke, Jack Weston en Yaphet Kotto.

Miljonair Thomas Crown (McQueen) denkt de perfecte bankoverval te hebben gepleegd maar zijn handel en wandel wordt onderzocht door verzekeringsagente Vicki Anderson (Dunaway). Regisseur Norman Jewison (In the Heat of the Night) lijkt nauwelijks geïnteresseerd in een verhaal: hij heeft immers twee aantrekkelijke, goed geklede hoofdrolspelers! Hij laat ze maar liefst een volle minuut zoenen. Het met een Oscar bekroonde liedje The windmills of your mind was tevens te horen in de remake uit 1999 waarin Rene Russo en Pierce Brosnan ook een flinke serie kledingstukken showen.

Amanti

1968 | Drama, Experimenteel

Italië 1968. Drama van Vittorio De Sica. Met o.a. Marcello Mastroianni, Faye Dunaway, Esmeralda Ruspoli, Enrico Simonetti en Karin Eugh.

Een rijke Amerikaanse die leukemie heeft gaat voor haar laatste vakantie naar Italië waar ze verliefd wordt op een ingenieur, voor wie ze haar ziekte verzwijgt. Als hij achter de waarheid komt, wil ze zelfmoord plegen. Pretentie van de film om méér te zijn dan een smartlap heeft een ridicuul en averechts resultaat. Dunaway lijdt decoratief in stilte tegen de achtergrond van Venetië en Cortina d'Ampezzo totdat haar uitbarstingen van smart even onbeheerst als onoprecht zijn.

The Happening

1967 | Misdaad

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Elliot Silverstein. Met o.a. Anthony Quinn, Faye Dunaway, George Maharis, Michael Parks en Robert Walker.

Luchtig en wuft misdaadverhaal, waarin de ontvoering van een rijke man (Quinn) centraal staat.

Hurry Sundown

1967 | Drama

Verenigde Staten 1967. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Michael Caine, Jane Fonda, John Phillip Law, Diahann Carroll en Faye Dunaway.

Caine bezit grond en wil het uitbreiden met omliggend terrein. Hij ziet echter zijn plan gedwarsboomd als een verre neef een claim legt op het land waar hij een oogje op heeft. Hij krijgt te maken met een zwarte oorlogsveteraan, en hij raakt vervolgens verstrikt in de voor het Zuiden van de V.S. zo kenmerkende slangekuil van vooroordelen, rassenhaat en een justitie die met twee maten meet. Hoewel Fonda en Caine schitteren, is deze film soms onlogisch en nogal sentimenteel. Gesitueerd in Georgia in 1946.

Bonnie and Clyde

1967 | Misdaad, Drama, Thriller, Biografie

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Arthur Penn. Met o.a. Warren Beatty, Faye Dunaway, Michael J. Pollard, Gene Hackman en Estelle Parsons.

Ongetwijfeld het bekendste ‘killers’-duo uit de misdaadgeschiedenis: Bonnie Parker en Clyde Barrow. Deze biografische prent – en vooral het controversiële geweld in het slot – was een inspiratiebron voor vele imitators, maar blijft onovertroffen. Elementen uit diverse genres – actie, thriller, melodrama, komedie, sociaal drama – worden gecombineerd tot een flamboyant geheel. Regisseur Penn en zijn scenaristentrio lieten zich niet al te veel leiden door de feiten, maar verweefden de persoonlijke geschiedenis van de hoofdpersonen met fraaie verhalen uit het roemruchte verleden van andere gangsters, en verzonnen waar nodig een interessante plotwending.