Michel Wyn is regisseur en scenarist.
Er zijn 18 films gevonden.

Un crime de guerre

1994 | Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk 1994. Oorlogsfilm van Michel Wyn. Met o.a. Guy Tréjean, Sylvain Joubert, Gérard Lartigau, Mathias Jung en Alain Floret.

Voor de militaire rechtbank van Bordeaux begint op 12 januari 1953 het proces 'Oradour-sur-Glane'. Rechter Tréjean herinnert bij de aanvang aan de gruwelijke taferelen die zich in dat dorpje afspeelden op 10 juni 1944. De 'S.S. Panzerdivision Das Reich' slachtte toen 642 mensen af, waaronder bijna vijfhonderd vrouwen en kinderen. De rechter betreurt het dat niet de hoofdschuldigen in de beklaagdenbank zitten. Hij moet zich tevreden stellen met de berechting van ondergeschikten, acht Duitsers en twaalf Elzassers. Een aangrijpende reconstructie van een oorlogsmisdaad, die om vergelding vraagt. Daarbij is het een wrange gedachte dat de hoofdschuldigen, zoals in de meeste gevallen, de dans ontspringen. Een sterk scenario geschreven door Sylvain Joubert, die zelf de rol van advocaat van een van de beschuldigden speelt. Sober in beeld gebracht door André Neaud.

Jenny Marx, la femme du diable

1993 | Drama, Biografie, Historische film

Frankrijk 1993. Drama van Michel Wyn. Met o.a. Marie-Christine Barrault, Carlo Brandt, Eva Maria Meineke en Jean-Paul Comart.

Franse tv-film, naar boek van Fran[KA10]coise Giroud, vertelt levensverhaal van barones Jenny von Westphalen (1814-1881), (Bar- rault), afstammelinge van Pruisische aristocratische familie. Zij trouwde met Karl Marx (Brandt) en zou hem haar leven lang bijstaan in zijn strijd tegen de gevestigde orde in Rusland. Jammer voor Barrault dat Jenny overkomt als weerspiegeling van haar illustere echtgenoot. Wie een visie 'van de binnenkant' verwacht, een intiem portret, komt bedrogen uit. Met moet zich tevreden stellen met oppervlakkige schets.

Madame Ex.

1991 | Drama

Frankrijk 1991. Drama van Michel Wyn. Met o.a. Emmanuelle Riva, Jean-Pierre Darras, France Dougnac en Eva Simonet.

Het aandoenlijke, niet al te originele verhaal over een vrouw, die na haar echtscheiding vier kinderen moet grootbrengen en zonder geld zit. Een getrouwe bewerking van de roman van de 20e-eeuwse schrijver Hervé Bazin. Realistisch en bitter, enigszins autobiografisch. Verzorgde decors en goed spel van Riva.

L'affaire Saint-Romans

1991 |

Frankrijk 1991. Michel Wyn. Met o.a. Jean Piat, Souad Amidou, Danièle Delorme en Jacques Dacqmine.

Veel minder een zaak dan een familiegeschiedenis, die zich afspeelt in een abdij buiten de stad, die privé-eigendom is geworden. Komische en dramatische verwikkelingen wisselen elkaar af, zoals eigen aan dit soort series, bedacht door de scenario- en romanschrijver Jean Viard, die doorgaans onbenullig werk aflevert. Dit is gekoppeld aan de kennis van zaken van Wyn, en dat is het dan. Om aan te zien, maar is meteen weer vergeten. Goed camerawerk.

Alphonse et les menteuses

1991 | Misdaad, Thriller

Frankrijk/Marokko 1991. Misdaad van Michel Wyn. Met o.a. Trevor Eve, Clémentine Célarié, Philippe Morier-Genoud en Jilali Ferhati.

De voor- en tegenspoed van een Franse detective (gespeeld door de Engelsman Eve!) die naar Marokko gaat, om de politie aldaar te helpen bij het ophelderen van een zaak, waarbij de dochter van een vroegere Franse minister is betrokken. De Marokkaanse politie-inspecteur die is belast met de zaak (Ferhati) krijgt onmiddellijk een hekel aan hem. Een aardige thriller dankzij het vakmanschap van deze vroegere filmer. Een knap scenario. Verrassende wendingen verzekerd maar om niet als te serieus te nemen.

Un petit paradis

1990 | Mysterie, Thriller, Horror

Frankrijk 1990. Mysterie van Michel Wyn. Met o.a. Yolande Folliot, François Chaumette en Julie Philippe.

Een bewerking van de enigszins griezelige roman van G.J.Arnaud, hier wat afgezwakt in een verpakking die hem beter geschikt voor de middag maakt. Een afschuwelijk verhaal over een huis waarin het spookt (?), terwijl ook de buren zich vreemd gedragen (?), gezien door de ogen van een jonge vrouw. Wyn heeft zichtbaar zuinig aan moeten doen en derderangs acteurs moeten nemen maar slaagt er desondanks in aardig, zij het minder interessant, vermaak voor te schotelen.

Les cavaliers aux yeux verts

1990 | Avonturenfilm

Frankrijk 1990. Avonturenfilm van Michel Wyn. Met o.a. Irène Papas, Xavier Deluc, Claidia Ohana, Jean-François Garreaud en Héctor Alterio.

Ze zijn er met z'n vieren voor gaan zitten, onder hen de schrijver, om de roman La porte de Kercabanac van Loup Durand te bewerken. Dat levert een epos op, dat begint in Spanje en in Brazilië vervolgt. Verwarring, avontuur en verwikkelingen in overvloed, maar evenzeer enig gebrek aan samenhang in de vertelling. Deze tv-regisseur maakt deel uit van het leger voormalige cineasten die pech hadden, en hun toevlucht hebben gezocht tot de tv. Toch onderscheidt hij zich van het merendeel van deze groep, door de tot in het geringste detail bestede zorg aan het werk, en door zijn aandachtige beschrijvingen van ontroerende en overtuigende personages. Ondanks enkele langdradige stukken.

Allégra

1990 |

Frankrijk 1990. Michel Wyn. Met o.a. Aniouta Florent, Rachild Remili, Francine Berger en Catherine Ferran.

Een bewerking van de roman van Françoise Mallet-Jorris, netjes en nauwgezet geregisseerd voor het tv-scherm. Wat betreft de stijl is de film echter minder geslaagd. De karakters, waaronder die van Allégra, lijken niet echt goed uitgewerkt. Misschien is dit te danken aan het betrekkelijke talent waar degene die haar vertolkt, Florent, blijk van geeft.

Aldo tous risques

1990 | Misdaad, Komedie

Frankrijk 1990. Misdaad van Michel Wyn. Met o.a. Aldo Maccione, Charly Bertoni, Yolande Folliot, Michel Prud'homme en Gilles Gaston Dreyfus.

Een jet-setkoppel organiseert een luxueus diner in hun appartement, waarbij alle gasten verkleed moeten zijn als een bekend persoon. Plotseling verschijnen drie personen met een Landru-masker die met de juwelen van de gastvrouw aan de haal gaan. Maccione, expert van de verzekeringsmaatschappij, wordt met het onderzoek belast. Debiel als altijd, weet hij daarbij geen moment natuurlijk of geloofwaardig over te komen. Alleen wie zich niet stoort aan Maccione's overacting zal de film uitzitten zonder kwaad te worden. Het scenario van Christian François en Corinne Elizondo stelt al evenmin iets voor. Martial Thury stond achter de camera. Ook bekend als MASCARADE.

Le Retour d'Arsène Lupin : Lenormand, chef de la Sûreté

1989 | Misdaad, Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk 1989. Misdaad van Michel Wyn. Met o.a. François Dunoyer, Yolande Folliot, Eric Franklin, Paul Le Person en Bertrand Beautheac.

Uiteraard naar het werk van Maurice Leblanc. Hier amuseert Arsène Lupin zich door net te doen alsof hij het nieuwe hoofd van de Veiligheidsdienst is... die de opdracht heeft hem te arresteren. Hechte regie van een overloper van het witte doek. Deze politiekomedie is vanzelfsprekend een spel met misverstanden en van begin tot eind leuk. Scenario van Jacques Nahum en Philippe Delannoy.

La Demoiselle d'Avignon

1989 | Romantiek

Frankrijk 1989. Romantiek van Michel Wyn. Met o.a. Marthe Keller, Louis Velle en Edmond Ardisson.

Een bewerking van de succesvolle volksroman van Frédérique Hébrard. Deze film volgt wat de inhoud betreft het boek. Wyn is na twee bioscoopfilms, beide commercieële flops, naar de televisie overgestapt. Hier volbrengt hij nauwgezet en foutloos een klus die geen moment verveelt, mede dankzij het talent van Keller. Maar enige creatief belvogenheid was blijkbaar teveel gevraagd.

Arsène Lupin : Le canon de Junot

1989 | Misdaad

Frankrijk 1989. Misdaad van Michel Wyn. Met o.a. François Dunoyer, Eric Franklin, Maria Blanco, Alexandre Sousa en Filomena Goncalves.

Alweer een avontuur van Ars[KA2]ene Lupin naar een werk van Maurice Leblanc. Om bij de hertogin van Abrant[KA2]es, een nazaat van generaal Junot, in de smaak te vallen, steelt Lupin uit het legermuseum (Hôtel des Invalides) het 'kanon van Junot'. Een mager onderwerp, waar een uur lang aan wordt getrokken door een regisseur die het moet doen met weinig inspiratie. Scenario van regisseur Wyn, Jacques Nahum en Louis Grospierre.

Arsène Lupin : La sorcière aux deux visages

1989 | Misdaad

Duitsland/Spanje/Zwitserland/Portugal/België/Frankrijk 1989. Misdaad van Michel Wyn. Met o.a. François Denoyer, Laetitia Gabrielli, Marion Coutris, Erc Franklin en Filipe Ferrer.

Ars[KA2]ene Lupin (Dunoyer) koopt voor een vriendin het schilderij 'De heks met de twee gezichten'. De volgende dag is het al gestolen, maar wat later even mysterieus teruggebracht. De dief, die een opvallende gelijkenis vertoont met de heks op het schilderij, wordt vermoord aangetroffen. Lupin wordt gearresteerd, maar kan gemakkelijk ontsnappen en in het voorbijgaan neemt hij de salarissen van de cipiers mee. Vermomd als priester gaat hij op zoek naar het geheim van het schilderij. Speelse aflevering uit de serie. Het scenario van Jacques Naham, Mathieu Boudjedra en Wyn zit vol toevallige onwaarschijnlijkheden en de acteerprestaties zijn niet bijzonder. Toch is het een vlotte film en de titelfiguur, bedacht door Maurice Leblanc, blijft een frivole gentleman-dief. Gefotografeerd door Mario Barroso.

La valise en carton

1988 | Drama, Muziek

Frankrijk 1988. Drama van Michel Wyn. Met o.a. Souad Amidou, Irene Papas, Maurice Barrier, Fabien Onteniente en Jacques Castelot.

Het melodramatische levensverhaal van de Portugees-Franse, populaire fadozangeres Linda de Suza, naar haar eigen, gelijknamige autobiografie. Onderhoudend wordt verteld hoe en waar zij in de grootste armoede in Portugal opgroeide, van huis wegliep, arbeidster werd in Lissabon, als tiener trouwde, een kind kreeg, illegaal in Frankrijk ging werken en na heel wat misère als zangeres ontdekt en beroemd werd. Amidou zet een leuk ogende de Suza neer en wereldster Papas is haar wat onverwachte, oerstrenge volkse moeder. Het kartonnen koffertje dat zij overal mee naartoe sleepte is het verbindings-sysmbool tussen de episoden.

Félicien Grevèche

1988 | Avonturenfilm, Komedie, Historische film

Frankrijk 1988. Avonturenfilm van Michel Wyn. Met o.a. Sylvain Joubert, Jenny Clève, Gérard Darrieu, Anne-Marie Besse en Maurice Chevit.

Félicien is met zijn vriend Paillot in 1871 gevlucht voor de onderdrukking van de Commune in Parijs en woont al 10 jaar in de Languedoc. Daar oefent hij de geneeskunde uit temidden van kwakzalvers en medicijnmannen. Dan verschijnt Gaëton Vignon, die de beide mannen aan hun verleden herinnert. Deze mini-serie riekt naar amateurisme en de banale regie maakt dit werk nog onbenulliger.

Oublie-moi Mandoline

1975 | Komedie

Frankrijk 1975. Komedie van Michel Wyn. Met o.a. Bernard Menez, Marie-Hélène Breillat, Jean-Pierre Darras, Henri Garcin en Pierre Tornade.

Alles draait om een gestolen dossier dat terug op zijn plaats moet komen en waardoor een paar mensen in moeilijkheden raken. Een doorsnee Franse komedie.

Les Suspects

1974 | Mysterie

Italië/Frankrijk 1974. Mysterie van Michel Wyn. Met o.a. Mimsy Farmer, Paul Meurisse, Bruno Cremer, Michel Bouquet en Michael Lonsdale.

Een Amerikaanse toeriste wordt vermoord in Zuid-Frankrijk. Uit onderzoek blijkt er een hele reeks van verdachten die tijdens haar verblijf en reis contact met haar heeft gehad. Afzonderlijke situaties en personages zijn - dankzij reeks voortreffelijke acteurs - boeiender dan de feitelijke oplossing van het mysterie.

Jenny Marx - La femme du diable

-1 |

. Michel Wyn. Met o.a. Marie-Christine Barrault, Laurence Cesar en Carl Brandt.

Een Amerikaanse toeriste wordt vermoord in Zuid-Frankrijk. Uit onderzoek blijkt er een hele reeks van verdachten die tijdens haar verblijf en reis contact met haar heeft gehad. Afzonderlijke situaties en personages zijn - dankzij reeks voortreffelijke acteurs - boeiender dan de feitelijke oplossing van het mysterie.