Enno Patalas is regisseur en acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Josef von Sternberg: Meister der Szene

1994 | Documentaire

Duitsland 1994. Documentaire van Enno Patalas.

Aan de hand van fragmenten uit vier van zijn films wordt een balans opgemaakt van het œuvre van Josef von Sternberg, met vooral aandacht voor zijn internationale kijk op de mensheid. Van het café in MOROCCO tot het gigantische casino van THE SHANGHAI GESTURE, en van de groezelige gangsterkroeg uit UNDERWORLD tot het geïsoleerde gezelschap van ANATAHAN. Vier mijlpalen uit Von Sternbergs werk uit de periode 1927 - 1953, vier totaal verschillende landen en toch spelen de films zich af in een gefantaseerde wereld waarin von Sternberg met zichtbaar genoegen mensen tegenover elkaar zet die elkaars taal niet begrijpen, zodat de visuele impact veel sterker wordt dan de dialogen. Dit bereikte uiteraard een ultiem hoogtepunt met THE SAGA OF ANATAHAN dat totaal in het Japans gesproken is en eigenlijk geen ondertitels nodig heeft. Het is een universele film waarin de dialoog, buiten enkele opmerkingen van een commentaarstem, niet van het minste belang zijn. Gisela Müller monteerde de fragmenten tot een geheel en Frieda Grafe voorzag de film van commentaar. Van groot belang voor filmhistorici.

Der Havarist

1984 | Biografie

Duitsland 1984. Biografie van Wolf-Eckart Bühler. Met o.a. Burkhard Driest, Rüdiger Vogler, Hannes Wader, Hans Michael Rehberg en Edgar Selge.

DER HAVARIST is na LEUCHTTURM DES CHAOS de tweede film van Wolf-Eckart Bühler over Sterling Hayden, de voormalige Hollywoodster die in 1951 communisten verraadde en die daarna alcoholist werd. De film probeert de gevoelens van deze man in beelden om te zetten.

Deutschland im Herbst

1978 | Drama

Duitsland 1978. Drama van Alexander Kluge, Volker Schlöndorff, Rainer Werner Fassbinder, Alf Brustellin en Bernhard Sinkel. Met o.a. Angela Winkler, Franziska Walser, Wolf Bierman, Wolfgang Baechler en Heinz Bennent.

Snijdende filmische balans over de democratie in de Bondsrepubliek in de jaren 1970-80, gezien door tien brillen van regisseurs die allen hun sporen hebben verdiend in het aan de kaak stellen van kleinburgerlijkheid, bureaucratie en middelmatigheid. Gedeeltelijk in zwart-wit. Diverse auteurs w.o. Heinrich Böll, Peter Steinbach komen aan het woord.

Jeder für sich und Gott gegen alle

1974 | Biografie, Historische film, Drama

Duitsland 1974. Biografie van Werner Herzog. Met o.a. Bruno S., Walter Ladengast, Brigitta Mira, Willy Semmelrogge en Hans Musäus.

Bij het uitkomen al een klassiek meesterwerk: de verfilming van het bekende verhaal over de raadselachtige vondeling Kaspar Hauser met een indrukwekkende rol van Bruno S. Onvergetelijke scènes als theologen zich op de analfabetische vondeling storten op zoek naar het aangeboren, ongerepte 'godsbegrip' bij de mens. Hausers antwoord is kostelijk, maar staat tevens voor de eigen ervaringen van hoofdrolspeler Bruno S. - een in liefdeloze tehuizen opgegroeide man. Grote prijs in Cannes en diverse bekroningen op het filmfestival van Berlijn.