Ildikó Bánsági

Acteur

Ildikó Bánsági is acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Szenvedély

1998 | Thriller

Hongarije 1998. Thriller van György Fehér. Met o.a. János Derzsi, Djoko Rozsics en Ildikó Bánsági.

Een zwerver (Derzsi) wordt aangeworven door de eigenaar (Rozsics) van een garage. De vrouw (Bansagi) van deze laatste voelt zich tot de zwerver aangetrokken, maar haar bullebak van een echtgenoot zorgt er wel voor dat er van romantische onderonsjes niets in huis komt. Ze worden de gevangenen van hun passie. Voor de geliefden zit er maar een ding op: de echtgenoot vermoorden. Het verhaal komt u misschien bekend voor. Dit is inderdaad reeds de vijfde filmische bewerking van James M. Cains roman The Postman Always Rings Twice. Fehér, die de roman bewerkte samen met Béla Tarr, volgt het origineel op de voet, maar brengt er toch een zeer persoonlijke interpretatie van. Troosteloosheid is troef in deze wereld van koude, sneeuw en regen. Het ritme is tergend traag en deze kille verschrikking vraagt veel van het geduld van de kijker. Maar hij wordt ten volle beloond ondanks de complexe verhoudingen die hij te verwerken krijgt. Een film 'noir' in de letterlijke zin van het woord, want dikwijls bevindt de toeschouwer zich samen met de personages in de dreigende duisternis, enkel onderbroken door kaarslicht of lichtbundels. De zeldzame dialogen voeren enkel de spanning op. Magistrale zwart-wit fotografie van Miklos Gurbàn en Tibor Mathé. Internationaal uitgebracht als PASSION.

Napló apámnak, anyámnak

1990 |

Hongarije 1990. Márta Mészáros. Met o.a. Jan Nowicki, Ildikó Bánsági, Zsuzsa Czinkóczi, Anna Polony en Mari Töröcsik.

Het laatste deel in de autobiografische film-trilogie van Mészáros over de Hongaarse opstand van 1956. Teruggekomen van de filmacademie in Moskou ervaart de jonge Czinkóczi hoe haar vriend na zijn arrestatie gedood wordt door de 'rechtsorde'; hij wordt met de schoenen aan en zijn gezicht naar de aarde gewend in een anoniem graf geworpen. Zijn ouders op zoek naar zijn laatste rustplaats worden door de politie mishandeld. Een bitter en emotioneel beeld dat afgewisseld wordt door documentaire opnames van de communistische heerschappij.

Hanussen

1988 | Biografie, Historische film, Drama

Duitsland/Hongarije/Oostenrijk 1988. Biografie van István Szabó. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Erland Josephson, Walter Schmidinger, Ildikó Bánsági en Károly Eperjes.

In 1981 maakte de Hongaarse regisseur István Szabó furore met zijn Mephisto, waarin Klaus Maria Brandauer schitterde. In 1985 kwam zijn Oberst Redl in de bioscopen, wederom met Brandauer in een glansrol. Een kleine drie jaar later volgde Hanussen, het derde deel van wat men met enige goede wil een drieluik zou kunnen noemen. De Oostenrijkse korporaal Klaus Schneider blijkt, na aan een hoofdwond te zijn behandeld, over paranormale gaven te beschikken. Hij meet zich het pseudoniem Hanussen aan en oogst veel succes met zijn betrouwbare voorspellingen. Wanneer hij zich op politiek terrein begeeft, gaat het mis. Uiteraard speelt Brandauer de titelrol.

Csók, anyu

1986 | Drama

Hongarije 1986. Drama van János Rózsa. Met o.a. Dorottya Udvaros, Róbert Koltai, Kati Lajtai, Simon G. Gévai en Sándor Gáspaár.

Het portret van een op het oog goed georganiseerde, streberige burgermansfamilie, die in werkelijkheid langs elkaar heen leeft. Dit alles, w.o. weinig fraaie zaken zoals een buitenechtelijk zijsprongetje en de diepe malaise van tienerdochter Lajtai, wordt waargenomen met de ogen van spijbelend zoontjelief Gévai, die iedereen door een zelfgemaakte periscoop vanuit een kast beloert. Het gezin komt even tot bezinning door de dood van oma, maar daarna gaat alles weer zijn gangetje. Hoewel een dergelijk familiebeeld door de omwenteling in Hongarije allang is achterhaald, is de film door zijn rake typeringen toch de moeite van het bekijken waard. Scenario van Miklós Vamos en camerawerk van Elemér Ragályi.

Mephisto

1981 | Drama, Oorlogsfilm

Hongarije/Duitsland/Oostenrijk 1981. Drama van István Szabó. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Krystyna Janda, Ildikó Bánsági, Karin Boyd en Rolf Hoppe.

De jonge, zeer ambitieuze Duitse acteur Hendrik Hoefgen heeft er alles voor over dé grote ster te worden, zelfs als dit leidt tot een verregaande aanpassing aan een fascistisch regime à la Hitlers nazisme. Fascinerende en professioneel gemaakte film over de relatie kunst en politiek, gebaseerd op de gelijknamige roman van Klaus Mann uit 1936. Het hoofdpersonage is gebaseerd op de bestaande Duitse acteur Gustaf Gründgen en wordt in de film gespeeld door Klaus Maria Brandauer, die daarmee de rol van zijn leven speelt. Met een Oscar bekroond als beste niet-Engelstalige film. Deel 1 van een drieluik; de andere twee - duidelijk mindere - delen zijn getiteld Oberst Redl en Hanussen.

Az Utolsó elötti ítélet

1979 | Drama

Hongarije 1979. Drama van Ferenc Grunwalsky. Met o.a. Péter Andorai en Ildikó Bánsági.

Een enigszins verwarrende film, doordat een reeks droomtaferelen de indruk wekken reële gebeurtenissen te zijn. Een tv-verslaggever wordt door dromen zich bewust van zijn lege bestaan: zijn huwelijk stelt niets voor en zijn relaties met vrienden stellen eigenlijk ook niet veel voor. Met deze bewustwording eindigt de film. Interessant geconstrueerd, men komt steeds voor verrassingen te staan in deze 'wereld van psychische labyrinten'.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Ildikó Bánsági op televisie komt.

Reageer