Stuart Dryburgh (1952): camera.
Er zijn 31 films en 1 serie gevonden.

Fallout

2024 | Actie, Sciencefiction

Verenigde Staten 2024. Actie van Geneva Robertson-Dworet en Graham Wagner. Met o.a. Ella Purnell, Aaron Moten, Walton Goggins, Moises Arias en Sarita Choudhury.

Geslaagde bewerking van de populaire videogame. Ruim tweehonderd jaar na een nucleaire ramp is de wereld grotendeels verdeeld in twee categorieën: de rijken leven ondergronds in luxueuze bunkers, terwijl de rest van de bevolking moet zien te overleven in de wetteloze beschaving die is overgebleven na de apocalyps. Die hiërarchie verandert wanneer rijkeluisdochter Lucy (Ella Purnell uit Yellowjackets) de bunker noodgedwongen moet verlaten om haar ontvoerde vader terug te vinden. Spannende en ambitieuze serie, met een ijzersterke cast (ook met onder meer Walton Goggins en Kyle MacLachlan)

Men in Black: International

2019 | Actiefilm, Avonturenfilm, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2019. Actiefilm van F. Gary Gray. Met o.a. Tessa Thompson, Chris Hemsworth, Rebecca Ferguson, Emma Thompson en Liam Neeson.

Toen een vierde Men in Black-film met terugkerende hoofdrolspelers Will Smith en Tommy Lee Jones niet van de grond kwam, besloten de producenten maar een reboot te maken, met een geheel nieuwe cast. Hemsworth speelt een Britse topagent, die hulp krijgt van groentje Thompson uit New York. De buitenaardse schurk van dienst leidt ze onder meer naar Frankrijk en Marokko – vandaar de titel. Het halfbakken script levert nul verrassingen (of het moeten wat voorzichtige gendergrapjes zijn), maar de actie is soepel en de hoofdrolspelers kibbelen er vermakelijk op los (zoals ze een paar jaar eerder al deden in Thor: Ragnarok).

Ben Is Back

2018 | Drama

Verenigde Staten 2018. Drama van Peter Hedges. Met o.a. Julia Roberts, Lucas Hedges, Courtney B. Vance, Kathryn Newton en Rachel Bay Jones.

Een ogenschijnlijk gelukkig gezin is zich aan het voorbereiden op de kerstuitvoering in de kerk. De oudste dochter heeft de zangsolo te pakken, de jongsten hebben een rolletje als schaap en engel en moeder Holly (Julia Roberts) zit trots vanaf de kerkbank te kijken. Eenmaal thuis is Holly’s drugsverslaafde zoon Ben (een uitstekende Lucas Hedges) onverwachts vanuit de afkickkliniek op bezoek. Holly is blij, maar de rest van de familie vindt het moeilijk om zijn goede bedoelingen te geloven. Sterk familiedrama van Peter Hedges (de vader van) over onvoorwaardelijke moederliefde, al stelt het einde wat teleur.

Gifted

2017 | Drama

Verenigde Staten 2017. Drama van Marc Webb. Met o.a. Chris Evans, Mckenna Grace, Lindsay Duncan en Jenny Slate.

Na de vroege dood van zijn zus heeft de alleenstaande Frank de opvoeding van haar dochter Mary op zich genomen. Dat gaat tamelijk voorspoedig, tot Mary naar school moet en blijkt dat ze een wiskundig genie is. Resulterend in getouwtrek tussen Frank, die wil dat zijn nichtje een gewoon leven leidt, en zijn moeder (Mary’s oma dus), die vindt dat haar kleindochter het onderste uit de kan moet halen. Degelijk en sympathiek, maar nooit verrassend familiedrama van de regisseur van (500) Days of Summer en The Amazing Spider-Man-films.

The Only Living Boy in New York

2017 | Drama

Verenigde Staten 2017. Drama van Marc Webb. Met o.a. Callum Turner, Jeff Bridges, Kate Beckinsale, Pierce Brosnan en Cynthia Nixon.

Coming of age-drama over de net afgestudeerde Thomas, die op Woody Allen-achtige wijze geobsedeerd raakt door Johanna, de mooie minnares van zijn vader. Ondertussen is hij verliefd op leeftijdsgenoot Mimi, die enkel vriendschap van hem wil. In zijn nieuwe, wijze buurman, die klaagt over hoe zielloos New York geworden is, vindt Thomas een luisterend oor. Desondanks is een gebrek aan ziel precies het euvel dat deze hoogdravende, sentimentele film over liefde, literatuur en familie de das om doet.

The Great Wall

2016 | Actiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

China​/​​Verenigde Staten 2016. Actiefilm van Yimou Zhang. Met o.a. Matt Damon, Tian Jing, Pedro Pascal, Willem Dafoe en Andy Lau.

Deze dure Chinees-Amerikaanse coproductie is nauwkeurig ontworpen om zowel in het Oosten als het Westen een massapubliek aan te trekken en China op de kaart te zetten als volwaardige Hollywoodpartner. Het scenario - over monsters die in een mythisch verleden de Chinese Muur aanvallen - lijkt wel samengesteld aan de hand van een algoritme: de personages zijn zielloos, de dialogen lachwekkend afgezaagd en de plotgaten enorm. Tegen zoveel liefdeloze berekening is zelfs het verzamelde talent van regisseur Zhang (Hero), diens bedreven camerateam en de internationale sterrencast niet opgewassen.

Alice Through the Looking Glass

2016 | Fantasy, Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 2016. Fantasy van James Bobin. Met o.a. Mia Wasikowska, Johnny Depp, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter en Sacha Baron Cohen.

Hoewel de titel anders suggereert, heeft dit vervolg op Tim Burtons Alice in Wonderland teleurstellend weinig te maken met Lewis Carrolls tweede bestseller Through the Looking-Glass (And What Alice Found There). Zelfs Burton kwam er niet aan te pas. Wel laat regisseur James Bobin (Da Ali G Show) zijn kompaan Sacha Baron Cohen opdraven als Vadertje Tijd voor een tijdreisavontuur waarin de familie van de Mad Hatter (Depp) gered moet worden. Conventionele formulefilm met bombastische special effects (en een feministisch tintje) lijdt onder een ernstig gebrek aan gekte.

Blackhat

2015 | Thriller

Verenigde Staten 2015. Thriller van Michael Mann. Met o.a. Chris Hemsworth, Viola Davis, John Ortiz en Yorick van Wageningen.

In Blackhat zijn computerslimmeriken geen nerds, maar stoere kerels en mooie meiden die uitstekend kunnen schieten en vechten. Zoiets kan leuk zijn in een pretentieloze popcornfilm, maar Blackhat is een serieuze, realistisch bedoelde thriller. Hemsworth (Thor) speelt een 'blackhat hacker' met hart van goud, die uit de gevangenis wordt gehaald om een collega te helpen vangen die pas echt gevaarlijk is. Regisseur Mann (Heat, The Insider) biedt als altijd fraaie plaatjes, en naar het eind toe wordt de (te) lange film nog best spannend, maar het scenario is grotendeels bespottelijk.

The Secret Life of Walter Mitty

2013 | Komedie

Verenigde Staten 2013. Komedie van Ben Stiller. Met o.a. Ben Stiller, Kristen Wiig, Adam Scott, Sean Penn en Shirley MacLaine.

Slechts een paar bladzijden beslaat het verhaal The Secret Life of Walter Mitty van James Thurber uit 1939, over een grijze muis die droomt van een leven als avonturier. In 1947 werd het met allerlei doldwaze toevoegingen verfilmd met Danny Kaye in de hoofdrol. Ook in deze nieuwe versie van en met komiek Ben Stiller is de oorspronkelijke plot flink uitgebreid, waarbij kolderieke en sentimentele momenten elkaar afwisselen. Lang niet alle scènes werken, maar de prachtige locaties en prettige acteurs maken er een fijne feelgoodfilm van.

Texas Killing Fields

2011 | Thriller, Misdaad, Drama, Historische film

Verenigde Staten 2011. Thriller van Ami Canaan Mann. Met o.a. Sam Worthington, Jeffrey Dean Morgan, Chloë Grace Moretz, Tony Bentley en Jessica Chastain.

Sinds de jaren zeventig zijn er meer dan dertig levenloze vrouwenlichamen in de velden rondom de Texaanse 'Highway of Hell', tussen Houston en Galveston, gedumpt. Een lokale rechercheur en zijn New Yorkse partner doen een poging het mysterie te ontrafelen, maar raken al snel verzeild in een moeras van bureaucratie en sinistere samenzweringen. Regisseur Ami Canaan Mann, dochter van Heat-regisseur Michael Mann, heeft de grootste moeite alle verschillende plotlijntjes en personages in bedwang te houden. Een warboel van een thriller is het resultaat.

I Don't Know How She Does It

2011 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2011. Romantische komedie van Douglas McGrath. Met o.a. Sarah Jessica Parker, Pierce Brosnan, Greg Kinnear, Christina Hendricks en Kelsey Grammer.

Kate Reddy (Parker) heeft het er maar druk mee: ze heeft een veeleisende baan, een paar kinderen en een echtgenoot. Ze redt het allemaal nét, tot ze op een dag moe thuiskomt en ontdekt dat ze nog een taart moet bakken voor een schoolactiviteit van een van haar kinderen. Dat wordt een latertje, terwijl ze de volgende dag moet aanpappen met een nieuwe zakenrelatie. Voor fans van Parker mogelijk de moeite waard, al zullen zelfs verstokte Sex and the City-kijkers zich afvragen waarom Kate zo neurotisch doet. Leuke bijrol van Olivia Munn (The Newsroom) als gereserveerd collegaatje.

The Tempest

2010 | Komedie, Drama, Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten 2010. Komedie van Julie Taymor. Met o.a. Helen Mirren, Felicity Jones, Alfred Molina, David Strathairn en Alan Cumming.

Voor deze met CGI-effecten gesausde Shakespeare-adaptatie lijkt multidisciplinaire durfal Taymor opera-, theater- en filmregie te hebben willen samenballen. De poeha maakt het klassieke verhaal - wraakzuchtige Milanese hertog annex tovenaar veroorzaakt een schipbreuk en doet een groep Italiaanse edelen van zeer divers pluimage op zijn eiland aanspoelen - ietwat vermoeiend. De cast bestaat echter uit louter eerste garnituur-spelers. Atypische draai is de vervrouwelijking van de necromantiër Prospero: Mirren maakt van Prospera een intens kunststukje. De immer discreet voortreffelijke David Strathairn vertolkt koning Alonso. Grotendeels opgenomen op Hawaii.

Amelia

2009 | Biografie, Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 2009. Biografie van Mira Nair. Met o.a. Hilary Swank, Richard Gere, Ewan McGregor en Christopher Eccleston.

Amelia Earhart wilde vliegen. En dat deed ze. Tussen 1928 en 1937 brak ze het ene na het andere historische record: zo vloog ze in 1932, enkele jaren nadat Charles Lindbergh dat had gedaan, als eerste vrouw over de Atlantische Oceaan. Haar prestaties in de lucht en uiteindelijke verdwijning, en haar relatie met uitgever George Putnam (Gere) die flink bijdroeg aan Earharts faam, komen samen in deze goedgemaakte, hoewel wat brave biopic. Swank, prima op haar plek, lijkt opvallend veel op de androgyne, energieke pilote. De uit India afkomstige Nair maakte eerder (betere) films als Salaam Bombay! en Monsoon Wedding.

Nim's Eiland

2008 | Avonturenfilm, Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 2008. Avonturenfilm van Jennifer Flackett en Mark Levin. Met o.a. Abigail Breslin, Jodie Foster, Gerard Butler, Michael Carman en Mark Brady.

De elfjarige Nim (Breslin, uit Little Miss Sunshine) woont met haar vader, een bioloog en weduwnaar (Butler), op een paradijselijk eiland. Eenzaam is ze niet, als haar vader aan het werk is heeft ze tamme dieren als gezelschap. Op een dag komt haar vader niet terug van zee, de enige hulp die Nim kan krijgen is van een schrijfster met smetvrees (Foster). Aardige jeugdfilm, waarin door alle personages wel erg veel hardop gedacht wordt. Soms spannend, maar niet al te eng, met leuke mopjes voor de jongere kijkers.

The Girl in the Park

2007 | Drama

Verenigde Staten 2007. Drama van David Auburn. Met o.a. Sigourney Weaver, Kate Bosworth, Keri Russell, Alessandro Nivola en Elias Koteas.

Als Julia (Weaver) haar driejarige dochtertje Maggie even uit het oog verliest in een speeltuin is die plotseling verdwenen. Zestien jaar later is Julia de tragedie nog nauwelijks te boven gekomen. Dat blijkt als haar zoon op het punt staat te trouwen met zijn zwangere vriendin. Het interesseert haar nauwelijks, omdat ze denkt dat ze haar verloren dochter heeft teruggevonden. Maar is Louise (Bosworth) echt haar dochter? Het wat zwalkende script wordt gecompenseerd door sterk acteerwerk van Weaver en Bosworth.

No Reservations

2007 | Romantisch drama

Verenigde Staten​/​​Australië 2007. Romantisch drama van Scott Hicks. Met o.a. Catherine Zeta-Jones, Aaron Eckhart, Abigail Breslin en Bob Balaban.

Het drukke leven van een succesvolle kokkin (Zeta-Jones) wordt op z’n kop gezet wanneer ze plots voogd wordt van haar tienjarige nichtje en tegelijk wordt opgezadeld met een nieuwe collega (Eckhart) die in alles haar tegenpool lijkt. No Reservations kopieert de personages en gebeurtenissen uit de charmante Duitse film Bella Martha vrijwel ongewijzigd, maar is geen uitzondering op de regel dat Hollywood-remakes steevast minder zijn dan Europese originelen. Evengoed: voor liefhebbers een fijn romantisch drama met goede, aantrekkelijke acteurs. Zeta-Jones liep een hele avond mee in een New Yorks restaurant ter voorbereiding op haar rol.

The Painted Veil

2006 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​China 2006. Drama van John Curran. Met o.a. Edward Norton, Naomi Watts, Liev Schreiber, Diana Rigg en Toby Jones.

Het huwelijk tussen de verwende Kitty (Watts) en de werkverslaafde arts Walter (Norton) is niet bepaald gelukkig. Wanneer Walter Kitty dan ook nog eens betrapt in de armen van een ander (Schreiber) neemt hij een drastisch besluit. Ze gaan naar een afgelegen Chinees dorp, om daar de cholera te bestrijden, maar ook om Kitty een lesje te leren. Tweede verfilming van een verhaal van Somerset Maugham, misschien nog wel beter dan de eerste, destijds met Greta Garbo in de hoofdrol. Soms een tikje traag, maar dat wordt goedgemaakt door prima spel van Watts en vooral van Norton.

Aeon Flux

2005 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 2005. Sciencefiction van Karyn Kusama. Met o.a. Charlize Theron, Marton Csokas, Jonny Lee Miller, Sophie Okonedo en Frances McDormand.

Vier eeuwen nadat het menselijk ras bijna is uitgeroeid door een virus wonen er nog mensen in een laatste, dictatoriaal geleide stadstaat. Onder hen Aeon Flux (Theron), prominent lid van het verzet. Met behulp van haar indrukwekkende acrobatische ninja-technieken infiltreert ze in het hoofdkwartier van de leider, waar ze echter voor een verrassing komt te staan. Theron kreeg hier weinig ruimte om te acteren, terwijl ze toch al een Oscar (voor Monster, 2003) op zak had. Minder interessant dan de voor MTV gemaakte cult-animatie waarop hij werd gebaseerd.

The Beautiful Country

2004 | Drama

Verenigde Staten​/​​Noorwegen 2004. Drama van Hans Petter Moland. Met o.a. Damien Nguyen, Nick Nolte, Tim Roth, Temuera Morrison en Bai Ling.

Binh, een Vietnamese jongen van een jaar of twintig, werd tijdens de Vietnamoorlog verwekt door een Amerikaanse soldaat, wat hem de bijnaam 'minder dan stof' opleverde. Na een miserabele jeugd besluit hij de oceaan over te steken om zijn vader op te sporen. Het wordt een barre tocht, langs vluchtelingenkampen, mensensmokkelaars en vergelijkbare ellende. Moland, de Noorse regisseur van oa Zero Kelvin (1995), heeft het allemaal prachtig gefilmd, maar voor de hoopvolle slotscène is bereikt geeft hij de kijker wel veel te verwerken.

In My Father's Den

2004 | Drama, Thriller

Nieuw-Zeeland​/​​Verenigd Koninkrijk 2004. Drama van Brad McGann. Met o.a. Matthew Macfadyen, Miranda Otto, Emily Barclay, Colin Moy en Vicky Haughton.

Het Nieuw-Zeelandse suspensedrama In My Father's Den is een walmende beerput van familiegeheimen met een getraumatiseerde eenling als onwillige opzichter. De hoofdpersoon is een licht ontvlambare, kettingrokende journalist (Macfadyen) die naar zijn benauwende geboortedorp terugkeert om zijn vader te begraven. Zijn aloude gevoel van verraad en vervreemding herleeft als hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de vermissing van een bevriend tienermeisje. Zijn enige verlossing blijkt zijn eigen verleden. Het speelfilmdebuut van regisseur McGann (1964-2007) won in 2005 alle prijzen die er waren te vergeven op het Nieuw-Zeelandse filmfestival New Zealand Screen Awards.

The Recruit

2003 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 2003. Actiefilm van Roger Donaldson. Met o.a. Al Pacino, Colin Farrell, Bridget Moynahan, Gabriel Macht en Kenneth Mitchell.

Gelikte thriller over een oude CIA-baas Burke (Pacino), die de jonge lefgozer Clayton (Farrell) onder zijn hoede neemt. Clayton krijgt een fysiek en psychisch moordende training en moet dan ook nog eens, samen met Burke, op zoek naar een verrader in eigen gelederen. Maar: 'Niets is wat het lijkt,' kondigt Burke aan. De Australische regisseur Roger Donaldson verheft het kat-en-muisspel, ondanks een voorspelbaar scenario, tot onderhoudend en bij vlagen spannend vermaak. De eerste Hollywoodproductie waaraan de CIA officieel meewerkte. Apple werkte ook mee: in de film is geen Windows-computer te zien.

Kate & Leopold

2001 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2001. Romantische komedie van James Mangold. Met o.a. Meg Ryan, Hugh Jackman, Liev Schreiber, Breckin Meyer en Natasha Lyonne.

Deze romantische komedie was zodanig een 'meidenfilm' dat vrouwelijke critici er aantoonbaar milder over oordeelden dan mannelijke. Het uitgangspunt van Kate & Leopold is aantrekkelijk: via een scheur in de tijd vindt Leopold (Jackman), een hertog uit 1867, zijn weg naar modern New York, waar gestresste manager Kate (Ryan) echt zit te wachten op wat ouderwetse hoffelijkheid. Dat het voor Leopold - in navolging van Crocodile Dundee - even wennen is aan vrouwelijke autoriteit en broodroosters, is niet het sterkste onderdeel van Kate & Leopold. De stijl waarin Jackman 19de-eeuws rondflaneert is dat wel.

Bridget Jones's Diary

2001 | Romantische komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 2001. Romantische komedie van Sharon Maguire. Met o.a. Renée Zellweger, Colin Firth, Hugh Grant, Gemma Jones en Jim Broadbent.

De casting van Zellweger als Bridget Jones, de geliefde antiheldin uit de columns en bestseller van Helen Fielding, was voor veel fans even schrikken. Ze zou te knap, te slank en vooral te Amerikaans zijn om de klunzige, mollige Britse single te kunnen spelen. Zellweger kwam echter wat kilo's aan, oefende op een Brits accent en bleek alsnog een prima keuze. Al even leuk zijn Grant en Firth als haar rivaliserende (losjes op personages van Jane Austen gebaseerde) tegenspelers. Een fijne romcom met heel wat gênant-humoristische hoogtepunten. In 2004 en 2016 verschenen niet onaardige vervolgfilms.

Runaway Bride

1999 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1999. Romantische komedie van Garry Marshall. Met o.a. Julia Roberts, Richard Gere, Hector Elizondo, Joan Cusack en Rita Wilson.

Gere, Roberts en Elizondo deden allen mee in Garry Marshalls massabevrediger Pretty Woman. Genoeg publiek voor honderd miljoen dollar winst kwam af op de herinnering aan Pretty Woman, maar Marshalls Runaway Bride viel tegen. De filmposter, met over elkaar heen geplakte beeltenissen van Gere en Roberts - die op verschillende dagen gefotografeerd werden - symboliseert het gebrek van Runaway Bride, namelijk het gebrek aan chemie tussen de steracteurs. Gere en Roberts kunnen hun rollen als cynische reporter en bloemige bruid met bindingsangst wel dromen. Slaapwandelen is het gevolg.

Analyze This

1999 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Australië 1999. Komedie van Harold Ramis. Met o.a. Robert De Niro, Billy Crystal, Lisa Kudrow, Chazz Palminteri en Joe Viterelli.

Een New Yorkse maffiabaas heeft last van paniekaanvallen en huilbuien. Hij roept de discrete hulp in van een psychiater. Of liever, die dwingt hij af. De Niro persifleert met smaak zijn gangsterrollen in onder meer The Godfather en Crystal is leuk als intellectuele neuroot. Opmerkelijk genoeg werd deze film bijna tegelijkertijd uitgebracht met de uitstekende gangsterserie The Sopranos, waarin hetzelfde thema subtieler en intelligenter terugkomt. Palminteri wordt helaas afgescheept met een mager rolletje. In 2002 verscheen het vervolg, Analyze That.

Poodle Springs

1998 | Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1998. Misdaad van Bob Rafelson. Met o.a. James Caan, Dina Meyer, David Keith, Joe Don Baker en Tom Bower.

Een New Yorkse maffiabaas heeft last van paniekaanvallen en huilbuien. Hij roept de discrete hulp in van een psychiater. Of liever, die dwingt hij af. De Niro persifleert met smaak zijn gangsterrollen in onder meer The Godfather en Crystal is leuk als intellectuele neuroot. Opmerkelijk genoeg werd deze film bijna tegelijkertijd uitgebracht met de uitstekende gangsterserie The Sopranos, waarin hetzelfde thema subtieler en intelligenter terugkomt. Palminteri wordt helaas afgescheept met een mager rolletje. In 2002 verscheen het vervolg, Analyze That.

The Portrait of a Lady

1996 | Romantisch drama, Historische film

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1996. Romantisch drama van Jane Campion. Met o.a. Nicole Kidman, John Malkovich, Barbara Hershey, Mary-Louise Parker en Martin Donovan.

Een gefortuneerde jonge Amerikaanse vrouw (Kidman) vertrekt eind negentiende eeuw van Engeland naar Italië om 'een idee te krijgen van het leven' voordat ze wellicht gaat trouwen. In Italië raakt ze bevriend met Madam Merle (Hershey), een Amerikaanse expat die heimelijk aast op haar fortuin, samen met haar bedrieglijke minnaar Osmond (Malkovich). De Nieuw-Zeelandse cineast Campion (The Piano) baseerde haar doorwrochte film op het gelijknamige boek uit 1881 van Henry James, de in Amerika geboren Britse schrijver die excelleerde met rake impressies van de culturele verschillen tussen de Oude en de Nieuwe Wereld. Sierlijke decors en intens acteerwerk.

Lone Star

1996 | Drama, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1996. Drama van John Sayles. Met o.a. Chris Cooper, Elizabeth Peña, Kris Kristofferson, Matthew McConaughey en Stephen J. Lang.

In een klein stadje in Texas, vlak bij de grens van Mexico, wordt een menselijk geraamte ontdekt. De botten zijn van een bijzonder nare en corrupte sheriff (Kristofferson), die veertig jaar eerder verdween. De huidige sheriff (Cooper) denkt dat zijn vader (McConaughey) wel eens de moordenaar kan zijn geweest. Zorgvuldig en subtiel construeert regisseur Sayles zijn film, waarin heden en verleden elkaar afwisselen. Sayles laat kleine verhalen - over racisme, vader-zoonrelaties, romances, vluchtelingen - losjes en vanzelfsprekend bij elkaar komen. Een aangenaam juweeltje, mede dankzij de sterke cast.

The Perez familiy

1994 | Drama, Experimenteel, Komedie

Verenigde Staten 1994. Drama van Mira Nair. Met o.a. Trini Alvarado, Chazz Palminteri, Alfred Molina, Anjelica Huston en Marisa Tomei.

Tomei speelt een wulpse Cubaanse immigrante die doet alsof ze getrouwd is met de net vrijgelaten politieke gevangene Juan (Molina) om zo haar kansen op een borgstelling te vergroten. Tragisch ogende Juan laat het zich aanleunen, maar wil eigenlijk op zoek naar zijn echte echtgenote (Huston) die 20 jaar eerder de heilsstaat van Castro is ontvlucht. Regisseuse Nair - bekend van filmhuishits als Salaam Bombay! en Mississippi Masala - levert serieus werk af maar laat haar acteurs ook onbekommerd de pias uithangen. Gelukkig maar

Once Were Warriors

1994 | Drama

Nieuw-Zeeland 1994. Drama van Lee Tamahori. Met o.a. Rena Owen, Temuera Morrison, Mamaengaroa Kerr-Bell, Julian (Sonny) Arahanga en Taungaroa Emile.

In 1994 overdonderde Tamahori critici en publiek met zijn razend knappe film Once Were Warriors. Het is het verhaal van het Maori-echtpaar Jake en Beth (Temuera en Rowen) die met hun schare kinderen leven in een verpauperde buitenwijk van Auckland, Nieuw-Zeeland. Hun huwelijk is op het eerste gezicht liefdevol maar Jake blijkt een licht ontvlambare geweldenaar onder invloed van alcohol. De vele facetten van de film (huiselijk geweld, armoede, etniciteit) worden bijzonder sterk neergezet door de sterke cast, vooral door Morrison. Ondertussen diept Tamahori de cultuurkloof tussen Maori-tradities en de westerse waarden uit. Schokkend en ontroerend, prachtig in beeld gebracht en bekroond met vele festivalprijzen.

The Piano

1993 | Drama, Romantiek

Nieuw-Zeeland​/​​Australië​/​​Frankrijk 1993. Drama van Jane Campion. Met o.a. Holly Hunter, Harvey Keitel, Sam Neill, Anna Paquin en Kerry Walker.

Prachtige film van de Nieuw-Zeelandse regisseur Jane Campion, die tijdens de Oscarrace van 1993 in de prijzen viel: o.a. met beeldjes voor hoofdrolspeler Holly Hunter en voor Anna Paquin als haar vroegwijze, buitenechtelijke dochtertje. Hunter speelt een uitgehuwelijkte vrouw die op haar zesde heeft besloten niet meer te praten. Sam Neill als de norse, stuurse man aan wie ze wordt uitgehuwelijkt scoort een krappe voldoende, maar Harvey Keitel, als de lompe bruut die Hunters geliefde piano koopt en haar het instrument stukje bij beetje laat 'terug verdienen' is zoals gebruikelijk voortreffelijk. De muziek bij de film is geschreven door Michael Nyman.

An Angel at My Table

1990 | Biografie, Drama

Nieuw-Zeeland 1990. Biografie van Jane Campion. Met o.a. Kerry Fox, Alexia Keogh, Karen Fergusson, Iris Churn en K.J. Wilson.

Janet had een akelige jeugd vanwege familietragedies, en ze was een teruggetrokken en onzeker meisje. Na haar studie kreeg ze een baan als docent op een school, maar ook dat liep fout, waarna ze in een psychiatrische inrichting werd opgenomen. Na een vreselijk verblijf aldaar, kon haar leven eindelijk beginnen. Prachtige verfilming van de autobiografie van de beroemde Nieuw-Zeelandse auteur Janet Frame door de formidabele Jane Campion (The Piano, The Power of the Dog), die er talloze prijzen voor kreeg, onder andere in Toronto en Venetië.