Paul Robeson is acteur en componist.
Er zijn 11 films gevonden.

Daniel

1983 | Drama

Verenigde Staten 1983. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Timothy Hutton, Mandy Patinkin, Lindsay Crouse, Edward Asner en Ellen Barkin.

E.L. Doctorow bewerkte zelf zijn roman [KL]The Book of Daniel[KLE] voor de film. Na de zelfmoordpoging van zijn zuster begint de twintig-jarige Daniel (Hutton) zich vragen te stellen over de dood van hun ouders, die acht jaar ervoor waren terechtgesteld tijdens de golf van anti-communistische psychose. De film is duidelijk geïnspireerd op het proces van de Rosenbergs, maar kan zich niet helemaal waarmaken. De stijl komt te gekunsteld over en hij mist de pointe die ervan uit zou moeten gaan, hoewel er weinig op de vertolking aan te merken is. Doctorow's roman is veel sterker dan deze verfilming. Gefotografeerd door Andrzej Bartkowiak.

Tales of Manhattan

1942 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1942. Komedie van Julien Duvivier. Met o.a. Henry Fonda, Rita Hayworth, Ginger Rogers, Charles Boyer en Edward G. Robinson.

Een hartveroverende film over de gevolgen voor verschillende eigenaars van het dragen van een rokkostuum in vijf afleveringen die nu weer amusant dan weer spits en ironisch zijn. Onze favoriet: de aan lager wal geraakte Robinson die een schoolreünie bijwoont.

Proud Valley

1940 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1940. Drama van Pen Tennyson. Met o.a. Paul Robeson, Edward Chapman, Simon Lach, Rachel Thomas en Edward Rigby.

Redelijk drama over een steenkooldorpje in Wales bedreigd door mijnsluiting. Slechts opgetild door Robesons aandacht opeisende aanwezigheid en sonore stemgeluid.

King Solomon's Mines

1937 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1937. Avonturenfilm van Robert Stevenson. Met o.a. Paul Robeson, Cedric Hardwicke, Roland Young, John Loder en Anna Lee.

Een robuust avontuur dat de behandeling krijgt die het verdient door een goede rolverdeling. Ze struinen Afrika af op zoek naar mijnen vol met schatten. Een van Robesons beste filmrollen waarbij hij zelfs mag zingen. Naar een verhaal van H. Rider Haggard tot scenario bewerkt door Charles Bennett, gemaakt in 1950.

Dark Sands

1937 | Avonturenfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1937. Avonturenfilm van Thornton Freeland. Met o.a. Paul Robeson, Henry Wilcoxon, Wallace Ford, Princess Kouka en John Laurie.

Zwak drama over Amerikaans deserteur Robeson die zich voegt bij een Afrikaanse woestijnstam om zijn straf te ontlopen. Robeson kan het gegeven niet aan. Originele titel: JERICHO.

Big Fella

1937 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1937. Komedie van J. Elder Wills. Met o.a. Paul Robeson, Elizabeth Welch, Roy Emerton en Marcelle Rogez.

Een Amerikaanse zanger-acteur brengt in Marseilles een zoekgeraakt kind terug naar zijn Engelse ouders. Een leuke, lichtvoetige tragikomedie.

Song of Freedom

1936 | Film noir, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1936. Film noir van J. Elder Wills. Met o.a. Paul Robeson, Elizabeth Welch, George Mozart, Esme Percy en Arthur Williams.

Robeson speelt de Londense havenarbeider die concertzanger wordt en in Afrika op zoek gaat naar zijn oorsprong. Het veelbelovende gegeven haalt het niet, maar Robeson is als altijd de moeite waard.

Show Boat

1936 | Musical

Verenigde Staten 1936. Musical van James Whale. Met o.a. Irene Dunne, Allan Jones, Helen Morgan, Paul Robeson en Charles Winninger.

Een onderhoudende filmversie van de beroemde musical (ook al in 1929 verfilmd), waarin muziek, drama en sentiment voldoende ruimte laten voor enkele grootse scènes: Robeson met 'Old Man River' en Morgan die haar onvergetelijke 'Bill' zingt.

Sanders of the River

1935 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1935. Avonturenfilm van Zoltan Korda. Met o.a. Paul Robeson, Leslie Banks, Nina Mae McKinney, Robert Cochran en Martin Walker.

Ouderwets aandoend avonturenverhaal (van Edgar Wallace) dat vooral door Robesons sterke aanwezigheid nog steeds belangwekkend is. Ook de Afrikaanse locaties stellen niet teleur. Een fascinerend overblijfsel en schoolvoorbeeld van het Britse Rijk waar de zon nooit onder ging.

The Emperor Jones

1933 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1933. Misdaad van Dudley Murphy. Met o.a. Paul Robeson, Dudley Digges, Frank Wilson, Fredi Washington en Ruby Elzy.

Robeson speelt een bediende op een Pullman-rijtuig die uit de handen van een misdadigersbende ontsnapt en dan op onwaarschijnlijke wijze koning van een Caribisch eiland wordt. Pretentieuze verfilming van een toneelstuk van Eugene O'Neill, die haar belang en waarde echter voornamelijk moet laten steunen op het feit, dat Robeson meedoet. Let op Moms Mabley's kleine rolletje.

Borderline

1930 | Experimenteel, Drama

Zwitserland 1930. Experimenteel van Kenneth Macpherson. Met o.a. Paul Robeson, Eslanda Robeson, Helga Dorn, Gavin Arthur en Charlotte Arthur.

Op het eerste gezicht lijkt het onderwerp duidelijk: een aantal zwarten (Robeson was een grote verdediger van de rechten van de zwarten) doen hun intrede in een provinciaal blank milieu waar de sexuele wedijver voor een hoop neurotisch gedrag en rassenhaat zorgt. De regie is echter een andere zaak: ze resumeert en verzamelt alle formele gekunsteldheden van de avant- garde van de Europese zwijgende film (terwijl die toch aan het uitsterven is!). We komen door elkaar de psycho-analytische invloed van Freud, de ideologie van Marx en de cinematografie van vooral de Russische regisseurs en meer in het bijzonder Koulechov tegen. De gewaagde visuele taal wil de uitlopers van het symbolisme en het onirisme elimineren en vereist een subtiele decodering. De critici, die er natuurlijk niets van begrepen, noemden de film 'onleesbaar'. Wat overblijft is een vreemde meteoriet die op het overigens zo netjes verzorgde grasveld van de Zwitserse film terechtgekomen is. De première vond in 1930 in Londen plaats. De besproken versie is de kopie die in de Zwitserse cinematheek bewaard wordt.