Lisa Fruchtman: montage.
Er zijn 11 films gevonden.

Bonneville

2006 | Drama

Verenigde Staten 2006. Drama van Christopher N. Rowley. Met o.a. Jessica Lange, Kathy Bates, Joan Allen, Christine Baranski en Tom Skerritt.

Nadat de man van Arvilla (Lange) is overleden en gecremeerd wil haar krengerige stiefdochter de urn met de as. Anders verkoopt ze het huis van Arvilla. Dus zit er voor de Mormoonse weduwe niets anders op dan vanuit Idaho de lange autoreis naar Santa Barbara te ondernemen. Gelukkig bieden haar vriendinnen Margene (Bates) en Carol (Allen) aan om mee te gaan. Niet bijster enerverende roadmovie, maar wel met uitstekende hoofdrolspeelsters. Helaas kan ook het talent van Lange, Bates en Allen niet verhullen dat het scenario aan de tamme en zoete kant is.

A Love Song for Bobby Long

2004 | Drama

Verenigde Staten 2004. Drama van Shainee Gabel. Met o.a. John Travolta, Scarlett Johansson, Gabriel Macht, Deborah Kara Unger en David Jensen.

Bobby Long (Travolta), een erudiete, maar afgegleden voormalige literatuurprofessor, is licht aangeschoten wanneer Lorraine wordt begraven, de vrouw bij wie hij samen met zijn vroegere assistent Lawson (Macht) inwoonde. Na haar dood blijven de twee alcoholisten in haar woning achter, ook wanneer Lorraine's dochter Pursy (Johansson) zich voor de erfenis meldt. Dus zitten twee verlopen academici en een ongeschoold meisje bovenop elkaars lip in het lome, zuidelijke New Orleans. Mooi uitgangspunt. Maar de manier waarop literair alcoholisme en de romantiek van de vervallen huizen en oude cafés van New Orleans worden opgehemeld, neemt gaandeweg irritante vormen aan.

Normal

2003 | Drama

Verenigde Staten 2003. Drama van Jane Anderson. Met o.a. Tom Wilkinson, Jessica Lange, Hayden Panettiere en Randall Arney.

Na vijfentwintig jaar huwelijk kondigt Roy (Wilkinson), een doorsnee kerkganger met een gezin in een boerengemeenschap in het Amerikaanse midwesten, aan dat hij 'Ruth' wil worden: hij voelt zich een vrouw, gevangen in een mannenlijf. Zijn echtgenote (Lange), de pastoor, zijn kinderen, iedereen is geschokt. Maar hij zet door. Delicaat onderwerp is in goede handen met deze twee hoofdrolspelers die met grote bedachtzaamheid de pijnlijke, maar ook geestige aspecten van Roy's metamorfose en de verschuivingen binnen het gezin verbeelden. De film, Jane Andersons bewerking van haar eigen toneelstuk, kreeg diverse onderscheidingen, waaronder drie Golden Globe nominaties.

Teknolust

2002 | Sciencefiction, Romantiek, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Sciencefiction van Lynn Hershman-Leeson. Met o.a. Tilda Swinton, Jeremy Davies, James Urbaniak, John O'Keefe en Karen Black.

Een biogenetica met de sublieme naam Rosetta Stone experimenteert met haar eigen DNA en creëert drie 'Self Replicating Automatons', of SRA's, die ondanks verschillende kleuren exact op haar lijken (en ook worden gespeeld door Tilda Swinton). Ruby, de rode SRA, gaat op zoek naar mannelijk voorplantingsmateriaal voor haarzelf en haar blauwe en gele digitale zusters. Lynn Hershman-Leeson, die met Swinton eerder Conceiving Ada maakte, levert een sci-fi fantasy film af die waarschijnlijk grappiger had moeten zijn en eerder een retrosfeer heeft dan een futuristische look.

Dance with Me

1998 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1998. Romantisch drama van Randa Haines. Met o.a. Chayanne, Vanessa Williams, Rick Valenzuela, Kris Kristofferson en Joan Plowright.

Als een wervelend danskoppel vol tegenstrijdigheden wisselen cliché en originaliteit elkaar af in Dance with Me, een dansfilm van regisseuse en naar eigen zeggen dansfanaat van huis uit Randa Haines (Children of a Lesser God). Ruby (Williams) wil de dansprijs van Las Vegas winnen en heeft daarvoor haar nare ex Julian (Valenzuela) nodig. Romance komt met de Cubaanse danser Rafael (Chayanne). Net als in bijvoorbeeld Strictly Ballroom (1992) zien we veel rondzwaaiende jurken en betekenisvolle blikken. Maar Williams danst verrassend goed en komt verrassend menselijk over en de beelden van Fred Murphy (The Mothman Prophecies) hebben een passende Indiase-soap-kwaliteit.

My Best Friend's Wedding

1997 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1997. Romantische komedie van P.J. Hogan. Met o.a. Julia Roberts, Dermot Mulroney, Cameron Diaz, Rupert Everett en Philip Bosco.

Zij had hem ooit gedumpt als minnaar en hij werd haar beste vriend, maar nu hij dreigt te trouwen met een ander, wil ze hem terug. Julianne (Julia Roberts) heeft vier dagen de tijd om met valse trucjes de huwelijksplannen van Michael (Dermot Mulroney) te saboteren. P. J. Hogans speelfilmdebuut Muriel's Wedding was zo'n succes dat hij voor zijn tweede romantische komedie Amerika's grootste ster kreeg toebedeeld als hoofdrolspeelster. My Best Friend's Wedding is om te glimlachen en af en toe te grinniken, maar evenaart niet de campy humor van Hogans eerste film. Oscarnominatie voor de muziek van James Newton Howard.

The Doctor

1991 | Drama

Verenigde Staten 1991. Drama van Randa Haines. Met o.a. William Hurt, Christine Lahti, Elizabeth Perkins, Mandy Patinkin en Adam Arkin.

Rond het thema 'Hoe gedragen geneesheren zich als patiënten?' krijgt Hurt een voorproefje van zijn eigen geneeskunde. Melodramatisch en vooral te pruimen door kijkers die houden van hartoperaties. Tranen gewaarborgd wanneer het stilstaand hart opnieuw begint te slaan. Robert Caswell schreef het scenario naar de roman van Ed Rosenbaum M.D. A Taste of my own medicine. John Seale deed het camerawerk.

The Godfather: Part III

1990 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1990. Misdaad van Francis Ford Coppola. Met o.a. Al Pacino, Andy Garcia, Talia Shire, Eli Wallach en Diane Keaton.

De minste van de drie The Godfather-films, maar toch een interessante opvolger van de klassiekers uit de jaren zeventig, ook nu met de bekende thema's: geweld, verraad, corruptie en verscheurde familierelaties. Michael Corleone, in de herfst van zijn leven, hoopt eindelijk de familiezaakjes legitiem te maken, maar wordt toch gedwongen zijn toevlucht te nemen tot moord en corruptie. De zaken gaan goed mis wanneer Michaels heethoofdige neef het aanlegt met zijn dochter.
In 2020 zette Coppola, niet tevreden over dit deel, de schaar erin: hermontage Coda: The Death of Michael Corleone is tien minuten korter, kent onder meer een ander begin en einde en voelt veel meer als een epiloog in plaats van een direct vervolg. Precies zoals de film ooit bedoeld was. Het blijft de minste van de drie films, vooral door Coppola's keuze om zijn eigen dochter Sofia te casten als Maria Corleone, maar The Death of Michael Corleone is zonder meer een flinke verbetering.

The Right Stuff

1983 | Avonturenfilm, Drama, Sciencefiction

Verenigde Staten 1983. Avonturenfilm van Philip Kaufman. Met o.a. Sam Shepard, Scott Glenn, Ed Harris, Dennis Quaid en Fred Ward.

Mooi portret van de eerste generatie Amerikaanse astronauten, begint als testpiloot Chuck Yeager als eerste in een vliegtuig de geluidsbarrière doorbreekt en eindigt wanneer het Mercury-programma een aantal succesvolle ruimtevluchten heeft gemaakt. En een paar minder succesvolle. De film, gebaseerd op een journalistieke reconstructie in romanvorm van Tom Wolfe, zet de astronauten neer als mannetjesputters, maar niet als superhelden. Aan de lange kant, toch meeslepend en spannend: in de beginjaren van de ruimtevaart ging er nog wel eens wat fout. Prima spel van de hele cast. De echte Chuck Yeager heeft een gastrolletje als barman.

Heaven's Gate

1980 | Western, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1980. Western van Michael Cimino. Met o.a. Kris Kristofferson, Isabelle Huppert, Christopher Walken, John Hurt en Sam Waterston.

Wat meteen opvalt aan western Heaven's Gate is het uiterlijk: het oog voor historisch detail en de fraaie beelden. De kijker heeft ruim drie uur om het allemaal in zich op te nemen. Aan de andere kant is het script soms weinig richtinggevend. Heaven's Gate visualiseert de waargebeurde, akelige 'Johnson County War' en voegt romantisch drama toe. Kristofferson speelt de hoogopgeleide county marshal Averill, die het aan de stok krijgt met liefdesconcurrent Champion (Walken) en een oud-studiegenoot die immigranten wil vermoorden. Deze epische film werd een historische flop en een carrièrebreker voor regisseur Cimino, maar verdient vernieuwde aandacht.

Apocalypse Now

1979 | Oorlogsfilm, Historische film, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1979. Oorlogsfilm van Francis Ford Coppola. Met o.a. Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Dennis Hopper en Frederic Forrest.

Sheen zat tijdens de opnames diep in de drugs, hij kreeg een hartaanval, de tropische set van Apocalypse Now werd verwoest door een orkaan, het budget liep afschuwelijk uit de klauwen zodat Coppola uit eigen zak bij moest leggen; 'This isn't a film about Vietnam, this film is Vietnam,' liet Coppola weten. Ondanks of dankzij de problemen is Apocalypse Now - over kapitein Willard (Sheen) die opdracht krijgt om de mythische en gestoorde kolonel Kurtz (Brando) te vinden - een ongekend krachtige (anti)oorlogfilm geworden over onmacht, waanzin en wanhoop. Super.

Apocalypse Now Redux (2001)
Coppola maakte van het ruwe materiaal van zijn Apocalypse Now (200 uur) een nieuwe film. Althans naar eigen zeggen. Slechts een paar scènes springen eruit als nieuw. De basis blijft dat kapitein Willard (Sheen) in Vietnam een geheime opdracht krijgt om de geniale doch losgeslagen kolonel Kurtz (Brando) te liquideren. De zwakte van het origineel, een haperend tempo, wordt vooral verergerd door een nieuwe, te lange sequentie met Franse kolonisten. De kracht - bizarre gebeurtenissen in overweldigende beelden - is toegenomen door enkele maffe sequenties en het opkrikken van de kleuren. Het laatste oordeel: hoe meer Apocalypse Now (en later), hoe beter.

Apocalypse Now Final Cut (2019)
Coppola kon het toch niet laten en dus sleutelde hij nog één keer aan zijn magnus opus. Deze 'final cut' is gemaakt van een nieuwe hoge-resolutiescan met gereviseerde soundmix en is twintig minuten korter dan Redux.