Craig McKay: regie en montage.
Er zijn 25 films gevonden.

Ain't Them Bodies Saints

2013 | Misdaad, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2013. Misdaad van David Lowery. Met o.a. Casey Affleck, Rooney Mara, Ben Foster en Keith Carradine.

De invloed van Badlands en Bonnie and Clyde schemert wel erg nadrukkelijk door in dit Amerikaanse indiedrama, dat zich afspeelt in het Texas van de jaren zeventig. Maar dat neemt niet weg dat debuterend regisseur en scenarist Lowery een buitengewoon sfeervolle western heeft afgeleverd. Mara speelt het liefje van een veroordeelde gangster (Affleck) die heeft beloofd naar haar terug te zullen keren. Terwijl de jaren verstrijken, begint ze zich echter af te vragen of ze dat nog wel wil. Poëtische beelden, subtiel script, prachtige americana-soundtrack.

The Conspirator

2010 | Drama

Verenigde Staten 2010. Drama van Robert Redford. Met o.a. James McAvoy, Robin Wright, Kevin Kline, Tom Wilkinson en Evan Rachel Wood.

Na de moord op de Amerikaanse president Abraham Lincoln wordt ook Mary Surratt, de moeder van één van de samenzweerders, aangeklaagd. Ze kan de doodstraf krijgen en krijgt de jonge jurist Frederick Aiken als pro-Deoadvocaat toegewezen. Na eerste twijfel is hij van de onschuld van de vrouw overtuigd. Hij probeert met alle middelen de dreigende executie te voorkomen.

Babies

2010 | Documentaire

Frankrijk 2010. Documentaire van Thomas Balmès.

Documentaire van Thomas Balmes waarin 4 baby’s, geboren op uiteenlopende plekken in de wereld, gevolgd worden tijdens hun eerste levensjaar.

Sin nombre

2009 | Drama

Mexico​/​​Verenigde Staten 2009. Drama van Cary Joji Fukunaga. Met o.a. Edgar Flores, Paulina Gaitan, Krystian Ferrer, Tenoch Huerta en Diana García.

Japans-Zweedse Amerikaan Cary Fukunaga (1977) kreeg op het prestigieuze Sundance filmfestival de bokaal voor beste regie en cinematografie voor zijn debuutfilm Sin nombre (Naamloos). En terecht, want na maanden veldwerk in Honduras, Guatemala, Mexico en de VS resulteerde zijn eersteling in een authentiek docudrama waarin een roerend migrantenverhaal (op het treindak door Mexico illegaal richting Amerika) knap samenvalt met een keihard gangsterdrama (nieuweling breekt met bende en vlucht richting Amerika). Enige euvel is het expliciete geweld want Sin nombre verdient een breed publiek, van teerhartige volwassenen tot vroegvolwassen kinderen.

Carriers

2009 | Thriller, Horror, Drama

Verenigde Staten 2009. Thriller van Àlex Pastor en David Pastor. Met o.a. Lou Taylor Pucci, Chris Pine, Piper Perabo, Emily VanCamp en Christopher Meloni.

Niet carrières als in loopbanen, maar Carriers. Als in dragers. Catalaans schrijversduo Àlex en David Pastor, van de kwalitatief hoogstaande sciencefictionfilm Self/less (2015), maakte al in 2006 deze elegant eenvoudige maar effectieve horrorfilm over een wereldwijde plaag waaraan vier tieners proberen te ontkomen in het zuidwesten van de VS. Een soort zombiefilm, maar dan af en toe geloofwaardig. Met helaas een weeïg zwak slotstuk. De filmstudio voorzag een flop en liet de film drie jaar liggen, totdat het werkje kon meeliften op Chris Pine's populariteit vanwege zijn glansrol in Star Trek (2009).

Awake

2007 | Thriller

Verenigde Staten 2007. Thriller van Joby Harold. Met o.a. Hayden Christensen, Jessica Alba, Lena Olin en Terrence Howard.

Als een manicure je nagels te kort knipt kun je dat direct melden. Lastiger wordt het met een knoeiende anesthesist tijdens je harttransplantatie. Rijkeluiszoon Clay (Christensen) maakt het mee op het moment dat zijn verdoving hem verlamt maar niet uitschakelt. En wat hij tijdens de ingreep hoort is ten hemel schreiend. Het nachtmerrie-gedeelte van Awake is in orde maar de spanning wordt te vaak onderbroken met dramatische riedeltjes waarmee de bijrollers (Alba en Olin) domweg niets kunnen beginnen. Niettemin een aardig alternatief voor horrorfilms rond levende wassen beelden of lieden die levend worden begraven.

Everything Is Illuminated

2005 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 2005. Drama van Liev Schreiber. Met o.a. Elijah Wood, Eugene Hutz, Boris Leskin, Laryssa Lauret en Jonathan Safran Foer.

De joodse Amerikaan Jonathan (Wood) reist naar Oekraïne om zich in het verleden van zijn grootvader te verdiepen. Hij wordt rondgeleid door de hoekig Engels sprekende Alex (punkzanger Hutz), en diens grootvader (Leskin). In een blauw Trabantje maakt het drietal, plus een hond, een reis die vrolijk begint, gaandeweg aan betekenis wint en voor alle betrokkenen iets anders oplevert. Acteur Schreiber, die als regisseur debuteert, ontkomt niet aan sentimentaliteit, maar kan goed overweg met wrange humor. Naar het boek van Jonathan Safran Foer, zelf even te zien als blaadjesblazer.

The Manchurian Candidate

2004 | Thriller, Actiefilm, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 2004. Thriller van Jonathan Demme. Met o.a. Denzel Washington, Meryl Streep, Liev Schreiber, Jeffrey Wright en Kimberly Elise.

Liefdevolle remake van de gelijknamige Koude Oorlog-thriller uit 1962. Washington speelt een officier die jaren na de eerste Golfoorlog wordt geplaagd door nachtmerries en waanideeën. Om zijn gemoedsrust terug te vinden neemt hij contact op met oud-collega Raymond Shaw (Schreiber), inmiddels kandidaat voor het vicepresidentschap, en ontdekt een complot dat spannender en minder satirisch is dan de samenzwering in het origineel. Maar veel bleef ook hetzelfde: zoals Angela Lansbury in het origineel de film droeg met haar schitterende vertolking van Raymonds moeder, is het nu Meryl Streep die in dezelfde rol voor de beste momenten zorgt.

Surviving Christmas

2004 | Komedie

Verenigde Staten 2004. Komedie van Mike Mitchell. Met o.a. Ben Affleck, Christina Applegate, James Gandolfini, Catherine O'Hara en Udo Kier.

Surviving Christmas - over een yup die een familie inhuurt om het kerstgevoel uit zijn jeugd te kunnen herbeleven - vliegt vrijwel meteen uit de bocht. Om eventuele twijfel over de toon van de film weg te nemen, laten de makers een oma in een vrolijk versierde kerstkeuken het hoofd in de oven steken. De boodschap: dit is een komedie over de nachtmerrie die Kerstmis heet. De film hinkt op vele gedachten - niet één wordt op adequate wijze uitgewerkt. Dan is er ook nog hoofdrolspeler Ben Affleck...

Maid in Manhattan

2002 | Romantische komedie

Verenigde Staten 2002. Romantische komedie van Wayne Wang. Met o.a. Jennifer Lopez, Ralph Fiennes, Natasha Richardson, Stanley Tucci en Bob Hoskins.

Kamermeisje Marisa (Lopez) hijst zich in het geniep in de dure jas van een hotelgast. Rijkaard Christopher (Fiennes) houdt haar voor een dame uit eigen stratus en maakt haar het hof. Maar, in het fijnste laken zit het meeste bedrog. Armoede zoekt list totdat Marisa daadwerkelijk valt voor charmeur Chris. Gelegenheid maakt genegenheid? Ouderwetse Hollywood-romantiek naar een verhaal van John Hughes (in een vroeger leven regisseur van tienersuccessen als Weird Science en Ferris Buellers' Day Off). De film had aanvankelijk als titel The Chambermaid maar werd tijdens de productie omgedoopt tot Maid in Manhattan. Naar verluidt om pornoliefhebbers te ontmoedigen.

K-PAX

2001 | Sciencefiction, Fantasy, Drama, Mysterie, Komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2001. Sciencefiction van Iain Softley. Met o.a. Kevin Spacey, Jeff Bridges, Mary McCormack, Alfre Woodard en David Patrick Kelly.

In films die zich afspelen in psychiatrische instellingen hoort de hoofdpersoon er meestal niet thuis. Zo ook Prot (Spacey) die beweert afkomstig te zijn van de planeet K-PAX. Voor het overige blijkt hij de meest wijze van het stel, maar niemand gelooft hem. Is hij Christus? Naar Kevin Spacey (L.A. Confidential, American Beauty, The Life of David Gale) is het ook deze keer geboeid kijken. Jeff Bridges, die zelf in Starman (1984) een extraterrestrial in menselijke verschijning speelde, is de arts die door zijn komst nieuwe inzichten krijgt in werk en leven.

A Map of the World

1999 | Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland 1999. Drama van Scott Elliott. Met o.a. Arliss Howard, Sigourney Weaver, Chloë Sevigny, Louise Fletcher en Sarah Rue.

Het leven van een vrouw stort ineen als ze ervan wordt beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor een ongeluk dat op haar grondgebied plaatsvond.

Return to Paradise

1998 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1998. Drama van Joseph Ruben. Met o.a. Vince Vaughn, Anne Heche, Joaquin Phoenix, David Conrad en Vera Farmiga.

Aaibare Greenpeace activist Lewis (Phoenix) wordt in Maleisië gearresteerd vanwege een schamel hoopje hasj. De straffen daar zijn niet mals, executie dreigt, tenzij zijn twee reisvrienden Sheriff (Vaughn) en Tony (Conrad) hun aandeel in de zaak opbiechten. Maar zij zitten inmiddels weer in New York en zijn weinig enthousiast over het vooruitzicht van een Aziatische gevangenis. Return to Paradise haalt het niet bij de intensiteit van genreklassieker Midnight Express (1978) maar komt toch een aardig eind in de goede richting dankzij gedreven spel en de schimmige - al dan niet reële - couleur locale.

Subway Stories

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Jonathan Demme, Abel Ferrara, Julie Dash, Ted Demme en Alison Maclean. Met o.a. Sarita Choudhury, Anne Heche, Gregory Hines, Christine Lahti en Denis Leary.

Heeft u Smoke (1995) gezien? Dit is net zoiets, maar dan heel anders... Tien voornamelijk 'independent' scenaristen en dito regisseurs maakten met een massa bekende en minder bekende acteurs tien korte films die als raakvlak de metro in New York hebben. We zien bijvoorbeeld een snobistische vrouw kwaad worden op een gehandicapte Vietnamveteraan, omdat hij haar schoenen bevuilde. Verwacht geen speelfilm: dit zijn 'slices of life' die elk vaak niet eens een echte conclusie kennen, maar die wel op magische wijze iets zeggen over de moderne maatschappij.

Cop Land

1997 | Misdaad, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1997. Misdaad van James Mangold. Met o.a. Sylvester Stallone, Robert De Niro, Annabella Sciorra, Ray Liotta en Harvey Keitel.

Twee jaar na het op-de-millimeter-juweeltje Heavy kwam de New Yorkse scenarist-regisseur James Mangold met een politiefilm waarvan de affiche bijkans uit z'n kader barst van de acteurszwaargewichten. Cop Land - waarin een schietincident met een jonge politieagent verstrekkende gevolgen heeft - leeft dan ook niet in de eerste plaats van een thrillersfeer, maar van klein drama en grote vertolkingen. Stallone speelt een opmerkelijk sterke rol als half dove provinciestadsheriff die met aanmerkelijk grotere zaken te maken krijgt dan hij eigenlijk aankan. Doorleefde rollen van De Niro, Keitel, Liotta en vooral Annabella Sciorra.

Philadelphia

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Jonathan Demme. Met o.a. Tom Hanks, Denzel Washington, Antonio Banderas, Jason Robards en Mary Steenburgen.

Eerste mainstream film over aids. Advocaat Andrew Beckett (Hanks) wordt op staande voet ontslagen wegens een ‘attitude problem’. Hij vermoedt dat zijn homoseksualiteit en zijn aids-diagnose een rol spelen en klaagt met schoorvoetende hulp van de ­homofobe advocaat Joe Miller (Washington) zijn bedrijf aan. Navrant: een van de bijrolacteurs mocht bijna niet meespelen in de film: de verzekering van de productiemaatschappij lag dwars omdat de man ­hiv-positief getest was. Hanks kreeg een Oscar voor zijn rol, Bruce Springsteen kreeg er een voor de song ‘Streets of Philadelphia’

Mad Dog and Glory

1993 | Misdaad, Romantiek, Drama, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1993. Misdaad van John McNaughton. Met o.a. Robert De Niro, Uma Thurman, Bill Murray, David Caruso en Mike Starr.

Timide politiefotograaf Wayne 'Mad Dog' Dobie (De Niro) redt toevallig het leven van gangster Frank Milo (Murray), die hem vervolgens uit dankbaarheid zijn vriendschap én een van zijn werkneemsters (Thurman) aanbiedt. Maar de politieman is niet noodzakelijk blij met dit gezelschap. McNaughton, die debuteerde met het verontrustende Henry: Portrait of a Serial Killer (1986), vertelt ditmaal een lichtvoetig verhaal, waarin hij zijn acteurs de ruimte geeft om hun personages gedetailleerd vorm te geven. Scenarist Richard Price, die onder meer The Color of Money en Sea of Love op zijn naam heeft staan, co-produceerde met Martin Scorsese. Het camerawerk is van de Nederlander Robby Müller.

Shining Through

1992 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1992. Oorlogsfilm van David Seltzer. Met o.a. Michael Douglas, Melanie Griffith, Liam Neeson, Joely Richardson en John Gielgud.

Een New Yorkse Iers-Joodse secretaresse (Griffith) die goed Duits spreekt, vindt in 1940 werk bij een advocaat (Douglas) die een spion blijkt te zijn. Via hem komt ze in Berlijn waar ze zelf infiltreert om haar Duitse familie te helpen. Haar bovenmatige kennis van romantische oorlogsfilms komt goed van pas. Rammelend oorlogsdrama, gebaseerd op de bestseller van Susan Isaacs, heeft een aardige rol van Griffith als kordate avonturierster, maar overtuigt nauwelijks. De film, met camerawerk van Jan de Bont, kreeg drie Razzies waaronder voor slechtste film.

The Silence of the Lambs

1991 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1991. Thriller van Jonathan Demme. Met o.a. Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Anthony Heald en Ted Levine.

De groene FBI-agente Clarice Starling krijgt de opdracht een vastgelopen onderzoek naar een seriemoordenaar vlot te trekken. Ze moet daarvoor in de gevangenis een andere, geniale seriemoordenaar ondervragen, Hannibal 'The Cannibal' Lecter. Dat personage werd, mede door Hopkins' geïnspireerde, Oscarwinnende spel, prompt een iconische schurk. Foster speelt zeker niet slecht, maar haar personage spat wat minder van het doek. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller (1988) van Thomas Harris. Er volgden nog verscheidene vervolgfilms, maar niet een daarvan haalde het niveau van deze klassieker.

Miami Blues

1990 | Thriller, Misdaad, Romantiek

Verenigde Staten 1990. Thriller van George Armitage. Met o.a. Alec Baldwin, Fred Ward, Jennifer Jason Leigh, Obba Babatundé en Nora Dunn.

Frederick Frenger (Baldwin) is nog maar net uit de bajes of hij raakt alweer in moeilijkheden. Zijn eerste slachtoffer is een Hare Krishna-aanhanger wiens vinger hij breekt en die daarop van schrik sterft. Frenger krijgt het slome hoertje Susie Waggoner (Leigh) aan zijn zijde en kalme politieman Hoke Moseley (Ward) op z'n nek, nadat hij onder andere diens politiepenning heeft gestolen. De soms wel erg maffe en ook nogal macabere sfeer van Miami Blues is te danken aan producer Jonathan Demme (Something Wild, The Silence of the Lambs).

She-Devil

1989 | Komedie

Verenigde Staten 1989. Komedie van Susan Seidelman. Met o.a. Meryl Streep, Roseanna Barr, Ed Begley jr, Linda Hunt en Sylvia Miles.

Het was al na het eerste seizoen van comedyserie Roseanne, dat voormalige serveerster Roseanne Barr het aanbod kreeg om samen met Meryl Streep in een speelfilm op te treden. Ze speelt Ruth Patchett, die aangenaam sadistisch wordt als haar waardeloze man haar dumpt voor de mondaine auteur Mary Fisher (Streep). She-Devil is gebaseerd op een boek van Fay Weldon, maar ware kenners van Barr zien elementen uit haar echte leven. Meryl Streep nam met haar vette humorrol haar eigen wraak, op toenemende aantallen critici in haar echte leven die zeurden over zich herhalend afstandelijk acteerwerk in alleen maar serieuze films.

Married to the Mob

1988 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1988. Komedie van Jonathan Demme. Met o.a. Michelle Pfeiffer, Matthew Modine, Dean Stockwell, Alec Baldwin en Mercedes Ruehl.

Pfeiffer speelt de charmant ordinaire Angela, vrouw van een maffialid (Baldwin) dat al vroeg in het verhaal wordt omgelegd. Rouwig is ze er niet om, eerder opgelucht dat ze het oppervlakkige gangsterbestaan nu kan ontvluchten. Maar dat gaat zomaar niet: ze wordt al snel achternagezeten door de baas van haar man én een undercover FBI-agent. Luchtige kost van Demme (The Silence of the Lambs) kijkt lekker weg, maar maakt geen blijvende indruk. Met muziek van David Byrne, met wie Demme eerder de concertfilm Stop Making Sense maakte.

Something Wild

1986 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1986. Komedie van Jonathan Demme. Met o.a. Jeff Daniels, Melanie Griffith, Ray Liotta, Patricia Falkenhain en Tracey Walter.

'Iets wilds', een prima titel voor een film die begint als een romantische komedie en zich ontpopt tot een heuse killer thriller. Een roadmovie met aantrekkelijke pauper Lulu (Griffith) achter het stuur en benepen kantoorklerk Charlie (Daniels) ernaast. Zij heeft hem 'ontvoerd' richting de wondere wereld van bondage, vernielzucht en criminaliteit. Ray Liotta is in topvorm als de licht ontvlambare ex die het stelletje terroriseert. E. Max Frye schreef het verrassende scenario als werkstuk voor de NYU film school. Muziek van John Cale en Laurie Anderson, met als verrassende toegift 'Wild Thing' door Sister Carol.

Swing Shift

1984 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1984. Drama van Jonathan Demme. Met o.a. Goldie Hawn, Kurt Russell, Christine Lahti, Ed Harris en Fred Ward.

Na de Japanse aanval op Pearl Harbour verandert het huwelijk van Hawn en Harris. Hij gaat onmiddellijk in het leger, terwijl zij met buurvrouw Lahti gaat werken in de vliegtuigfabriek waar Russell haar baas is. Hij voelt zich tot Hawn aangetrokken en vraagt haar regelmatig doch tevergeefs uit eten. Ze heeft wel belangstelling voor hem, maar ze is vastbesloten op Harris te wachten. Tijdens het grote Swing Shift-feest geeft ze toch toe aan haar gevoelens. Rommelige onovertuigende film met een goede Hawn en een uitstekende Lahti. Zij kunnen het scenario toegeschreven aan Rob Morton (een pseudoniem voor een arsenaal van auteurs) niet in rechte banen leiden. Tak Fujimoto stond in voor de fotografie.

Reds

1981 | Historische film, Drama, Biografie, Romantiek

Verenigde Staten 1981. Historische film van Warren Beatty. Met o.a. Warren Beatty, Diane Keaton, Maureen Stapleton, Edward Herrmann en Jerzy Kosinski.

Warren Beatty is regisseur, co-scenarist, hoofdrolspeler en producent van dit geruchtmakende portret van de Amerikaanse journalist John Reed, die naam maakte met zijn verslaggeving over de Russische Oktoberrevolutie. Nogal link om in het Amerika van Reagan een (dure) film uit te brengen over een rooie rakker annex revolutionaire coryfee. Beatty kon er niet mee zitten, gebiologeerd als hij was door zijn hoofdpersoon. In Reds draait het vooral om de love story tussen Reed en de vrijgevochten activiste Louise Bryant (Keaton) waarbij de politieke geschiedenis dienst doet als fraai doortekend decor. Oscar voor beste regie, beste fotografie en beste vrouwelijke bijrol (Stapleton).