Terry Zwigoff

Regisseur, Scenarist, Producer

Terry Zwigoff is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 4 films gevonden.

Art School Confidential

2006 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2006. Komedie van Terry Zwigoff.

Bad Santa

2003 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten/Duitsland 2003. Komedie van Terry Zwigoff. Met o.a. Billy Bob Thornton, Tony Cox, Brett Kelly, Lauren Graham en Bernie Mac.

Willie (Billy Bob Thornton) vloekt, drinkt, heeft seks met veel verschillende (liefst dikke) vrouwen en haat kinderen. Maar elk jaar trekt hij zijn kerstman-pak aan om samen met zijn maatje Marcus de kindervriend in een warenhuis te spelen. En ieder jaar vinden de twee emplooi in een ander winkelcentrum, om aan het eind van het seizoen de kluis te kraken. In Zwigoffs anti-kerstfilm is onsmakelijkheid een bron van vreugde en verdienen de grootste sukkels een tweede kans. Opgedragen aan de op 11 september 2003 overleden acteur John Ritter.

Ghost World

2001 | Komedie, Drama

Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk 2001. Komedie van Terry Zwigoff. Met o.a. Thora Birch, Scarlett Johansson, Steve Buscemi, Brad Renfro en Illeana Douglas.

Geestig-wrange schets van twee tienermeisjes die na hun eindexamen niet goed weten wat ze met het leven moeten aanvangen. Enid (Birch) en Rebecca (Johansson) horen nergens bij. Maar terwijl Rebecca poogt daar iets aan te veranderen ontwikkelt Enid een merkwaardige vriendschap met een oudere 78 toeren-platenverzamelaar (Buscemi in een fraaie rol). Met onderscheidingen overladen, intelligente eerste speelfilm van Terry Zwigoff, die eerder veel succes oogstte met zijn documentaire Crumb, over de gelijknamige striptekenaar. Gebaseerd op de stilistisch mooi kale underground strip van Daniel Clowes, die samen met Zwigoff het voor een Oscar genomineerde scenario schreef.

Crumb

1994 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1994. Documentaire van Terry Zwigoff.

In de bewogen jaren 1960 verschenen de eerste vulgaire strips van Robert Crumb in undergroundbladen. Serieuze uitgevers durfden Fritz the Cat, Mr. Natural, Best Boy, A Short History Of The USA of Kafka For Beginners niet aan. De strips zaten vol erotiek, obsceniteiten, obsessies, geweld en politiek cynisme. Ondertussen is Crumb uitgegroeid tot een fenomeen dat zowel door stripliefhebbers als academici ernstig genomen wordt. Regisseur- scenarist Zwigoff kent Crumb al vele jaren. Hierdoor was het mogelijk een zeer intiem portret van de kunstenaar te filmen. Het resultaat is de kroniek van een familie in het typische Crumb- wereldje. Evenmin als in het werk van Crumb is plaats voor goede smaak. Het lijkt wel of de familie Crumbs excentriekelingen zijn die aan alles lak hebben. In elk geval schotelt Zwigoff ons een accuraat beeld van de undergroundbeweging in de jaren 1960 voor en laat ons ook zien wat er dertig jaar later nog van overgebleven is. Victor Livingston deed de montage en Maryse Alberti stond achter de camera.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Terry Zwigoff op televisie komt.

Reageer