Claus Boje (1958): productie.
Er zijn 11 films gevonden.

Robert Zimmermann wundert sich über die Liebe

2008 | Romantische komedie

Duitsland 2008. Romantische komedie van Leander Haußmann. Met o.a. Tom Schilling, Maruschka Detmers en Johann Adam Oest.

Dat Haussmann een groot publiek kan trekken met films die naast subtiele humor ook substantie en iets weemoedigs hebben, bewees hij met de fijne Sven-Regener-adaptatie Herr Lehmann. Met de romanverfilming naar Gernot Griksch presteert hij suboptimaal. Titelfiguur en videospelletjesmaker RZ, een leeghoofdige Generatie Niks-knul, wordt verliefd op de oudere schone van de stomerij (Detmers). Bijfiguren hebben ook hun zorgjes, de dialogen zijn aardig. Toch wil het maar niet sprankelen in dit zeer artificiële film-Hamburg, en Schilling is stomvervelend. Lichtpunt: muziek van Element of Crime, de rockband van Regener.

Hände weg von Mississippi

2007 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Familiefilm

Duitsland 2007. Jeugdfilm van Detlev Buck. Met o.a. Zoë Mannhardt, Katharina Thalbach, Christoph Maria Herbst en Ingo Naujoks.

Tijdens een lange zomervakantie verblijft Emma bij haar stoere oma Dolly in een klein dorp met vriendelijke bewoners. Een idyllische plek, totdat blijkt dat een man, die niet voor niets de bijnaam Alligator heeft, het paard Mississippi voor de slacht wil meenemen. Afblijven! vindt Emma. Opgewekte jeugdfilm in warme kleuren en met rodeo-elementen speelt zich af in een wereld van open luchten en wuivend goud graan, waar meisjes lange vlechten en jongens tuinbroeken dragen. Naar een boek van Cornelia Funke, ook schrijfster van de Wilde Kippenclub-serie.

Knallhart

2006 | Misdaad, Thriller, Drama

Duitsland 2006. Misdaad van Detlev Buck. Met o.a. David Kross, Jenny Elvers, Erhan Emre, Oktay Özdemir en Kida Khodr Ramadan.

De vijftienjarige Michael (Kross) verhuist met zijn alleenstaande moeder vanuit een welgestelde wijk naar de Berlijnse achterstandsbuurt Neukölln. Met z'n smalle postuur en onschuldige gezicht is hij op het eerste gezicht een gemakkelijk slachtoffer voor de bullebakken in zijn klas. Maar hij is taai en koppig, en versiert al snel een baantje als drugsrunner in zijn troosteloze achterbuurt. Het is geen fijngevoelig beeld dat regisseur Buck toont in zijn af en toe bijna documentair aandoende film, maar wel een beeld dat nog te weinig wordt getoond.

Herr Lehmann

2003 | Drama, Komedie

Duitsland 2003. Drama van Leander Haußmann. Met o.a. Christian Ulmen, Detlev Buck, Katja Danowski en Janek Rieke.

Na 'Ostalgie'-films als Sonnenallee (1999) en Good Bye Lenin! (2003) konden films over de zegeningen van pre-1989 West-Berlijn niet uitblijven. Herr Lehmann is een representant van deze ‘Westalgie’ met MTV-presentator Ulmen als een archetypisch lethargische Kreuzberger. Vanwege zijn dertigste verjaardag wordt hij door zijn pseudo-intellectuele vrienden plagerig aangesproken als Herr Lehmann. Zijn zorgeloze jaren staan symbool voor de periode waarin de knikkebollende westerlingen van de BRD zich niet hoefden te bekommeren om de DDR. Innemend werk met rake observaties. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Sven Regener.

Conamara

2002 | Drama, Romantiek

Ierland​/​​Duitsland 2002. Drama van Eoin Moore. Met o.a. Darragh Kelly, Andreas Schmidt, Mairtin Jamsie, Katie Nic Dhonnacha en Rosaleen Linehan.

Ierland heeft min of meer de hoofdrol in dit liefdesdrama, en helaas betreft het een stereotype vertolking. Ierland is volgens regisseur Moore een land waarin alleen maar vrolijke, folkloristische roodharigen wonen met alleen maar vrije tijd, whisky en kleding in herfstkleuren. De Hollandse Maria woont daar, omdat Ierland gezien wordt als de laatste plaats in Europa waar een mens nog ongecompliceerd ouderwets gelukkig kan leven. Wanneer haar ex uit haar vorige, lastige leven opduikt, is het wachten op problemen. Die ontvouwen zich in semi-Dogma stijl. Ten Damme speelt goed en de tweede helft van Conamara is aanvaardbaar, maar het dramapotentieel wordt niet ten volle uitgebuit.

Sonnenallee

1999 | Komedie

Duitsland 1999. Komedie van Leander Haußmann. Met o.a. Katharina Thalbach, Detlev Buck, Alexander Beyer en Alexander Scheer.

Vier jaar voordat Wolfgang Becker een megahit scoorde met Good Bye Lenin! maakte Leander Haußmann de vergelijkbare film Sonnenallee, waarin ook al de spot wordt gedreven met de (Oost)-Duitse geschiedenis. In Sonnenallee droomt de 17-jarige Michael ervan popster te worden. Dat valt niet mee in de DDR aan het begin van de jaren zeventig. Net als in Good Bye Lenin! leunt Sonnenallee op ‘Ostalgie’, het nostalgische verlangen naar het communistische Oost-Duitsland. De alleszins aardige film werd pas in 2008 op dvd uitgebracht in Nederland.

Liebe deine Nächste!

1999 | Komedie

Duitsland 1999. Komedie van Detlev Buck. Met o.a. Moritz Bleibtreu, Lea Mornar, Heike Makatsch, Marc Hosemann en Heribert Sasse.

Vier jaar voordat Wolfgang Becker een megahit scoorde met Good Bye Lenin! maakte Leander Haußmann de vergelijkbare film Sonnenallee, waarin ook al de spot wordt gedreven met de (Oost)-Duitse geschiedenis. In Sonnenallee droomt de 17-jarige Michael ervan popster te worden. Dat valt niet mee in de DDR aan het begin van de jaren zeventig. Net als in Good Bye Lenin! leunt Sonnenallee op ‘Ostalgie’, het nostalgische verlangen naar het communistische Oost-Duitsland. De alleszins aardige film werd pas in 2008 op dvd uitgebracht in Nederland.

Bandyta

1998 | Drama

Polen​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1998. Drama van Maciej Dejczer. Met o.a. Til Schweiger, Pete Postlethwaite, John Hurt, Polly Walker en Ida Jablonska.

In het begin van de jaren '90 zou er in Engeland een reclasseringsprogramma bestaan hebben, waarbij misdadigers het laatste deel van hun straftijd konden doorbrengen in Roemeense weeshuizen met het verrichten van nuttig werk. Jerry Brutinski (Schweiger), bijgenaamd Brute, komt terecht in het weeshuis van de sinistere Sincai (Postlethwaite), wordt verliefd op kinderverzorgster Mara (Walker), en trekt zich het lot aan van de kinderen. De accenten zijn aan de lachwekkende kant, Postlethwaite schmiert, Schweiger houdt zich met moeite staande. Een gemiste kans.

Männerpension

1996 | Komedie, Misdaad, Drama

Duitsland 1996. Komedie van Detlev Buck. Met o.a. Til Schweiger, Detlev Buck, Leander Haußmann, Marie Bäumer en Gideon Singer.

Een gevangenisdirecteur heeft een goed idee: een aantal gevangenen mag een weekje met verlof mits in het gezelschap van een vrouw. Want vrouwen schijnen nu eenmaal een goede invloed te hebben. Celgenoten Steinbock (Schweiger) en Hammer-Gerd (Buck) krijgen die kans, maar realiseren zich dat ze in lange tijd geen vrouw hebben gezien. Tamelijk flauwe komedie over de chaos die zo ontstaat, blijft hangen in kortzichtige mannenfantasieën. Maar de kruiwagenrace op de binnenplaats van de gevangenis is best een grappige knipoog naar de beroemde wagenrace-scène uit Ben-Hur.

Wir können auch anders...

1993 | Komedie

Duitsland 1993. Komedie van Detlev Buck. Met o.a. Joachim Król, Horst Krause en Konstantin Kotljarov.

In de doorbraakfilm van acteur/scenarist/regisseur Buck gaan de analfabete broers Kipp en Most na de Wende in een gammele Hanomag welgemoed en route naar het noordoostelijke Mecklenburg-Vorpommern. Daar, namelijk, ligt het landgoed dat oma hun heeft nagelaten. Ziehier de opmaat tot een odyssee waarin twee geboren stuntels zich bewonderenswaardig consequent in de nesten werken. De proeve van komediebekwaamheid, vol kurkdroge situatiehumor en morsige types, heeft iets van een western met Scandinavische raarheid. Sophie Rois speelt een waardin, Buck komt even langs als skinhead. Meerdere Duitse filmprijzen.

Karniggels

1991 | Komedie

Duitsland 1991. Komedie van Detlev Buck en Hans-Erich Viet. Met o.a. Bernd Michael Lade, Inga Busch, Ingo Naujoks en Anton Rattinger.

Politieman Horst Köpper (Lade), misschien niet de slimste van de politieacademie, heeft grootse toekomstplannen, maar wordt tot zijn schrik op het platteland van Noord-Duitsland gestationeerd. Wat daar te doen valt? De dorpsagent wordt geconfronteerd met een curieuze moordzaak: iemand heeft het op koeien voorzien. De later succesvolle Detlev Buck, zelf even te zien als postbode, werd bekroond met de Beierse Filmprijs voor zijn speelfilmdebuut, dat een luchtige kijk biedt op het landleven en op het feit dat de zaken soms anders lopen dan je had voorzien.