Francesco Rosi (1922-2015): regie, cast en scenario.
Er zijn 19 films gevonden.

La tregua

1997 | Drama, Oorlogsfilm, Historische film

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Zwitserland 1997. Drama van Francesco Rosi. Met o.a. John Turturro, Rade Serbedzija, Massimo Ghini, Agnieszka Wagner en Stefano Dionisi.

Chemicus Primo Levi gaf zijn vak na 1945 op, om verslag te doen van zijn ervaringen in Auschwitz en van de tijd vlak erna. La tregua is de verfilming van zijn tweede boek, met Turturro in de rol van Levi. In 1945 wordt Levi door Russische soldaten bevrijd uit het concentratiekamp. Hier begint een lange reis vol ontberingen naar zijn geboortestad Turijn. Levi worstelt met schuldgevoelens tegenover alle overledenen en heeft moeite met het herwinnen van de wil om te leven. In de episch gekadreerde landschappen van veeltalig Oost-Europa lijkt hij hopeloos verloren: 'God kan niet bestaan als Auschwitz bestaat.'

Diario napoletano

1992 | Documentaire

Italië 1992. Documentaire van Francesco Rosi. Met o.a. Francesco Rosi, Pietro Buontempo, Simona Caramelli, Pasquale Mari en Nino Vingelli.

Het is dertig jaar geleden sinds Francesco Rosi in Napels de regie van LE MANI SULLA CITTÀ regisseerde, waarin de enorme bouwspeculaties aan de kaak werden gesteld, en de film de Gouden Leeuw won in 1963 op het Festival van Venetië. In deze documentaire keert Rosi terug naar de stad om een verhaal over de feiten te vertellen en te laten zien. Hij is de regisseur, ster en verteller van deze tv-documentaire, waarin de geleidelijke groei van de corruptie in de stad, waar politiek en crimineel zakendoen samengaan, centraal staat. Maar Rosi brengt ook de positieve aspecten van deze ongewone stad naar boven. Het scenario schreef Rosi wederom met Raffaele La Capria. De beelden werden gemaakt door Pasqualino De Santis.

Dimenticare Palermo

1990 | Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1990. Thriller van Francesco Rosi. Met o.a. James Belushi, Mimi Rogers, Phillippe Noiret, Vittorio Gassman en Joss Ackland.

Goed geproduceerde film met een internationale cast, technisch uitstekend, naar een scenario van Rosi, Gore Vidal en Tonino Guerra. De film maakt zich sterk voor de legalisatie van drugs, een standpunt dat door Rosi's eigen politieke partij hevig wordt bestreden. Het gaat over een Italo-Amerikaans kandidaat voor het burgemeestersschap van New York en zijn vrouw, op huwelijksreis in Palermo, de geboorteplaats van zijn vader. Hij stelt voor drugs vrij te geven en wordt meteen getroffen door de lange arm van de internationale mafia. Een goede psychologisch- politieke thriller. Camerawerk van Pasqualino De Santis. Ook bekend als THE PALERMO CONNECTION.

Cronaca di una morte annunciata

1987 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1987. Drama van Francesco Rosi. Met o.a. Rupert Everett, Ornella Muti, Gian Maria Volonté, Irene Papas en Lucia Bosè.

Deze film volgt het boek van Gabriel Garcia Marquez over het geweld en de strikte tradities in een Zuidamerikaanse gemeenschap in een slaperig stadje aan een Colombiaanse rivier in de jaren 1950-60. De film begint in het heden en springt heen en weer in de tijd om een verhaal van liefde, ontmaagding en wraak te ontvouwen. Spel en techniek zijn topklasse, alleen Everett past niet in het geheel. Het scenario is van regisseur Rosi en Tonino Guerra. Het camerawerk is van Pasqualino de Santis. Engelse titel: CHRONICLE OF A DEATH FORETOLD.

Carmen

1983 | Muziek, Drama

Italië​/​​Frankrijk 1983. Muziek van Francesco Rosi. Met o.a. Julia Migenes-Johnson, Placido Domingo, Ruggero Raimondi, Faith Esham en Jean-Philippe Lafont.

Gemaakt in het zelfde jaar als de versie van Carlos Saura. De CARMEN van Francesco Rosi blijkt beslist beter geslaagd omdat de opera door de regisseur luchtiger is gemaakt en geplaatst in echte decors. Zonder dat Bizet wordt verloochend, krijgt het stuk een nieuwe kracht omdat er een enorme intensiteit [KA2]a la Vincente Minnelli aan toe is gevoegd. Ook dankzij de koren van dirigent Lorin Maazel en de schitterende bezetting. Bizet is verjongd en voorbeeldig neergezet voor de eeuwigheid. Waarschijnlijk met het werk van Otto Preminger CARMEN JONES (1954) de beste verfilming.

Tre Fratelli

1980 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1980. Drama van Francesco Rosi. Met o.a. Philippe Noiret, Michele Placido, Vittorio Mezzogiorno, Charles Vanel en Marta Zoffoli.

Na de dood van een oude boerin komen drie zoons voor de begrafenis over, die onderling tien jaar in leeftijd verschillen, in verschillende steden wonen en respectievelijk pragmatische rechter, utopische onderwijzer en revolutionaire arbeider zijn. Gesprekken brengen hen nauwelijks nader tot elkaar, maar de oude weduwnaar vindt troost bij zijn kleindochter. Deze verrassend lyrische en gevoelige film van Rosi over de ontvolking van het zuidelijke platteland heeft een prachtige rol van Vanel. De ideologische geschillen tussen de broers zijn belangwekkend, maar al te schematisch en onderwijzend uitgewerkt.

Three Brothers

1980 |

1980. Francesco Rosi. Met o.a. Sara Tafuri, Maddalena Crippa, Vittorio Mezzogiorno, Andréa Ferréol en Michele Placido.

Na de dood van een oude boerin komen drie zoons voor de begrafenis over, die onderling tien jaar in leeftijd verschillen, in verschillende steden wonen en respectievelijk pragmatische rechter, utopische onderwijzer en revolutionaire arbeider zijn. Gesprekken brengen hen nauwelijks nader tot elkaar, maar de oude weduwnaar vindt troost bij zijn kleindochter. Deze verrassend lyrische en gevoelige film van Rosi over de ontvolking van het zuidelijke platteland heeft een prachtige rol van Vanel. De ideologische geschillen tussen de broers zijn belangwekkend, maar al te schematisch en onderwijzend uitgewerkt.

Cristo si è fermato a Eboli

1978 | Drama

Frankrijk​/​​Italië 1978. Drama van Francesco Rosi. Met o.a. Gian Maria Volonté, Paolo Bonacelli, Alain Cuny, Lea Massari en Irene Papas.

Een arts wordt in 1935 wegens anti-fascistische activiteiten uit Turijn verbannen en gedeporteerd naar een dorpje in Zuidelijk Italië, waar hij als intellectueel door de notabelen als één van hen wordt beschouwd. Van observator van het voor hem vreemde plattelandsbestaan met scherpe sociale tegenstellingen, wordt hij deelnemer door als opvolger van de dorpsarts diens praktijk te gaan voortzetten. Verfilming - samengesteld uit de langere tv-serie - van de memoires van Carlo Levi die zijn ambivalente houding noteerde als Noordelijke intellectueel tegenover het hem vreemde Zuiden, waar zelfs de christelijke beschaving nauwelijks is doorgedrongen, geeft beide uitersten een gelijke overtuigingskracht door indringende landschapsfotografie en door de autochtonen in al hun primitieve ontbering toch het trotse besef van eigenwaarde te geven. Het scenario is van Rosi, Tonino Guerra en Raffaela La Capria. Het camerawerk is van Pasqualino de Santis.

Cadaveri eccellenti

1976 | Thriller

Italië​/​​Frankrijk 1976. Thriller van Francesco Rosi. Met o.a. Lino Ventura, Charles Vanel, Max von Sydow, Fernando Rey en Alain Cuny.

Een politie-inspecteur wordt belast met het onderzoek naar de moorden op een reeks vooraanstaande rechters. Hij verdenkt eerst de maffia, dan een onschuldig veroordeelde, maar komt dan op het spoor van een extremistisch complot dat moorden pleegt om de schuld op linkse activisten te kunnen schuiven en zo bij de bevolking en de autoriteiten de wens tot harde tegenmaatregelen te doen ontstaan. Ook de communisten wensen een verdere polarisatie. Ze zullen zich na de zogenaamde zelfmoord van een politieman niet tegen de officiële lezing verzetten. Deze meesterlijke politieke thriller werkt pas geleidelijk aan met suggestief opgebouwde spanning naar de onthulling toe en laat de aandacht geen moment verslappen. De naamgeving en internationale rolbezetting situeren de film niet specifiek in Italië, waardoor Rosi ongecensureerd zeer directe politieke toespelingen kan maken. Scenario van Rosi, Tonino Guerra, Lino Januzzi naar een roman van Leonardo Sciascia. Camerawerk van Pasquale De Santis.

Lucky Luciano

1973 | Biografie, Misdaad, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1973. Biografie van Francesco Rosi. Met o.a. Gian Maria Volonté, Rod Steiger, Edmond O'Brien, Vincent Gardenia en Charles Cioffi.

Portret van een van New Yorks beruchtste maffiosi van de hand van Rosi, die eind jaren 40 in de filmwereld terecht kwam als assistent van Luchino Visconti en lang zou blijven werken in de stijl van het naoorlogse Italiaanse neorealisme, maar hier de voorkeur geeft aan een wat gepolijstere stijl. Hij schotelt de kijker een intrigerend maffiadrama voor, dat soms een tikje lastig te volgen, maar toch meer dan de moeite waard is. FBI-agent Siragusa, die Luciano in werkelijkheid arresteerde, speelt hier zichzelf.

II caso Mattei

1972 | Mysterie, Drama, Misdaad

Italië 1972. Mysterie van Francesco Rosi. Met o.a. Gian Maria Volonté, Peter Baldwin, Luigi Squarzina, Renato Romano en Edda Ferroano.

Enrico Mattei (Volontè), de directeur van staatsoliemaatschappij kwam in 1962 bij mysterieus vliegtuigongeval om het leven. Regisseur Rosi en zijn schrijvers gingen zelf op onderzoek uit, ontdekten vele verzwegen feiten, maar niet de oplossing van het raadsel. Fascinerende filmische journalistiek. Regisseur Rosi ontving de Gouden Palm op het festival van Cannes, terwijl Volontè een speciale vermelding kreeg. Deze prijs moesten ze overigens delen met 'La classe operaia va in paradiso' van Elio Petri, maar ook daarin speelde Volonté de hoofdrol, die zijn prijs dus met zichzelf moest delen.

Uomini contro

1970 | Drama, Oorlogsfilm

Italië​/​​Joegoslavië​/​​Tsjechië 1970. Drama van Francesco Rosi. Met o.a. Mark Frechette, Alain Cuny, Franco Graziosi, Pier Paolo Capponi en Giampieri Albertini.

Het Italiaanse leger heeft in 1916 in de oorlog met Oostenrijk drieduizend manschappen verloren in de slag om Monte Fiore. De generaal beveelt echter het voortzetten van de strijd waarbij twee secties door vijandelijke artillerie worden afgeslacht. Groeiend verzet bij de soldaten en officieren wordt voor het executiepeloton gesmoord. Dit vooral visueel nachtmerrieachtig pleidooi tegen de waanzin van de oorlog kreeg een beklemmende overtuigingskracht (hoewel de wrede slotscènes in een aantal landen gecoupeerd werden in commerciële poging om de film toch een heldenavontuur te laten lijken). Scenario van regisseur Rosi, Tonino Guerra en Raffaele La Capria naar het boek van Emilio Lussu Un anno sull'Altipiano. Achter de camera stond Pasqualino de Santis.

C'era una volta

1967 | Familiefilm, Fantasy, Komedie

Italië​/​​Frankrijk 1967. Familiefilm van Francesco Rosi. Met o.a. Sophia Loren, Omar Sharif, Dolores del Rio, Georges Wilson en Leslie French.

Ondanks alle aandrang kan de kroonprins van Napels er niet toe komen zich een bruid te kiezen tot hij verliefd wordt op een temperamentvol boerenmeisje dat al haar aristocratische rivalen zal verslaan in een toernooi bordenwassen. Deze voor regisseur Rosi zeer ongewone sprookjesfilm kreeg een stijlvolle aankleding en een fantasierijke uitwerking en Loren was voor de camera's nooit mooier, maar al het talent blijft toch ietwat verspild aan een wel heel simpel verhaaltje. Scenario van Tonino Guerra, Raffacle La Capria, Giuseppe Patroni Griffi en de regisseur. Camerawerk van Pasqualino De Santis. Gefilmd in Franscope.

Il momento della verità

1965 | Drama, Biografie, Documentaire

Spanje​/​​Italië 1965. Drama van Francesco Rosi. Met o.a. Miguel Mateo Migelin, José Gomez Sevillano, Pedro Basauri Pedrucho en Linda Christian.

Een arme plattelandsjongen maakt carrière als stierenvechter, maar het stadsleven en de roem groeien hem boven het hoofd en worden hem tenslotte fataal. Het filmverhaal is in grote lijnen geïnspireerd op het leven van torero Migelin zelf, maar legt een kritisch verband tussen de wreedheid van het stierengevecht en de fascinatie daarvan voor de door kerk en fascisme beknotte samenleving. De schilderachtige schoonheid van de talrijke documentaire stierengevechten levert echter een effect op, dat tegen deze erbij betrokken strekking ingaat. Het scenario is van Francesco Rosi, Pedro Portobella, Ricardo Munoz Suay en Pedro Beltran. Camerawerk van Gianni Di Venanzo, Pasquale de Santis en Aiace Parolin.

Le mani sulla città

1963 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1963. Drama van Francesco Rosi. Met o.a. Rod Steiger, Salvo Randone, Guido Alberti, Carlo Fermariello en Angelo D'Alessandro.

Een aannemer gespecialiseerd in goedkope maar ondeugdelijke woningbouw in Napels, is altijd de hand boven het hoofd gehouden door de rechtse gemeenteraad. Bij nieuwe verkiezingen dreigt een verschuiving naar het midden en dan stort een woning in elkaar. Er wordt een onderzoek ingesteld. Een boeiende pamflet-film die de vermenging van ondernemers- en politieke belangen aan de kaak stelt. Het scenario is van Enzo Provenza, Enzo Forcella en regisseur Rosi naar de roman van Raffaele La Capria. Achter de camera stond Gianni Di Venanzo.

Salvatore Giuliano

1961 | Drama

Italië 1961. Drama van Francesco Rosi. Met o.a. Pietro Cammarata, Frank Wolff, Salvo Randone, Max Cartier en Cicero Fernando.

Na de oorlog ontstaat een separistische beweging in Sicilië, waarbij bandiet Giuliano zich aansluit. Ondanks zijn populariteit bij de bevolking komt hij echter steeds meer geïsoleerd te staan en wordt in 1950 gedood. Deze historische figuur werd minder hoofdpersoon dan aanleiding voor een sociaal pamflet over Sicilië, door Rosi in documentaire stijl opmerkelijk gefilmd.

I Magliari

1959 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1959. Drama van Francesco Rosi. Met o.a. Alberto Sordi, Renato Salvatori, Belinda Lee, Linda Vandal en Aldo Giuffrè.

Een Italiaanse gastarbeider in Duitsland verliest zijn werk en komt via een landgenoot nietsvermoedend bij de 'Magliari', reizende verkopers wier werk een dekmantel is voor oplichting. Deze vroege poging van Rosi om sociale problematiek in een toegankelijke filmvorm te verpakken is interessanter als situatieschildering van gastarbeiders -inclusief hun succes bij de Fräuleins - dan als misdaad-intrige. Scenario van regisseur Rosi, Suso Cecchi d'Amico en Giuseppe Patroni Griffi. Camerawerk van Gianni Di Venanzo.

La sfida

1957 | Misdaad, Thriller

Italië​/​​Spanje 1957. Misdaad van Francesco Rosi. Met o.a. Rosanna Schiaffino, José Suarez en Nino Vingelli.

Een pittige, spannende film over een jonge Napolitaan die gedreven wordt door een overmaat aan ambitie en zelfvertrouwen. Hij gehoorzaamt niet aan de bevelen van een mafia-baas en begint voor zichzelf. Maar algauw merkt hij dat het levensgevaarlijk is om de mafia uit te dagen.

Bellissima

1951 | Drama, Experimenteel, Komedie

Italië 1951. Drama van Luchino Visconti. Met o.a. Anna Magnani, Walter Chiari, Tina Apicella, Gastone Renzelli en Tecla Scarano.

Een volksvrouw laat haar dochtertje Apicella een auditie doen voor een filmrol; ze laat zich imponeren en inspinnen door gewetenloze lieden van Cinecittà tot ze merkt, dat haar oogappel als onbegaafde lelijkerd alleen maar als mikpunt voor grappen dient. Een temperamentvolle rol van Magnani in een ongewoon luchtige film voor Visconti's doen, die zijdelings kritiek spuit op de verwatering van de idealen van het neo- realisme. Visconti's derde film. Magnani ontving de hoogste onderscheiding voor haar rol, de zilveren band.