John Milius: regie, cast, scenario en productie.
Er zijn 20 films gevonden.

Rough riders

1997 |

Verenigde Staten 1997. John Milius. Met o.a. Francesco Quinn, Diana Jorge en Tom Berenger.

Frank Capra: American Dream

1996 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1996. Documentaire van Ken Bowser. Met o.a. Robert Altman, Jeanine Basinger, Edward Bernds, Frank Capra Jr. en Tom Capra.

Rebel Highway: Motorcycle Gang

1994 | Komedie, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1994. Komedie van John Milius. Met o.a. Gerald McRaney, Elan Oberon, Carla Gugino, Jake Busey en Beverly Nero.

Ex-marinier Cal trekt met zijn hele gezin naar Californië in de hoop op werk. De kijker ziet hoe drie personages zich ontwikkelen, wat hun heimelijke verlangens zijn en welke dromen nimmer in vervulling gaan of gegaan zijn. Ze krijgen pech onderweg en een bikergang onder leiding van een akelig sujet ontvoeren Cals opgeschoten en flirtende tienerdochter.

Clear and Present Danger

1994 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1994. Thriller van Phillip Noyce. Met o.a. Harrison Ford, Willem Dafoe, Anne Archer, Joaquim de Almeida en Henry Czerny.

Na The Hunt for Red October en Patriot Games is dit de derde verfilming van een thriller van Tom Clancy. Ford vertolkt opnieuw de recht-door-zee CIA-agent Jack Ryan, die ditmaal de strijd aanbindt met zowel corruptie in zijn eigen departement als een Latijns-Amerikaanse drugsbaron. Dafoe is een huurling die cocaïne-opslagplaatsen opblaast. Vakkundig gemaakte actiethriller moet het doen met een lineair verlopend verhaal - waarin de relaties tussen politiek en criminaliteit slechts worden aangestipt - maar blinkt uit in allerlei realistisch ogende high-tech snufjes.

Geronimo: An American Legend

1993 | Western, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1993. Western van Walter Hill. Met o.a. Jason Patric, Wes Studi, Gene Hackman, Robert Duvall en Matt Damon.

Intelligente, sobere weergave van de acties die de Amerikaanse overheid eind negentiende eeuw ondernam om het indiaanse verzet - en in het bijzonder dat van de Apaches - definitief te breken. Patric is een jonge luitenant die zich moet bemoeien met de legendarische, onoverwinnelijke Apacheleider Geronimo (een indrukwekkende rol van Wes Studi) voor wie hij veel respect krijgt. Regisseur Hill brengt met zijn Geronimo: An American Legend een trage, bijna majestueuze hulde aan het indianen-opperhoofd. Het onafwendbare dramatische einde is onvergetelijk. Muziek is van Ry Cooder. Magistrale fotografie van Lloyd Ahern.

Hearts of Darkness

1991 | Documentaire

Verenigde Staten 1991. Documentaire van Fax Bahr en George Hickenlooper. Met o.a. Eleanor Coppola, Francis Ford Coppola, Robert Duvall, Dennis Hopper en George Lucas.

In 1976 begon Francis Ford Coppola met de verfilming van APOCALYPSE NOW, naar Joseph Conrads Heart of Darkness. Zijn vrouw Eleanor filmde tijdens de opnamen tussen de coulissen. Die beelden zijn nu, aangevuld met recente interviews met leden van de cast en crew, tot één grote documentaire samengevoegd. We zien met welke problemen Coppola en zijn medewerkers te maken kregen. Een fascinerend kijkje achter de schermen: een groot filmmaker die worstelt met de materie en tenslotte met een meesterwerk voor de dag komt. Een aanrader voor iedere ware filmliefhebber. Ook bekend als HEARTS OF DARKNESS: A FILMMAKER'S APOCALYPSE.

Flight of the Intruder

1991 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1991. Oorlogsfilm van John Milius. Met o.a. Danny Glover, Brad Johnson, Rosanna Arquette, Tom Sizemore en J. Kenneth Campbell.

Mislukte en vervelende Vietnamoorlogsfilm, gesitueerd in 1972, meestal aan boord van een reusachtig vliegdekschip met piloten die - gezien de vredesonderhandelingen in Parijs - Hanoi of andere strategische doelwitten niet mogen bombarderen en zich moeten beperken tot nutteloze missies. Milius schreef ooit het scenario van de memorabele APOCALYPSE NOW, maar als regisseur verdwaalt hij hier tussen de banaliteiten van de roman van Stephen Coonts en het geheel doet denken aan de goedkope, ongeïnspireerde oorlogsfilms die tijdens de Koreaanse oorlog gemaakt werden met medewerking van de strijdkrachten. Robert Dillon en David Shaber schreven het scenario. Camerawerk van Fred J. Koenekamp. Super 35, Panavision widescreen, Techicolor en Dolby-geluid.

Extreme police chases

1991 |

Verenigde Staten 1991. John Milius. Met o.a. Tom Sizemore, Rosanna Arquette, Brad Johnson, Willem Dafoe en Danny Glover.

Mislukte en vervelende Vietnamoorlogsfilm, gesitueerd in 1972, meestal aan boord van een reusachtig vliegdekschip met piloten die - gezien de vredesonderhandelingen in Parijs - Hanoi of andere strategische doelwitten niet mogen bombarderen en zich moeten beperken tot nutteloze missies. Milius schreef ooit het scenario van de memorabele APOCALYPSE NOW, maar als regisseur verdwaalt hij hier tussen de banaliteiten van de roman van Stephen Coonts en het geheel doet denken aan de goedkope, ongeïnspireerde oorlogsfilms die tijdens de Koreaanse oorlog gemaakt werden met medewerking van de strijdkrachten. Robert Dillon en David Shaber schreven het scenario. Camerawerk van Fred J. Koenekamp. Super 35, Panavision widescreen, Techicolor en Dolby-geluid.

Farewell to the King

1989 | Actiefilm, Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1989. Actiefilm van John Milius. Met o.a. Nick Nolte, Nigel Havers, James Fox, Marilyn Tokuda en Marius Weyers.

Tijdens WO II worden de Britse kapitein Havers en zijn marconist in de jungle van Borneo gedropt. Ze moeten de Dayaks, een volk van koppensnellers, aanzetten tot een rebellie tegen de Japanse bezetter. Ze worden echter door de inboorlingen gevangen genomen. Hun verbazing is groot als blijkt dat de aanvoerder van de Dayaks een blanke is, namelijk de gedeserteerde Amerikaanse sergeant Nolte. Originele, maar niet geheel overtuigende avonturenfilm. Het tragische lot van de 'blanke koning' die door de komst van de twee indringers opnieuw geconfronteerd wordt met de realiteit van de oorlog, werd door Pierre Schoendoerffer verwoord in de boeiende, symbolisch geladen roman L'adieu au roi. Milius zwakte dit verhaal sterk af tot een typische Hollywood-tragedie. Knappe fotografie van Dean Semler.

Red Dawn

1984 | Sciencefiction, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van John Milius. Met o.a. Patrick Swayze, Charlie Sheen, C. Thomas Howell, Lea Thompson en Ben Johnson.

Damn. De Russen zijn Amerika binnengevallen. Een klein groepje tieners trekt zich terug in de bergen en start een guerrillaoorlog. Red dawn is een beroerde film, maar wel van een interessante maker. Regisseur Milius is aartsconservatief, verzamelt vuurwapens, is bestuurslid van de National Rifle Association en vindt dat vrouwen uit het leger geweerd moeten worden. Hij is de bedenker van oneliners als 'Go ahead, make my day' (Dirty Harry) en 'I love the smell of napalm in the morning' (Apocalypse Now). Hij regisseerde onder andere het sterke surf-epos Big Wednesday (1978) en Conan the Barbarian (1982).

Uncommon Valor

1983 | Actiefilm, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1983. Actiefilm van Ted Kotcheff. Met o.a. Gene Hackman, Robert Stack, Fred Ward, Reb Brown en Randall 'Tex' Cobb.

Vier jaar na het einde van de Vietnam-oorlog leeft de gepensioneerde kolonel Hackman nog steeds in onzekerheid over het lot van zijn vermiste zoon. Zijn intuïtie zegt hem dat deze nog steeds in leven is en in Laos in gevangenschap zit. Hij ronselt een groepje vrijwilligers om hem te bevrijden. Oorlogsdrama waarin je eerder een Stallone of een Norris zou verwachten i.p.v. een gevoelige acteur als Hackman. Het is echter zijn uitstekende acteerspel dat het vergezochte scenario van Joe Gayton in leven houdt. Producer John Milius wist wel waarom hijzelf niet als regisseur moest fungeren om dit onmogelijk script te verfilmen. Goed camerawerk van Stephen H. Burum. Van muziek voorzien door James Horner.

Conan the Barbarian

1982 | Actiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1982. Actiefilm van John Milius. Met o.a. Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Sandahl Bergman, Ben Davidson en Cassandra Gava.

Cultfilm die het begin van Schwarzeneggers acteercarrière inluidde. Prachtige decors, kostuums en make-up (let op het gekalligrafeerde hoofd van Conan!) vormen een hechte eenheid met het desolate binnenland van Spanje. Regisseur/scenarist Milius verzon mooie one-liners, over het doel van het leven, bijvoorbeeld: 'To crush your enemies, to see them driven before you, and to hear the lamentations of their women.' Speelgoedfabrikant Mattel wilde een actionfigure maken van Conan maar noemde zijn creatie He-man na het zien van de seks- en geweldscènes.

Apocalypse Now

1979 | Oorlogsfilm, Historische film, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1979. Oorlogsfilm van Francis Ford Coppola. Met o.a. Martin Sheen, Marlon Brando, Robert Duvall, Dennis Hopper en Frederic Forrest.

Sheen zat tijdens de opnames diep in de drugs, hij kreeg een hartaanval, de tropische set van Apocalypse Now werd verwoest door een orkaan, het budget liep afschuwelijk uit de klauwen zodat Coppola uit eigen zak bij moest leggen; 'This isn't a film about Vietnam, this film is Vietnam,' liet Coppola weten. Ondanks of dankzij de problemen is Apocalypse Now - over kapitein Willard (Sheen) die opdracht krijgt om de mythische en gestoorde kolonel Kurtz (Brando) te vinden - een ongekend krachtige (anti)oorlogfilm geworden over onmacht, waanzin en wanhoop. Super.

Apocalypse Now Redux (2001)
Coppola maakte van het ruwe materiaal van zijn Apocalypse Now (200 uur) een nieuwe film. Althans naar eigen zeggen. Slechts een paar scènes springen eruit als nieuw. De basis blijft dat kapitein Willard (Sheen) in Vietnam een geheime opdracht krijgt om de geniale doch losgeslagen kolonel Kurtz (Brando) te liquideren. De zwakte van het origineel, een haperend tempo, wordt vooral verergerd door een nieuwe, te lange sequentie met Franse kolonisten. De kracht - bizarre gebeurtenissen in overweldigende beelden - is toegenomen door enkele maffe sequenties en het opkrikken van de kleuren. Het laatste oordeel: hoe meer Apocalypse Now (en later), hoe beter.

Apocalypse Now Final Cut (2019)
Coppola kon het toch niet laten en dus sleutelde hij nog één keer aan zijn magnus opus. Deze 'final cut' is gemaakt van een nieuwe hoge-resolutiescan met gereviseerde soundmix en is twintig minuten korter dan Redux.

Big Wednesday

1978 | Drama, Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1978. Drama van John Milius. Met o.a. Jan-Michael Vincent, William Katt, Gary Busey, Lee Purcell en Patti D'Arbanville.

Redelijk goede film over surfen aan de Californische kust, omstreeks 1960. Tot halverwege een lachwekkende komedie over stoere Vincent en zijn frivole destructieve manier van leven. Als hij en zijn kornuiten Katt en Busey ouder worden en de actie zich naar omstreeks 1975 verplaatst, wordt de dramatische inhoud beter en krijg je sympathie voor hen. De echte moeder van Katt, Hale, is goed gekozen. Scenario van Dennis Aaberg en John Milius. Ook bekend als CALIFORNIA SURF. Hertiteld voor tv: SUMMER OF INNOCENCE. Gefilmd in Panavision.

The Wind and the Lion

1975 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van John Milius. Met o.a. Sean Connery, Candice Bergen, Brian Keith, John Huston en Geoffrey Lewis.

Connery is Marokkaanse Berber-sjeik El Raisuli die in 1904 een Amerikaanse vrouw (Bergen) en haar kinderen kidnapt wat een internationaal incident veroorzaakt, waarbij zelfs president Teddy Roosevelt (Keith) betrokken raakt. Een ongelijkmatige, sentimentele film over avontuur en romantiek die door zijn eigentijdse aanpak gedateerd is. Houston is te zien in een kleine rol als John Hay. Scenario van regisseur Milius.

Magnum Force

1973 | Misdaad, Actiefilm, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Ted Post. Met o.a. Clint Eastwood, Hal Holbrook, David Soul, Mitch Ryan en Tim Matheson.

Op een dag wordt een maffiabaas zonder pardon doodgeschoten door een motoragent. Al snel blijkt een hele groep agenten voor eigen rechter te spelen. Uitgerekend 'Dirty' Harry Callahan (Eastwood), de man die het Amerikaanse rechtssysteem maar weekhartig vindt, wordt gevraagd de zaak te onderzoeken. De eerste Dirty Harry-film veroorzaakte een storm van kritiek, de film zou zelfs fascistisch zijn. Dit tweede deel, waarvan het scenario mede werd geschreven door de oerconservatieve John Milius, is een interessant vervolg. Sterk citaat: 'Er is niks mis met schieten. Als de juiste mensen maar worden neergeschoten.'

Dillinger

1973 | Misdaad, Biografie, Experimenteel, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van John Milius. Met o.a. Warren Oates, Ben Johnson, Cloris Leachman, Michelle Phillips en Richard Dreyfuss.

Een biografische verfilming over de legendarische gangster uit de titel en zijn bende, die Amerika tijdens de Grote Crisis opschrikten met een reeks van brutale bankovervallen. Na de dood van een vijftal FBI-agenten in een vuurgevecht, besluit topfunctionaris Melvin Purvis niet eerder te rusten voordat Dillinger is neergelegd. Hij wordt uiteindelijk bij het Biographe Theatre te grazen genomen. Veel geschiet en geknal en de beroemde gangster wordt te rooskleurig voorgesteld. Weinig diepgravend, want we volgen zijn carrière vanaf het moment dat hij al een beruchte boef was. In 1945 al eens eerder gefilmd als superieure B-film en in 1991 minder opwindend als tv-film gedaan.

The Life and Times of Judge Roy Bean

1972 | Western, Komedie

Verenigde Staten 1972. Western van John Huston. Met o.a. Paul Newman, Ava Gardner, Victoria Principal, Jacqueline Bisset en Anthony Perkins.

Een ironische westernsage met surrealistische kantjes. Newman speelt de rechter die zichzelf heeft benoemd en die over een dorre streek regeert. Hij komt verschillende kleurrijke figuren tegen als de stad groeit en zichzelf consolideert. Boeiende bijrolletjes van Keach, Huston, McDowall en Gardner als Lilly Langtry. Scenario vn John Milius. Ook bekend als ROY BEAN, THE HANGING JUDGE.

Jeremiah Johnson

1972 | Western, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1972. Western van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Will Geer, Delle Bolton, Stefan Gierasch en Josh Albee.

Robert Redford is de titelheld, een 'pilgrim' eigenlijk, die het 'gewone leven' (inclusief de Mexicaans-Amerikaanse oorlog) is ontvlucht en nu doelbewust en in eenzaamheid de wereld, zijn wereld wil ontdekken. Hij probeert met z'n blote handen zalm te vangen, hij schiet herten om in leven te blijven, maar staat ook een vrouw terzijde die verdwaasd is achtergebleven na een gewelddadige confrontatie met de Indianen. 'Woman we have graves to dig,' zegt Johnson, genoeg woorden om haar bij de rauwe werkelijkheid te halen. Regisseur Pollack verlucht zijn verhaal over de strijd van mens versus natuur met fraaie ironische details.

Deadhead Miles

1972 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1972. Avonturenfilm van Vernon Zimmerman. Met o.a. Alan Arkin, Paul Benedict, Hector Elizondo, Oliver Clark en Charles Durning.

Een verhaal zonder plot over de belevenissen van een vrachtwagenchauffeur, met een ongebruikelijke rolbezetting en veel modieuze grappen. De film werd jarenlang niet uitgebracht en was nergens te zien. Een waar curiosum, geschreven door Zimmerman en Terrence Malick.