Hugh S. Fowler: montage.
Er zijn 8 films gevonden.

Patton

1970 | Oorlogsfilm, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1970. Oorlogsfilm van Franklin J. Schaffner. Met o.a. George C. Scott, Karl Malden, Stephen Young, Michael Strong en Frank Latimore.

Grandioze biografische oorlogsfilm, waarin de gruwelijke WO II-beelden haast naar de achtergrond verdwijnen door de imposante persoonlijkheid van generaal Patton (onvergetelijk vertolkt door Scott). Pattons toespraak op de Amerikaanse militaire academie is een juweeltje (en werd bij de release in Amerika ingekort). Scott, bijna even buitenissig als zijn personage, weigerde de hem toegekende Oscar. Het is jammer dat de film niet verhaalt hoe het Patton verging: 9 december 1945 kreeg hij een verkeersongeluk nabij Frankfurt, brak zijn nek en overleed een krappe twee weken later.

Planet of the Apes

1968 | Sciencefiction, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1968. Sciencefiction van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter, Maurice Evans en James Whitmore.

Na een lange reis belandt een ruimteschip op een planeet die niet geregeerd wordt door mensen, maar door grote mensapen, zoals chimps, gorilla's en orang-oetans. Er leven wel mensen, maar die zijn primitief, en er wordt op ze gejaagd. Een van de astronauten (Heston) wordt gevangen genomen, en wekt veel verbazing als blijkt dat hij net zo goed kan praten als een aap. Klassieke sf, tikje potsierlijk vanwege de merkwaardige rubber maskers van de apen, maar toch leuk vanwege de slimme premisse en jongensboekensfeer. Gebaseerd op de roman van Pierre Boulle.

Twilight of Honor

1963 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1963. Misdaad van Boris Sagal. Met o.a. Richard Chamberlain, Nick Adams, Joan Blackman, Claude Rains en Joey Heatherton.

Advocaat Chamberlain is ervan overtuigd dat zijn van moord beschuldigde cliënt handelde volgens een in Texas erkende wet, die moord uit blinde woede toestaat als een man zijn vrouw betrapt op ontrouw. Het publiek eist echter een offer, maar Chamberlain weigert op te treden als marionet in een proces waarvan de afloop bij voorbaat bekend is. Hij krijgt de hulp van zijn oude vakgenoot, Rains. Routineus rechtbankdrama, dat weinig verrassingen te bieden heeft. Goed gemaakt en aanvaardbaar vertolkt met geslaagde beelden van de rechtzitting, afgewisseld met flash-backs. Henry Denker baseerde zijn scenario op een roman van Al Dewlen. In beeld gebracht door Philip Lathrop. Gedraaid in Panavision. Ook bekend als THE CHARGE IS MURDER.

The Lost World

1960 | Avonturenfilm, Sciencefiction, Familiefilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1960. Avonturenfilm van Irwin Allen. Met o.a. Michael Rennie, Jill St. John, Claude Rains, David Hedison en Fernando Lamas.

Deze adaptatie van Arthur Conan Doyles klassieke avonturenverhaal over de ontdekking van een verborgen prehistorisch rijk heeft niet de culturele waarde van de versie uit 1925 of de indrukwekkende effecten van Steven Spielbergs variant, maar is wel veruit het grappigst. Al is het maar vanwege de dino's - gewone hagedissen met opgeplakte hoorns - of de dialogen, die uit de eerste de beste soap geplukt lijken. De campwaarde lijkt intentioneel: regisseur Allen, 'the master of disaster', stond bekend om zijn slechte smaak en ontving in 1985 een ere-Razzie voor 'Worst Career Achievement'.

The Last Wagon

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Delmer Daves. Met o.a. Richard Widmark, Felicia Farr, Susan Kohner, Tommy Rettig en Stephanie Griffin.

In deze goede western wordt Widmark als een beest opgejaagd door sheriff Reid. De man wordt terecht door Widmark om zeep geholpen. Indianen overvallen een karavaan midden in de nacht. Een paar leden waren gaan zwemmen en hebben het overleefd, onder wie Widmark. Hij moet de vijf groentjes door Indianengebied brengen. Onderweg dwingt hij respect af. Farr laat haar hooghartigheid jegens haar halfzuster Kohner (half Indiaans) vallen en Widmark leert zelf weer menselijke gevoelens kennen, vooral door de jonge Rettig. Hij redt en passant ook nog een eenheid soldaten onder bevel van Drury. Maar hij is een outlaw en komt voor het gerecht. James Edward Grant, Daves en Gwen Bagni Gielgud schreven het perfecte scenario naar een verhaal van Gielgud. Wilfrid Cline maakte de fraaie plaatjes en Lionel Newman de bijpassende muziek.

The Seven Year Itch

1955 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1955. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Marilyn Monroe, Tom Ewell, Evelyn Keyes, Sonny Tufts en Robert Strauss.

Als zijn vrouw op zomervakantie is, denkt Richard (Ewell) zijn slag te kunnen slaan bij zijn buurvrouw (Monroe). Deze farce is nog altijd de moeite waard omdat er een aardige indruk wordt gegeven van de (seksuele) moraal van de jaren vijftig in Amerika. Verfilming van het gelijknamige, veel gewaagdere toneelstuk van George Axelrod. Bekend geworden door de onsterfelijke scène waarin Monroe boven het rooster van een New Yorkse metrohalte staat waardoor haar jurk opwaait. Al zijn in tegenstelling tot de iconische foto, in de film slechts haar benen te zien.

Seven Cities of Gold

1955 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1955. Western van Robert D. Webb. Met o.a. Richard Egan, Anthony Quinn, Jeffrey Hunter, Rita Moreno en Michael Rennie.

In 1769 trekt een Spaans militair konvooi onder leiding van kapitein Quinn en luitenant Egan van Mexico City naar Californië, met de bedoeling het gebied te annexeren. Pater Rennie, die eveneens meereist, probeert de Indianen menselijk te behandelen, tot ongenoegen van de soldaten. De Indianen helpen hem uit dankbaarheid echter bij de bouw van een missie-post. Ondertussen zoeken Quinn en Egan naar de legendarische zeven gouden steden. Pseudo-historische religieuze western met een aantal fantastische sequenties en een onvergetelijk slot. Prachtig gespeeld door een reeks bekende acteurs. Richard L. Breen en John C. Higgins bewerkten de roman van Isabelle Gibson Ziegler, die de faam heeft historisch verantwoord te zijn. Knappe beelden van Lucien Ballard. Gedraaid in CinemaScope.

Gentlemen Prefer Blondes

1953 | Komedie, Muziek, Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1953. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Jane Russell, Marilyn Monroe, Charles Coburn, Tommy Noonan en George 'Foghorn' Winslow.

Marilyn Monroe is geweldig op dreef als verleidelijke Lorelei. Nee, niet de zingende sirene van de oosterburen die volgens de legende hunkerende Rijn-schippers op de rotsen laat lopen, in een overigens nog altijd lastig navigeerbare S-bocht zo'n twintig kilometer onder Koblenz. In deze terechte klassieker is Lorelei het spreekwoordelijke domme blondje dat 'slim kan zijn als het moet.' En mooi zingt, natuurlijk. Vergezeld door brunette Jane Russell knus gaat ze samen per boot naar zang- en dansparadijs Parijs, waar ze zich behalve als goudgraver zowaar ook ontpopt als liefdevolle bruid.