Nuri Bilge Ceylan

1959 Regisseur, Acteur, Scenarist, Producer, Cameraman, Editor

Nuri Bilge Ceylan (1959) is regisseur, acteur, scenarist, producer, cameraman en editor.
Er zijn 8 films gevonden.

The Wild Pear Tree

2018 | Drama

Turkije/Macedonië/Frankrijk/Duitsland/Bosnië en Herzegovina/Bulgarije/Zweden/Zweden 2018. Drama van Nuri Bilge Ceylan. Met o.a. Murat Cemcir, Bennu Yildirimlar, Hazar Ergüçlü, Dogu Demirkol en Akin Aksu.

De net afgestudeerde literatuurstudent Sinan keert terug naar zijn geboorteplaats Çanakkale (bij het vroegere Troje) en probeert zijn eerste roman te laten uitgeven. Thuis treft hij zijn gelaten moeder, opstandige tienerzusje en gokverslaafde vader. Die was ooit een gerespecteerd leraar, maar probeert nu al jaren op het platteland vergeefs een waterput te slaan. Sinan ontmoet een jeugdliefde en voert gesprekken met de burgemeester, een schrijver en twee jonge imams over waarheid, integriteit en vrije wil. Fijnbesnaarde dooltocht met grimmige, symbolische ondertoon van Gouden Palm-winnaar Ceylan (Winter Sleep).

Winter Sleep

2014 | Drama

Turkije 2014. Drama van Nuri Bilge Ceylan. Met o.a. Haluk Bilginer, Melisa Sözen, Demet Akbag en Ayberk Pekcan.

Aydin is een voormalige theateracteur die met zijn Florence Nightingale-achtige vrouw Nihal en lethargische zus Necla vanuit de stad naar het wonderschone, maar straatarme Cappadocië is gekomen om het toeristenhotel van zijn overleden vader te runnen. De zelfgenoegzame intellectueel beidt er zijn tijd met tergende discussies met zijn vrouw, zus en ondergeschikten en met buurtbewoners die hem huurpenningen schuldig zijn.

Once Upon a Time in Anatolia

2010 | Drama

Turkije/Bahrein 2010. Drama van Nuri Bilge Ceylan. Met o.a. Muhammet Uzuner, Yilmaz Erdogan, Taner Birsel en Ahmet Mümtaz Taylan.

Once Upon a Time in Anatolia van de Turkse meester Nuri Bilge Ceylan, waarin drie politiewagens een nacht lang kriskras door het schitterende Anatolië rijden op zoek naar het lichaam van een vermoorde man, is een subtiele combinatie van een roadmovie, misdaadfilm en karakterstudie; een vleugje Tsjechov en pure poëzie. De film is schitterend gefotografeerd, uitgekiend gekadreerd en even spectaculair als ingetogen geacteerd, en werd op het festival van Cannes dan ook terecht bekroond met de Grote Prijs, de op een na belangrijkste prijs van het festival.

Three Monkeys

2008 | Drama

Turkije/Frankrijk/Italië 2008. Drama van Nuri Bilge Ceylan. Met o.a. Yavuz Bingol, Hatice Aslan, Ercan Kesal en Gürkan Aydin.

De oververmoeide politicus Servet (Kesal) veroorzaakt 's nachts een ongeluk met dodelijke afloop. Bang dat het hem stemmen gaat kosten bij de volgende verkiezingen vraagt hij z'n chauffeur Eyüp of die - tegen betaling - de schuld van het ongeluk op zich wil nemen. Terwijl Eyüp een gevangenisstraf uitzit gaat het met diens gezin langzaam maar zeker bergafwaarts. Zwaar drama, waarin, volgens regisseur Ceylan (Uzak, Iklimler), 'de personages de waarheid verbergen zodat ze in hun eigen leugens kunnen geloven'. Ceylan kreeg voor de film de regieprijs in Cannes.

Iklimler

2006 | Drama

Turkije/Frankrijk 2006. Drama van Nuri Bilge Ceylan. Met o.a. Nuri Bilge Ceylan, Ebru Ceylan, Nazan Kirilmis en Mehmet Eryilmaz.

De relatie tussen universitair docent Isa (regisseur Ceylan zelf) en zijn jonge vriendin Bahar (gespeeld door Ceylans echtgenote Ebru) gaat langzaam maar zeker naar de knoppen, vooral vanwege de gebrekkige communicatievaardigheden van Isa, en zijn uiterst egocentrische levenshouding. Isa is meer geïnteresseerd in zijn voormalige minnares Serap dan in het verdriet van zijn vriendin. Volgens Ceylan is de film beslist niet autobiografisch, maar hij liet wel zijn vrouw, vader en moeder meespelen. Sombere, razend knappe verkenning van de treurigste regionen van de menselijke ziel. Won de FIPRESCI-prijs in Cannes.

Uzak

2002 | Drama, Komedie

Turkije 2002. Drama van Nuri Bilge Ceylan. Met o.a. Muzaffer Özdemir, Emin Toprak, Zuhal Gencer, Nazan Kirilmis en Feridun Koc.

Werkloze provinciaal Yusuf (Toprak) laat zijn geboortedorp achter zich en vertrekt naar winters Istanbul. Oom Mahmut (Özdemir) geeft hem onderdak. Tien jaar eerder kwam Mahmut zelf berooid aan in de stad. Inmiddels kan hij zich als fotograaf bedruipen met opdrachten voor een tegelfabriek. In zijn vrije tijd hangt hij voor de buis of dwaalt wat over het internet. De eenvoudige Yusuf die nauwelijks zijn best doet om werk te vinden ­voelt niet dat de spanning oploopt. In Uzak ('ver weg') wordt het bestaan van beide mannen tot de laatste graat gefileerd, met droogkomische terzijdes als aflaat. Uzak kreeg in Cannes de Grote Juryprijs en beide acteurs werden uitgeroepen tot Beste Acteur.

Mayis sikintisi

1999 |

Turkije 1999. Nuri Bilge Ceylan. Met o.a. Muzaffer Özdemir, Fatma Ceylan, Cihat Bütün. M. Emin Ceylan en Emin Toprak.

Even komisch als aangrijpend is dit autobiografische portret van een jonge regisseur die terugkeert naar zijn geboortedorp om daar inspiratie op te doen voor een nieuwe film. Blind voor de rurale problemen van zijn familie cast hij zijn ouders en neven als acteurs in zijn productie, die langzaam op een fiasco uitloopt. De schitterende cinematografie van het Turkse platteland verraadt Ceylan’s achtergrond als fotograaf, maar het is Emin Ceylan (vader van) die de film maakt tot wat hij is. De film waar het allemaal om draait is Ceylan’s vorige werk Kasaba.

Kasaba

1997 | Drama

Turkije 1997. Drama van Nuri Bilge Ceylan. Met o.a. Havva Saglam, Cihat Bütün, Fatma Ceylan, Emin Ceylan en Cihat Bütün. M. Emin Ceylan.

Poëtische debuutfilm van scenarioschrijver-producent- regisseur-cameraman Ceylan, waarin een portret van drie generaties van één familie in een Turks dorpje in Anatolië wordt geschetst, gezien door de ogen van de kinderen. Het eerste deel speelt tijdens de winter; op een basisschool krijgt een elf-jarig meisje les. Zij past zich moeilijk aan, kampt met schaamtegevoelens en met de onbarmhartigheid van het leven. Het tweede deel speelt zich af in de lente en gaat over haar vier jaar jongere broertje. Samen gaan ze naar het korenveld, waar hun familie hen opwacht. Onderweg maken ze kennis met de mysteries van de natuur en wilde dieren. In het derde deel ervaren broer en zus hoe complex en duister de wereld der volwassenen wel is. Scherpe en beheerste observaties in zwart-wit met weinig dialogen maar veel zeggingskracht.

op televisie
1 uitzending

Winter Sleep (2014) is deze week eenmaal op televisie. Log in om een abonnement aan te maken

Datum
Zender
Tijd
donderdag 26 december
NPO 2 extra
21:25 - 00:30

Reageer