Pamela Koffler: productie.
Er zijn 21 films gevonden.

She Came to Me

2023 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 2023. Komedie van Rebecca Miller. Met o.a. Peter Dinklage, Anne Hathaway, Marisa Tomei, Evan Ellison en Harlow Jane.

Steven (Dinklage) is een depressieve New Yorkse operacomponist zonder inspiratie. Zijn vrouw Anne (Hathaway) een controlfreakerige psychotherapeut met smetvrees. Als Steven in bed belandt met de nymfomane sleepbootkapitein Katrina (Tomei) blijkt dat voer voor een opera. Elke hoofdfiguur is nogal verknipt in deze maffe, bitterzoete feelgoodfilm over het willen bezweren van de angst voor de chaos die het leven is. Door een karrenvracht verwikkelingen wordt de liefde tussen de achttienjarige stiefzoon van Steven en de minderjarige dochter van Anne’s schoonmaakster bijna over ’t hoofd gezien. Toch bijzonder vanwege twee dingen: de menselijkheid die door de typetjes heen schemert en de in romcomvorm gegoten kritiek op Amerikaanse sekswetten.

May December

2023 | Drama

Verenigde Staten 2023. Drama van Todd Haynes. Met o.a. Julianne Moore, Natalie Portman en Charles Melton.

Zo op het eerste gezicht vormen Gracie (Moore), Joe (Melton) en hun drie bijna volwassen kinderen het perfecte gezin. Totdat je iets dieper graaft en uitkomt bij een landelijk schandaal dat ruim twintig jaar geleden plaatsvond, toen Joe nog een vroege tiener was en Gracie al dik in de dertig. De buurt heeft het daar inmiddels nooit meer over, maar dan komt de bekende actrice Elizabeth (Portman) langs. Die gaat Gracie spelen in een film over die scabreuze affaire en komt naar het gezin om indrukken op te doen. Krachtig drama van regisseur Haynes (Far From Heaven, Carol), die de kijker meeneemt in een achtbaan van gevoelens. Omdat zijn sympathie bij iedereen ligt, en dus bij niemand.

Past Lives

2023 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Zuid-Korea 2023. Drama van Celine Song. Met o.a. Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro, Moon Seung-ah en Leem Seung-min.

Fraai romantisch drama in drie hoofdstukken. In het eerste vertelt de 12-jarige Na Young tegen haar stiekeme aanbidder Hae Sung dat ze Zuid-Korea gaat verlaten en met haar ouders naar Canada verhuist. In het middenstuk leggen de twee na twaalf jaar bij toeval weer contact via internet. En in het prachtige en hartverscheurende slot zullen de twee – dertigers inmiddels – elkaar na al die jaren eindelijk ontmoeten. In New York, waar Na Young, die zich inmiddels Nora noemt woont... met haar (witte) echtgenoot. IJzersterk regiedebuut van regisseur Song, die ook het ingetogen-intelligente scenario schreef en zich baseerde op eigen ervaringen.

A Good Person

2023 | Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 2023. Drama van Zach Braff. Met o.a. Florence Pugh, Morgan Freeman, Molly Shannon, Celeste O'Connor en Chinaza Uche.

Een proloog met een mijmerende voice-over van Morgan Freeman: dat voorspelt zoetsappigheid. En inderdaad, A Good Person is hier en daar net een Hallmarkfilm, zeker richting het slot. Toch is dit melodrama van Zach Braff (bekend van indiehit Garden State) best de moeite waard, dankzij een aantal scherpe dialogen en een fraaie hoofdrol van Florence Pugh (die tevens produceert en wat liedjes zingt op de soundtrack). Ze speelt een succesvolle jonge vrouw die volledig instort nadat ze een dodelijk ongeluk veroorzaakt. Een verslaving aan pijnstillers leidt tot een verrassende vriendschap met Freemans personage, een gepensioneerde alcoholist.

The World to Come

2020 | Drama

Verenigde Staten 2020. Drama van Mona Fastvold. Met o.a. Katherine Waterston, Vanessa Kirby, Christopher Abbott, Casey Affleck en Ilarion Ciobanu.

Het oosten van Amerika, halverwege de 19de eeuw. Abigail (Waterston) slaapwandelt door haar leven met de kleurloze boer Dyer (Affleck) en bewaart haar diepere gevoelens vooral voor haar dagboek (waar ze in voice over wel heel veel uit voorleest). Totdat ze nieuwe buren krijgen en Abigail kennis maakt met de vurige en levenslustige Tallie (Kirby). Hun vriendschap werkt bevrijdend en verandert al snel in een (geheime) romance. Fraai gefilmd en sterk gespeeld liefdesdrama, maar ook nogal literair en afstandelijk verteld door de Noorse regisseur Fastvold.

Dark Waters

2019 | Drama

Verenigde Staten 2019. Drama van Todd Haynes. Met o.a. Mark Ruffalo, Anne Hathaway, Tim Robbins, Bill Camp en Victor Garber.

Waargebeurd rechtbankdrama over advocaat Robert Bilott (Ruffalo), die het opneemt tegen chemiereus DuPont, waar decennialang stoffen gebruikt werden waarvan bekend was dat die slecht waren voor mens en milieu. Regisseur van deze ingetogen, maar indrukwekkende film is Todd Haynes, die zich na een reeks fraai gestileerde melodrama’s (Far From Heaven, Carol, Wonderstruck), voor het eerst – en met succes – waagt aan een uitgesproken politieke film. Gebaseerd op het New York Times-artikel ‘The Lawyer Who Became DuPont’s Worst Nightmare’ uit 2016.

Colette

2018 | Biografie, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2018. Biografie van Wash Westmoreland. Met o.a. Keira Knightley, Eleanor Tomlinson, Dominic West, Fiona Shaw en Aiysha Sinclair.

Biopic over het eerste huwelijk van de Franse schrijver Colette (Knightley) en de periode (begin twintigste eeuw) waarin ze haar sterk autobiografische, onder jonge vrouwen razend populaire Claudine-serie schreef: over een plattelandsmeisje dat naar Parijs trekt en daar in literaire, artistieke kringen belandt. Onderhoudende, sterk emancipatoir getinte kostuumfilm over een getalenteerde jonge schrijver die uit de schaduw van haar bekende, oudere echtgenoot stapt om zich te ontplooien tot een onafhankelijke, vrijgevochten vrouw met een eigen identiteit.

Wonderstruck

2017 | Jeugdfilm, Mysterie, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 2017. Jeugdfilm van Todd Haynes. Met o.a. Millicent Simmonds, Oakes Fegley, Julianne Moore, Michelle Williams en Amy Hargreaves.

Sympathieke en visueel prachtig vormgegeven film over twee dove kinderen. De twaalfjarige Rose is weggelopen bij haar strenge vader en op zoek naar haar moeder, en de jonge Ben gaat na de dood van zijn moeder op zoek naar zijn vader, die hij nog nooit gezien heeft. Niet onbelangrijk: Het verhaal van Rose speelt zich af in 1927 (en is zwijgend en in zwart-wit) en dat van Ben speelt zich af in 1977 (en is in kleur). Eerste jeugdfilm van regisseur Haynes (Far from Heaven, Carol), naar een boek van kinderboekenschrijver Brian Selznick, die zelf het scenario schreef.

Beatriz at Dinner

2017 | Drama

Verenigde Staten 2017. Drama van Miguel Arteta. Met o.a. Salma Hayek, John Lithgow, Connie Britton, Jay Duplass en Amy Landecker.

Beatriz (Hayek), masseuse en holistisch therapeut, strandt bij haar klant Kathy, omdat haar autootje niet wil starten. Kathy vraagt of ze blijft eten, er is genoeg: Kathy’s rijke man krijgt zijn baas en een collega op bezoek, om een lucratieve, tikje twijfelachtige deal te vieren. Tijdens het diner blijkt dat het totaal niet botert tussen de spiritueel ingestelde veganist Beatriz en de lompe vastgoedtycoon Doug Strutt (Lithgow), die ook nog eens begint op te scheppen over zijn kwaliteit als jager op groot wild. Lithgow speelt zijn personage scherp en onverbloemd trumpiaans, Hayek is prachtig naturel als Beatriz, in een fraai drama over een pittige cultuurclash.

Still Alice

2014 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2014. Drama van Richard Glatzer en Wash Westmoreland. Met o.a. Julianne Moore, Alec Baldwin, Kristen Stewart en Shane McRae.

Verfilming van de gelijknamige bestseller van neurowetenschapper Lisa Genova registreert de geleidelijke desintegratie van het titelpersonage door vroegtijdige dementie. Alice (Julianne Moore kreeg een Oscar voor de rol), gelukkig getrouwd, met drie volwassen kinderen en een mooie wetenschappelijke carrière, zal langzaam verdwijnen. De vraag is: hoe lang is ze Alice nog? Moore speelt fantastisch en de film laat de kijker door slimme montage en tijdsprongetjes haar gevoel van verwarring ervaren. Het probleem is dat haar werdegang net iets te kunstmatig voelt.

The Last of Robin Hood

2013 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2013. Biografie van Richard Glatzer en Wash Westmoreland. Met o.a. Kevin Kline, Dakota Fanning en Susan Sarandon.

Het korte en bizarre leven van de Australisch-Amerikaanse acteur Errol Flynn (1909-1959) verdient een filmdrieluik; deze onafhankelijke productie ontfermt zich slechts over de treurige slotakte. Daarin palmt Flynn figurante Beverly Aadland in - volgens haar identiteitskaart meerderjarig, in werkelijkheid vijftien lentes argeloosheid. Beverly's glamourbehoeftige moeder laat de oude aasgier z'n gang gaan. Spannend? Niet echt. Drie topspelers - onder wie Kline als verbazingwekkend gelijkende Flynn - verslikken zich in een knakenbakproductie met een liefdeloos in elkaar gefabriekt scenario. Sean Flynn, kleinzoon van, duikt op in een bijrol.

Motherhood

2009 | Komedie

Verenigde Staten 2009. Komedie van Katherine Dieckmann. Met o.a. Uma Thurman, Anthony Edwards, Minnie Driver en Alice Drummond.

Eliza (Thurman) en haar man (Edwards) hebben twee kinderen, van twee en zes jaar. Eliza probeert de drukke zorgtaken te combineren met het schrijven van een blog, wat nog niet meevalt. Van haar man krijgt ze weinig steun, gelukkig heeft ze een vriendin (Driver) met een luisterend oor. Verder gebeurt er niet zoveel in deze niet erg geslaagde komedie. De film flopte monumentaal: in Groot-Brittannië bracht de film bijvoorbeeld in het eerste weekend een magere negentig euro op, slechts elf mensen kochten een kaartje.

Savage Grace

2007 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk​/​​Spanje 2007. Drama van Tom Kalin. Met o.a. Julianne Moore, Stephen Dillane, Eddie Redmayne, Hugh Dancy en Elena Anaya.

Het familiefortuin werd ooit vergaard met bakeliet. Twee generaties later oogt het weelderige bestaan van Brooks Baekeland (Dillane) en zijn vrouw Barbara (Moore) decadent, leeg en ongeïnspireerd. Hun zoon Tony groeit op tot een getroebleerde, narcistische jongeman. Een reeks onaangenaamheden, tegen jet set decors in Londen, Parijs en op Mallorca, leiden uiteindelijk in 1972 naar een beruchte moord. De film is, ondanks sterke acteurs, zelf ook wat leeg en ongeïnspireerd. Gebaseerd op een ware, macabere geschiedenis, evenals de film die regisseur Kalin vijftien jaar eerder maakte: Swoon.

The Notorious Bettie Page

2005 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2005. Biografie van Mary Harron en Guinevere Turner. Met o.a. Gretchen Mol, Chris Bauer, Jared Harris, David Strathairn en Sarah Paulson.

In de o zo propere jaren vijftig zorgde Bettie Page voor menige rode koon. Niet alleen was ze een van de meest populaire pin-ups, bovendien liet ze zich fotograferen in kinky, sm-achtige poses. Zeer tot ongenoegen van fatsoensrakkers in de Amerikaanse senaat, die haar een gevaar voor de jeugd vonden. Regisseuse Harron (American Psycho, 2002) portretteert Page (Mol) als een goedgemutste jongedame, niet bepaald een slachtoffer van de pornoindustrie, eerder iemand die haar lot ferm in eigen handen neemt en die zich hoegenaamd niet schaamt voor haar naaktheid 'want Adam en Eva waren toch ook naakt'?

A Home at the End of the World

2004 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Canada 2004. Drama van Michael Mayer. Met o.a. Dallas Roberts, Colin Farrell, Robin Wright, Sissy Spacek en Matt Frewer.

Ongemak kan Colin Farrell wel verbeelden. Zie bijvoorbeeld The Lobster (2015), waarin hij het eigenlijk wel best vindt om door het leven te gaan als kreeft. Maar schuchter spelen, dat is de Ierse bink niet gegeven. Tenminste niet in deze film. Eindtwintiger Farrell komt daarom wat nep en geforceerd over als flierefluiter Bobby, in een drama rond zijn ontwikkeling van hippie met lang haar (provincie, jaren zestig) tot hippie met kort haar (New York, jaren tachtig). De driehoeksrelatie met jeugdvriend Jonathan (Roberts) en lief Clare (Wright) zorgt voor de golfslag, maar boeiend, of authentiek, wordt het nergens.

The Company

2003 | Drama, Documentaire

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2003. Drama van Robert Altman. Met o.a. Neve Campbell, Malcolm McDowell, James Franco en Susie Cusack.

Quasi-documentair portret van een klassiek dansgezelschap, met als centraal personage Loretta Ryan (Campbell, die ook meeschreef aan het scenario). De film concentreert zich op de periodes tussen de voorstellingen, de repetities onder leiding van artistiek leider Antonelli (McDowell), het harde bestaan van de dansers. Altman wilde 'een nagespeelde documentaire' maken, maar juist de documentaire stijl doet afbreuk aan de film. Een eenvoudige scène als die waarin een ballerina zich blesseert en een concurrente moet laten voorgaan had in een documentaire pijnlijk en aangrijpend kunnen zijn. In The Company wordt zo'n voorval niets meer dan een cliché.

One Hour Photo

2002 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 2002. Thriller van Mark Romanek. Met o.a. Robin Williams, Connie Nielsen, Michael Vartan, Gary Cole en Erin Daniels.

Sy drukt foto's af, en dat doet hij goed. In het warenhuis waar hij werkt heeft hij de ontwikkelapparatuur perfect afgesteld, en de afdrukken zijn altijd op tijd klaar. Nog beter zorgt Sy (Robin Williams) voor zijn favoriete klanten: van de familie Yorkin kent hij het adres uit het hoofd, en ook hun privé-leven kent hij door de foto's door en door. Het is een zorg die in de stille, opzettelijk steriele thriller langzaam bedreigende vormen aanneemt, en Williams van een verrassend ingetogen kant laat zien.

The Grey Zone

2001 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 2001. Oorlogsfilm van Tim Blake Nelson. Met o.a. Harvey Keitel, David Arquette, Steve Buscemi, Daniel Benzali en David Chandler.

Een van de meest duistere hoofdstukken uit de Tweede Wereldoorlog was de inzet van de Sonderkommandos. In onder andere Auschwitz-Birkenau moesten gevangenen, de Sonderkommandos, onder andere de lijken uit de gaskamers uitkleden, hun gouden tanden trekken en naar de verbrandingsovens brengen. The Grey Zone behandelt dit onderwerp. Het levert een aangrijpende film op over mensen die onder extreme druk - ze werden afschuwelijk behandeld - gedwongen worden vreselijke dingen te doen. De film is echter lang niet zo genuanceerd als het precaire onderwerp vereist, en is ook niet altijd even waarheidsgetrouw.

Series 7

2001 | Komedie, Drama, Fake documentaire

Verenigde Staten 2001. Komedie van Daniel Minahan. Met o.a. Brooke Smith, Glenn Fitzgerald, Marylouise Burke, Richard Venture en Michael Kaycheck.

Na Expeditie Robinson lijkt de logische volgende stap in reality-tv Series 7: The Contenders, waarin mensen elkaar om moeten brengen om te winnen. Hoofdpersoon Dawn speelt in het zevende jaar van de serie, is tweevoudig kampioen en daarom hebben de televisiemakers de spelregels wat opgekruid. De vijf tegenstanders die de inmiddels zwangere Dawn moet vermoorden, lopen ditmaal rond in haar vroegere woonplaats, en één van de mededingers is haar ex Jeff. Minahan laat zijn film eruitzien als het onderwerp van zijn satire, met als gevolg dat de kijker op zijn bank heen en weer schuift tussen sensatiezucht, voyeurschaamte, mediasarcasme en maatschappelijke bezorgdheid.

Hedwig and the Angry Inch

2001 | Musical, Drama, Komedie

Verenigde Staten 2001. Musical van John Cameron Mitchell. Met o.a. John Cameron Mitchell, Michael Pitt, Miriam Shor, Stephen Trask en Alberta Watson.

De flamboyante 'post-punk neo-glam rockmusical' Hedwig and the Angry Inch werd in het buitenland met prijzen overladen (oa Sundance, Deauville, Stockholm, Berlijn) maar kreeg in Nederland weinig handen op elkaar. Verrassend, want bijna alles aan deze film van John Cameron Mitchell klopt. Titelheldin Hedwig is een Oost-Duitse transseksueel die zich laat opereren om naar de VS te kunnen als bruid van een Amerikaanse militair. Hoewel de operatie verschrikkelijk mis gaat (er blijft een 'angry inch' achter), bereikt Hedwig het beloofde land. Daar eindigt ze als rockmuzikante, die met begeleidingsband The Angry Inch belangrijke episoden uit haar leven bezingt.

Office Killer

1997 | Thriller, Horror, Komedie

Verenigde Staten 1997. Thriller van Cindy Sherman. Met o.a. Carol Kane, Molly Ringwald, Jeanne Tripplehorn, Barbara Sukowa en Michael Imperioli.

Verlegen Dorine Douglas (Kane), redactrice bij Constant Consumer Magazine, zit in de put omdat ze van haar hardvochtige hoofdredactrice Virginia Wingate (Sukowa) vanuit haar huis moet werken. Het enige contact met de buitenwereld is via de e-mail. Terwijl ze 's nacht een nieuw computerprogramma onder de knie tracht te krijgen, doodt ze per ongeluk een collega. Ze krijgt een enorme kick om haar misdaad achter computervaardigheden te verbergen en begint plezier te beleven aan haar moordlust. Bloed, moord, geweld en onaangename taferelen worden opgedist om de toeschouwer te laten griezelen met een vrouwelijke serie-moordenaar-per-computer. De goede vertolkingen kunnen het geforceerde scenario echter niet helemaal redden.