Gabriel Cattand: cast.
Er zijn 32 films gevonden.

Maigret et l'inspecteur Cadavre

1998 | Misdaad

Frankrijk​/​​België 1998. Misdaad van Pierre Joassin. Met o.a. Bruno Cremer, Nade Dieu, Jacques Boudet, Jean-Pierre Moulin en Philippe Bas.

In België krijgt Maigret te maken met een delicate kwestie. De zwager van de kabinetchef wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een moord. Maigret gaat omzichtig te werk, maar stuit al snel op een probleem. Elke keer als hij een spoor gevonden heeft, wordt hij gedwarsboomd door een privé-detective met de bijnaam 'inspecteur Cadavre'

Vérité oblige : Ma fille... cette inconnue

1997 | Drama

Frankrijk 1997. Drama van Claude-Michel Rome. Met o.a. André Dussollier, Béatrice Agenin, Sophie Broustal, Agathe De La Boulaye en Stéphane Slima.

In België krijgt Maigret te maken met een delicate kwestie. De zwager van de kabinetchef wordt ervan verdacht betrokken te zijn geweest bij een moord. Maigret gaat omzichtig te werk, maar stuit al snel op een probleem. Elke keer als hij een spoor gevonden heeft, wordt hij gedwarsboomd door een privé-detective met de bijnaam 'inspecteur Cadavre'

Les chemins de l'exil ou les dernières années de Jean-Jacques Rousseau

1991 | Biografie, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk​/​​België​/​​Zwitserland 1991. Biografie van Claude Goretta. Met o.a. François Simon, Didier Haudepin, Martine Chevalier, Dominique Labourier en Roland Bertin.

Het licht ontvlambare duo Hill/Spencer wint in een autorace in Spanje een pompeuze strandbuggy. Lastig delen maar voordat ze eruit zijn (de klassieke Hill/Spencer bier+hotdog wedstrijd) wordt het ding vernield door mafiosi. Voldoende reden voor de vechtjassen om flink kwaad te worden en een nieuwe wagen te eisen van de Don, die wordt bijgestaan door een geniale Pleasence als geflipte Duitse adviseur. Veel te weinig op de buis, deze onvolprezen rechttoe, rechtaan spaghetti knokfilms van Terence Hill en Bud Spencer.

Le coup monté

1991 | Drama

Frankrijk 1991. Drama van Jean Cosmos. Met o.a. Pierre Trabaud, Jean-Marc Bory, Gabriel Cattand en Isabelle de Funès.

Het slappe verhaal van een journalist en tevens schrijver die voor de zoveelste keer zijn uitgever ervan tracht te overtuigen, dat hij een schitterend onderwerp heeft gevonden en dat hij hem in feite een bestseller op een presenteerblaadje aanbiedt. Uiteraard stribbelt de uitgever tegen, want genoemde schrijver beperkt zich over het algemeen tot het opstrijken van het voorschot om vervolgens van het project af te zien. Weinig nieuws onder de zon dus, en ook is het tevergeefs zoeken naar iets van vindingrijkheid. Ook deze tv-regisseur en tevens scenarioschrijver wist er niets van te maken.

Comme un roseau

1991 | Komedie

Frankrijk 1991. Komedie van Alain Dhenaut. Met o.a. Pierre Mondy, Christiane Minazzoli, Jean-Pierre Darras, Denise Grey en Hubert Deschamps.

Vrije bewerking van de roman [KL]Le roseau pensant[KLE] van Jean-Louis Curtis (Julliard, Parijs). Op zijn vijftigste voelt Martial zich nog prima. De zaken lopen goed, over zijn gezondheid mag hij niet klagen, hij is nog altijd een grote verleider, en zijn familie levert hem ook niet te veel problemen op. Plotseling sterft echter zijn jeugdvriend, die net als hij, enz... Vanaf dat moment begint hij aan zo'n beetje alles te twijfelen. De regisseur heeft het onderwerp in de vorm van een komedie willen gieten. Dat was niet zo'n goed idee, want het resultaat is vlees noch vis. Het tempo is aarzelend, en de film kan niet meer tippen aan het boek, waaruit een veel aangrijpendere nostalgie spreekt. De in 1925 geboren Mondy doet zijn uiterste best een geloofwaardig personage neer te zetten. Dankzij hem

L'intoxe

1990 | Komedie

Frankrijk 1990. Komedie van Françoise Dorin. Met o.a. Jeanne Moreau, Jacques Dufilho, Jean-Laurent Cochet, Anne Parillaud en Gabriel Cattand.

Banaal geregisseerde komedie rond een radiopresentatrice die zo'n een hekel aan haar vak heeft dat ze instort. Oppervlakkig, uitgerekt, onbeduidend, nietszeggend en lang. Een modeprodukt dat mooi is ingepakt en waarin alle clichés uit de bestsellers van Dorin terug zijn te vinden. Hoe je een zenuwinzinking als komedie kunt brengen!

Kean

1990 | Biografie, Historische film

Frankrijk 1990. Biografie van Robert Hossein. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Béatrice Agenin, Sabine Haudepin, Danielle Volle en Gabriel Cattand.

Uit het leven van de beroemde Britse acteur Kean, naar het stuk van Jean-Paul Sartre uit 1953, op zijn beurt geïnspireerd op Alexandre Dumas. De vraag is wat er resteert van dit personage, dat dezelfde is als de persoon die echt heeft bestaan. Deze aflevering speelt zich in het begin van de 19e eeuw op het landgoed van de graaf van Koefeld af. Zoals al het toneelwerk van Sartre, doet het stuk onevenwichtig aan, en de filosofie die kenmerkend is voor de schrijver van Walging, drukt de ongebreidelde romantiek van Dumas naar de achtergrond. De kijker bevindt zich op het randje van de verveling, maar er wordt schitterend gespeeld door vooral de actrices.

Une voix la nuit

1988 | Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk 1988. Avonturenfilm van Yannick Andréi. Met o.a. Denise Gence, Maurice Garrel, Madeleine Barbulée, François Calvez en Nicole Jamet.

Mamemo's benen zijn verlamd en ze brengt haar leven door in een rolstoel. Ze is autoritair en tiranniek voor haar omgeving, met uitzondering van haar kleinzoon Mic, die haar begrijpt. Ze krijgt een telefoontje van een wanhopig iemand, die denkt de telefonische hulplijn voor eenzame mensen gebeld te hebben, en ze besluit het spel mee te spelen. De krachtige en interessante weergave van de karakters en het degelijke scenario doen vergeten dat de film toch wat statisch is.

Tenue de soirée de rigueur

1988 | Komedie

Frankrijk 1988. Komedie van Patrick Jamain. Met o.a. Yves Rénier, Daniel Colas, Annie Sinigalia, Gabriel Cattand en Carine Barone.

Twee professionele gokkers lopen allerlei clandestiene goktenten af. Onderwijl dromen ze ervan hun talenten te kunnen ontplooien aan de speeltafels van Monte Carlo, Macao en Las Vegas. De film ziet er goed uit, maar het scenario stelt absoluut niets voor en de personages zijn onbenullig.

L'enfant et le Président

1987 | Drama

Frankrijk 1987. Drama van Régis Milcent. Met o.a. Michael Lonsdale, Martine Sarcey, Bruno Burtin, Pascale Petit en Catherine Sola.

Zoals elke dag laat Remy voordat hij naar school gaat zijn hond uit op de kaden van Parijs. Maar deze keer komt hij een man tegen die ook zijn hondje uitlaat en waarmee hij het meteen goed kan vinden. Die man blijkt echter de president te zijn en het praatje dat ze maken is dan ook een ontmoeting tussen een kind en de staatsmacht, waaruit een hechte vriendschap onstaat maar ook een confrontatie tussen de scherpzinnige eenvoud van de ene en het door een verpletterende administratieve structuur verstoorde innerlijke leven van de andere. Een mooi maar moeilijk te filmen onderwerp en dat verklaart waarom de regisseur het verknoeid heeft met een aantal even verpletterende en buitensporig lange dialogen. Hoewel het kind (Burtin) het aardig doet (ondanks bepaalde uitspraken die het in de mond gelegd krijgt en die niet bij zijn leeftijd passen, tenzij het om een superintelligent mannetje gaat!) voelt Lonsdale zich niet helemaal op zijn gemak in een rol die hem niet echt op het lijf geschreven is, maar woorden schieten pas echt tekort als we het hebben over Petit die zijn tekst gewoon opdreunt in zijn rol van minister van Cultuur! Belachelijk.

Paris Minuit

1985 | Avonturenfilm, Misdaad

Frankrijk 1985. Avonturenfilm van Frédéric Andréi. Met o.a. Frédéric Andréi, Isabelle Texier, Gabriel Cattand, Philippe Malignon en Michel Creton.

Twee `aardige`, gewonde vandalen spelen `s nachts kat en muis met de politie in Parijs. Het is allemaal wel aardig en in het geheel helemaal niet tragisch, met gedichten (o.a. van Apollinaire) ter ondersteuning. De grenzen van onbenulligheid zijn wel bereikt, maar misschien is dit iets voor de liefhebbers van nachtelijk Parijs.

Le Démon dans l'ile

1982 | Horror

Frankrijk 1982. Horror van Francis Leroi en Christian. Met o.a. Gaubert, Anny Duperey, Jean-Claude Brialy, Pierre Santini en Cerise.

Een Frans kanaaleiland wordt geplaagd door een reeks mysterieuze ongevallen. Een vrouwelijke arts onderzoekt de zaak en ontdekt de betrokkenheid van een telekinetisch begaafd kind. De film komt moeizaam op gang, maar laat op fraaie wijze alledaagse huishoudelijke apparatuur in moordtuig veranderen.

On a volé la cuisse de Jupiter

1979 | Komedie, Misdaad, Thriller

Frankrijk 1979. Komedie van Philippe de Broca. Met o.a. Annie Girardot, Philippe Noiret, Francis Perrin, Catherine Alric en Roger Carel.

De politiecommissaris en de geschiedenisleraar uit TENDRE POULET zijn getrouwd en brengen hun huwelijksreis door in Griekenland. Ze ontmoeten een jonge archeoloog die een gedeelte van een antiek beeld heeft gevonden, dat echter gestolen wordt. Deze achtervolgingskomedie speelt zich af tegen fraaie landschappen, maar blijft binnen al te bekende formules. Op de laconieke Noiret na putten de andere acteurs zich uit in vermoeiende uitbundigheid.

I... comme Icare

1979 | Thriller, Misdaad, Mysterie

Frankrijk 1979. Thriller van Henri Verneuil. Met o.a. Michel Etcheverry, Yves Montand, Michel Albertini, Gabriel Cattand en Roland Amstutz.

Vlak na zijn herverkiezing wordt de president van een fictieve staat vermoord. Volgens de onderzoekscommissie was het waarschijnlijk het werk van een gekke eenling, maar een van de commissieleden, procureur-generaal Henri Volney (Montand), heeft zijn twijfels. Sterke politieke thriller, duidelijk gebaseerd op de aanslag op John F. Kennedy, refereert daarnaast aan het beroemde experiment van Milgram en aan de moord op de Chileense president Allende door de boeven van Pinochet. Genomineerd voor vijf Césars, onder andere voor de muziek van Ennio Morricone.

Les moyens du bord

1978 | Drama

Frankrijk 1978. Drama van Bernard Toublanc-Michel. Met o.a. Gabriel Cattand, Catriona MacColl, Olivier Destrez, Diane Stoloian en Denise Grey.

We zijn eind jaren 1930 tijdens de zomervakantie. Historicus Guillaume Le Cormier (Cattand) verblijft met zijn gezin in een groot herenhuis ergens aan de kust van Bretagne. Hij hoopt dat zijn negentienjarige zoon Ronan (Destrez) zal trouwen met Martine (Stoloian), de dochter van de adellijke buurman. Ronan droomt van een heropstanding van het keizerrijk Europa en heeft zich aangesloten bij een rechts-nationalistische organisatie. Guillaume heeft het hier moeilijk mee en vermits hij zijn zoon van zijn ongelijk wil overtuigen drijft hij een wig tussen hen in. Ondertussen maakt hij kennis met Grace (MacColl), de Amerikaanse gaste van Martine's ouders. Tussen hen beiden groeit een idylle. Bijzonder traag melodrama over de leegheid van het bestaan van de aristocratie aan de vooravond van WOII. Er wordt verschrikkelijk veel gepraat en weinig gehandeld. De langdradigheid wordt op de duur haast ondragelijk, met tijd die opgevuld wordt door toeristische standjes als een bezoek aan het huis van Victor Hugo of het eindeloos zeilen op zeeën en meren. Michel Mohrt baseerde het scenario op zijn eigen roman. Voor de fotografie tekende Jean Orjollet. Oorspronkelijk uitgezonden in twee delen.

Les Chemins de l'exil

1978 | Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Zwitserland​/​​Duitsland​/​​Canada​/​​Frankrijk 1978. Biografie van Claude Goretta. Met o.a. François Simon, Dominique Labourier, Didier Haudepin, Roland Bertin en Michel Berto.

Na een schandaal rond de publikatie vanEmile wordt de filosoof Jean-Jacques Rousseau uit Frankrijk verbannen en brengt hij zijn oude dag door in Pruisen, Engeland en Zwitserland, waar zijn conflicten met de kerk en zijn levensstijl en concubinaat geleidelijk resulteren in achtervolgingswaan. Deze helder gemaakte, didactische film in de stijl van Rossellini's latere werk heeft een opmerkelijk oog voor detail. Het spel van Simon en Labourier, als zijn levensgezellin, is genuanceerd maar het trage tempo en het uitleggerige commentaar over Rousseau's socialistische maatschappijvisie zullen niet ieders aandacht weten vast te houden.

La part du feu

1978 | Drama, Thriller

Frankrijk 1978. Drama van Etienne Périer. Met o.a. Michel Piccoli, Claudia Cardinale, Jacques Perrin, Rufus en Roland Bertin.

Michel Piccoli werkte samen met Hitchcock, Godard, Buñuel en Malle en is een van Frankrijks grootste filmsterren. Claudia Cardinale was oorspronkelijk Italië's antwoord op Brigitte Bardot en acteerde onder meer voor Visconti en Fellini. In La part du feu is Piccoli een ambitieuze aannemer die ontdekt dat zijn vrouw (Cardinale) vreemd gaat met zijn assistent (Perrin). Piccoli laat de relatie toe en gebruikt de situatie om de medewerker te manipuleren. Prachtig gespeeld allemaal, maar het scenario is wat onder de maat vergeleken met het niveau van de cast. De camera betrapt Cardinale voortdurend bij het aan- of uitkleden.

Servante et maîtresse

1977 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1977. Drama van Bruno Gantillon. Met o.a. Andréa Ferréol, Victor Lanoux, Evelyne Buyle, Gabriel Cattand en David Pontremoli.

Een huishoudster die de neef van haar werkgever vergeefs heeft bemind, erft diens hele fortuin waardoor de machtsverhoudingen worden omgekeerd. De neef wordt knecht en in alle opzichten vernederd totdat hij in zijn afhankelijkheid echt verliefd wordt op de vrouw die vervolgens zelfmoord pleegt. Het acteren van Ferréol en Lanoux maakt een eroto-psychologisch kamerduel het aanzien waard dat toch nogal onwezenlijk blijft door het volledig negeren van de buitenwereld, hoewel het scenario de situatie in het verleden zonder flashbacks knap weet te suggereren. De vormgeving is al te prenteboekachtig.

L' Autre côté de la violence

1977 | Misdaad, Film noir

Italië​/​​Frankrijk 1977. Misdaad van Franco Martinelli. Met o.a. Jean Favre, Enio Girolami, Pierre Hatet, Roberta Paladini en Marcel Bozzufi.

Bloedige en gewelddadige thriller waarin de vader van een meisje dat per ongeluk gedood is tijdens een overval probeert uit te zoeken wie de schuldigen zijn. Het spoor leidt niet naar schooiers maar naar een welgesteld milieu. Hij doodt ze een voor een maar herkent in de laatste zijn eigen zoon die hem op zijn beurt vermoordt. Als we aan deze stroom van bloed en ongeloofwaardige dwaasheden - want het slot is wel erg veel van het goede - de moord op een politieman toevoegen, is het duidelijk dat het hier gaat om een systematisch duistere film.

Blue Jeans

1976 | Drama

Frankrijk 1976. Drama van Hugues Burin des Roziers. Met o.a. Gilles Budin, Michel Gibet, Daine Lavaronne, Gabriel Cattand en Gérard Croce.

Een gevoelig psychologisch drama met Budin als een schuchtere jongeman die met een groep leeftijdsgenoten taalles gaat volgen in Engeland, door de groep wordt uitgestoten en wordt opgevangen door een pedofiele surveillant. Tactvol, zij het oppervlakkig geregisseerd en doorleefd vertolkt. Ook bekend als JULIEN DU BEURRE AUX ALLEMANDS.

Armaguedon

1976 | Drama, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1976. Drama van Alain Jessua. Met o.a. Alain Delon, Jean Yanne, Renato Salvatori, Michel Duchaussoy en Michel Creton.

In eenzaamheid en armoede levende man krijgt door grote erfenis gelegenheid om wraak te nemen op maatschappij en bedreigt geleerden en politici door heel Europa. Politiecommissaris roept hulp in van psychiater om hem te pakken. Gespannen psychologische thriller waarin gestoorde man met mentaal gehandicapte handlanger internationale paniek weet te zaaien in een wanhoopsschreeuw om aandacht. Angstaanjagende en aandoenlijke rol van Yanne. Producent Delon gaf zichzelf tweede-plansrol als psychiater. Naar de gelijknamige roman van David Lippincott.

Zizi Pan Pab

1975 | Komedie, Animatie

Frankrijk​/​​Italië 1975. Komedie van Giorgio Libratti. Met o.a. Roger Carel, Paule Emanuele, Georges Aminel en Gabriel Cattand.

Een mengsel van tekenfilm en fictie, dat nauwelijks voor kinderen is bestemd vanwege een gewaagd thema: de tegenspoed van een dwerg, uitgerust met indrukwekkende mannelijke geslachtsorganen. Langdradig, overdreven, klungelig en uiteindelijk heel vervelend. Een film die een totale mislukking werd, gezien het feit dat hij nooit 'zijn' publiek heeft gevonden.

Private Property

1975 | Misdaad, Thriller

Duitsland​/​​België 1975. Misdaad van Patrick Ledoux. Met o.a. Gabriel Cattand en Anne-Sophie Beaufort.

Een zwerver vertrouwt zijn verloofde aan zijn broer toe, die magazijnbewaker is. Wanneer hij vele maanden later terugkomt, is uiteraard het onvermijdelijke gebeurd. Hij wordt waanzinnig jaloers, met dodelijke gevolgen. Een oppervlakkige en gekunstelde opbouw, een even pretentieuze als inhoudsloze stijl en een camera die voortdurende draaibewegingen maakt. De invloed van 'de nouvelle vague' in het algemeen en A DOUBLE TOUR van Chabrol in het bijzonder, ligt er wel heel dik bovenop. Een nutteloze stijloefening die geen seconde geloofwaardig overkomt. Buiten dat is deze film alleen geschikt voor de beeldbuis, omdat hij vrij kort is.

Les espionnes du Diable

1975 | Erotiek

Frankrijk 1975. Erotiek van Jean Bastia. Met o.a. Raymond Loyer, Gabriel Cattand, Christa Lang, Jacques Bernard en Claudine Beccarie.

Een uiterst ingewikkeld en verward verhaal over geheim agenten en een geheime organisatie van ex-nazi's, dat als dekmantel dient voor een reeks pornoscènes. Van geen enkele betekenis. Met, behalve Beccârie, een heleboel, allemaal even onbekende bijfiguren. Ook bekend onder de titel LES HEURES BRÛLANTES DU PLAISIR.

Le sauvage

1975 | Drama, Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 1975. Drama van Jean-Paul Rappeneau. Met o.a. Catherine Deneuve, Yves Montand, Tony Roberts, Luigi Vannucchi en Dana Wynter.

Nelly (Deneuve) wil af van haar verloofde, gangster Vittorio. Ze ontmoet Martin (Montand), een Fransman van middelbare leeftijd. Die helpt haar om te ontsnappen en keert dan terug naar zijn fijne, eenzame leven op een tropisch eiland. Daar duikt, tot zijn stomme verbazing, Nelly opnieuw op, en pogingen om haar te laten vertrekken mislukken keer op keer. Deneuve speelde nu eens niet een ijzige schoonheid, maar een drukke en temperamentvolle schoonheid. Aardige komedie van Rappeneau, die later met Gérard Depardieu een erg leuke versie van Cyrano de Bergerac maakte.

La situation est grave ... mais pas déseperée

1975 | Komedie

Frankrijk 1975. Komedie van Jacques Besnard. Met o.a. Jean Lefebvre, Maria Pacôme, Michel Serrault, Daniel Prévost en Cécile Vassort.

Een aristocrate en een ondernemer proberen een minister te bewerken voor toestemming tot de bouw van een torenflat. Reeksen omstandigheden in en om het kasteel brengen de geheimhouding van de ontmoeting in gevaar. Deze banale toneelklucht kreeg een fantasieloze verfilming waarin de acteurs doen wat ze kunnen, dus veel te veel. Scenario van de regisseur naar het toneelstuk van Pierre Germont.

Rude journée pour la reine

1973 | Drama, Komedie

Frankrijk​/​​Zwitserland 1973. Drama van René Allio. Met o.a. Simone Signoret, Jacques Debary, Orane Demazis, Olivier Perrier en Arlette Chosson.

Een werkster van middelbare leeftijd droomt uit haar arbeidsomstandigheden en gezinsleven weg in fantasieën die gevoed worden door de geïllustreerde pers en kasteelromans. Gevangenisstraf voor haar stiefzoon die een jong meisje zwanger heeft gemaakt wordt door haar ook geromantiseerd, met alle bittere gevolgen vandien. Het idee dat onontwikkelde mensen worden gesust met valse droombeelden waardoor ze hun eigen situatie gelaten accepteren, kreeg een rechtlijnige uitwerking die snel voorspelbaar wordt. Signoret kan haar eigen intelligentie niet wegspelen in deze naïeve rol, maar blijft bezienswaardig als altijd.

Traitement de choc

1972 | Thriller, Horror, Misdaad, Drama, Mysterie, Sciencefiction

Frankrijk​/​​Italië 1972. Thriller van Alain Jessua. Met o.a. Alain Delon, Annie Girardot, Michel Duchaussoy, Robert Hirsch en Jean-François Calvé.

Na liefdespech neemt de gedeprimeerde succesonderneemster Hélène Masson haar intrek in de thalassotherapiekliniek van de specialist Devilers te Belle Île en Mer. Op het Bretonse eiland lijken haar gemoed en fysiek bij te komen, maar gaandeweg vallen Hélène ongerijmdheden op in het zeekuuroord van de charismatische wonderdokter. Originele vertelling van de onclassificeerbare Jessua laveert tussen horrorthriller, drama, sociale satire en speculatieve fictie zonder daarbij de kern uit het oog te verliezen: het wankele geestelijk equilibrium van de protagoniste. Goed spel van Girardot, amusant rare rol van Delon.

Klann

1970 | Drama

België​/​​Frankrijk 1970. Drama van Patrick Ledoux. Met o.a. Gabriel Cattand, Ursula Kubler, Nathalie Vernier, Marie-Sygne Ledoux en David McNeil.

Een filmregisseur denkt de volmaakte actrice voor zijn film over Jeanne d'Arc gevonden te hebben. De regisseur vormt zijn actrices echter het liefste in bed. Het nieuwe sterretje neemt de 'liefde' van de man serieus, totdat zij de waarheid ontdekt en zichzelf echt laat verbranden tijdens de laatste opnamen voor de Jeanne d'Arc-film. Een bekend gegeven, dat erg slordig werd uitgewerkt.

Céleste

1970 | Erotiek

Frankrijk 1970. Erotiek van Michel Gast. Met o.a. Jean Rochefort, Lea Massari, Debora Duarte, Philippe Ogouz en Perrette Pradier.

Getrouwde journalist wordt verliefd op jonge Portugese werkster die politieke vluchtelinge blijkt. Hij weet haar te veroveren, maar krijgt geen greep op haar idee[KA3]en en onduidelijke nevenactiviteiten. Scenario heeft interessante mengeling van komische, pikante en politieke elementen waarvan regie alleen de erotiek het volle pond geeft. Niettemin goed spel, met een verrassende (en vroege) hoofdrol van Rochefort.

Prisons de femmes

1958 | Drama

Frankrijk 1958. Drama van Maurice Cloche. Met o.a. Danièle Delorme, Jacques Duby, Madeleine Barbulée, Mireille Perrey en Véga Vinci.

Een vrouw is onschuldig veroordeeld wegens moord op haar echtgenoot. Ze bevalt in de gevangenis en wordt van het kind gescheiden. Inspanningen van vrienden leiden tot een nieuw onderzoek waarbij haar onschuld bewezen wordt. Deze aanklacht tegen wantoestanden in een vrouwengevangenis is niet al te sensationeel aangezet, maar verdwijnt achter het melodramatische privé-intrige. Het overgevoelige spel van Delorme legt nadruk op de smartlapaspecten.

Pigalle Saint-Germain-des-Prés

1950 | Komedie, Musical

Frankrijk 1950. Komedie van André Berthomieu. Met o.a. Henri Génès, Jeanne Moreau, Gabriel Cattand, Paul Faivre en Claude Nollier.

Dit zeldzaam onbeduidende plot dat over het stuivertje wisselen op het gebied van de liefde en dergelijke gaat, dient als voorwendsel voor een muzikaal bezoek aan het Parijs uit die tijd. De film leidt ons van de nachtclubs in Pigalle naar de kelders in Saint-Germain-des-Pr[KA1]es. Deze cineast die volkomen geminacht wordt door de kritiek, is een geval dat opnieuw bekeken moet worden, daar hij enkele goede films gemaakt heeft, waaronder LE MORT EN FUITE. Zijn hoge produktie van na de oorlog (tot drie films per jaar) is echter niet briljant, op enkele zeldzame uitzonderingen na, waaronder deze film die Offenbach zeker niet zal doen vergeten, maar die nog wel leuk is. Het zwart-wit dat nauwelijks bij het genre past, bewees de film een slechte dienst: niettemin geeft het de film achteraf het onverwachte aspect van een documentaire over het nachtleven in het Parijs van toen.