Mirta Ibarra

Acteur

Mirta Ibarra is acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Guantanamera

1995 | Komedie, Drama

Duitsland/Spanje/Cuba 1995. Komedie van Tomás Gutiérrez Alea en Juan Carlos Tabío. Met o.a. Carlos Cruz, Mirtha Ibarra, Jorge Perugorría, Raúl Eguren en Pedro Fernandez.

Yoyita (Brando), een bekende Cubaanse zangeres, woont in Havana en besluit na 50 jaar naar haar geboorteplaats Guantanamera (van het liedje!) aan de andere kant van het eiland te gaan. Ze bezoekt haar nicht Georgina (Ibarra), een lerares die getrouwd is met Aldolfo (Cruz), een tot aparatchik gedegradeerde partijfunctionaris. Ze overlijdt van vreugde na het weerzien met een liefde van vroeger en nu moet er met het lijk gesleept worden.

Fresa y chocolate

1994 | Drama

Spanje/Mexico/Cuba 1994. Drama van Tomás Gutiérrez Alea en Juan Carlos Tabío. Met o.a. Jorge Perugorría, Vladimir Cruz, Mirta Ibarra, Francisco Gattorno en Jorge Angelino.

Davids vriendin is er juist vandoor wanneer hij de iets oudere, duidelijk homoseksuele Diego (Perugorría) ontmoet. Als rechtgeaarde Castro-aanhanger heeft David (Cruz) z'n bedenkingen over diens flamboyante levensstijl, maar schoorvoetend ontstaat er een vriendschap tussen de twee mannen. De veterane Cubaanse regisseur Alea geeft Diego, tegen de achtergrond van kleurrijk Havana, de ruimte zijn bezwaren tegen het Castro-regime uiteen te zetten. Politiek en seks raken verweven in dit goedmoedige drama naar een verhaal van Senel Paz, de eerste Cubaanse film die een Oscarnominatie kreeg.

Golpes a mi puerta

1993 |

Argentinië/Cuba/Verenigd Koninkrijk/Venezuela 1993. Alejandro Saderman. Met o.a. Verónica Oddó, Elba Escobar, Juan Carlos Gene, Jose Antonio Rodriguez en Ana Castell.

Tijdens een razzia in een land in centraal Amerika (lees: El Salvador) ontsnapt guerillo Spano aan zijn belagers door zijn toevlucht te zoeken in het huis van de twee nonnen, Oddó en Escobar. Aangezien wat tot de kerk behoort in deze contreien nog steeds als heilig beschouwd wordt, zijn de militairen aanvankelijk voorzichtig voordat zij zich bedienen van weinig elegante drukmiddelen om de opstandeling in de kraag te vatten. Ze laten eerst de burgemeester een huiszoeking verrichten, maar die doet dat niet fanatiek genoeg, want die heeft geen zin in een confrontatie met de kerk. De fascistoïde militairen zetten de kerkelijke autoriteiten onder druk, die de nonnen de boodschap moeten geven dat zij vrijuit zullen gaan als ze verklaren dat de rebel onder bedreiging bij hen was binnengedrongen. De zusters weten dat ze daarmee de revolutionaire strijder ter dood veroordelen. Een ethisch dilemma voor de kerk. Juan Carlos Gene bewerkte zijn eigen toneelstuk dat sterk steunt op dialoog tot scenario. Hij is daarbij veel te dicht bij het theater gebleven, zonder dat hij een werkelijke discussie op gang heeft gebracht over de positie van de kerk in een dictatuur. Hoofdrollen Oddó en Escobar zeggen met verve hun teksten op. Het camerawerk is van Adriano Moreno.

Adorables mentiras

1991 | Komedie, Drama

Cuba/Spanje 1991. Komedie van Gerardo Chijona. Met o.a. Isabel Santos, Luis Alberto Garcia, Mirtha Ibarra, Thais Valdés en Mirta Ibarra.

Werkeloze Garcia heeft één droom: als scenario- schrijver de kost verdienen. Blonde Santos heeft ook een droom: filmster worden. Op een screentest komen ze elkaar tegen. Garcia doet alsof hij regisseur is, die de beeldschone Santos een mogelijke rol kan bieden. Zij raken bij elkaar verwikkeld, ieder met een eigen doel voor ogen. Ze verzwijgen dat ze getrouwd zijn. Santos' echtgenoot is op reis en Garcia's vrouw is stinkend jaloers. Soms wordt de kijker betrokken in het bedrog: als deze denkt getuige te zijn van de ontrouw, betreft het een proefscène. Het lijkt aardig, maar het houdt niet over. De gags zijn al eerder vertoond en het tempo is in mañana- stijl. De verveling slaat algauw toe. De toeschouwer krijgt het gevoel dat het met de film al net zo droevig is gesteld als met de achterop geraakte Cubaanse maatschappij van voedseltekorten, gebrek aan fatsoenlijke behuizing, vrijheden enz. Jammer want de hoofdrollen mogen er zijn. Debuut van Chijona. Scenario van Senel Paz naar een idee van de regisseur. Camerawerk van Julio Valdéz.

Plácido

1986 | Biografie

Cuba 1986. Biografie van Sergio Giral. Met o.a. Jorge Villalón, Mirta Ibarra en Rosita Fornés.

Het verhaal van een Cubaanse dichter die ervan werd beschuldigd door middel van zijn gedichten de zwarte slaven op te zetten tegen hun blanke meesters. Hij werd gemarteld en gedood. Een goede film over sociale misstanden met uitstekende acteerprestaties.

Otra mujer

1986 | Drama

Cuba 1986. Drama van Daniel Díaz Torres. Met o.a. Mirta Ibarra, Jorge Villazón, Susana Pérez en Raúl Pomares.

Hoe een vrouw veranderen kan als haar man in een persoonlijkheidscrisis zit. Te midden van de complexe toestanden, verklaart zij ineens haar onafhankelijkheid als mens. Ondanks de pretentie, toch maar een middelmatige film waarvan het scenario werd geschreven door niemand minder dan de beroemde, Cubaanse regisseur Jesús Díaz.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Mirta Ibarra op televisie komt.

Reageer