Marian Opania

Acteur

Marian Opania is acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Bohater roku

1986 | Komedie

Polen 1986. Komedie van Feliks Falk. Met o.a. Jerzy Stuhr, Mieczyslaw Franaszek, Katarzyna Kozak-Paszkowska, Piotr Machalica en Marian Opania.

Vervolg op een eerdere film van Falk met dezelfde hoofdpersoon, Danielak, gespeeld door Stuhr. Na zijn ontslag bij de tv probeert hij een comeback te maken met een show over de Held van het Jaar. Daarvoor kiest hij een rustige winkelier uit, die een flatgebouw voor een ramp met gas wist te behoeden. Tijdens een rondreis met dansers realiseert de winkelier zich dat hij niet publiekelijk de waarheid kan vertellen. In de grote finale gaat alles mis in aanwezigheid van partijambtenaren en merkt Danielak dat hij het slachtoffer is geworden van manipulatie. Deze grappige film was een sensatie op het festival van Moskou in 1987, waar hij de prijs van de jury kreeg. Ook bekend als HERO OF THE YEAR.

Wedle wyroków Twoich...

1984 | Oorlogsfilm

Polen/Duitsland/Portugal 1984. Oorlogsfilm van Jerzy Hoffman. Met o.a. Sharon Brauner, Anna Dymna, Günter Lamprecht, Mathieu Carrière en Henryk Bista.

Een joods meisje ontsnapt tijdens een transport naar Auschwitz, ziet het lijden in de ghetto's van Warschau en wordt door de nazi's gevonden in een klein stadje. Ze zet haar eenzame en hopeloze vlucht voort. Dit protest tegen de oorlog, hoe nobel ook, mist geloofwaardigheid en is sentimenteel. Het maakt het meisje tot niet meer dan een oorlogsmartelares.

Człowiek z zelaza

1981 | Drama, Historische film

Polen 1981. Drama van Andrzej Wajda. Met o.a. Jerzy Radziwilowicz, Irena Byrska, Bogusław Linda, Lech Wałesa en Wieslawa Kosmalska.

Vanuit politiek oogpunt zonder meer de meest belangrijke film ooit in Polen gemaakt. In recordtempo vervaardigd geeft deze film een minutieus (gedramatiseerd) verslag van de ontwikkelingen die leidden tot de oprichting van de onafhankelijke vakbond Solidariteit. De hoofdpersonen zijn die uit Czlowiek z marmuru (De mens uit marmer) uit 1977, waarvan deze film in feite het vervolg is. Filmisch gezien is deze eerste Poolse Gouden- Palmwinnaar minder geslaagd. Een must evenwel voor degenen die geïnteresseerd zijn in de ontwikkelingen in Polen tot 13 december 1981 (de staat van beleg!), ontwikkelingen die de mensen in Oost-Europa moed gaven.

Palec Bozy

1973 | Drama

Polen 1973. Drama van Anthoni Krauze. Met o.a. Marian Opania, Janusz Zaorski, Grazyna Ch[KA10]eci[KA1]nska, Maciej Englert en Edward R[KA10]aczkowski.

Tadeusz Kasprzak is een jongeman die ervan overtuigd is dat acteren de enige zinvolle bezigheid in zijn leven kan zijn. Ondanks twee afwijzingen voor toelating tot de toneelschool probeert hij het een derde keer. Hoewel hij een goede 'performance' weggeeft, wordt hij wederom afgewezen. Mentaal volledig gebroken belandt hij in een psychiatrische kliniek. Als hij tot rust is gekomen keert hij terug naar zijn vrienden van wie er één blijkt overleden. Berustend gaat hij dan terug naar vrouw en kind. Zeer goede acteerprestaties.

Ocalenie

1972 | Drama

Polen 1972. Drama van Edward Zebrowski. Met o.a. Zbigniew Zapasiewicz, Maja Komorowska, Aleksander Bardini, Kazimierz Dejunowicz en Jan Englert.

In dit opmerkelijke debuut is de wetenschapper Adam Malecki een van de patiënten in een ziekenhuis die een niertransplantatie moeten ondergaan. Het wachten is op de dood van een donor. Door zijn arrogantie en egocentrisme denkt hij het eerst aan de beurt te zijn. Wanneer dit niet het geval blijkt en hij te horen krijgt dat 'zijn' wetenschappelijk probleem door een ander is opgelost, belandt Adam in een crisistoestand. Pas dan maakt hij een eerste gebaar naar zijn medemens.

Perla W Koronie

1971 | Drama

Polen 1971. Drama van Kazimirz Kutz. Met o.a. Lucja Kowolik, Olgierd Lukaszewicz, Jan Englert en Marian Opania.

Opper-Silezië, in de jaren dertig. Een jonge mijnwerker is ongerust omdat er steeds meer geruchten de ronde doen dat de mijn niet langer rendabel zou zijn en moet sluiten. De vakbond kondigt een algemene staking aan en hij voegt zich bij de actievoerders. Een aangrijpend, zij het iets te lang sociaal drama met een sterke hoofdrol van Kowolik.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Marian Opania op televisie komt.

Reageer