Erich Gusko: cast en camera.
Er zijn 3 films gevonden.

East Side Story

1996 | Documentaire, Drama, Musical

Duitsland​/​​Frankrijk 1996. Documentaire van Dana Ranga. Met o.a. Chris Doerk, Erich Gusko, Helmut Hanke, Barbara Harnisch en Brit Krüger.

Het merendeel van de oostbloklanden, de Sovjet-Unie voorop, de DDR, Tsjechoslowakije, Roemeni[KA3]e, Polen en Bulgarije, stonden niet direct bekend om hun vrolijkheid en levensvreugde. Vreemd genoeg doken tussen de taaie socialistisch-realistische werkstukken af en toe films op die het publiek vertier brachten, plezier, hoop en zelfs liedjes, die werden opgediend in kleur, spectaculaire sets, extravagante muzikale nummers en soms zelfs in cinemascope en stereo. Waren de socialistische musicals alleen maar een manier om propaganda te brengen op een onderhoudende manier? Was het mogelijk het socialisme te portretteren in een genre dat werd beschouwd als `de meest flagrante uitwas van de kapitalistische plezierindustrie?`. Deze film vergast ons op een kijkje achter het IJzeren Gordijn met films - in het onderhavige geval een veertigtal - uit de volksrepublieken met veel zang, dans en humor. Zo komen we te weten dat de Sovjet-Unie na 1953 geen musicals meer produceerde en dat de Oostduitse DEFA de `marktleider` werd met rammelende producties. Er zijn o.a. fragmenten te zien uit: VESYOLYYE REBYATA (THE JOLLY FELLOWS, 1934) van Grigori Alexandrov en TRAKTORISTY (TRACTOR DRIVERS, 1939), van Ivan Pyryev beide films uit de toenmalige Sovjet-Unie; en verder: MEINE FRAU MACHT MUSIK (1958) van Hans Heinrich, REVUE UM MITTERNACHT (1962) van Gottfried Kolditz en HEI[KL29]ER SOMMER (1968) van Joachim Hasler, allen uit de toenmalige DDR. Een buitenbeentje en -kans voor cinefielen, die geïnteresseerd zijn in films uit het communistische tijdperk. Het materiaal is van een goede technische kwaliteit. 'That's Entertainment' in kameradenstijl! Het scenario is van regisseuse Ranga en Andrew Horn. Het camerawerk is van Mark Daniels.

Martin Luther: Hier stehe ich

1983 | Biografie, Drama

Oost Duitsland 1983. Biografie van Kurt Veth. Met o.a. Ulrich Thein, Daniel Minetti, Friedo Solter, Otto Mellies en Hartmut Puls.

Duitsland 1521. Tot ongenoegen van de kerkleiders geniet Martin Luther (Thein) een groeiende populariteit bij de gelovigen met zijn eigenzinnige theorie[KA3]en. Keizer Karel (Minetti) daagt hem persoonlijk voor het gerecht. Er wordt hem opgedragen zijn geschriften publiekelijk te verloochenen en ze uit de handel te bannen. Hij weigert, maar vraagt toch gehoord te worden alvorens hem te veroordelen. Erg didactische verhandeling over het proces van Keizer Karel versus Luther, knap maar verschrikkelijk statisch in beeld gebracht. Vooral Thein is uitstekend in zijn veeleisende rol. De overvloed aan diepzinnige dialogen zal echter velen afschrikken. Vooral voer voor theologen, geschreven door Hans Kohlus en Heide Hess. Erich Gusko stond aan de camera.

Lotte in Weimar

1974 | Drama, Historische film

Oost Duitsland 1974. Drama van Egon Gühnter en Egon Günther. Met o.a. Martin Hellberg, Lilli Palmer, Jutta Hoffmann, Katharina Thalbach en Rolf Ludwig.

Regisseur G[KA3]unther schreef zelf het scenario naar de gelijknamige roman van Thomas Mann over Charlotte Kestner (Palmer) die als de jonge Lotte Buff (Wilke) een stormachtige affaire had met dichter Wolfgang von Goethe (Eichorn). Ze wees hem indertijd af, wat de gekwetste Goethe in zijn roman [KL]Werthers Leiden[KLE] beschreef. Ze keert na veertig jaar terug naar Weimar, waar de oudere Goethe (Hellberg) een hoge post in de regering vervult als Minister van Staat. Ze wil het contact met Goethe hernieuwen, maar het zal niet meer worden wat het ooit geweest was. Ondanks de behoorlijke hoofdrollen, is het een bloedeloze film naar een verouderd concept. Een totale afgang voor de Oost-Duitse DEFA toen ze hem (als hun eerste film) naar het festival van Cannes inzonden voor de officiële mededinging. Het camerawerk is van Erich Gusko.