Vlastimil Brodský (1920-2002) is acteur.
Er zijn 18 films gevonden.

Ab ins Paradies

2001 | Komedie, Jeugdfilm

Duitsland/Tsjechië/Zwitserland 2001. Komedie van Iva Svarcová. Met o.a. Karen Fisher, Vlastimil Brodský en Ewa Gawryluk.

1969. De eerste winter na het geweldadige einde van de Praagse Lente. De dertienjarige Hannah belandt met haar ouders en haar zusje in Duitsland: een economisch walhalla in vergelijking met Tsjechië.

Une trop bruyante solitude

1995 | Drama, Horror

Frankrijk 1995. Drama van Vera Caïs. Met o.a. Philippe Noiret, Chantal Neuwirth, Vlastimil Brodský, Agathe De La Fontaine en Jean-Claude Dreyfus.

Hanta (Noiret) is balenperser bij een oud papierhandel, waar men archieven vernietigt en boeken verpulpt. Tussen de literatuur bevinden z.g. meesterwerken, filosofische opstellen, oude prenten, e.d. Zonder het te beseffen is de drukinkt onder de huid gekropen van Hanta en heeft van hem een mens gemaakt die in het rijk van vervlogen schrijvers en hun personages leeft. Zijn wereldje bestaat verder uit de dieren, die hem omgeven en zigeuners die hem oudpapier komen brengen. Zijn baas (Dreyfuss) heeft geen gevoel voor de cultuurvernietiging en zit Hanta als een tiran achterna om productie te maken. Een monotone film, die gedomineerd word door Noiret. Het scenario is van regisseuse Caïs, die de roman van Bohumil Hrabal bewerkte. De fotografie is van Girolanno La Rosa.

Motyli Cas

1992 | Animatie, Familiefilm, Fantasy

Canada/Tsjechoslowakije 1992. Animatie van Bretislav Pojar. Met o.a. Ludek Navratil, Katerina Machockova, Jaromir Hanzuk, Lubor Tokos en Katra Pokorna.

Pojars' eerste project dat een combinatie is van animatie en speelfilm met een cast van vlees en bloed. Voortreffelijk met veel humor en fantasie. De elf-jarige Jeannot krijgt van zijn vader, die in het buitenland werkt, een pakketje met vlinders toegestuurd. Een lief vlindertje komt tevoorschijn, dat kan spreken en over magische krachten beschikt. Jeannot vergeet zijn vriendjes en zelfs zijn vriendinnetje Lucie wordt verwaarloosd, want alle aandacht gaat naar Ourougou die allerlei trucjes uithaalt. Als hij zijn nieuwe speeltje mee naar school neemt, gebeuren er in de klas allerlei verrassende gebeurtenissen, die schitterend geanimeerd zijn. Plotseling verdwijnt het fragile insect. Jammer dat er een overbodige, moralistische epiloog aan de film is toegevoegd.

Labyrinth

1992 | Drama, Oorlogsfilm

Tsjechoslowakije/Duitsland 1992. Drama van Jaromil Jires. Met o.a. Maximilian Schell, Christopher Chaplin, Christian Thuri, Milos Kopecky en Vlastimil Brodský.

Regisseur Schell is in Praag om een film te draaien over het leven van Franz Kafka. Hij wil uitzoeken wie Kafka eigenlijk was. De sleutel van diens leven vindt hij in de joodse geschiedenis. Hij brengt het verleden tot leven in relevante historische fragmenten zoals de pogrom van Pasen 1389 die uitliep op een verschrikkelijk bloedbad en het ontstaan van de golem-legende. Eigenlijk meer een documentaire dan een speelfilm, die in drie blokken uiteenvalt: de geschiedenis van de joden in Praag, het leven en de liefdes van Kafka en de jodenvervolging na de annexatie van Tsjechoslowakije en tijdens WO II. De film is een vermenging in kleur en zwart-wit van de realiteit met droombeelden en (oude) journaals. Hoofdrol Schell houdt gesprekken met Kafka (gespeeld door Chaplin), ook is al deze in 1924 overleden. Een indrukwekkend document dat de toeschouwer niet vlug loslaat, maar dat door zijn stijl buiten het commerciële circuit valt. Jires schreef het scenario samen met Hans-Jörg Weyhmüller en Alex Koeningsmark. De film werd origineel in het Engels opgenomen met dialogen van Terry Swartzberg. Het camerawerk is Ivan Vojnar.

Aber, Doktor!

1989 | Romantiek, Drama

Oost Duitsland 1989. Romantiek van Oldrich Lipský. Met o.a. Vlastimil Brodský, Agnes Kraus, Jana Brejchová, Herbert Köfer en Julie Juristová.

De amoureuze perikelen van huisarts Dr. Flanke (Brodsky), die zich bezighoudt met een ijshockeyclub. Hübchen een bekend gezicht van de tv uit de DDR, speelt goalkeeper Thomas Obermann. Verder heeft deze zwaar verouderde film niets te bieden. Het scenario is van Manfred Petzold, Eva Lehmann, Anette Rickert en regisseur Lipský. Het camerawerk is van Roland Dressel. Gemaakt in 1978, werd pas uitgezonden in 1989.

Capricious Summer

1988 |

Tsjechoslowakije 1988. Jirí Menzel. Met o.a. Rudolf Hrusínský, Mila Myslikova, Vlastimil Brodský, Frantisek Rahak en Jana Drchalova.

Het leven van drie vrienden wordt verstoord als een koorddanser met zijn mooie assistente in een dorpje neerstrijkt. Een satirische metafoor over de Tsjechische maatschappij van vlak voor de fluwelen revolutie in 1990.

Tajemstvi hradu v Karpatech

1982 | Sciencefiction

Tsjechoslowakije 1982. Sciencefiction van Oldrich Lipský. Met o.a. Michal Docolomanský, Milos Kopechý, Rudolf Hrusinský, Jan Hartl en Evelyna Steimarová.

Een surrealistisch SF-spektakel naar een vergeten roman van Jules Verne, Le Chateau des Carpathes, bewerkt door Jiri Brdecka en Oldrich Lipsky, specialisten in dolzinnige komedies. Graaf Teleke, die gevangen zit in het geheimzinnige kasteel van Baron Gortz, komt erachter dat de verschijning van zijn geliefde Salsa Verde een cinematografische projektie is, een uitvinding van een krankzinnige geleerde. Voordat aan het slot chaos troef is, kan de kijker genieten van een verzameling stylistische en technische rariteiten van de hand van kunstenaar en cineast Jan Svankmajer.

Aber, Doktor!

1980 | Komedie, Romantiek

Oost Duitsland 1980. Komedie van Oldrich Lipsky. Met o.a. Jana Brejchová, Agnes Kraus en Vlastimil Brodský.

Een surrealistisch SF-spektakel naar een vergeten roman van Jules Verne, Le Chateau des Carpathes, bewerkt door Jiri Brdecka en Oldrich Lipsky, specialisten in dolzinnige komedies. Graaf Teleke, die gevangen zit in het geheimzinnige kasteel van Baron Gortz, komt erachter dat de verschijning van zijn geliefde Salsa Verde een cinematografische projektie is, een uitvinding van een krankzinnige geleerde. Voordat aan het slot chaos troef is, kan de kijker genieten van een verzameling stylistische en technische rariteiten van de hand van kunstenaar en cineast Jan Svankmajer.

Příběh 88

1979 | Drama

Tsjechoslowakije 1979. Drama van Zuzana Hojdová. Met o.a. Jana Krausová, Jan Kraus, Frantisek Stanek, Eva Holubová en Pavlina Mourkova.

De modeontwerpster Anna (Krausov[KA1]a) uit Praag is getrouwd met decorontwerper Honza (Kraus), die zich zo in zijn werk stort dat hij zijn vrouw geen aandacht schenkt. Anna ontmoet zijn assistent Pavel (Sta[KA5]nek), en ze voelt zich zeer tot hem aangetrokken. Ze ontmoeten elkaar in het geheim. Als Anna in verwachting raakt, staat ze voor een moeilijke beslissing, ze weet niet van wie het kind is. Met gevoel geacteerd en goede verteltrant. Scenario van Olga Hanzlikova en de regisseur. Camerawerk van Petr Hojda.

Das Ding im Schloss

1978 | Komedie

Oost Duitsland 1978. Komedie van Gottfried Kolditz. Met o.a. Erwin Geschonneck, Vlastimil Brodský en Renate Blume.

Een bejaarde geleerde moet in een bejaardentehuis een machine aan de praat krijgen die de oudjes ontworpen hebben en waarmee ze hopen weer jong te kunnen worden. Komisch bedoeld, maar niet zo leuk.

Jacob The Liar

1977 |

1977. Frank Meyer. Met o.a. Henry Hübchen, Manuela Simon, Erwin Geschonneck en Vlastimil Brodský.

Een bejaarde geleerde moet in een bejaardentehuis een machine aan de praat krijgen die de oudjes ontworpen hebben en waarmee ze hopen weer jong te kunnen worden. Komisch bedoeld, maar niet zo leuk.

At ziji duchove

1977 | Musical, Familiefilm

Tsjechië 1977. Musical van Oldrich Lipsky. Met o.a. Vlastimil Brodský, Dana Vávrová en Jirí Sovák.

Een bejaarde geleerde moet in een bejaardentehuis een machine aan de praat krijgen die de oudjes ontworpen hebben en waarmee ze hopen weer jong te kunnen worden. Komisch bedoeld, maar niet zo leuk.

A[KA5]t žiji duchové

1977 | Familiefilm, Fantasy, Horror

Tsjechoslowakije 1977. Familiefilm van Oldřich Lipský. Met o.a. Jiří Sovák, Dana Vávrová, Jiří Procházka, David Vlček en Tomas Holy.

Lekkere ouderwetse film over kinderen, die samen met een vriendelijk stel spoken de ruïne van een oude burcht tegen indringers beschermen waardoor zij hun speelplek - zelfs in weerwil van het schoolhoofd - kunnen behouden. Onder de spoken bevindt zich ook een prinsesje dat ze en passant bevrijden. Scenario van regisseur Lipský en Zdeněk Svěrák naar een idee van Jiří Melisek. Camerawerk van Jan Němeček en Vladimir Novotny; deze laatste hanteerde de trick-camera.

Jakob der Lügner

1974 | Drama

Oost Duitsland 1974. Drama van Frank Beyer. Met o.a. Vlastimil Brodský, Erwin Geschonnek, Henry Hübchen, Manuela Simon en Blanche Kommerell.

Jacob Heym, een jood uit het getto, hoort toevallig op een Duits politiebureau het radiobericht dat de Russen in aantocht zijn. Aan de hand van zijn leugen (dat hij zelf een radio heeft) wordt de hele ellende van de joden verteld. Het gegeven is te mager en te oppervlakkig om echt te kunnen boeien of te ontroeren. Losjes gebaseerd op het veel betere boek van Jurek Becker. Het camerawerk is van Günther Marczinkowsky.

Skřvánçina ni tich

1969 | Komedie

Tsjechoslowakije 1969. Komedie van Jirí Menzel. Met o.a. Rudolf Hrušinský, Václav Neckář, Leoš Suchařípa, Jitka Zelenohorské en Vlastimil Brodský.

Het smerigste werk bij de hoogovens van Kladno is het verwerken van metaalafval. Gewone arbeiders zijn hiervoor niet te vinden, zodat politieke gevangenen het moeten doen, omdat de staat ze langs deze weg een heropvoeding geeft. Het lot verbindt zo een professor in de filosofie, een Officier van justitie, een Jazz-musicus, een melkboer en een jonge kok (Neck[KA1]a[KA5]r), die verliefd wordt op mooie gevangene Zelenohorsk[KA1]e met wie hij van de staat zowaar mag trouwen. De overheid heeft echter een `leuke` verrassing voor hem in petto: hij mag niet samenleven met zijn vrouw. Een fijnzinnige, satiristische tragikomedie die de draak steekt met de z.g. heropvoeding en aantoont dat het gewoon een moderne vorm van (staats)slavernij is. De film moest voor straf 20 jaar op de plank liggen totdat de Tsjechen het kamaradenjuk hadden afgeworpen.

Vsichni dobrí rodáci

1968 | Experimenteel

Tsjechoslowakije 1968. Experimenteel van Vojtech Jasny. Met o.a. Drahomira Hofmanová, Pavel Pavlovský, Waldemar Matuska, Vladimír Mensík en Radoslav Brzobohatý.

Het smerigste werk bij de hoogovens van Kladno is het verwerken van metaalafval. Gewone arbeiders zijn hiervoor niet te vinden, zodat politieke gevangenen het moeten doen, omdat de staat ze langs deze weg een heropvoeding geeft. Het lot verbindt zo een professor in de filosofie, een Officier van justitie, een Jazz-musicus, een melkboer en een jonge kok (Neck[KA1]a[KA5]r), die verliefd wordt op mooie gevangene Zelenohorsk[KA1]e met wie hij van de staat zowaar mag trouwen. De overheid heeft echter een `leuke` verrassing voor hem in petto: hij mag niet samenleven met zijn vrouw. Een fijnzinnige, satiristische tragikomedie die de draak steekt met de z.g. heropvoeding en aantoont dat het gewoon een moderne vorm van (staats)slavernij is. De film moest voor straf 20 jaar op de plank liggen totdat de Tsjechen het kamaradenjuk hadden afgeworpen.

Rozmarne leto

1968 | Komedie

Tsjechoslowakije 1968. Komedie van Jirí Menzel. Met o.a. Rudolf Hrusínský, Vlastimil Brodský, Mila Mysliková, Frantisek Rehák en Jana Drchalová.

In een lomerig dorpje aan een rivier houden drie vrienden, die op leeftijd raken, rond 1898 vakantie. Het zijn: zweminstructeur Dura (Hrus[KA1]insky), een kannunik (Reh[KA1]ak) en een majoor (Brodsky). Ze vervelen zich, want er gebeurt niets. Met de komst van een mooie, jonge koorddanseres komt er verandering in hun dagelijkse geluier en gelanterfanter. Ze worden elkaars concurrenten en begeven zich bij wijze van spreken op het slappe koord om de verovering te kunnen maken. Een dichterlijke, licht ironische vertelling over het kleinburgerlijke bestaan en de innige wens om eruit te breken, die echter in een desillusie eindigt. Een sfeervol, literair portret, prachtig gefotografeerd door Jaromír Sofr. Regisseur Menzel speelt het rolletje van de koorddanser. Mysliková is Katerina Durová en Drchalová is Anna. Scenario van Václav Nyvlt en regisseur Menzel naar een verhaal van Vladislav Vancura.

Ostře sledované vlaky

1966 | Drama

Tsjechoslowakije 1966. Drama van Jirí Menzel. Met o.a. Václav Necká[KA8]r, Naděžda Gajerová, Vladimir Valenta, Josef Somr en Alois Vachek.

De hoofdfiguur is een jongen die werkt op een stationnetje als assistent-spoorwegbeambte. Als het verzet, de film speelt in WO II, doorgeeft dat een te verwachten Duitse munitietrein vernietigd moet worden, neemt de jongen de taak op zich en komt daarbij om. Op meesterlijke wijze toont Menzel het dagelijkse leven op het station, soms komisch en als een vrouw in het spel is, zeer sensueel. Nog steeds het aankijken waard, dit succesvolle debuut dat bekroond is met o.a. een Oscar voor de beste niet-Amerikaanse film. Engelse titel CLOSELY OBSERVED TRAINS.