Janusz Gajos: cast.
Er zijn 10 films gevonden.

Kler

2018 | Drama, Komedie

Polen 2018. Drama van Wojciech Smarzowski. Met o.a. Arkadiusz Jakubik, Robert Wieckiewicz, Jacek Braciak, Joanna Kulig en Janusz Gajos.

Vlijmscherpe satire over de katholieke kerk in Polen. Drie priesters worden gevolgd, en geen van allen nemen ze het heel nauw met de goede zeden. Sterker nog: ze zuipen zich een ongeluk, plegen ontucht met minderjarigen en gebruiken hun macht om zichzelf te verrijken. Regisseur en co-scenarist Wojciech Smarzowski laat geen spaan heel van het instituut, maar knap is dat zijn hoofdpersonages altijd mensen van vlees en bloed blijven, waardoor Kler uiteindelijk een stuk genuanceerder is dan je op basis van de plotbeschrijving zou verwachten. Conservatieve media in Polen reageerde desondanks woedend op de film, die vervolgens alle bezoekersrecords brak.

Body

2015 | Komedie, Drama

Polen 2015. Komedie van Malgorzata Szumowska. Met o.a. Janusz Gajos, Maja Ostaszewska en Justyna Suwala.

Janusz is een licht verbitterde lijkschouwer en weduwnaar die dagelijks met dode lichamen wordt geconfronteerd. Zijn dochter Olga haat haar lichaam en is zo anorectisch geworden dat haar vader haar naar een kliniek brengt. Daar komt ze onder behandeling van de excentrieke psychologe Anna.

Trois couleurs: Blanc

1994 | Drama, Experimenteel, Komedie

Frankrijk​/​​Polen​/​​Zwitserland 1994. Drama van Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Julie Delpy, Zbigniew Zamachowski, Janusz Gajos, Janosz Goyos en Jerzy Stuhr.

Tweede deel van Kieslowski's trilogie gebaseerd op de Franse begrippen vrijheid, gelijkheid en broederschap. Poolse kapper in Parijs (Zamachowski) wordt na een half jaar huwelijk met rijke Dominique (Delpy) gedumpt vanwege zijn impotentie. Hij geraakt in de goot, weet naar Polen te komen, bouwt er opnieuw een leventje op en zint op een dramatische terugkeer naar Dominique. Zwarte komedie waarin de kleur wit domineert, wordt gedragen door charmante Zamachowski, eerder te zien in het tiende gebod van Kieslowski's Dekalog. Trois couleurs: Blanc wordt door mindere mate van weelderigheid beschouwd als de minste van het drieluik, maar is de beste door rake psychologie.

Udieczka z kina 'Wolnosc'

1990 |

Polen 1990. Wojciech Marczewski. Met o.a. Zbigniew Zamachowski, Wladyslaw Kowalski en Janusz Gajos.

Polen, de politieke omwenteling. Een schrijver en literatuurcriticus wordt van hogerhand tot filmcensor benoemd en denkt nu de touwtjes in handen te hebben. Maar tijdens een voorstelling in bioscoop De Vrijheid beginnen de filmacteurs tot zijn grote onsteltenis een revolte. Ze vallen uit hun rol en beginnen een discussie met het publiek, en dat in een tijd dat de censuur op zijn hoogtepunt is.

Ucieczka z Kina Wolnosc

1990 |

Polen 1990. Wojiech Marczewski. Met o.a. Janusz Gajos, Zbigniew Zamachowski, Teresa Marczewska, Henryk Bista en Piotr Fronczewski.

Een aardig rake satire over de kleurloosheid en de slaafse geest die heerst als gevolg van het landurige communistische bewind in de vorm van een film over de de film: de spelers weigeren nog langer de idiote scenario's te vertolken. Door het gerucht over deze rebellie ontstaan er lange rijen voor de bioscoop, maar de film kan niet vertoond worden, omdat hij niet af is.

Dekalog IV

1989 | Drama

Polen 1989. Drama van Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Adrianna Biedesynska, Janusz Gajos en Artur Barcis.

De vierde film in de Tien Geboden tv-tienluik (Eert uw vader en uw moeder) gaat over het vader-complex van een moederloze jonge actrice, dat aangewakkerd wordt door een ongelezen brief van haar moeder, die ze pas na de dood van haar vader mag lezen.

Idol

1985 | Oorlogsfilm, Drama

Polen 1985. Oorlogsfilm van Feliks Falk. Met o.a. Krzystof Pieczynski, Ewa Zukowska, Jerzy Kamas, Tadeusz Huk en Janusz Gajos.

De jonge journalist Tomek bestudeert het leven van de overleden schrijver Kroton die voor hem het symbool is van de Angry Generation uit de jaren vijftig en die hij vergeefs tracht te imiteren. Zijn ontmoeting met de zoon van de schrijver, die in een weeshuis zit, geeft zijn leven een doel. Interessant voor degenen die in Kroton de controversiële Poolse schrijver Marek Hlasko herkennen, maar onnodig somber.

Nieciekawa historia

1983 | Drama

Polen 1983. Drama van Wojciech Has. Met o.a. Gustav Holoubek, Hanna Miku[KA1]c, Anna Milewska, Elwira Romanczuk en Janusz Gajos.

De film is gebaseerd op een kort verhaal van Tsjechov, echter gesitueerd in Polen aan het einde van de 19e eeuw. Het is een bespiegelend verslag van de laatste revolte van een oudere professor. Hij keert zijn burgerlijke leven de rug toe en trekt zich terug op een eenzame kamer om zijn leven te overdenken. De film kent veel subtiele humor en ironische momenten. Een schitterende rol van Holoubek.

Przestuchanie

1982 | Film noir, Drama

Polen 1982. Film noir van Ryszard Bugajski. Met o.a. Krystyna Janda, Janusz Gajos, Adam Ferency, Anna Romantowska en Agnieszka Holland.

Een patriottische Poolse vrouw die als zangeres bij de troepen de bevrijding van Polen meemaakte leidt een onbekommerd bestaan totdat zij, in 1951 na een `wilde` nacht ontwaakt in een gevangenis. Tijdens haar verhoor maakt de niet onwelwillende luitenant haar duidelijk dat ze het slachtoffer is van haar eigen loslippigheid. Haar ambitieuze echtgenoot laat zich van haar scheiden en ze doet een poging tot zelfmoord. De sympathieke luitenant vangt haar op en stuurt haar `vrije` opvattingen bij. Als ze een kind krijgt in de gevangenis, neemt men het haar af. Dan sterft (in 1953) Stalin. De luitenant vertelt haar dat ze gauw vrijkomt. Als ze vrijgelaten is, heeft de luitenant zich door zijn hoofd geschoten en is haar leven verbrijzeld. Een sterke politieke film noir die wegens verbod negen jaar op de plank bleef liggen. Regisseur Bugajski die de film met eigen middelen maakte ging uit frustratie een jaar na de voltooiing naar Amerika.

Wahadełko

1981 | Drama

Polen 1981. Drama van Filip Bajon. Met o.a. Janusz Gajos, Mirosława Marcheluk, Halina Gryglaszewska en Dorota Stali[KA1]nska.

De derde film van Bajon. Gebaseerd op een gedegen scenario en voortreffelijk vertolkt door o.a. Gajos en Marcheluk ontrolt zich een huiskamerscène tussen een man, zijn zuster en zijn moeder. Naast de pittige conversaties tussen genoemde personen, vooral overheerst door de voortdurende klaagzang van de zieke man, worden door middel van terugblikken gebeurtenissen op geroepen uit de stalinistische jaren. Om aan te bevelen.