Dariusz Jablonski

1961 Regisseur, Acteur, Scenarist, Producer

Dariusz Jablonski (1961) is regisseur, acteur, scenarist en producer.
Er zijn 5 films gevonden.

Dovlatov

2018 | Drama, Biografie

Rusland/Polen/Servië 2018. Drama van Aleksej German jr.. Met o.a. Milan Maric, Danila Kozlovsky, Helena Sujecka en Artur Beschastny.

Waarom geen verhaal over Griekse helden? Of gewone arbeiders? En wel optimistisch graag. Zo klinkt de censuur die anno 1971 in Leningrad een hele generatie schrijvers monddood maakt. Ongewenst zijn de ironische observaties over moreel verval van schrijver Sergei Dovlatov (1941-1990) en de scherpe gedichten van Joseph Brodsky, die later de Nobelprijs zou winnen. German Jr’s film is een intellectuele ode aan hun existentiële worsteling in aanloop naar de jaarlijkse viering van de Revolutie. Stijlvol gevat in fletse tinten en bedachtzame takes, waarbij de camera meestruint door volgepakte, levendige appartementen.

Aftermath

2012 | Drama, Thriller

Polen/Rusland/Nederland 2012. Drama van Wladyslaw Pasikowski. Met o.a. Maciej Stuhr, Ireneusz Czop en Zbigniew Zamachowski.

In Aftermath wordt de thrillervorm ingezet om een duistere en lang verborgen gebeurtenis uit de Poolse geschiedenis te tonen: in 1941 werden de Joodse inwoners van een aantal Poolse dorpen niet door de nazi's maar door hun eigen dorpsgenoten op gruwelijke wijze vermoord. Zodra bekend wordt waarom de spanningen zo hoog zijn opgelopen, verliest Aftermath onvermijdelijk iets van het eerder opgebouwde mysterie. Maar dat doet er niet toe. Deze geschiedenis is zo verpletterend dat die de fictievorm waarin de film is gegoten ontstijgt.

War Games and the Man Who Stopped Them

2009 | Documentaire, Thriller

Polen 2009. Documentaire van Dariusz Jablonski.

Spannend vormgegeven docu-thriller waarin stukje bij beetje het leven uit de doeken wordt gedaan van de Poolse kolonel Kuklinski, die tijdens de Koude Oorlog stapels staatsgeheimen van het Warschau-pact aan de Amerikaanse CIA doorspeelde. Wat dreef deze uitzonderlijke spion? Regisseur Darius Jablonski sprak met kopstukken als de Sovjet-opperbevelhebber Wiktor Kulikov, Amerikaans spionagehoofd generaal William E. Odom en Kuklinski’s directe baas generaal Jaruzelski. Redde Kuklinski Europa werkelijk van een nucleaire holocaust?

Fotoamator

1998 | Documentaire, Oorlogsfilm

Polen/Frankrijk/Duitsland 1998. Documentaire van Dariusz Jablonski.

Arnold Mostowicz, een joodse dokter uit Warschau, heeft het getto van Lodz overleefd. Regisseur/scenarist Jablonski confronteert de nu 80-jarige man met kleurendia's en foto's die de nazi-boekhouder Walter Genewein destijds in het getto trok. De man krijgt deze documenten eerst nu, meer dan vijftig jaar na de feiten, te zien en dat roept pijnlijke herinneringen op. Jablonski combineert de foto's en de boekhoudkundige aantekeningen van de nationaalsocialistische ambtenaar, die zich blijkbaar geen ogenblik bewust was van het leed rondom hem, met de herinneringen van deze overlevende van de holocaust. Dit levert een moedig en aangrijpend resultaat op dat de toeschouwer niet vlug loslaat. De documentaire werd terecht meermaals bekroond en kreeg zelfs een Oscarnominatie in 1999.

Dekalog VII

1989 | Drama

Polen 1989. Drama van Krzysztof Kieslowski. Met o.a. Anna Polony, Maja Barelkowska, Wladyslaw Kowalski, Bugoslaw Linda en Bozena Dykiel.

Zoals wel vaker in het werk van Kieslowski is hier niet helemaal duidelijk hoe de vork in de steel zit. Een jonge vrouw lijkt haar zesjarig zusje te ontvoeren, maar is het wel haar zusje? En is de moeder van het meisje het slachtoffer of de dief? In de versie van het zwaarmoedige genie gaat het bij 'Gij zult niet stelen' in elk geval niet om de diefstal van triviale zaken als geld of goederen. Eerder van liefde, deugd of trouw.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Dariusz Jablonski op televisie komt.

Reageer