Pieter Lutz: cast.
Er zijn 10 films gevonden.

Lang leve de koningin

1995 | Jeugdfilm, Fantasy, Familiefilm

Nederland 1995. Jeugdfilm van Esmé Lammers. Met o.a. Tiba Tossijn, Monique van de Ven, Jack Wouterse, Derek de Lint en Lisa de Rooy.

De achtjarige Sarah (Tossijn) koopt een mooi schaakspel, een vriendje leert haar de beginselen van het spel. Maar eigenlijk krijgt ze schaakles van de witte stukken, vooral van de koningin (Van de Ven) en de koning (Wouterse). Met succes, ze leert zo goed schaken dat ze, ondanks de scepsis van haar leraar, mag deelnemen aan een schaaksimultaan tegen een grootmeester. Hartverwarmende jeugdfilm, waarna je meteen zin hebt in een potje schaak. Regisseur Lammers is kleindochter van de legendarische Nederlandse schaakgrootmeester Max Euwe. Gouden Kalf voor beste film.

Angie

1993 | Drama, Actiefilm, Thriller

Nederland 1993. Drama van Martin Lagestee. Met o.a. Annemarie Röttgering, Hidde Schols, Marijke Veugelers, Derek de Lint en Jack Wouterse.

Actiedrama met debutante R[KA3]ottgering. Zij is de jongensachtige titelpersonage die een nieuw leven (thuis) tracht op te bouwen na een aantal jaren in een tehuis voor moeilijk opvoedbare kinderen te zijn geweest. Ze vindt een baantje als serveerster. Door haar broertje Boissevain (die door de politie wordt gezocht) en haar vriendje Schols komt zij echter opnieuw terecht in het criminele milieu. De Lint speelt een wraakzuchtige boef; hij acteert als een stier in een porseleinkast, die ook nog kiespijn heeft. Het trio jonge acteurs doet zijn best, maar wordt nu eenmaal niet gediend door het oppervlakkige scenario van regisseur Lagestee met bijzonder wezenloze dialogen. Alleen Veugelers als een wanhopige moeder maakt indruk in de te trage, vaak onhandig gedraaide film die pas naar het einde toe uit de startblokken schiet. Michael Belderink, Paul Ruven en Simon de Waal schreven mee aan het scenario. Tom Erisman stond achter de camera. Kwam in de V.S. direct op video uit.

Alleen maar vrienden

1992 | Drama

Nederland 1992. Drama van Alejandro Agresti. Met o.a. Pieter Lutz, Willeke van Ammelrooy, Chaim Levano, Truus te Selle en Jaap Hoogstra.

Bejaarde, zieke Lutz ontmoet bij toeval een niet meer zo jonge, ook vereenzaamde van Ammelrooy. Zij gaan samen iets drinken en spoedig bloeit iets moois tussen hen. Maar tot meer dan wat bejaardengelul over kwaaltjes, ex-echtgenoot, de bij van Ammelrooy inwonende verbitterde zus Te Selle komt het niet. De interessantste figuur in dit schimmenspel is nog de schaakvriend van Lutz, Levano. De finale is onvoorstelbaar onwaarachtig en typisch Agresti: Lutz gaat zijn spaarcentjes van de bank halen, niet om met van Ammelrooy naar het zonnige Zuiden te trekken, maar om - vermomd als rolstoelpati[KA3]ent - in Rotterdam het Shellgebouw op te blazen. Zielig geleuter en jammer voor het acteertalent van Lutz, van Ammelrooy (nog net te jong voor haar rol) en Levano.

A Lonely Race

1992 |

1992. Alejandro Agresti. Met o.a. Truus te Selle, Chaim Levano, Willeke van Ammelrooy en Pieter Lutz.

Bejaarde, zieke Lutz ontmoet bij toeval een niet meer zo jonge, ook vereenzaamde van Ammelrooy. Zij gaan samen iets drinken en spoedig bloeit iets moois tussen hen. Maar tot meer dan wat bejaardengelul over kwaaltjes, ex-echtgenoot, de bij van Ammelrooy inwonende verbitterde zus Te Selle komt het niet. De interessantste figuur in dit schimmenspel is nog de schaakvriend van Lutz, Levano. De finale is onvoorstelbaar onwaarachtig en typisch Agresti: Lutz gaat zijn spaarcentjes van de bank halen, niet om met van Ammelrooy naar het zonnige Zuiden te trekken, maar om - vermomd als rolstoelpati[KA3]ent - in Rotterdam het Shellgebouw op te blazen. Zielig geleuter en jammer voor het acteertalent van Lutz, van Ammelrooy (nog net te jong voor haar rol) en Levano.

Hector

1987 | Komedie

België 1987. Komedie van Stijn Coninx. Met o.a. Urbanus, Sylvia Millecam, Frank Aendenboom, Herbert Flack en Jan de Smet.

De eerste speelfilm van regisseur Coninx, die enkele jaren later met Daens internationale furore zou maken (en een Oscarnominatie ontvangen) is een vehikel voor Urbanus. De komiek-zanger speelt in deze komedie een man van 35 die nog in een weeshuis woont. Hij wordt liefdevol opgenomen in een bakkersgezin. Daar raakt hij verliefd op de bakkersvrouw (Millecam, 1956-2001). Lange tijd was deze afwisselend flauwe en geestige komedie de best bezochte Belgische film uit de geschiedenis. Vanwege het succes maakten Coninx en Urbanus vervolgens Koko Flanel, die zelfs nog meer publiek trok in België.

De lift

1983 | Horror, Mysterie, Thriller

Nederland 1983. Horror van Dick Maas. Met o.a. Huub Stapel, Ab Abspoel, Willeke van Ammelrooy, Kees Prins en Peer Mascini.

Voordat Spielberg doorbrak met Jaws maakte hij de lowbudgetfilm Duel, over een man die wordt achtervolgd door een demonische vrachtwagen. De lift, de eerste grote film van Dick Maas, is op vele manieren verwant met het vroege werk van Spielberg. De lift gaat over de subjectieve angst (zie Jaws) voor machines (zie Duel) en is met ­uiterst simpele middelen een zeer ­effectieve horrorfilm. De guillotine-­eigenschap van de lift wordt vakkundig spaarzaam gebruikt: het is de dodelijke potentie van de denkende machine die de film tergend spannend houdt. In 2001 probeerde Maas de Amerikaanse bioscoopgangers te verleiden met de nagenoeg identieke film Down.

Knokken voor Twee

1982 | Familiefilm

Nederland 1982. Familiefilm van Karst van der Meulen. Met o.a. Michael Walma van de Molen, Peter Bos, Inge Sliggers, Harro Coppens en Jaap Stobbe.

Opnieuw ziet Karst van der Meulen kans (in zijn zesde jeugdfilm) een maatschappelijk probleem speels te verwerken in een gave familiefilm. Kinderen van gescheiden ouders zoeken naar een eigen clubhuis, omdat zij het ouderlijke geruzie moe zijn. Voor de vierde maal werkte Van der Meulen voor het scenario samen met Piet Geelhoed.

Pastorale 1943

1978 | Oorlogsfilm

Nederland 1978. Oorlogsfilm van Wim Verstappen. Met o.a. Frederik de Groot, Renée Soutendijk, Geert de Jong, Leen Jongewaard en Sacco van der Made.

Deze verfilming van Simon Vestdijk`s roman werd Verstappen`s beste werk. Verzetsmensen besluiten in een klein stadje (de combinatie van Doorn en Wijk bij Duurstede) de plaatselijke drogist, een NSB-er, verdacht van verraad, te liquideren. Een boeiend uitgewerkt gegeven, in alle opzichten sterk: dramatisch wat betreft spelregie en camera (Marc Felperlaan). Toch ontbreekt er de allure aan die bijvoorbeeld DE OVERVAL als Nederlandse oorlogsfilm had. Evenals SOLDAAT VAN ORANJE werd deze film later met bewaard materiaal 'uitgerekt' tot een tv-serie. Scenario van regisseur Verstappen. Camerawerk van Marc Felperlaan. Monatage van Jutta Brandstaedter.

Tatort - Trimmel und der Tulpendieb

1976 | Mysterie

Duitsland 1976. Mysterie van Peter Schulze-Rohr. Met o.a. Walter Richter, Ulrich von Bock, Joachim Richert, Brian O'Shaughnessy en Rudolf Brand.

Een Nederlands getinte aflevering over een overval in Hamburg op een geldtransport. E[KA1]en van de gepakte daders laat zich ontvallen dat zij elkaar in REM zullen ontmoeten: dat kan in Remscheid, in Remagen of zelfs in Afrika zijn. Het gaat echter om een boorplatform in de Noordzee, het REM-eiland, dat ooit diende voor tv-uitzendingen van wat later de omroep TROS werd. In de film is het nog in gebruik voor de piratenzender Radio TV Noordzee. Als daar onverwacht twee bezoekers opdagen en de overvallers voor de voeten lopen, worden zij meteen gegijzeld. De schurken wachtten er op een bootje dat hen naar Engeland zou brengen. Kriminalkommissar Trimmel (Richter) moet willens nillens beroep doen op de Nederlandse politie, vertegenwoordigd door Lutz en Frank, die bijstand vragen aan de grensbewaking, de luchtmacht en de marine: Groenier van de kustwacht, Vroom van de koninklijke luchtmacht, Kous en Leddy van de marine. Het scenario is van Friedhelm Werremeier, die het personage van Kriminalkommissar Trimmel bedacht. Een buitenkansje om Lutz, ooit de zwerver Bas Boterbloem in een AVRO programma, Kous ([KL]Pension Hommeles[KLE]) en vooral Leddy (De Glazen Stad, De kleine waarheid, Kamer 17) terug te zien. Leddy, toen al een bekende Nederlander, was niet te beroerd om een rolletje te spelen in een krimi. Later zou Leddy een soort tv- coryfee worden dank zij de hitserie Zeg 'ns aaa van Annie M.G. Schmidt.

De Overval

1962 | Oorlogsfilm, Historische film, Drama, Actiefilm

Nederland 1962. Oorlogsfilm van Paul Rotha en Kees Brusse. Met o.a. Rob de Vries, Kees Brusse, Yoka Berretty, Hans Culeman en Thea Verheugen.

Een indrukwekkend en spannend verslag van een historische overval die tijdens de bezetting door Nederlandse verzetsmensen op de strafgevangenis van Leeuwarden werd gepleegd. Natuurlijk wisten lieden die het weten konden later te vertellen, dat het destijds enigszins anders was toegegaan dan de Engelsman Rotha had gereconstrueerd. Aan de bijzondere dramatische verdiensten van deze film doet dat nog steeds weinig af.