Essy Persson is acteur.
Er zijn 10 films gevonden.

Blomstrande tider

1980 | Drama

Zweden 1980. Drama van John Olsson. Met o.a. Krister Henriksson, Ake Lindstrom, Margret Weivers, Peter Lindgren en Halvar Bjork.

Een klein plaatsje verandert onder invloed van de moderne industriële maatschappij die mensen dwingt als forensen heen en weer te reizen naar grotere steden. Jussi is net teruggekeerd van een verblijf van een jaar als VN-soldaat op Cyprus. Het plaatsje waar hij geboren is, is zo sterk veranderd dat hij het nauwelijks herkent.

Vill sȧ garna tro

1979 | Drama

Zweden 1979. Drama van Gunnar Höglund. Met o.a. Johnny Nash, Christina Schollin, Lars Lind, Essy Persson en Catrin Westerlund.

De liefde tussen een zwarte balletleraar en een stewardess weerstaat de vooroordelen en jaloezie van hun omgeving, tot een neger verantwoordelijk lijkt voor een ernstig ongeval van het zoontje van de vrouw (die hem als enige zonder bedenkingen had geaccepteerd). Als het misverstand is opgehelderd krijgt de man een oproep voor het leger in Amerika. De politieke en racistische referenties zijn slechts oppervlakkige ingrediënten in deze simpele smartlap, die door te lief acteren van de hoofdrollen eerder wee dan romantisch werkt.

Cry of the Banshee

1970 | Horror

Verenigd Koninkrijk/Verenigde Staten 1970. Horror van Gordon Hessler. Met o.a. Vincent Price, Elisabeth Bergner, Essy Persson, Hugh Griffith en Hilary Heath.

Heks Oona (Bergner) ontbiedt een dienaar van Satan om een eind te maken aan de verschrikkelijke, bloedige heksenjacht van een edelman (Price). Halverwege wordt het zeer verwarrend.

Thérèse et Isabelle

1968 | Drama, Erotiek

Frankrijk/Verenigde Staten 1968. Drama van Radley Metzger. Met o.a. Essy Persson, Anna Gael, Barbara Laage, Anne Vernon en Maurice Teynac.

De volwassen Th[KA1]er[KA2]ese keert in de vakantietijd terug naar de kostschool, waar ze jaren eerder een lesbische verhouding had met een ongeremde medeleerlinge. In deze chique sexploitatie (naar een roman van Violette Leduc) wordt weinig tijd verspild aan psychologische verdieping, maar spel en regie houden toch meer in dan uitsluitend voer voor voyeurs. Die komen overigens niets te kort: Metzgers pogingen tot variatie in locaties en presentatie van de erotiek leiden tot malle excessen in de schoolkapel, en de opzet tot provocatie werkt averechts. De bezadigde dagelijkse gang van zaken zorgt voor een ironisch contrast, maar de fotografie gaat zich al te opvallend te buiten aan geometrische beeldcomposities.

Orbito mortal

1968 | Sciencefiction

Duitsland/Spanje/Italië 1968. Sciencefiction van Primo Zeglio. Met o.a. Lang Jeffries, Essy Persson, Luis Dàvilla, Gianni Rizzo en Joachim Hansen.

Een ruimte-expeditie brengt een vrouwelijk maanwezen mee naar de aarde, waar ze een Afrikaans eiland vernietigt en een vriend van leukemie geneest. Middelmatig. Ook bekend als MISSION STARDUST en YOU ONLY LIVE ONCE.

Lejonsommar

1967 | Komedie, Erotiek

Zweden 1967. Komedie van Torbjörn Axelman. Met o.a. Sven-Bertil Taube, Essy Persson, Margareta Sjödin, Ulf Brunnberg en Ardy Strüwer.

Een jonge schrijver komt in een Zweeds kustplaatsje in contact met enige levensgenieters, filmsterren en kunstenaars, zoals de Nederlandse happening-artiest Ardy Strüwer. Een ontspannen pop-art komedie die overwegend bestaat uit losse notities en speelse invallen; vaak heel amusant. Een soort vervolg op Axelmans OJ OJ OJ...

Slȧ først, Frede!

1966 | Komedie

Denemarken 1966. Komedie van Erik Balling. Met o.a. Morten Grunwald, Essy Persson, Ove Sprogøoe, Poul Bundgaard en Martin Hansen.

Een onhandige vertegenwoordiger in feestartikelen (Grunwald) raakt tot over zijn oren betrokken bij spionage-activiteiten, maar weet de inhoud van zijn koffer met demonstratiemateriaal zo inventief aan te wenden, dat de boeven en spionnen tot nerveuze wrakken worden gereduceerd. Onschuldig, kinderlijk en inmiddels ietwat gedateerd amusement vol schooljongensgein. Een niemendalletje. USA/GB-titel: STRIKE FIRST, FREDDY.

Quattro... tre... due... uno... morte

1966 | Avonturenfilm, Sciencefiction

Italië/Spanje/Duitsland 1966. Avonturenfilm van Primo Zeglio. Met o.a. Lang Jeffries, Essy Persson, John Karlsen, Joachim Hansen en Ann Smyrner.

Astronauten ontdekken op de maan een ruimteschip met bewoners van een onbekende planeet met een geavanceerde beschaving, maar bedreigd met uitsterven. De Italiaanse cinema maakte rond 1965 een korte periode door waarin SF mode was. Krakkemikkige verfilming van het eerste deel van de succesromans van Perry Rhodan resulteerde niet in een bioscoopserie en maakte voor Italië een vroegtijdig einde aan het genre.

Jeg en kvinde

1965 |

Zweden/Denemarken 1965. Mac Ahlberg. Met o.a. Essy Persson, Preben Mahrt, Jörgen Reenberg en Preben Körning.

In deze eerste van een kleine reeks soortgelijke films (er volgden JEG EN KVINDE II, TRE SLAGS KAERLIGHED) gooit Persson als meisje uit een streng godsdienstig milieu plots alle remmen los. Als neurotische nymfomane wipt zij van de ene minnaar op de andere. Ondanks de weinig overtuigende 'bezetenheid' van Persson werd dit een indrukwekkend internationaal succes.

A Woman I

1965 | Erotiek

Denemarken 1965. Erotiek van Mac Ahlberg.

In deze eerste van een kleine reeks soortgelijke films (er volgden JEG EN KVINDE II, TRE SLAGS KAERLIGHED) gooit Persson als meisje uit een streng godsdienstig milieu plots alle remmen los. Als neurotische nymfomane wipt zij van de ene minnaar op de andere. Ondanks de weinig overtuigende 'bezetenheid' van Persson werd dit een indrukwekkend internationaal succes.