Catalin Cristutiu: montage.
Er zijn 7 films gevonden.

Ivana the Terrible

2019 | Komedie

Roemenië​/​​Servië 2019. Komedie van Ivana Mladenovic. Met o.a. Ivana Mladenovic, Anca Pop, Andrei Dinescu, Mircea Dinescu en Adam Puslojic.

Autobiografische film van de Servische regisseur en actrice Ivana Mladenović, die een hectische periode uit haar leven naspeelt met haar echte ouders en vrienden als medespelers. De plot, voor zover die bestaat, draait om de terugkeer van Ivana naar haar thuisstad Kladovo, waar ze probeert bij te komen van haar hectische leven in Boekarest. Voor de één een prachtig persoonlijk en intiem verhaal over een zoekende dertiger, vol slimme details, prettige experimenteerdrift en treffende observaties van de Servische cultuur. Voor de ander een saai egodocument van een pretentieuze filmmaker, die haar eigen film als therapie gebruikt. Ivana the Terrible overtuigt in ieder geval als filmexperiment, met name door het mooie realisme, het camerawerk en het sterke spel.

Bad Luck Banging or Loony Porn

2021 | Komedie, Drama

Roemenië 2021. Komedie van Radu Jude. Met o.a. Katia Pascariu, Cristian Ieremia, Olimpia Malai, Nicodim Ungureanu en Alexandru Potocean.

Stomend politiek pamflet in drie delen over Roemeense hypocrisie en misogynie rond een schooljuf die zich moet verantwoorden voor een homemade seksvideo die online is gezet. Deel één van deze absurde, burleske tragikomedie is het sterkst, met een eigenwijze camera die wijst op pretparkconsumentisme naast verval in de straten van Boekarest. Deel twee is een cynisch alternatief beeldwoordenboek en deel drie een nogal belerend ‘tribunaal van ideeën.’ Ook tragikomisch: deze film, waarin mondkapjes nadrukkelijk figureren als doldwaas symbool voor gezichtsverlies en sociale distantie, won de Gouden Beer op de virtuele Berlinale van 2021.

'I Do Not Care If We Go Down in History as Barbarians'

2018 | Komedie, Drama

Roemenië​/​​Duitsland​/​​Bulgarije​/​​Frankrijk​/​​Tsjechië 2018. Komedie van Radu Jude. Met o.a. Ioana Iacob, Alex Bogdan, Alexandru Dabija, Ion Rizea en Cristian Ieremia.

"Het kan me niet schelen als we als barbaren de geschiedenis ingaan," zei Roemeense dictator Ion Antonescu naar verluidt, over de Holocaust in zijn land. In deze gelijknamige gitzwarte en vooral gewaagde komedie volgt de schoudercamera een theatermaker tijdens haar verwoede pogingen de Roemeense wandaden van toen te verbeelden. Maar "dat gedoe met de waarheid," vraagt een omstander, "wat is nou echt waar?" Filmfestivalgangers alom prezen de film voor de rake interpretatie van hoe het heden zo weinig verschilt van het verleden. Een knappe en afgrijselijke film, zonder twijfel.

Crulic – The Path to Beyond

2011 | Animatie, Biografie, Drama

Roemenië​/​​Polen 2011. Animatie van Anca Damian. Met o.a. Vlad Ivanov en Jamie Sives.

In 2007 werd Claudiu Daniel Crulic, een arme, zwervende Roemeense dertiger, in Krakau gearresteerd omdat hij de portemonnee van een Poolse rechter gestolen zou hebben. Hij wordt overgebracht naar de gevangenis, waar hij in hongerstaking gaat. Crulics tragische, zeg maar gerust kafkaëske geschiedenis, door hem zelf vastgelegd in minutieuze aantekeningen, is door de Roemeense regisseur Anca Damian gegoten in een sprankelende animatiefilm: een bijzondere mix van stijlen, stop-motion en collages, waarbij ook foto’s van Crulic zijn gebruikt en bewerkt.

If I Want To Whistle, I Whistle

2010 | Drama

Roemenië​/​​Zweden 2010. Drama van Florin Serban. Met o.a. George Pistereanu, Ada Condeescu, Mihai Constantin en Clara Voda.

Drama van Florin Serban over jonge Roemeense delinquent die verliefd wordt op stagiaire in de jeugdinrichting.

The Happiest Girl in the World

2009 | Drama

Nederland​/​​Roemenië​/​​Frankrijk​/​​Japan 2009. Drama van Radu Jude. Met o.a. Andreea Bosneag, Doru Catanescu, Violeta Haret, Vasile Muraru en Diana Gheorghian.

De Roemeense Delia heeft een prijsvraag gewonnen. Ze krijgt een auto en mag in een reclamespotje voor een vruchtensapje spelen. De opnames zijn in Boekarest. Daar willen haar ouders de auto meteen verkopen om met het geld een bed & breakfast te beginnen. En de opnames van het spotje lopen ook niet bepaald op rolletjes. Regisseur Jude hanteert een nonchalante stijl, die het absurde van de situatie goed doet uitkomen, maar herhaalt zichzelf. Met wat minder variaties op dezelfde scènes was dit sterk geacteerde, soms erg grappige debuut een stuk scherper geweest.

Medalia de onoare

2009 | Drama

Duitsland​/​​Roemenië 2009. Drama van Calin Peter Netzer. Met o.a. Victor Rebengiuc, Camelia Zorlescu, Mimi Branescu en Radu Beligan.

Kurkdroge Balkan-tragikomedie die het droefgeestige tot het hilarische verheft. De 75-jarige Ion wordt genegeerd door echtgenote, zoon, buren en de rest van de wereld. Totdat hem voor een WO II-heldendaad een medaille wordt toegekend en hij zich ineens verzekerd weet van eenieders belangstelling. Weliswaar herinnert de grijsbesnorde Boekarester zich van oorlog noch heroïek iets, maar hij heeft wel een reputatie te repareren. Kortom: de geschiedenis krijgt allengs surreële trekjes. Scenario van Tudor Voican is maatwerk voor Roemeens acteerinstituut Rebengiuc, die een kunststukje maakt van eersteklas schlemielenrol.