José María Lara

Producer

José María Lara is producer.
Er zijn 2 films gevonden.

El cielo gira

2005 | Documentaire, Drama

Spanje 2005. Documentaire van Mercedes Álvarez. Met o.a. Elías Álvarez, Mercedes Álvarez, Peio Azketa, Hicham Chate en Cirilo Fernández.

Het dorpje Aldealsenor in de streek Soria op de kale hoogvlakte van noordwestelijk Spanje telde in zijn gloriedagen bijna tweehonderd inwoners. Ooit trotseerden de inwoners de Moorse veroveraars door liever te sterven dan zich te laten overheersen. De Romeinen bouwden er een fort om de stad Numancia te belegeren, dat nu wordt gerestaureerd en verbouwd tot een parador, een luxe hotel van de staat. Tegenwoordig telt Aldealsenor nog veertien inwoners en is ten dode opgeschreven. Regisseuse [KA1]Alvarez draaide dit po[KA3]etische portret van haar geboorteplaats, een uitstervende vlek op de landkaart en begint met een schilderij van de plaatselijke kunstenaar Pello Azketa, die twee jongens bij het meer vereeuwigde, terwijl ze zoeken naar iets dat verloren schijnt. De film, die een enigszins gezapig tempo heeft, laat de huidige inwoners zien, die soms hele grappige opmerkingen maken, zoals een oude baas, die zegt dat hij zijn eigen graf moet delven omdat niemand er is om het te doen, terwijl een mens toch hoopt eeuwig te leven. Deze rolprent is automatisch gedateerd door commentaren over komende Spaanse parlementsverkiezingen (van 2004) en de overvliegende bommenwerpers op weg naar Irak tijdens de Tweede Golfoorlog, de rampzalige strafexpeditie van de toenmalige Amerikaanse president George W. Bush, die leidde tot de afzetting van Sadam Hoessein en uitgroeide tot een anarchie zonder weerga (Spanje steunde Bush met een troepenmacht, maar de oppositie beloofde ze terug te trekken als ze zouden winnen). De sfeer van de oude Ibero- keltische cultuur is sterk en als het ware voelbaar. Op het filmfestival van Rotterdam bekroond met de Tiger Award. In de oorspronkelijke versie met de stem van regisseuse Álvarez. Het scenario is van Álvarez en Arturo Redin. Het camerawerk is van Alberto Rodriguez. Dolby Digital.

A ciegas

1997 | Drama, Actiefilm

Spanje 1997. Drama van Daniel Calparsoro. Met o.a. Najwa Nimri, Alfredo Villa, Ramón Barea, Javier Nogueiras en Elena Iureta.

Aantrekkelijke Marrubi (Nimri) werkt in de stomerij van Clemente (Barea), een oude bok, die wel een groen blaadje lust. Marrubi gaat niet in op zijn avances, trouwens Clemente is getrouwd. Ze heeft andere interesses: Mikel (Villa) is haar vriend. Ze zijn lid van de ETA en hebben na werktijd dringende zaken te doen. Marrubi gaat met een lid van deze terroristische organisatie een rijke ondernemer liquideren, die zijn bijdrage niet heeft betaald. Eenmaal ingebroken in diens villa, schiet Marrubi niet op het slachtoffer, maar raakt opzettelijk haar vrouwelijke partner. Nu moet ze vluchten, want zowel de politie als de ETA zitten achter haar aan. Frankrijk kan ze niet meer bereiken; blijft Clemente, die nu zijn kans schoon ziet om haar eindelijk eens te pakken. Hier tussendoor loopt de gedoemde liefdesgeschiedenis van Mikel en Marrubi, die de boodschap van regisseur Calparsoro moet brengen: het geweld heeft geen zin (daarom schoot Marrubi op haar collega). De film ontbreekt het aan spectaculaire context om het iets te praterige scenario van regisseur Calparsoro en Nicolas Mendez boeiend te maken. De ironische uithalen naar de media resulteren in weinig effect en de humor drukt zwaar op de maag. De spelprestaties en de technische uitvoering zijn echter heel goed. Dit is alles verschrikkelijk jammer, want over het terrorisme in Baskenland valt best een interessante film te maken. Het camerawerk van Gonzalo Berridi laat indrukwekkende beelden zien, alleen de langdurige regen maakt je op den duur neerslachtig.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer José María Lara op televisie komt.

Reageer