Jan Machulski

Acteur

Jan Machulski is acteur.
Er zijn 8 films gevonden.

Unser fremdes Kind

1998 | Drama

Duitsland/Polen 1998. Drama van Miroslaw Bork. Met o.a. Susanne Lüning, Oliver Stritzel, Danuta Stenka, Maciej Robakiewicz en Grzegorz Ruda.

Door een ernstig, maar niet dodelijk verkeersongeval van haar acht-jarige zoon Tomek (Krucz) komt Anna Kowalski (Stenka) uit Danzig (Polen) erachter dat haar man Pawel (Robakiewicz), niet Tomeks vader is, omdat de bloedgroep niet overeenstemt. Aanvankelijk beticht Pawel Anna van ontrouw, maar dan stellen zij vast dat Tomek bij de geboorte verwisseld moet zijn met het kind van de familie Schneider (L[KA3]uning en Stritzel) uit Dresden in de toenmalige DDR. De ouders van Oskar Schneider (Ruda) zijn al enige tijd gescheiden en vader Horst Schneider woont in het Poolse merengebied. Terwijl de ouders met elkaar strijden over het nagenoeg onoplosbare drama, vergeten zij de twee jongens, die goed met elkaar kunnen opschieten en zich ondertussen op een avontuurlijke boottocht hebben begeven. Uiteraard komt het tweetal terecht in een benarde positie, die de ouders tot bezinning brengt. Ze stellen alles in werking om de jongens te redden. Duits-Poolse samenwerking naar een idee van de Poolse tv- regisseur Bork, die samen met Hans-Werner Honert het niet al te verrassende scenario schreef. Honert produceerde de film voor de omroepen TVP en MDR. Het camerawerk is van Grzegorz Kedzierski.

Kiler

1997 | Thriller

Polen 1997. Thriller van Juliusz Machulski. Met o.a. Cezary Pazura, Małgorzata Ko[KA1]zuckowska, Katarzyna Figura, Janusz Rewiñski en Jerzy Stuhr.

Verlegen taxichauffeur Jerzy Killer (Pazura) wordt gearresteerd, omdat hij `herkend` werd als de gevreesde huurmoordenaar die Europa al jaren in de ban houdt. Aanvankelijk is hij diep ongelukkig totdat hij merkt dat hij als beruchte killer bewonderd wordt door zijn medegevangenen en de knappe tv- presentatrice Eva Szanska (Ko[KA1]zuckowska) die een programma over hem wil maken. Tijdens een transport naar een andere gevangenis wordt hij bevrijd door Stefan Siara (Rewi[KA17]nski), de opdrachtgever van de echte moordenaar. Siara heeft echter de moordenaar nooit persoonlijk ontmoet. Voor commissaris Ryby (Stuhr) die van de vangst van de moordenaar zijn levenswerk maakte, een zware slag. Samen met Eva beraamt Jerzy een plan om de maffia, die tuk is op een container met 500 kg dollarbiljetten, een hak te zetten. Intelligente, vermakelijke maar soms ook erg spannende en bloedige satire op het thrillergenre die zowel de politie als de gangsters in hun hempie zet. De plot zit vol onverwachte wendingen en is zo aangrijpend dat de kijker op het puntje van zijn stoel gaat zitten. De climax is magistraal. Sterke acteerprestaties en schitterende dialogen. Machulski schreef het scenario samen met Piotz Weresniak en Ryszard Zatorski. Het camerawerk is van Iwona Blicharz. Dolby Stereo.

Zycie wewnetrzne

1987 | Drama

Polen 1987. Drama van Marek Koterski. Met o.a. Wojciech Wysocki, Joanna Sienkiewicz, Maria Probosz, Jolanta Nowak en Henryk Bista.

Een bittere en wrede komedie over een jong stel uit de lagere milieus, dat in een flatgebouw in een Poolse stad woont. De man reageert zijn frustraties over het grauwe leven van alledag af in wilde erotische fantasieën. De nauwgezette observatie van het vervreemdingsproces maakt deze film tot een belangwekkend sociaal document.

Va Bank II czyli riposta

1985 | Komedie, Misdaad

Polen 1985. Komedie van Juliusz Machulski. Met o.a. Jan Machulski, Leonard Pietraszak, Witold Pyrkosz, Jacek Chmielnik en Krzystof Kiersznowski.

Een komische thriller en intelligent vervolg op de succesfilm VABANK uit 1981, door hetzelfde team. De misdadige bankier Kramer ontsnapt uit de gevangenis om zich te wreken op de voormalige safe-kraker Kwinto, maar hij faalt. Kramer wordt te grazen genomen met behulp van een vervalste Pools/Duitse grenspas. In tegenstelling tot het eerst deel leunt deze film niet op THE STING.

Va Bank

1981 | Misdaad, Komedie

Polen 1981. Misdaad van Juliusz Machulski. Met o.a. Jan Machulski, Leonard Pietraszak, Witold Pyrkosz, Jacek Chmielnik en Krzysztof Kiersznowksi.

Het speelfilmdebuut van de jonge Machulski, die vele malen te zien is in films van vooraanstaande Poolse regisseurs (Personel, Indeks, Constans). Het is een zeer verrassende en professioneel gemaakte humoristische misdaadfilm die speelt in de jaren dertig. Kwinto, net ontslagen uit de gevangenis, wil zijn verleden vergeten en zich aan de muziek wijden. Zijn oude makkers weten hem echter over te halen een grote kraak te zetten. Op een voortreffelijke manier speelt de vader van de regisseur, een bekend acteur, de hoofdrol.

Gra

1969 | Drama

Polen 1969. Drama van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Gustaw Holubek, Lucyna Winnicka, Jan Machulski, Jolanta Lothe en Wiesław Gołas.

Mislukte poging tot het uitbeelden van een huwelijksdrama. Het is een spel van de schijn dat een echtpaar na ruim twaalf jaar huwelijk speelt. Wat aan de buitenkant een vorm van communicatie is, blijkt in werkelijkheid een constante poging elkaars zelfzuchtigheid te doorbreken. Hoewel de acteurs (waaronder de vrouw van de regisseur Lucyna Winnicka) niet de eerste de beste zijn, is hun spel in deze film niet overtuigend.

Sublokator

1967 | Komedie

Polen 1967. Komedie van Janusz Majewski. Met o.a. Jan Machulski, Barbara Ludwizanka, Katarzyna Łaniewska, Magdalena Zawadzka en Teresa Lipowska.

Ludwik, een doctorandus in spe, komt op kamers te wonen in een huis met alleen vrouwen. Hij raakt betrokken in een serie gecompliceerde affaires en intriges met drie bewoonsters. Majewski's debuut is vakkundig, met veel gevoel voor detail, maar in deze als komedie bedoelde film valt weinig te lachen. Heden ten dage is de humor oubollig en flauw.

Ostatni dzie[KA1]n lata

1958 | Drama

Polen 1958. Drama van Tadeusz Konwicki en Jan Laskowski. Met o.a. Irena Laskowska en Jan Machulski.

In Nederland geniet Konwicki enige bekendheid als schrijver maar als filmregisseur is hij nagenoeg onbekend. Toch heeft hij 5 films op zijn naam staan. Zijn debuut is 'De laatste zomerdag'. Het is een psychologische analyse van twee mensen die beide getekend zijn door oorlogservaringen. Ze ontmoeten elkaar bij toeval op een verlaten strand. Na enige tijd ontstaat een zekere band, die echter plotseling wordt verbroken. Wat sfeer en inhoud betreft is er veel overeenkomst met de oudere Antonioni-films. Bekroond met de Grand Prix in Venetië in de categorie documentaire en korte film.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jan Machulski op televisie komt.

Reageer