George Tabori: cast, scenario en schrijver.
Er zijn 9 films gevonden.

Mutters Courage

1995 | Oorlogsfilm

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Oostenrijk​/​​Ierland 1995. Oorlogsfilm van Michael Verhoeven. Met o.a. Pauline Collins, Ulrich Tukur, Natalie Morse, Heribert Sasse en Robert Giggenbach.

Elsa Tabori is een joodse vrouw in bezet Boedapest. Het is 1944 en de nazi's arresteren joden om ze op transport te zetten naar de gaskamers van Auschwitz. Ze ontsnapt op wonderbaarlijke wijze aan het noodlot.

Auf Wiedersehen Amerika

1993 | Komedie

Polen​/​​Duitsland 1993. Komedie van Jan Schütte. Met o.a. Otto Tausig, Jakov Bodo, Zofia Merle, Christa Berndl en George Tabori.

Bitterzoete, met veel liefde gedraaide en goed gespeelde film over twee joodse mannen waarvan er een met een niet-joodse vrouw is getrouwd. Na dertig jaar in New York gewoond te hebben, willen ze terug naar Polen. Ofschoon er van alles mis gaat - ze stranden in Berlijn en vieren de Kerst bij het Leger des Heils - loopt het uiteindelijk toch nog goed af: het stel vindt een huis in Polen en blijft daar wonen. De man die alleen is, vindt een vrouw die met hem teruggaat naar New York. Het wordt duidelijk dat het hedendaagse Polen achterblijft bij de herinneringen aan vroeger. Vol ironie en humor. Scenario van Thomas Strittmatter en regisseur Schütte. Camerawerk van Thomas Mauch.

Welcome To Germany

1988 | Drama

Zwitserland​/​​Duitsland 1988. Drama van Thomas Brasch. Met o.a. Tony Curtis, Katharina Thalbach, Matthias Habich, Alexandra Stewart en Charles Régnier.

Amerikaanse filmregisseur Curtis komt met een pak geld naar Duitsland om er een film te maken. Wanneer de plaatselijke acteurs het script in handen krijgen volgt er een golf van wantrouwen en agressie. De film zou handelen over de produktie van een film in 1942. De opdrachtgever van toen was propaganda- minister Dr. Joseph Goebbels die eiste dat hij gemaakt zou worden met joden, geselecteerd uit een concentratiekamp. De medewerkers werd vrijheid beloofd, maar een van hen twijfelt aan de belofte. Iedereen saboteert Curtis in zijn plannen. Wie is deze Amerikaan die blijkbaar goed Duits verstaat maar weigert het te spreken? En waarom wil hij deze leugenachtige film draaien? Een ongenadig anti-racistisch pamflet, gebaseerd op ware feiten dat eigenlijk nooit de aandacht kreeg die het verdiende. Het scenario van Brasch zelf zit uitstekend in elkaar en leidt naar een onverwachte climax. Een droom van een rol voor een ouder wordende acteur als Curtis. Fotografie van Axel Block. In première en in mededinging gegaan tijdens het filmfestival van Cannes in 1988.

Tarot

1986 | Drama, Romantiek

Duitsland 1986. Drama van Rudolf Thome. Met o.a. Vera Tschechowa, Rüdiger Vogler, Hanns Zischler, Katharina Böhm en William Berger.

Een liefdesgeschiedenis tussen vier mensen, gebaseerd op het boek Wahlverwandtschaften van J.W. Goethe. Eduard en Charlotte verhuizen naar het platteland om meer tijd voor elkaar te hebben. Als zij bezoek krijgen van vrienden, volgen er verwikkelingen die tragisch aflopen. Het scenario is van Max Zihlmann. Het camerawerk is van Martin Schäfer.

Leo the Last

1970 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1970. Komedie van John Boorman. Met o.a. Marcello Mastroianni, Billie Whitelaw, Calvin Lockhart, Louis Gossett jr en Glenna Forster-Jones.

Een niet zo vlot Engels sprekende Mastroianni speelt de gewezen aristocraat Leo, die zich terugtrekt in de Londense villa van zijn vader. De buurt is in de loop der jaren flink achteruitgegaan. Aanvankelijk laat dat Leo koud, maar terwijl hij door zijn telescoop naar buiten loert, krijgt hij steeds meer oog voor het leed van de buren. Als curiosum is deze wonderlijke satire wel een kijkje waard, maar van Boorman (Deliverance, Point Blank) zijn we toch beter werk gewend. Evengoed won hij er in Cannes de prijs voor beste regie mee.

Secret Ceremony

1968 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1968. Drama van Joseph Losey. Met o.a. Elizabeth Taylor, Mia Farrow, Robert Mitchum, Pamela Brown en Peggy Ashcroft.

Farrow lijkt op Taylors gestorven dochter; Taylor lijkt op Farrows gestorven moeder en een ontmoeting tussen hen heeft vreemde gevolgen. Een oorspronkelijk en uitstekend psychologisch drama, maar Universal besloot in de film te gaan snijden en extra scènes toe te voegen om hem met een lengte van 101 minuten meer 'aanvaardbaar' voor tv te maken. De waardering geldt alleen voor de oorspronkelijke versie. Scenario van George Tabori naar een verhaal van Marco Deveni. Camerawerk van Gerry Fisher.

The Journey

1959 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Oostenrijk 1959. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. Deborah Kerr, Yul Brynner, Robert Morley, E.G. Marshall en Anne Jackson.

Een zwaar aangezet melodrama dat zich in het Boedapest van 1956 afspeelt. Diverse personages die het land willen ontvluchten en een romance tussen Kerr en de communistische officier Brynner vormen het element van deze film.

I Confess

1953 | Thriller, Film noir, Drama

Verenigde Staten 1953. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Montgomery Clift, O.E. Hasse, Anne Baxter, Karl Malden en Brian Aherne.

Een priester (Clift) neemt een moordenaar de biecht af, met als bizar maar onontkoombaar gevolg dat hij nu zelf van diens misdaad wordt verdacht. Niet helemaal Hitchcocks niveau, misschien omdat het niet klikte tussen regisseur en hoofdrolspelers. Hitchcock ergerde zich aan de gedegenheid waarmee Clift z'n rol voorbereidde ('alsof hij binnenkort echt wil intreden'). Baxter voelde zich door het afstandelijke gedrag van de regisseur niet op haar gemak. Achteraf had Hitchcock er spijt van dat hij aan de film was begonnen: 'We shouldn't have made the picture,' zei hij in 1967 tegen Truffaut. De meester had niet altijd gelijk.

Crisis

1950 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1950. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Cary Grant, José Ferrer, Paula Raymond, Signe Hasso en Ramon Novarro.

Melodrama rondom een Amerikaanse arts (Grant) die wordt vastgehouden in een Zuid-Amerikaans land om de ziekelijke dictator (Ferrer) te behandelen. Boeiend, maar traag uitgewerkt. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van regisseur Brooks naar de roman The Doubters van George Tabori. Camerawerk van Ray June.