Michael Crichton (1942-2008): regie, bedenker, cast, scenario, productie en schrijver.
Er zijn 20 films en 2 series gevonden.

Westworld

2016 | Televisieserie, Western, Sciencefiction

Verenigde Staten 2016. Televisieserie van Jonathan Nolan en Lisa Joy Nolan. Met o.a. Luke Hemsworth, Evan Rachel Wood, Thandie Newton, Jeffrey Wright en Anthony Hopkins.

HBO-serie gebaseerd op de gelijknamige film uit 1973. Over een pretpark waar bezoekers zich in het Wilde Westen kunnen wanen en hun lusten kunnen botvieren op de kunstmatige 'hosts'.

The Andromeda Strain

2008 | Sciencefiction

Verenigde Staten 2008. Sciencefiction van Mikael Salomon. Met o.a. Ricky Schroder, Benjamin Bratt, Eric McCormack en Christa Miller.

Wetenschappers breken zich het hoofd over een dodelijk buitenaards goedje dat is vrijgekomen uit een neergestorte satelliet. De remedie wordt gezocht in een oudere man en in een huilbaby, de enige overlevenden in de wijde omtrek van de crash. Gevierd reliëfkaft-auteur Michael Crichton (1942-2008) brak in 1969 door met het avontuurlijke bronmateriaal. Twee jaar later maakte Robert Wise een meesterlijke filmversie. Deze Andromeda Strain is een aan elkaar gelijmde tv-serie, afgeladen met wollige uitweidingen en pseudowetenschappelijke terzijdes die het dankbare gevoel geven dat je iets leert terwijl je wordt vermaakt - een befaamde Crichton-techniek. Deugdelijke pulpfictie.

The Man Who Shot Chinatown: The Life and Work of John A. Alonzo

2007 | Documentaire, Biografie

Duitsland​/​​Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2007. Documentaire van Axel Schill. Met o.a. John A. Alonzo, Michael Crichton, Richard Dreyfuss en Roger Ebert.

Documentaire over leven en werk van de beroemde Amerikaanse cameraman John A. Alonzo (1934-2001).

Timeline

2003 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 2003. Sciencefiction van Richard Donner. Met o.a. Paul Walker, Frances O'Connor, Gerard Butler, Billy Connolly en David Thewlis.

Na de indrukwekkende verfilmingen van Coma en Jurassic Park, leek het schrijver Michael Crichton niet meer te kunnen schelen of zijn verhalen een beetje filmisch of begrijpelijk op het witte doek werden geplempt. Timeline lijkt zelfs meer geschreven als opzet voor een computergame, die inderdaad ook werd gemaakt. Net als in Jurassic Park is er een rijkaard die iets uit het verleden wil bemachtigen. Archeologieprofessor Johnston komt hierachter, staat erop diens tijdmachine te testen en raakt gevangen in het jaar 1357. Twee studenten tijdreizen naar de professor toe om hem te redden; een simpele opzet voor zwaardvechterij en vuurballen.

The 13th Warrior

1999 | Avonturenfilm, Fantasy, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1999. Avonturenfilm van John McTiernan. Met o.a. Antonio Banderas, Diane Venora, Vladimir Kulich, Dennis Storhøi en Daniel Southern.

Banderas speelt een Arabische banneling die in het jaar 922 naar het noorden trekt en zich aansluit bij een groep Vikingen die in strijd leeft met de bloeddorstige Wendol. Diepgang is in deze harde avonturenfilm ver te zoeken, liefhebbers van talloze rechttoe rechtaan gevechtscènes komen des te meer aan hun trekken. Gebaseerd op het boek 'Eaters of the Dead' van Michael Crichton, die zich op zijn beurt weer liet inspireren door het middeleeuwse gedicht 'Beowulf', en een 10de-eeuws reisverhaal van de Arabische dichter Ahmed Ibn Fahdlan.

Sphere

1998 | Sciencefiction, Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1998. Sciencefiction van Barry Levinson. Met o.a. Dustin Hoffman, Samuel L. Jackson, Sharon Stone, Peter Coyote en Liev Schreiber.

Curieus, een film die in de eerste tien minuten - tijdens een zogenaamde debriefing - zo ongeveer alle relationele problemen van de hoofdpersonages in kaart brengt, en alsof dat nog niet genoeg is meteen ook maar trakteert op een korte samenvatting van wat ons verderop te wachten staat. Gek genoeg is Sphere spannend. Want ook al weet je dat er op de bodem van de oceaan een 300 jaar oud ruimtevaartuig ligt te wachten, en al vermoed je welk lid van het opgetrommelde onderzoekersteam de fout in zal gaan, toch is het gespannen wachten op bijvoorbeeld: het aangekondigde 'getik binnenin', en de puur aardse reacties van het team dat ijzersterk wordt gespeeld door Dustin Hoffman, Samuel L. Jackson en Sharon Stone.

The Lost World: Jurassic Park

1997 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Horror, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1997. Sciencefiction van Steven Spielberg. Met o.a. Jeff Goldblum, Julianne Moore, Pete Postlethwaite, Arliss Howard en Richard Attenborough.

Aan het eind van de eerste Jurassic Park-film was het plan van excentrieke rijkaard John Hammond - een dierentuin op een eiland met door gentech in elkaar geknutselde dinosauriërs - gruwelijk in de soep gelopen. Maar Hammond wil het plan een tweede kans geven, en hij heeft nog wat prehistorische dieren rondlopen op een ander eiland. De dino's zien er beter uit dan in deel een, maar het script is matig. Ook regisseur Spielberg was niet zo tevreden over deze sequel. In 2001 werd een al even teleurstellend derde deel uitgebracht, maar in 2015 verscheen de alleraardigste reboot Jurassic World.

Twister

1996 | Actiefilm

Verenigde Staten 1996. Actiefilm van Jan de Bont. Met o.a. Bill Paxton, Helen Hunt, Jami Gertz, Cary Elwes en Lois Smith.

De Bonts peperdure opvolger van klapper Speed deed voor uitkomst al veel stof opwaaien. De speciale tornado-effecten bleken weliswaar indrukwekkend, het bleek ook dat als je één digitale wervelwind van dichtbij hebt gezien, je ze allemaal hebt gezien. Jo (Hunt) en Bill (Paxton) zouden eigenlijk hun echtscheiding moeten regelen, maar gaan liever samen met een groepje bevriende amateurmeteorologen (onder wie Hoffman), een stuk of wat verwoestende tornado's achterna. Prima acteurs hebben niet veel te doen, behalve rennen en schreeuwen. Naar een roman van Michael Crichton.

Congo

1995 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1995. Avonturenfilm van Frank Marshall. Met o.a. Laura Linney, Dylan Walsh, Ernie Hudson, Tim Curry en Joe Don Baker.

Schrijver Michael Crichton was naar verluidt niet tevreden met deze verfilming van zijn boek. Critici zagen ook bitter weinig in Congo, terwijl het toch een uitstekende, niet serieus te nemen jungle-avonturenfilm is in de traditie van King Solomon's Mines en Indiana Jones. Geflankeerd door twee avonturiers en een primatoloog gaat een ex-CIA-agente (Linney) in Afrika op zoek naar superdiamanten. Die worden verdedigd door agressieve gorilla's. De special effects van Industrial Light & Magic (George Lucas) geven de film extra glans.

ER

1994 | Drama

Verenigde Staten 1994. Drama van Michael Crichton. Met o.a. George Clooney, Noah Wyle, Laura Innes, Anthony Edwards en Laura Cerón.

Uiterst succesvolle ziekehuisserie die tussen 1994 en 2010 werd uitgezonden. In 15 seizoen volgen we lief en leed van de medewerkers van Chicago's County General Hospital.

Disclosure

1994 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1994. Thriller van Barry Levinson. Met o.a. Michael Douglas, Demi Moore, Donald Sutherland, Caroline Goodall en Roma Maffia.

Naar het boek van Michael Crichton (die co-producent was). Eerste Amerikaanse mainstream film over 'sexual harassment' op de werkvloer. Tom Sanders (Douglas), de niet al te briljante manager van een computerbedrijf, krijgt het aan de stok met zijn nieuwe baas Meredith Johnson (Moore), tevens zijn ex. Zij wil een reboot van hun relatie, hij wijst haar avances af. Zij klaagt hem aan voor ongewenste intimiteiten, hij knokt terug. De bijrollen zijn degelijk bezet: Sutherland als Sanders' baas, Goodall als zijn echtgenote-advocate en Maffia als zijn vindingrijke verdedigster. Muziek van Ennio Morricone.

Rising Sun

1993 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1993. Thriller van Philip Kaufman. Met o.a. Sean Connery, Wesley Snipes, Harvey Keitel, Cary-Hiroyuki Tagawa en Kevin Anderson.

Rising Sun is lang niet zo anti-Japans als het boek van Michael Crichton waarop de film is gebaseerd. Regisseur Kaufman (The Right Stuff, The Unbearable Lightness of Being) schreef zelf mee aan het script en maakte een thriller waarin de Japanse zakenwereld en mentaliteit (in Crichtons boek wortel van alle kwaad) hooguit zorgen voor enige 'couleur locale', terwijl de échte schurken nog steeds uit de VS komen. Het resultaat is een wat vlakke film, waarin de cultuurclash tussen broodnijdige Amerikanen en Japanse uitvreters niet uit de verf komt. Connery, Snipes en Keitel leveren prima werk, dat wel.

Jurassic Park

1993 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1993. Sciencefiction van Steven Spielberg. Met o.a. Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough en Bob Peck.

In 1993 waren de special effects waarmee Steven Spielberg zijn dino's op het doek toverde nog ontzagwekkend, inmiddels zijn ze natuurlijk enigszins achterhaald. Gelukkig heeft Jurassic Park meer te bieden: een goed script, sterke acteurs en precies voldoende humor. Een rijke zonderling heeft fossiel dino-DNA in kikkerdril laten injecteren, en zo levende brachiosaurussen en triceratops gekweekt. En dino's met enorme tanden. Ze ontsnappen allemaal als tijdens een storm de stroom uitvalt. Rennen! Twee vervolgfilms waren veel minder leuk, net als de nieuwe trilogie die begon met Jurassic World (2015).

Physical Evidence

1989 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1989. Thriller van Michael Crichton. Met o.a. Burt Reynolds, Theresa Russell, Ned Beatty, Kay Lenz en Ted McGinley.

De geschorste politieman Reynolds wordt gearresteerd op verdenking van moord op een collega. De jonge ambitieuze advocate Russell krijgt hem op borgtocht vrij, en samen gaan ze op zoek naar de echte moordenaar, want ze zijn ervan overtuigd dat het hier gaat om een plan dat tot doel heeft Reynolds in diskrediet te brengen. Langdradige, vervelende politiefilm, die bewijst dat Crichton beter kan schrijven dan regisseren. Reynolds is duidelijk vermoeid en Russell zit in de verkeerde film. De personages hebben niets aantrekkelijks. Steve Ransohoff en Bill Phillips schreven het verhaal, dat door Phillips in scriptvorm werd gegoten. De troosteloze beelden zijn van de hand van John A. Alonzo, en Henry Mancini zette ze op muziek.

Runaway

1984 | Sciencefiction, Thriller

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van Michael Crichton. Met o.a. Tom Selleck, Gene Simmons, Cynthia Rhodes, Kirstie Alley en Stan Shaw.

In een nabije toekomst staan machine en robot ten dienste van de mensheid. Wanneer twee elektronica-ingenieurs een gewelddadige dood sterven, ontdekt sergeant Selleck een verband tussen hun dood en de ontwikkeling van een nieuw, angstaanjagend wapen met programmeerbare kogels. Stripverhaalachtige SF, waarbij je als toeschouwer eigenlijk nooit betrokken raakt. Selleck speelt verschrikkelijk oppervlakkig, maar Simmons (van de popgroep 'KISS'), maakt als de 'bad guy' veel goed. Uitstekende special effects en spectaculaire muziek van Jerry Goldsmith, die hier voor de eerste maal een electrische score componeerde.

Looker

1981 | Sciencefiction, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1981. Sciencefiction van Michael Crichton. Met o.a. Albert Finney, James Coburn, Susan Dey, Leigh Taylor-Young en Dorian Harewood.

Van de vier modellen die de beroemde schoonheidsspecialist Finney behandelde, zijn er drie onder mysterieuze omstandigheden gestorven. Voor de politie is Finney de hoofdverdachte. Samen met het vierde meisje gaat hij zelf op onderzoek uit, en hij komt terecht bij reclamemagnaat Coburn, die over een even ultramodern als geheimzinnig lab beschikt. Visueel verbluffende SF-thriller rond de manipulatie van het publiek door sluwe en meedogenloze reclamemakers. Er zijn inmiddels verschillende gevallen bekend waarin de werkelijkheid Crichtons fantasie heeft geëvenaard. Crichton baseerde zijn script op zijn eigen roman, maar in zijn regie zitten enkele zwakke punten. Redelijk spel van de hoofdacteurs is ondergeschikt aan de decors en de speciale effecten. Knappe fotografie van Paul Lohman.

The First Great Train Robbery

1978 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1978. Misdaad van Michael Crichton. Met o.a. Donald Sutherland, Lesley-Anne Down, Alan Webb, Wayne Sleep en Malcolm Terris.

De eerste grote treinoverval, niet die van 1963 maar die van 1855. Michael Crichton nam zijn eigen boek ter hand en loodste Sean Connery en Donald Sutherland door een smakelijk verhaal over de planning en uitvoering van de eerste roofoverval in een rijdende trein. Connery speelt meesterbrein Pierce - in werkelijkheid een voormalige spoorwegbeambte - met Donald Sutherland als de slinkse boef. Crichton zet het aangenaam dik aan en produceerde een onderhoudende rolprent. De heren in kwestie werden overigens een jaar na de overval opgepakt.

Coma

1978 | Thriller, Sciencefiction

Verenigde Staten 1978. Thriller van Michael Crichton. Met o.a. Michael Douglas, Elizabeth Ashley, Rip Torn, Richard Widmark en Lois Chiles.

Susan Wheeler (Bujold) is chirurg in een ziekenhuis in Boston. Op een dag moet een vriendin van haar een abortus ondergaan, medisch gezien een kleinigheid, maar het gaat vreselijk mis, de vriendin raakt in een coma. Susan gaat spitten naar de oorzaak en ontdekt dat in het ziekenhuis verdacht veel patiënten in een coma raken. Eerste verfilming van een medische thriller van Robin Cook, door Michael Crichton. Allebei voormalig arts, beiden zouden later garant staan voor (financieel) succes, Coma is door de sterke sfeertekening en het solide spel van de prima cast zeer geslaagd.

The Terminal Man

1974 | Horror, Thriller, Sciencefiction

Verenigde Staten 1974. Horror van Mike Hodges. Met o.a. George Segal, Joan Hackett, Richard Dysart, Jill Clayburgh en Donald Moffat.

In deze kille, maar boeiende thriller raakt computergeleerde Segal onder invloed van computers in zijn hersenen die hem gewelddadige dingen laten doen. Goed acteerwerk. Naar het boek van Michael Crichton.

Westworld

1973 | Sciencefiction, Actiefilm, Western, Thriller

Verenigde Staten 1973. Sciencefiction van Michael Crichton. Met o.a. Yul Brynner, Richard Benjamin, James Brolin, Alan Oppenheimer en Victoria Shaw.

Eerste speelfilmregie van Crichton, auteur van succesvolle spannende romans, bedenker van succesformules als Jurassic Park en ziekenhuisserie E.R.. Zijn inventieve futuristische thriller speelt zich af in een pretpark voor volwassenen. Die kunnen er voor duizend dollar per dag hun fantasieën uitleven, waarbij ze tegenspel krijgen van levensechte robotmensen. De wat sukkelige Peter Martin (Benjamin) en John Blane (Brolin) willen een dagje de revolverheld uithangen, maar een storing in het brein van een robot (Brynner) zorgt dat hij niet langer mis schiet in het vuurgevecht. In 2017 bewerkt tot een sterke serie.

Pursuit

1972 | Thriller

Verenigde Staten 1972. Thriller van Michael Crichton. Met o.a. Ben Gazzara, E.G. Marshall, William Windom, Joseph Wiseman en Jim McMullan.

Een extremist bedreigt een stad met massamoord door gebruik van dodelijk zenuwgas van de staat. Gebaseerd op John Lange`s roman (Michael Crichton) biedt deze film goede spanning en dialogen als agent Graves (Gazarra) zijn tegenstander te slim af moet zijn op diens terrein.

The Andromeda Strain

1971 | Sciencefiction, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1971. Sciencefiction van Robert Wise. Met o.a. Arthur Hill, David Wayne, James Olson, Kate Reid en Paula Kelly.

Hoewel The Andromeda Strain science fiction is, wordt deze verfilming van Michael Crichton's roman nog altijd gezien als een van de weinige films waarin een wetenschappelijk proces accuraat wordt neergezet. Zonder saai te worden nog wel. Onder bezielde en zelfverzekerde leiding van de toen reeds legendarische regisseur Wise volgt de camera hoe Amerikanen omgaan met buitenaardse indringers. De gasten blijken dodelijke bacteriën en het contact bestaat vooral uit het grondig onderzoeken van de micro-organismen door vier doktoren (gespeeld door vier niet zo bekende acteurs). Dit alles tijdens de spannende periode waarin Koude Oorlog-paranoia hoogtij vierde.