William Hornbeck (1901-1983): montage.
Er zijn 8 films gevonden.

I Want to Live!

1958 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1958. Biografie van Robert Wise. Met o.a. Susan Hayward, Simon Oakland, Virginia Vincent, Theodore Bikel en Wesley Lau.

De kijker wordt niet gespaard in I Want to Live! Het gaat van kwaad tot erger met Barbara Graham (Hayward); regisseur Wise zorgt ervoor dat geen naar moment aan de kijker voorbij gaat en Hayward pompt zo veel gevoel, leven en realisme in haar rol dat haar aanschouwen bijna ondraaglijk wordt. Niemand vond het gek dat Hayward de Oscar won. In 1958 was het publiek bekend met het echte leven van Barbara Graham, maar met I Want to Live! valt tijdloos mee te leven. Barbara, product van een gebroken gezin, laat zich in met de verkeerde mensen, wordt moeder en drugsverslaafde en raakt betrokken bij moord.

The Barefoot Contessa

1954 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Italië 1954. Drama van Joseph L. Mankiewicz. Met o.a. Humphrey Bogart, Ava Gardner, Edmond O'Brien, Marius Goring en Rossano Brazzi.

Regisseur Bogart ontdekt in een Spaans cabaret Maria d'Amato Vargas (Gardner), die blootsvoets danst. Hij maakt van haar een grote Hollywoodster, maar haar roem brengt haar niets dan eenzaamheid, die nog wordt verhevigd door haar seksuele frustraties. Dit tragische verhaal wordt verteld in flashbacks, wat het beslist niet minder melodramatisch maakt. Bogart voelde zich duidelijk niet op zijn plaats in deze film, maar voor Gardner is het een koud kunstje alle aandacht op te eisen. Het scenario zit vol uitstekende dialogen en toont een deprimerende visie op de glamourstad Hollywood, maar het is zeker niet het beste dat Mankiewicz ooit schreef en verfilmde. Voor de prachtige fotografie tekende Jack Cardiff. O'Brien won een Oscar voor de beste mannelijke bijrol.

Shane

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van George Stevens. Met o.a. Alan Ladd, Jean Arthur, Van Heflin, Brandon De Wilde en Jack Palance.

Klassieke western speelt zich af in Wyoming, waar kleine boeren herrie krijgen met een veebaron. Vreemdeling Shane (Ladd) neemt het op voor kolonist Joe Starrett (Van Heflin) en zijn gezin. Film behoort tot het beste werk van Stevens die ook onder meer Woman of the Year, A Place in the Sun en Giant maakte. Loyal Griggs kreeg een Oscar voor zijn schitterende (kleuren-)camerawerk, en bijrolacteurs Palance en de elfjarige De Wilde werden genomineerd. De scène waarin het jochie Joey zijn idool met een hartverscheurend 'Shane!', weerkaatst in het berglandschap, naroept, is onvergetelijk.

A Place in the Sun

1951 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1951. Drama van George Stevens. Met o.a. Montgomery Clift, Elizabeth Taylor, Shelley Winters, Keefe Brasselle en Raymond Burr.

Clift, een simpele jongeman uit Connecticutt, werkt in de fabriek van zijn rijke oom. Hij heeft een verhouding met inpakster Winters. Op het moment dat hij hoort dat ze zwanger is, is hij net een relatie begonnen met de rijke, mondaine Taylor. Wanneer Winters toevallig om het leven komt, wordt Clift verdacht van moord. Een pakkend melodrama naar de roman An American Tragedy van Theodore Dreiser (reeds in 1931 verfilmd door Von Sternberg) met een scenario van Michael Wilson en Harry Brown. Clift is schitterend en de rest van de cast zit op hoog niveau, maar de film valt wat lang uit en de sociale kritiek is nu passé. Film kreeg zes Oscars: regie, muziek (Franz Waxman), scenario, fotografie (William C. Mellor), montage (William Hornbeck) en kostuums (Edith Head).

It's a Wonderful Life

1946 | Drama, Fantasy

Verenigde Staten 1946. Drama van Frank Capra. Met o.a. James Stewart, Henry Travers, Donna Reed, Lionel Barrymore en Beulah Bondi.

Cineast Frank Capra maakte films ter meerdere eer en glorie van de gewone man die in het zweet des aanschijns de kost verdient. De kerstklassieker It's a Wonderful Life is zijn magnus opus, met James Stewart op de bok als een wanhopige ondernemer die aan de arm van een engel te zien krijgt wat er van zijn lieflijke dorp terecht was gekomen als hij er niet was geweest. Capra's krachttoer werd in 2006 door het American Film Institute uitgeroepen tot de meest inspirerende film ooit. Een flop in de bioscoop maar een daverend succes op de buis waar de film bijna ieder jaar rond de kerst wordt vertoond.

Jungle Book

1942 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1942. Avonturenfilm van Zoltan Korda. Met o.a. Sabu, Patricia O'Rourke, Joseph Calleia, John Qualen en Rosemary DeCamp.

Oogstrelende adaptatie in Technicolor van Rudyard Kiplings drie Mowgli-verhalen uit zijn bundel The Jungle Book (1894). Gouden greep is Sabu (achternaam Dagastir) als de door wolven grootgebrachte Indiase jungleknaap: de interactie tussen de voormalige staljongen van een Maharadja en de dierencast oogt volkomen natuurlijk. Curieus genoeg bleef dit fraaie exotische avontuur, dat met de latere vrolijke Disney-animatieversie weinig gemeen heeft, Oscarloos. Hongaarse broers Alexander, Zoltan en Vincent Korda waren verantwoordelijk voor respectievelijk productie, regie en productieontwerp. Dramatische score van Miklós Rósza.

That Hamilton Woman

1941 | Romantiek, Historische film, Drama

Verenigde Staten 1941. Romantiek van Alexander Korda. Met o.a. Vivien Leigh, Laurence Olivier, Alan Mowbray, Sara Allgood en Gladys Cooper.

In 1786 trouwt de mooie jonge Emma Hart (Leigh) na een stormachtige jeugd met de oudere Sir William Hamilton (Mowbray). In de jaren die volgen geniet ze van haar positie om Napels te bekoren met haar schoonheid en haar intelligentie. Op een dag ontmoet ze fregat-kapitein Nelson (Olivier). Ze valt voor zijn charmes. Sentimenteel drama dat het niet al te nauw neemt met de historische waarheid, maar de grandeur waarmee Korda zijn film verwezenlijkte en het grandioze spel van de hoofdrolspelers, die in werkelijkheid man en vrouw waren, vergoeden dit ten volle. Een juweeltje van een historische love story. Knap opgebouwd scenario van Walter Reisch en R.C. Sheriff en mooie beelden van Rudolph Maté. Fantastische klassiek geïnspireerde score van Miklos Rozsa. Churchills lievelingsfilm. Ook bekend als LADY HAMILTON.

The Scarlet Pimpernel

1934 | Historische film, Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1934. Historische film van Harold Young. Met o.a. Leslie Howard, Merle Oberon, Joan Gardner, Raymond Massey en Nigel Bruce.

'They seek him here, they seek him there, those Frencies seek him everywhere. Is he in heaven, is he in hell, that damned elusive Pimpernel!' rijmt Sir Percy Blakeney (Howard) opzettelijk knullig. Met zijn snobisme en dommigheid verhult hij dat hij zelf de beduchte spion-avonturier The Scarlet Pimpernel is, die zijn leven riskeert om in revolutionair Frankrijk edellieden en andere onschuldigen van executie te redden. Blakeney's echtgenote, de schone Marguerite (Oberon), weet niets van zijn schaduwidentiteit af en werkt, gechanteerd door de Franse ambassadeur Chauvelin (Massey), mee aan de ontmaskering van The Scarlet Pimpernel. Van de vele verfilmingen van de roman van barones Orczy blijft deze de toonaangevende. Het eerste kwartier is een beetje warrig en het acteerwerk is stram, maar vervolgens komen de onsterfelijke acteurs Howard, Oberon en Massey in vorm en zij zien toe op spanning, romantiek en humor. Vele latere kostuumavonturen, zelfs Blackadder en Superman, zijn schatplichtig aan Youngs klassieker. (IdH/VPRO Gids)