Martin Hellberg

Regisseur, Acteur

Martin Hellberg is regisseur en acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Mephisto

1981 | Drama, Oorlogsfilm

Hongarije/Duitsland/Oostenrijk 1981. Drama van István Szabó. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Krystyna Janda, Ildikó Bánsági, Karin Boyd en Rolf Hoppe.

De jonge, zeer ambitieuze Duitse acteur Hendrik Hoefgen heeft er alles voor over dé grote ster te worden, zelfs als dit leidt tot een verregaande aanpassing aan een fascistisch regime à la Hitlers nazisme. Fascinerende en professioneel gemaakte film over de relatie kunst en politiek, gebaseerd op de gelijknamige roman van Klaus Mann uit 1936. Het hoofdpersonage is gebaseerd op de bestaande Duitse acteur Gustaf Gründgen en wordt in de film gespeeld door Klaus Maria Brandauer, die daarmee de rol van zijn leven speelt. Met een Oscar bekroond als beste niet-Engelstalige film. Deel 1 van een drieluik; de andere twee - duidelijk mindere - delen zijn getiteld Oberst Redl en Hanussen.

Lotte in Weimar

1974 | Drama, Historische film

DDDE 1974. Drama van Egon Gühnter en Egon Günther. Met o.a. Martin Hellberg, Lilli Palmer, Jutta Hoffmann, Katharina Thalbach en Rolf Ludwig.

Regisseur G[KA3]unther schreef zelf het scenario naar de gelijknamige roman van Thomas Mann over Charlotte Kestner (Palmer) die als de jonge Lotte Buff (Wilke) een stormachtige affaire had met dichter Wolfgang von Goethe (Eichorn). Ze wees hem indertijd af, wat de gekwetste Goethe in zijn roman [KL]Werthers Leiden[KLE] beschreef. Ze keert na veertig jaar terug naar Weimar, waar de oudere Goethe (Hellberg) een hoge post in de regering vervult als Minister van Staat. Ze wil het contact met Goethe hernieuwen, maar het zal niet meer worden wat het ooit geweest was. Ondanks de behoorlijke hoofdrollen, is het een bloedeloze film naar een verouderd concept. Een totale afgang voor de Oost-Duitse DEFA toen ze hem (als hun eerste film) naar het festival van Cannes inzonden voor de officiële mededinging. Het camerawerk is van Erich Gusko.

Kabale und Liebe

1959 | Drama

DDDE 1959. Drama van Martin Hellberg. Met o.a. Wolf Kaiser, Karola Ebeling en Otto Mellies.

Een verfilming van de tragedie van Friedrich Schiller over de onmogelijke liefde tussen een edelman en een gewoon meisje.

Geheimakten Solvay

1952 | Drama

DDDE 1952. Drama van Martin Hellberg. Met o.a. Wilhelm Koch-Hooge, Ulrich Thein en Leny Marenbach.

Vlak na het ontstaan van de DDR bestonden er uiteraard nog vele banden tussen bedrijven in Oost en West. Wat te doen als dat profijtelijk is, terwijl het bedrijf in de BRD kapitalistisch is en een bedenkelijke reuk heeft uit de nazi-tijd. Alleen interessant voor in de DDR gespecialiseerde historici.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Martin Hellberg op televisie komt.

Reageer