Haskell Wexler (1922-2015): regie, cast, scenario, productie en camera.
Er zijn 24 films gevonden.

61*

2001 | Sportfilm

Verenigde Staten 2001. Sportfilm van Billy Crystal. Met o.a. Barry Pepper, Thomas Jane, Richard Masur, Bruce McGill en Christopher Bauer.

Honkbalfilm van komiek Billy Crystal over de home run-race van 1961 tussen de immens populaire Mickey Mantle en zijn minder geliefde teamgenoot Roger Maris. Als Maris in de buurt komt van het grote record van de legendarische Babe Ruth, nemen de hatelijke reacties ernstige vormen aan. De fans van de New York Yankees vinden dat alleen een 'echte' Yankee dat record mag verbreken. Maris' vrouw wordt gespeeld door Crystals dochter.

Limbo

1999 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1999. Drama van John Sayles. Met o.a. Mary Elizabeth Mastrantonio, David Strathairn, Vanessa Martinez, Kris Kristofferson en Casey Siemaszko.

Onconventionele, krachtige verhalen vertellen met veel acteerruimte en minutieus camerawerk, dat is het handelsmerk van scenarist-regisseur-editor John Sayles (The Secret of Roan Innish, Lone Star). Limbo bevestigt het imago en legt de nadruk op onconventioneel. Het ziet er nog best standaard uit wanneer de door het leven getekende Joe (Straithairn) in Alaska een relatie opdoet met de flexibele doch armlastige zangeres Donna (Mastrantonio). Halverwege zit het koppel met Donna's recalcitrante dochter Noelle (Martinez) ineens op een onbewoond eilandje met moordenaars achter zich aan. En wat betreft het aparte einde, critici waren ofwel daarvan gecharmeerd ofwel daarover verbolgen.

The Rich Man's Wife

1996 | Thriller

Verenigde Staten 1996. Thriller van Amy Holden Jones. Met o.a. Halle Berry, Peter Greene, Clive Owen, Christopher McDonald en Frankie Faison.

Na de moord op haar rijke man, wordt de jonge, aantrekkelijke Josie Potenza meegetrokken in een poel van geweld en psychische terreur. (IdH/VPRO Gids)

Mulholland Falls

1996 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1996. Misdaad van Lee Tamahori. Met o.a. Nick Nolte, Chazz Palminteri, Melanie Griffith, Michael Madsen en Chris Penn.

Mulholland Falls volgt het spoor van Polanski's Chinatown in film-noir sfeer, Raymond Chandler-achtige plot en locatie (Los Angeles). Waarom Mulholland Falls niet ook een grote klassieker zal worden is moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk is het verhaal er net niet dubbelzinnig genoeg voor. Max Hoover (Nolte) is samen met zijn drie collega's (Madsen, Palminteri en Penn) de Hat Squad, een fout team politieagenten met hoeden, dat misdaad met geweld uitroeit en slechts trouw is aan eigen vervaagde normen. Het onderzoek naar de moord op Hoovers ex-minnares (Connelly) leidt via de zieleroerselen van Hoover naar hoge militairen en FBI-lieden die evenmin een schoon geweten hebben. Regisseur Tamahori kon vanwege recente roem door Once were warriors een beroep doen op befaamde acteurs. Sommige van hen laat hij slechts een klein deel van hun kunnen tonen. Zo doen Michael Madsen, Jennifer Connelly, Chris Penn, John Malkovich en Bruce Dern verlangen naar meer. (IdH/VPRO Gids)

The Secret of Roan Inish

1995 | Familiefilm, Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Ierland 1995. Familiefilm van John Sayles. Met o.a. Jeni Courtney, Eileen Colgan, Mick Lally, John Lynch en Richard Sheridan.

Magisch-realistische kinderfilm van John Sayles biedt prachtige fotografie maar het verhaal - over de 11-jarige Fiona die in haar familieverleden duikt - wordt nogal hap snap verteld. Geeft niks, zei alleskunner Sayles bij de presentatie van z'n Limbo (1999) op het Festival van Cannes: 'Je moet bij m'n films langs de beelden heenkijken, tussen de regels door lezen. Verwacht geen simpel verhaal, of een onvermijdelijk happy end, dat laat ik graag aan Hollywood over.' The secret of Roan Inish, naar een novelle van de Ierse schrijfster Rosalie K. Fry, is Sayles' eerste jeugdfilm.

Canadian Bacon

1995 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1995. Komedie van Michael Moore. Met o.a. John Candy, Alan Alda, Rhea Perlman, Kevin Pollak en Rip Torn.

Satirische eersteling van Michael Moore over een sullige Amerikaanse president (Alan Alda) die door zijn listige entourage wordt opgestookt om een Koude Oorlog te beginnen met Canada om de nationale problemen te vertroebelen. De sheriff van grensstadje Niagara Falls (laatste optreden van komiek John Candy) kan zich prima vinden in het anti-Canada mediaoffensief en trekt met zijn schietgrage vriendjes het buurland in om de noorderlingen eigenhandig een lesje te leren. Na Kubrick's antioorlog standaardwerk Dr. Strangelove valt er weinig eer te behalen in het genre maar Moore scoort met een spervuur van spitsvondige visuele en verbale grappen. In 1995 werd zijn Canadian Bacon in de Amerikaanse pers afgedaan als een sympathieke maar mislukte poging om de spot te drijven met de Amerikaanse preoccupatie met (inter)nationale agressie. Pas na Bowling for Columbine werd de knuffelbeer van links Amerika serieuzer genomen en Canadian Bacon is achteraf gezien een interessante etalage van het kunnen van een gedreven artiest.

The Babe

1992 | Biografie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1992. Biografie van Arthur Hiller. Met o.a. John Goodman, Kelly McGillis, Trini Alvarado, Bruce Boxleitner en Peter Donat.

Dit is de derde biopic over de legendarische honkbalspeler George Herman `Babe` Ruth, na de onfortuinlijke THE BABE RUTH STORY (1948) en de tv-film BABE RUTH. De film vertelt over Ruths moeilijke jeugdjaren en hoe hij dank zij de honkbalknuppel op het rechte pad terecht kwam.

Other People's Money

1991 | Komedie

Verenigde Staten 1991. Komedie van Norman Jewison. Met o.a. Danny DeVito, Gregory Peck, Penelope Ann Miller, Piper Laurie en Dean Jones.

Kapitalist Garfield (DeVito) houdt van slechts één iets meer dan van geld: andermans geld. Hij probeert het bedrijf van Jorgenson (Peck) vijandig over te nemen, maar Jorgenson wordt goed verdedigd door diens heldere advocate Kate (Miller). Hoewel Garfield advocaten haat, raakt hij reddeloos verslingerd aan Kate. Een van de zeer prettige kanten van deze film is dat Garfield consequent hebberig blijft en geen Scrooge-achtige ontwikkeling doormaakt. Zelfs een indrukwekkende toespraak over ethiek van Jorgenson brengt Garfield niet van zijn stuk. Integendeel, hij antwoordt met een even overtuigend pleidooi voor hebzucht.

Three Fugitives

1989 | Komedie, Misdaad, Actiefilm

Verenigde Staten 1989. Komedie van Francis Veber. Met o.a. Nick Nolte, Martin Short, Sarah Rowland Doroff, James Earl Jones en Alan Ruck.

Vers uit de gevangenis loopt Lucas (Nolte) een bank binnen die door een onhandige Ned (Short) is uitgekozen voor een overval. De overval loopt natuurlijk in de soep en van de weeromstuit gijzelt Ned Lucas. Omdat de politie ervan overtuigd is dat Lucas het criminele brein is achter de roof, slaan ze samen op de vlucht met meenemen van Neds autistische dochtertje. The Three Fugitives is een exacte kopie van Vebers eigen Les fugitives uit 1986. Het origineel wordt beeld voor beeld herhaald, waardoor deze remake een ongeïnspireerde indruk maakt, al kent de film zijn aandoenlijke en komische momenten.

Blaze

1989 | Biografie, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1989. Biografie van Ron Shelton. Met o.a. Paul Newman, Lolita Davidovich, Jerry Hardin, Gailard Sartain en Jeffrey DeMunn.

De excentrieke gouverneur van Louisiana, Earl Long (Newman), heeft een oogje op striptease-danseres Blaze Starr (Davidovich). Ook zij staat niet afkerig tegenover hem, zodat een geruchtmakende relatie het gevolg is. Het is koren op de molen van zijn politieke tegenstanders, terwijl zijn mede-democraten, die hem veel te progressief vinden, niet erg blij zijn met de romance. Dit moet het einde betekenen van de politieke loopbaan van de kranige zestiger. Lichtvoetige en energieke biografie die vooral dankzij de spetterende vertolking van beide hoofdfiguren een grote indruk achterlaat. Beide outsiders worden tot elkaar aangetrokken, maar hypocrisie zal hen breken. Het scenario van Shelton is gebaseerd op Blaze Starr: My Life As Told To Huey Perry van Starr (alias het niet erg succesvolle zangeresje Fannie Belle Fleming) en Perry.

Colors

1988 | Misdaad, Actiefilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1988. Misdaad van Dennis Hopper. Met o.a. Sean Penn, Robert Duvall, Maria Conchita Alonso, Randy Brooks en Grand Bush.

Penn en Duvall zijn twee agenten van de C.R.A.S.H., de Community Resources Against Street Hoodlums, die de straatbendes die L.A. beheersen de oorlog hebben verklaard. Duvall heeft de nodige ervaring, terwijl Penn vrij roekeloos optreedt. De film geeft een onverbloemd beeld van de oorlog tussen de verschillende gangs, die dagelijks voor onvoorspelbare ontwikkelingen zorgt. Jachtige en enerverende montage, in de voor Hopper kenmerkende stijl. Zijn beelden zijn onvoorstelbaar realistisch en komen aan als een visuele vuistslag. De acteurs presteren schitterend. Michael Schiffer en Richard Di Lello schreven het verhaal, dat door Schiffer werd omgevormd tot scenario. Rauwe, harde beelden van Haskel Wexler. De integrale versie van 127m is verkrijgbaar op video.

Matewan

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van John Sayles. Met o.a. Chris Cooper, Will Oldham, Mary McDonnell, Bob Gunton en James Earl Jones.

Een meeslepend drama over arbeidsonrust in de jaren 1920-30 in het hart van de Amerikaanse mijnstreek, Matewan, Virginia. Zoals gebruikelijk deed schrijver/regisseur Sayles (die even meedoet als priester) weer alles om dit tijdsdrama authentiek te doen lijken. Hij hielp zelfs bij het schrijven van een paar mijnwerkersliedjes. Schitterend camerawerk van Haskell Wexler.

Latino

1985 | Actiefilm, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1985. Actiefilm van Haskell Wexler. Met o.a. Robert Beltran, Annette Cardona, Tony Plana, Ricardo Lopez en Luis Torrentes.

Vietnam wordt in deze krijgshaftige film nog eens dunnetjes overgedaan door commando Eddie Guerro (Beltran) die in Nicaragua de door Amerika gesteunde contra`s `advies` geeft. De teneur van deze film komt van links en zal uitgelegd worden als extreem linkse propaganda, maar er zijn natuurlijk kijkers, die geloven dat deze voorstelling van zaken juist is. Uitstekend geregisseerd met een fijn gevoel voor ironie, al is de relatie tussen Beltran met Cardona als Marlena nauwelijks geloofwaardig. Het scenario is van regisseur Wexler. Het camerawerk is van Newton Thomas Sigel, die ter plekke in Nicaragua filmde. Na MEDIUM COOL (1969) eindelijk weer eens een speelfilm van Wexler. George Lucas was uitvoerend producent, maar hij staat niet op de aftiteling vermeld. Dolby.

Coming Home

1978 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1978. Drama van Hal Ashby. Met o.a. Jane Fonda, Jon Voight, Bruce Dern, Robert Carradine en Robert Ginty.

Typisch zo'n jaren '70-film waarmee politiek correct Amerika het nationale Vietnamtrauma probeerde te verwerken. Sally Hyde (Fonda) ontpopt zich na het vertrek van haar militaristische echtgenoot (Dern) als de ideale therapeute voor de verbitterde oorlogsveteraan Luke Martin (Voight). Ondanks de zalvende toon van het scenario wordt er erg goed geacteerd. Vooral Voight weet goed raad met de lange, veelbetekenende stiltes. Drie Oscars: Fonda, Voight en scenario.

Underground

1976 | Documentaire

Verenigde Staten 1976. Documentaire van Emile de Antonio. Met o.a. Haskell Wexler en Mary Lampson.

Een merkwaardige, zij het ondertussen gedateerde documentaire waarin leden van de ondergrondse anarchistische beweging The Weather Underground hun acties en standpunten inzake politieke hete hangijzers als Vietnam en Cuba verduidelijken. Hun verklaringen worden afgewisseld met de officiele regeringsmededelingen en documentair beeldmateriaal. Technisch is de film bij vlagen nogal ruw, maar in zijn tijdskader gezien beslist interessant.

Bound for Glory

1976 | Drama

Verenigde Staten 1976. Drama van Hal Ashby. Met o.a. David Carradine, Ronny Cox, Melinda Dillon, Gail Strickland en John Lehne.

Het leven van componist en volkszanger Woody Guthrie, uitmuntend gespeeld door Carradine, met veel gevoel gemaakt voor de periode 1936-40, als Guthrie het land afreist; vechtend en zingend voor de verschoppelingen, de slachtoffers van de Grote Depressie. Camerawerk van Haskell Wexler, waarvoor hij een Oscar kreeg, is steeds eersteklas, net als de soundtrack van Leonard Rosenman (eveneens een Oscar). Er bestaat een ingekorte versie. Scenario van Robert Getchell.

One Flew Over the Cuckoo's Nest

1975 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1975. Drama van Milos Forman. Met o.a. Jack Nicholson, Louise Fletcher, Brad Dourif, William Redfield en Will Sampson.

Vrijbuiter Randle (Nicholson) wordt van een werkgevangenis overgeplaatst naar een psychiatrische kliniek om te worden geëvalueerd. Randle ziet er de lol wel van in. Zijn afdeling is afgeladen met zonderlingen en de rebelse Randle haalt het beste in hen boven. De ijzige hoofdverpleegster ­Ratched (Fletcher) is minder gediend van al die reuring en gaat de strijd aan met Randle, tot het bittere einde. De ijzersterke film won de vijf belangrijkste Oscars en werd ook buitengewoon goed bezocht. Verfilming van het gelijknamige boek uit 1963 van Ken Kesey.

Medium Cool

1969 | Drama, Oorlogsfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1969. Drama van Haskell Wexler. Met o.a. Robert Forster, Verna Bloom, Peter Bonerz, Harold Blankenship en Marianna Hill.

Een interessante, unieke film over een cameraman (Forster) die objectief blijft hoewel de gebeurtenissen om hem heen zijn betrokkenheid opeisen. Regisseur/schrijver/cameraman Wexler gebruikte authentiek materiaal van zijn acteurs, opgenomen tijdens de Democratische Conventie van 1968 te Chicago, als basis voor uiterst realistische film.

The Thomas Crown Affair

1968 | Misdaad, Thriller, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Norman Jewison. Met o.a. Steve McQueen, Faye Dunaway, Paul Burke, Jack Weston en Yaphet Kotto.

Miljonair Thomas Crown (McQueen) denkt de perfecte bankoverval te hebben gepleegd maar zijn handel en wandel wordt onderzocht door verzekeringsagente Vicki Anderson (Dunaway). Regisseur Norman Jewison (In the Heat of the Night) lijkt nauwelijks geïnteresseerd in een verhaal: hij heeft immers twee aantrekkelijke, goed geklede hoofdrolspelers! Hij laat ze maar liefst een volle minuut zoenen. Het met een Oscar bekroonde liedje The windmills of your mind was tevens te horen in de remake uit 1999 waarin Rene Russo en Pierce Brosnan ook een flinke serie kledingstukken showen.

In the Heat of the Night

1967 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1967. Misdaad van Norman Jewison. Met o.a. Sidney Poitier, Rod Steiger, Warren Oates, Lee Grant en Larry Gates.

Als in een klein slaperig stadje in het zuiden van de VS een blanke man wordt vermoord is een verdachte snel gevonden. Op het station wordt de zwarte Virgil Tibbs (Poitier) gearresteerd en bij chief Bill Gillespie (Steiger) gebracht. Maar al snel blijkt dat Tibbs ook politieman is. Hij helpt bij het onderzoek en is een uitstekende speurneus, maar in het destijds racistische zuiden doet menigeen z'n uiterste best om hem te blijven zien als 'boy'. Vanwege de nadrukkelijke politieke correctheid misschien ietsje gedateerd, maar verder terechte winnaar van vijf Oscars, waaronder die voor beste film en beste acteur (Steiger).

Who's Afraid of Virginia Woolf?

1966 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1966. Drama van Mike Nichols. Met o.a. Elizabeth Taylor, Richard Burton, George Segal en Sandy Dennis.

Twee echtparen brengen een avondje bij elkaar door met snijdende gesprekken. Burton en Taylor - toentertijd ook een echtpaar - spelen samen het hart uit het lijf in een treffend toneelstuk van Edward Albee. Taylor en Dennis kregen Oscars, zowel als Haskell Wexler voor zijn aanstekelijke zwart-wit fotografie, Richard Sylbert voor de vormgeving en Irene Sharaff voor de kostuums. Deze film doorbrak indertijd het Hollywood- taboe wat volwassen onderwerpen betreft. Ook al zou hij vandaag niet meer zo hard overkomen, toch is het mogelijk, dat er voor de tv nog wel wat ferme taal uitgesneden wordt. Het scenario is van Ernest Lehman. Nichols' eerste film als regisseur.

The Loved One

1965 | Komedie

Verenigde Staten 1965. Komedie van Tony Richardson. Met o.a. Robert Morse, Jonathan Winters, Anjanette Comer, Rod Steiger en Dana Andrews.

De jonge Britse dichter Morse gaat zijn oom bezoeken in Hollywood. Deze pleegt zelfmoord uit wanhoop omdat hij ontslagen werd. Morley en de Britse kolonie in de filmstad, willen hem een waardige begrafenis geven. Ze nemen Steiger in de arm, die specialist is in het begeleiden van overledenen naar de eeuwigheid. Dolle satire op de begrafenisrituelen in Amerika, waarin de humor echter zo sterk benadrukt wordt, dat de gags vaak effect missen. De hele cast schmiert erop los, maar vooral Steiger is in zijn nopjes. Terry Southern en Christopher Isherwood baseerden hun allesbehalve respectvolle scenario op de roman van Evelyn Waugh, wiens typisch Britse flegma ver te zoeken is. Toch blijft het een vermakelijke film voor mensen die tegen een stootje kunnen. Knap in beeld gebracht door Haskell Wexler.

America, America

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Stathis Giallelis, Frank Wolff, Elena Karam, Lou Antonio en John Marley.

1896. De Griek Giallelis is de Turkse onderdrukking op Anatolië beu. Hij droomt ervan te emigreren naar Amerika. Maar zo eenvoudig blijkt deze droom niet te verwezenlijken. Uiteindelijk slaagt hij er toch in, maar het land waarin hij terechtkomt is een nachtmerrie. Schitterend portret van emigranten aan het eind van de 19e eeuw. Kazan baseerde zijn scenario op de belevenissen van een oom. Het is een indrukwekkend, imposant en aangrijpend schouwspel geworden, dat echer doeltreffender had kunnen zijn door een kortere montage. Prachtig spel van meestal totaal onbekende acteurs. Adembenemend gefilmd door van Haskell Wexler. De film behaalde een Oscar voor de artistieke leiding en decors. Ook bekend als THE ANATOLIAN SMILE.

Angel Baby

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Paul Wendkos en Hubert Cornfield. Met o.a. George Hamilton, Salome Jens, Mercedes McCambridge, Joan Blondell en Henry Jones.

Indringende onthulling van een evangelische tournee door het platteland. Jens in de titelrol met Hamilton als de promotor, McCambridge is zijn uitgekookte vrouw - mooie bijrollen van Blondell en Jones; Reynolds in zijn filmdebuut.