Jérôme Seydoux: productie.
Er zijn 15 films gevonden.

Mascarade

2022 | Komedie, Romantiek, Drama

Frankrijk 2022. Komedie van Nicolas Bedos. Met o.a. Pierre Niney, Isabelle Adjani, François Cluzet, Marine Vacth en Laura Morante.

Sinds de danscarrière van Adrien (Niney) eindigde door een blessure, leeft hij aan de Franse Rivièra als playboy van rijke oudere vrouwen, zoals de overjarige filmdiva Martha (Adjani). Maar dan raakt Adrien in de ban van zijn vrouwelijke evenknie: de mooie, ongrijpbare Margot (Vacth), die als minnares vermogende oudere mannen oplicht. Samen maken ze een plan om een getrouwde vastgoedmakelaar geld afhandig te maken. Een luchtig opgediende satirische kijk op de liefde, die bol staat van verwikkelingen. Mascarade gaat over de kunst van verleiding, manipulatie en uitbuitende relaties. Een filmverhaal dat net als z’n personages rijk is aan decorum, maar arm aan substantie.

Benedetta

2021 | Drama

Frankrijk 2021. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Virginie Efira, Charlotte Rampling, Lambert Wilson, Daphne Patakia en Olivier Rabourdin.

Paul Verhoeven, Jezus en lesbische nonnen. Wat kan er dan nog misgaan? Weinig, en Benedetta is dan ook zeker een fijne film. Over macht, religieuze visioenen en de pest die door 17de-eeuws Europa raast (let wel: de film werd opgenomen vóór de coronacrisis). Maar Benedetta werd niet het schandaal waar wellicht Verhoeven én het festival van Cannes, waar de film afgelopen juli in première ging, op gehoopt hadden. Afgezien van een tot dildo bewerkt Mariabeeldje, blijkt dit namelijk een tamelijk nette film. Eerder spannend dan schokkend. Met vileine dialogen en de grote doorbraak van de Waalse actrice Efira, die fantastisch is als de al dan niet bezeten Benedetta.

Le meilleur reste à venir

2019 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​België 2019. Komedie van Alexandre de La Patellière en Matthieu Delaporte. Met o.a. Fabrice Luchini, Patrick Bruel, Zineb Triki, Pascale Arbillot en Marie Narbonne.

Na een raar misverstand over wie van beiden nou ongeneeslijke kanker heeft, werken twee levenslange vrienden hun wensdromenlijstje af. Tactloze womanizer César wil naar casino en nachtclub terwijl de bedachtzame Arthur liefst zijn collectie Proustboeken herleest. Formulefilm die buddymovie met kankerdrama en roadmovie combineert, is gebouwd op een wel heel ongeloofwaardig gebrachte, onwaarschijnlijke dwaling. Wat volgt is veel geklets, weinig wol en een lange reeks standaardverwikkelingen. Gespeeld door zestigers die om onnavolgbare redenen nadrukkelijk als vijftigers worden uitgevent.

La promesse de l’aube

2017 | Drama, Biografie, Romantiek, Oorlogsfilm

Frankrijk​/​​België 2017. Drama van Eric Barbier. Met o.a. Pierre Niney, Charlotte Gainsbourg, Didier Bourdon, Jean-Pierre Darroussin en Catherine McCormack.

Tweede verfilming van de gelijknamige autobiografie van Franse schrijver Romain Gary (na een lichtvoetige versie van Jules Dassin uit 1970) heeft precies de vorm die je van dit soort films verwacht: in een licht melodramatische raamvertelling blikken we achtereenvolgens terug op de auteur als kind, puber en jongvolwassene, met als rode draad de verstikkende relatie met zijn moeder. Dat had best iets origineler gemogen, al is Gary’s levensverhaal bizar en avontuurlijk genoeg om evengoed een onderhoudende film op te leveren. Met een glansrol voor Gainsbourg als onuitstaanbare maman.

The Wolf’s Call

2019 | Thriller, Actie

Frankrijk 2019. Thriller van Antonin Baudry. Met o.a. François Civil, Omar Sy, Mathieu Kassovitz, Reda Kateb en Paula Beer.

Uitstekende Franse duikbootthriller in de traditie van Das Boot en Crimson Tide draait om een jonge marinier, gespecialiseerd in het herkennen van onderwatergeluiden, die een dreigende kernoorlog tussen Rusland en de EU moet helpen voorkomen. Met een relatief fors budget van 20 miljoen euro gaat debuterend regisseur/scenarist Baudry resoluut op de Hollywoodtoer, wat enerzijds leidt tot een obligate romance en wat vergezochte wendingen, maar anderzijds tot veel vaart en spanning, piekfijn verzorgd beeld en geluid, en lekker robuust spel van een Franse topcast.

Mektoub, My Love: Canto Uno

2017 | Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 2017. Komedie van Abdellatif Kechiche. Met o.a. Shaïn Boumedine, Salim Kechiouche, Ophélie Bau, Lou Luttiau en Alexia Chardard.

Intens, maar ook rommelig en uitgesponnen portret van jongeman die na jaar in Parijs terugkeert naar zijn geboorteplaats aan de Zuid-Franse kust. Daar bezoekt hij zijn familie en oude vrienden, en heeft hij seks met een handvol jonge vrouwen. De verwachtingen na Kechiche’ vorige film - het adembenemende La vie d’Adèle - waren hooggespannen en worden met deze film maar ten dele ingelost. De film zwalkt (bijna drie uur lang), de vele seksscènes voelen gratuit en verlekkerd, en aan het eind van de film weet je nog zo goed als niets over de personages. Maar hij bruist wel!

Un illustre inconnu

2014 | Drama, Thriller

Frankrijk​/​​België 2014. Drama van Matthieu Delaporte. Met o.a. Marie-Josée Croze, Éric Caravaca, Diego Le Martret, Siobhan Finneran en Philippe Duclos.

Vijf sterren. Omdat dit drama grote existentiële thema's van talloze hoeken aansnijdt en tegelijkertijd uitblinkt in eenvoud. En in vaart en spanningsopbouw. Acteur Mathieu Kassovitz (de hinderlijke ex in Amélie) excelleert als een nietszeggende veertiger die buiten kantooruren andere personen imiteert. Hij doet dat compleet met zelfgemaakte maskers en schijnbaar zonder snode motieven. Maar zijn sluimerende persoonlijkheid explodeert naar de voorgrond als hij in vermomming door een jongetje wordt herkend als verloren vader. Unieke duiding van de innerlijke wereld van een dolende eenling.

Supercondriaque

2014 | Komedie

Frankrijk​/​​België 2014. Komedie van Dany Boon. Met o.a. Dany Boon, Alice Pol, Kad Merad, Jean-Yves Berteloot en Judith El Zein.

Klucht van Dany Boon over schuchtere hypochonder (Boon zelf), die valt voor de zus van zijn dokter.

Quai d'Orsay

2013 | Komedie

Frankrijk 2013. Komedie van Bertrand Tavernier. Met o.a. Thierry Lhermitte, Raphaël Personnaz, Niels Arestrup en Bruno Raffaelli.

Groentje Arthur Vlaminck (Personnaz) belandt als tekstschrijver in de hoogste echelons van het departement Buitenlandse Zaken. Werken voor de flamboyante minister Alexandre Taillard de Worms (Lhermitte) blijkt bepaald geen zondagmiddagklusje. Soms vermakelijke komedie over het Franse politieke bedrijf is summa summarum ietwat lichte kost voor Tavernier. Lhermittes personage is geïnspireerd op Dominique de Villepin, de Chirac-minister die mordicus tegen de inval in Irak was. Arestrup ontving een César voor zijn vertolking van de onverstoorbare kabinetschef Maupas. Naar het striptweeluik van Christophe Blain en Abel Lanzac.

Au bonheur des ogres

2013 | Komedie

Frankrijk 2013. Komedie van Nicolas Bary. Met o.a. Raphaël Personnaz, Bérénice Béjo, Guillaume De Tonquédec, Emir Kusturica en Thierry Neuvic.

In een Parijs' warenhuis werkt eigenheimer Benjamin Malaussène als 'zwart schaap': hij absorbeert schuld en weerhoudt ontevreden klanten van juridische stappen. Totdat, telkens in zijn aanwezigheid, dingen exploderen en mensen omvallen. Raadsels. Uptempo origineeltje, naar de eerste roman uit Daniel Pennacs cyclus over de raremensenfamilie Malaussène, trakteert op querulante humor, visuele pep en een parade van curieuze personages. Bejo speelt de kittige jongedame die Benjamin wel ziet zitten. Ook Emir Kusturica komt langs. Opgenomen in La Samaritaine, vermaard Seine-warenhuis in jarenlange verbouwing.

Le prénom

2012 | Komedie

Frankrijk​/​​België 2012. Komedie van Alexandre de La Patellière en Matthieu Delaporte. Met o.a. Patrick Bruel, Valérie Benguigui, Charles Berling, Guillaume de Tonquédec en Judith El Zein.

Élisabeth en Pierre organiseren een etentje voor Élisabeths broer Vincent en wederhelft Anna, plus gezamenlijke oude vriend Claude. De onthulling dat de nog ongeboren baby van Vincent en Anna Adolphe zal heten, is het startschot voor een horroravond met echtelieden overlopend van oud zeer. Men dient enigszins leedvermakelijk te zijn aangelegd om zich met de implosie van kijvende Parijse middenklassers te amuseren. Met haar furieuze spel in deze kassakrakende komedie oogstte Benguigui een César. Bernard Murat, regisseur van het oorspronkelijke theaterstuk van De la Patellière en Delaporte, komt even langs als verloskundige.

Mon pire cauchemar

2011 | Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​België 2011. Komedie van Anne Fontaine. Met o.a. Isabelle Huppert, Benoît Poelvoorde, André Dussollier en Virginie Efira.

Romantische komedie over Agathe (Huppert), een chique moderne kunstpaus uit hartje Parijs, en Patrick (Poelvoorde), een lompe drankeboer uit de Waalse arbeidersklasse met een voorliefde voor Bruegeliaanse vrouwen en gehaktballen met bier. Hun enige overeenkomst: onbetrokken ouderschap. Acteertitanen Huppert en Poelvoorde staan hun mannetje, maar buiten de platgetreden paden van het genre waagt Mon pire cauchemar zich niet. Hoewel de film een pleidooi wil zijn voor fantasie, wordt maar niet invoelbaar wat de ijskoningin en bon vivant in elkaar zien.

Rien à déclarer

2010 | Komedie

Frankrijk 2010. Komedie van Dany Boon. Met o.a. Benoît Poelvoorde, Dany Boon, Karin Viard, François Damiens en Bouli Lanners.

De Belgische douanier Ruben (Poelvoorde) moet niets van vreemdelingen hebben. Helemaal niet als ze uit Frankrijk komen. Tot zijn schrik wordt hij gekoppeld aan de Franse Mathias (Boon), met wie hij een Belgisch-Franse grenspost moet bewaken. Kluchtige komedie speelt zich af in 1993 en laat zich met misverstanden en lullige achtervolgingen al meteen enigszins uittekenen. Boon had eerder veel succes met Bienvenue chez les Ch'tis, en kreeg van producent Harvey Weinstein de mogelijkheid van zijn douanierskomedie een Amerikaanse remake te maken. Daar bedankte hij voor.

Asterix en de Olympische Spelen

2008 | Avonturenfilm, Komedie, Familiefilm, Fantasy

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland​/​​België​/​​Spanje 2008. Avonturenfilm van Frédéric Forestier en Thomas Langmann. Met o.a. Gérard Depardieu, Clovis Cornillac, Alain Delon, Benoît Poelvoorde en Vanessa Hessler.

In deze derde live-action stripverfilming vergezellen Galliërs Asterix (Cornillac) en Obelix (Dépardieu) een landgenoot die, om het hart te winnen van een mooi meisje, meedoet aan de Olympische Spelen. Gebruik van toverdrank is, vanwege dopingcontroles, niet toegestaan. Minder leuk dan de voorgangers Astérix et Obélix contre César en Mission Cléopâtre, wat voornamelijk te wijten is aan het wat saaie script. Het gekibbel tussen Caesar (Delon) en Brutus (Poelvoorde) is nog wel amusant, net als de cameo's van Michael Schumacher en Zinédine Zidane.

Bienvenue chez les Ch'tis

2008 | Komedie

Frankrijk 2008. Komedie van Dany Boon. Met o.a. Kad Merad, Dany Boon, Zoé Félix, Lorenzo Ausilia-Foret en Anne Marivin.

Om naar de Côte d'Azur te kunnen verhuizen haalt de Provençaalse postkantoorchef Philippe (Merad) een stomme stunt uit. Leugens hebben echter lange benen en zo wordt onze antiheld verbannen naar het 'barre' noorden. Onbezorgde volkskomedie exploiteert én parodieert vooroordelen over noorderlingen en werd grootste nationale kassakraker sinds de Bourvil/De Funès-klassieker La grande vadrouille uit 1966. Handicap voor niet-Franse kijkers is dat veel van de 'ch'ti'-dialectgrappen nauwelijks vertaalbaar zijn. Film leidde tot controverse, maar gaf het toerisme in Nord-Pas-de-Calais en omstreken een ferme impuls en hielp Boon aan de megasterstatus.