Chris van Oers

Editor

Chris van Oers is editor.
Er zijn 9 films gevonden.

Doof kind

2017 | Documentaire

Nederland 2017. Documentaire van Alex de Ronde. Met o.a. Tobias de Ronde en Joachim de Ronde.

Energieke en opgewekte documentaire van Ketelhuis-directeur De Ronde over zijn 28-jarige zoon Tobias, die al vanaf zijn geboorte doof is. Geen zielig verhaal over een gehandicapt kind, maar een innemend portret van een levenslustige, wereldwijze jongeman die zich thuis voelt in de dovencultuur, maar ziet dat die (als gevolg van cochleaire implantaten) aan het verdwijnen is. Al vroeg in de film vraagt Tobias aan zijn vader of zijn leven wel interessant genoeg is voor een film. Na het zien van Doof kind is het antwoord simpel: Ja! Winnaar van de Publieksprijs op het IDFA 2017.

Jheronimus Bosch, Touched by the Devil

2015 | Documentaire

Nederland 2015. Documentaire van Pieter van Huystee.

Producent Pieter van Huystee maakt zijn regiedebuut met deze degelijke documentaire over de controverses rond de invloedrijke kunstschilder Jheronimus Bosch. De film volgt hoe in Den Bosch, Madrid en Venetië musea zich voorbereiden op de 500ste sterfdag van Bosch in 2016. Met de modernste technieken worden beroemde doeken bekeken en al dan niet toegeschreven aan de oude meester. Dat levert af en toe spannende momenten op (bijvoorbeeld in Madrid, waar de conservatrice niets wil weten van die nieuwe wetenschap en wel voelt of een doek van 'El Bosco' is of niet), maar de film is te braaf en mist ten enenmale de geniale gekte van zijn onderwerp.

Gesneuveld

2012 | Documentaire

Nederland 2012. Documentaire van Robert Oey.

Vijfentwintig Nederlandse militairen kwamen om tijdens de missie in Afghanistan. Filmmaker Robert Oey (De leugen) onderzocht hoe hun dood insloeg bij familie, collega's en Defensie. Veel betrokkenen vertellen, wat een aaneenschakeling van diep emotionele momenten oplevert. Dat worden er uiteindelijk zelfs zo veel, dat de film er richtingloos van wordt. Dat sommige gevallen een eigen film hadden verdiend, bewijst het geval van een militair die zijn vrouw met anonieme liefdesmailtjes bestookte, om zo haar trouw aan hem te testen. Toen dat eenmaal uitkwam pleegde hij zelfmoord.

De leugen

2010 | Documentaire, Musical

Nederland 2010. Documentaire van Robert Oey. Met o.a. Rita Verdonk, Femke Halsema en Ayaan Hirsi Ali.

Reconstructie van de affaire die VVD-politica Ayaan Hirsi Ali haar kamerzetel kostte en leidde tot de val van kabinet Balkenende II. Ayaan had tijdens haar asielprocedure een andere naam en geboortedatum opgegeven. Dat noopte toenmalig Minister van Vreemdelingenzaken Verdonk om het Nederlanderschap van haar politieke vriendin te betwisten. Parallel hieraan wordt het verhaal verteld van een Iraanse familie, die al jaren op een verblijfsvergunning wacht. Deels gezongen door de toenmalige sleutelfiguren, onder wie politici als Nawijn en Verdonk. Fascinerende, soms zelfs ontroerende documentaire.

Arie Kater - De kater komt later

2009 | Documentaire

Nederland 2009. Documentaire van Nova van Dijk.

Arie Kater was vanaf het midden van de vorige eeuw zo'n twintig jaar lang een bekende figuur in de Amsterdamse kunstscene. Kleindochter Van Dijk probeert door gesprekken met familie, oude vrienden en kunstcollega's te achterhalen wie deze eigenzinnige man was.

Lucia Rijker, een bokser - een boeddhist

2007 | Documentaire, Sportfilm

Nederland 2007. Documentaire van George Schouten.

Documentaire over Lucia Rijker, viervoudig kickboks- en tweevoudig bokswereldkampioen.

Meisje met de sleutels

1999 | Korte film

Nederland 1999. Korte film van Jan Sebeling en Jan Sebening. Met o.a. Victor Löw en Sara De Bosschere.

Documentaire over Lucia Rijker, viervoudig kickboks- en tweevoudig bokswereldkampioen.

Het lege nest

1999 |

Nederland 1999. Jesse de Jong.

Documentaire over Lucia Rijker, viervoudig kickboks- en tweevoudig bokswereldkampioen.

Duinzicht Boven

1999 | Drama

Nederland 1999. Drama van Gerardjan Rijnders. Met o.a. Annemarie Prins, Marjon Brandsma, Kitty Courbois, Celia Nufaar en Ina van Faassen.

De vijftig-jarige mevrouw Hagoort (Brandsma) wordt tijdelijk opgenomen in de psychiatrische instelling `Duinzicht Boven`, waar vooral oude, hopeloze gevallen verblijven. De komst van de nieuwelinge brengt het geregelde leven van de oudjes in het huis totaal in de war. Teuntje (Prins), die er al het langst verblijft, zwaait er de scepter, maar Hagoort weigert zich naar haar regels te plooien. Het verplegend personeel observeert de toestand, maar grijpt niet in. Als Teuntje door een ongeval tijdelijk naar het ziekenhuis moet, lijkt het alsof de revolutionaire aanpak van Hagoort zijn vruchten begint af te werpen. Schitterend geacteerd drama dat bol staat van de symboliek. 'Duinzicht Boven' is het schoolvoorbeeld van een vastgeroeste machtsstructuur waar iedereen zich bij heeft neergelegd, tot er een vreemde eend in de bijt komt. Dank zij de acteerprestaties van enkele oude rotten in het vak komt de film op een niveau dat vergelijkbaar is met ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST en een einde dat zeker even explosief is. Joke Meillo schreef het knappe scenario. Fotografie is van Tom Erisman.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Chris van Oers op televisie komt.

Reageer