Helmut Dziuba

Regisseur, Scenarist

Helmut Dziuba is regisseur en scenarist.
Er zijn 8 films gevonden.

Blindgänger

2004 | Jeugdfilm

Duitsland 2004. Jeugdfilm van Bernd Sahling. Met o.a. Ricarda Ramünke, Maria Rother, Oleg Rabcuk, Dominique Horwitz en Christine Hoppe.

Bitterzoete jeugdfilm over twee dertienjarige blinde meisjes, Marie en Inga (Ramünke en Rother), die langzaam maar zeker de wereld buiten hun veilige blindeninternaat verkennen. De musicerende meisjes willen meedoen met een talentenjacht op tv maar krijgen te horen dat ze niet mediageniek zijn. Een toevallige ontmoeting met een jonge voortvluchtige Russisch-Duitse accordeonist zet de deur alsnog open. Filmmaker Sahling en zijn getalenteerde cast vervallen geen moment in vals sentiment. Het resultaat is een ontroerende, integere opgroeifilm. Die Blindgänger viel onder meer in de prijzen op het Berlijnse filmfestival en op het Amsterdamse Cinekid-festival.

Jana und Jan

1992 | Familiefilm

Duitsland 1992. Familiefilm van Helmut Dziuba. Met o.a. Kristin Scheffer, René Guß, Karin Gregorek, Harald Warmbrunn en Peter Sodann.

De film is gesitueerd ten tijde van de Duitse hereniging en de val van de Berlijnse Muur. In een zeer streng en spartaans gesloten inrichting in de vroegere DDR moeten jongeren verblijven - zowel meisjes als jongens van vijftien tot achttien jaar - die met de rechter in aanraking zijn gekomen. Jan en Jana ontmoeten elkaar in die jeugdgevangenis; Jana wordt zwanger. Ze ontvluchten om een nieuw leven in het Westen te beginnen. Zeer dramatisch en aangrijpend. Een film die ons confronteert met het droeve lot en uitzichtloze positie van jeugdige delinquenten. Een zeer sterk scenario en dito vertolking.

Verbotene Liebe

1989 | Drama

DDDE 1989. Drama van Helmut Dziuba. Met o.a. Julia Brendler, Hans-Peter Dahm, Gudrun Ritter, Karin Gregorek en Rolf Dietrich.

Een vroegrijp meisje van dertien, die thuis niet zo uit de voeten kan, voelt zich aangetrokken tot haar achttienjarige buurjongen en gaat met hem naar bed. De twee families kunnen niet met elkaar overweg en als de affaire uitkomt, doet de vader van het meisje aangifte van het voorval, voornamelijk om de familie een hak te zetten. De jongen wordt veroordeeld wegens ontucht met een minderjarige en van school gestuurd, maar het meisje blijft van hem houden. Dziuba, die dikwijls overhoop lag met de censuur in de DDR had zijn scenario reeds in 1986 af, maar kreeg pas in 1989 toestemming om te gaan filmen. Hij schetst een haarscherp beeld van van de ziekelijke Duitse mentaliteit en het oneigenlijke gebruik van de wet om het 'rechtsgevoel' te bevredigen - of dit nu in de DDR gebeurde of in herenigd Duitsland doet weinig ter zake. Camerawerk van Helmut Bergmann.

Jan auf der Zille

1986 | Familiefilm, Avonturenfilm

DDDE 1986. Familiefilm van Helmut Dziuba. Met o.a. Peter Scholz, Helene Anders, Peter Sodann en Hartmut Pohl.

De dertien-jarige Jan, wiens moeder is overleden, is op zoek naar zijn vader, een communist in het Duitsland van 1934. Dankzij anti-fascistische vrienden vindt hij hem tenslotte op een schip. Een futloos mengsel van politiek en avontuur, te conventioneel om te kunnen overtuigen.

Als Unku Edes Freundin war

1981 | Familiefilm

DDDE 1981. Familiefilm van Helmut Dziuba. Met o.a. Axel Linder, Jacqueline Ody, Michael Falkenhagen, Martin Trettau en Heinz Klevenov.

Ede, een Oostberlijnse jongen, raakt bevriend met het zigeunermeisje Unku en ervaart hoe sociale omstandigheden zelfs de eerlijkste mens tot een dief kunnen maken. Menselijke principes en vooroordelen worden in deze onderhoudende jeugdfilm op een volwassen wijze gerelativeerd. Scenario van Hans-Albert Pederzani naar een verhaal van Alex Wedding. Camerawerk van Helmut Bergmann.

Ede und Unku

1980 | Familiefilm

DDDE 1980. Familiefilm van Helmut Dziuba. Met o.a. Axel Lindner, Jacqueline Ody, Michael Falkenhagen, Nina Staritz en Martin Trettau.

Goedbedoelde, sympathieke jeugdfilm over de vriendschap tussen een jongen uit een arbeidersfamilie en een zigeunermeisje. De kans bestaat dat de doelgroep van de film, negen- tot veertienjarigen, enige moeite zal hebben met het feit dat één en ander in het Duitsland van de jaren 1920-1930 is gesitueerd: af en toe leidt dat de aandacht van het hoofdthema af. Afgezien daarvan is de film competent gemaakt.

Chiffriert an Chef, Ausfall Nummer 5

1979 |

DDDE 1979. Helmut Dziuba. Met o.a. Peter Zimmermann, Karin Düwel en Dietrich Körner.

Een clichématige spionagefilm over een student die voor de oprichting van de Muur geworven wordt door de Amerikanen, maar ook voor de Oostduitsers werkt.

Laut und leise ist die Liebe

1972 | Drama

DDDE 1972. Drama van Helmut Dziuba. Met o.a. Margot Busse, Werner Tietze en Alfred Müller.

Relatieproblematiek in de DDR. Een gescheiden vrouw zoekt weer toenadering tot haar ex-man, maar komt tot de conclusie dat ze niet voor niets gescheiden zijn.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Helmut Dziuba op televisie komt.

Reageer