Jean-Hugues Anglade (1955): regie en cast.
Er zijn 47 films gevonden.

Le grand bain

2018 | Komedie, Drama, Sportfilm

België​/​​Frankrijk 2018. Komedie van Gilles Lellouche. Met o.a. Mathieu Amalric, Guillaume Canet, Benoît Poelvoorde, Jean-Hugues Anglade en Virginie Efira.

De depressieve Bertrand (Amalric) vindt langzaam maar zeker plezier in het leven terug wanneer hij zich aansluit bij groepje mannelijke synchroonzwemmers. Ook de andere zwemmers hebben zo hun eigen problemen, maar schaamte over hun favoriete bezigheid is er niet een van. Prettige mix van sociale komedie en sportfilm (de heren gaan meedoen aan het WK) vol mannen van middelbare leeftijd in speedo’s. Plat en clichématig soms, maar ook energiek en in zijn beste momenten onweerstaanbaar. Grote hit in Frankrijk.

Suburra

2015 | Misdaad, Thriller, Drama

Italië​/​​Frankrijk 2015. Misdaad van Stefano Sollima. Met o.a. Pierfrancesco Favino, Elio Germano, Claudio Amendola, Greta Scarano en Jean-Hugues Anglade.

Een ambitieus vastgoedplan moet het verlepte kuststadje Ostia omvormen tot het Las Vegas van Italië. Misdaadthriller Suburra schetst hoe een web van corrupte parlementariërs, maffia-clanleden en het Vaticaan de uitwerking ervan mogelijk maakt. In een veelal nachtelijk, regenachtig Rome stevent de film in zeven dagen, waarop dagelijks een slachtoffer valt, af op 'de apocalyps'. De Italiaanse regisseur Stefano Sollima, gespecialiseerd in tv-series over de onderwereld, sluit met deze stemmige, theatrale neo-noir aan op het romantisch-realisme van klassieke gangsterfilms. Met visuele bravoure, maar ook met kitscherig machismo en pompeuze elektronische muziek.

Je suis un soldat

2015 | Drama

2015. Drama van Laurent Larivière. Met o.a. Louise Bourgoin, Jean-Hugues Anglade, Anne Benoît, Laurent Capelluto en Nina Meurisse.

Sandrine (Bourgoin), dertig, keert terug naar haar ouderlijk huis en krijgt een baantje in het hondenasiel van haar oom Henri (Anglade). Ze schrikt van de wanpraktijken in hondenhandel die daar gangbaar blijken te zijn, maar kan tegelijkertijd de kans op prima inkomsten niet weerstaan. Fascinerend drama rond een moreel lastig te duiden personage in een ethisch duister wereldje, heeft een prima hoofdrol van Bourgoin. Eerste lange speelfilm van regisseur Larivière werd in Cannes vereerd met de Palm DogManitarian Award.

Amitiés sincères

2012 |

Frankrijk 2012. Stéphan Archinard en François Prévôt-Leygonie. Met o.a. Gérard Lanvin, Jean-Hugues Anglade, Wladimir Yordanoff, Ana Girardot en Natacha Lindinger.

Vijftiger Walter is ervan overtuigd dat zijn Ware Vriendschappen met jeugdvrienden Paul en Jacques berusten op totale openheid. Maar Paul papt heimelijk aan met Walters dochter (20), en Jacques' homoseksualiteit is Walter al decennia ontgaan. De inspiratie voor de film is Claude Berri's Un moment d'égarement (1977), waarin een dochter van amper zeventien figureert. In deze tammere hervertelling krijgen de relaties tussen de mannen meer aandacht, met allerlei komische noten van dien. Welkom stomend detail is acteur Jean-Hugues Anglade in de rol van oude snoeperd, bewust gekozen vanwege zijn vurige spel in 37°2 le matin (1986).

Mineurs 27

2011 | Thriller

Frankrijk 2011. Thriller van Tristan Aurouet. Met o.a. Jean-Hugues Anglade, Nassim Lyes, Finnegan Oldfield, Marie-Ange Casta en Patrick Descamps.

Vijftiger Walter is ervan overtuigd dat zijn Ware Vriendschappen met jeugdvrienden Paul en Jacques berusten op totale openheid. Maar Paul papt heimelijk aan met Walters dochter (20), en Jacques' homoseksualiteit is Walter al decennia ontgaan. De inspiratie voor de film is Claude Berri's Un moment d'égarement (1977), waarin een dochter van amper zeventien figureert. In deze tammere hervertelling krijgen de relaties tussen de mannen meer aandacht, met allerlei komische noten van dien. Welkom stomend detail is acteur Jean-Hugues Anglade in de rol van oude snoeperd, bewust gekozen vanwege zijn vurige spel in 37°2 le matin (1986).

Le Marquis

2011 | Komedie, Misdaad

Frankrijk 2011. Komedie van Dominique Farrugia. Met o.a. Franck Dubosc, Richard Berry, Jean-Hugues Anglade en Luisa Ranieri.

Alarmsystemenverkoper Thomas Gardesse belandt na een stommiteit in de petoet. Nogal hardleers, geeft hij zich daar uit voor De Markies, zware crimineel van wie niemand in de onderwereld de identiteit kent. Prompt wordt hij ontvoerd door heren die 'zijn' specialistische kennis nodig hebben voor een hoogprofielklus op de Filipijnen. Misdaadkomedie naar Francis Veber-model ontbeert een echte ziel, maar heeft zonnigheid en enkele lachers paraat. Theaterconferencier Dubosc is in z'n element als fantast die zich in de nesten werkt, Berry en Anglade lijken genretechnisch ietwat verdwaald.

La mauvaise rencontre

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van Josée Dayan. Met o.a. Jeanne Moreau en Jean-Hugues Anglade.

Gevoelig, sfeerrijk drama over Parijse boezemvrienden Loup en Mando die gaande de jaren uit elkaar groeien. Loup, gefascineerd door de psychoanalyse en Montparnasse-levenskunstenares Gaby, ontgaat niet alleen de onvoorwaardelijkheid van Mando's vriendschap, maar ook diens langzame geestelijke verval. Sterk scenario van Philippe Besson vertaalt de naar binnen gerichte roman van psychoanalyticus Philippe Grimbert zonder de subtiliteit ervan te offeren. Van laatstgenoemde verfilmde Claude Miller in 2007 de donkere WO II-geschiedenis Un secret. Elfde samenwerking tussen veteranes Dayan en Moreau.

Amoureuse

2011 | Thriller

Frankrijk 2011. Thriller van Nicolas Herdt. Met o.a. Julie Gayet, Jean-Hugues Anglade en Jean-Marie Winling.

De van oorsprong Baskische Iona (Gayet), die nu voor een Parijse krant werkt, keert terug naar haar geboortestreek voor een interview met een voormalige politiek activist. De man wordt ter plekke neergeschoten, en Iona raakt vervolgens betrokken bij het politieonderzoek. Of liever: ze raakt verliefd op de rechercheur (Anglade) die bovenop de zaak zit. Voor televisie gemaakte politieke thriller met prima acteurs: Gayet viel op in onder meer Quai d'Orsay, Anglade kennen liefhebbers van klassieker Betty Blue en La Reine Margot.

Villa Amalia

2009 | Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland 2009. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Isabelle Huppert, Jean-Hugues Anglade, Xavier Beauvois, Maya Sansa en Clara Bindi.

Huppert is op haar sfinksachtige mooist als een vrouw die durft waarvan velen slechts dromen. Concertpianiste Ann verbrandt resoluut alle schepen achter zich nadat ze haar wederhelft op overspel heeft betrapt. Op het Italiaanse eiland Ischia huurt ze de Villa Amalia die, tegen een berghelling gebouwd, over de Middellandse Zee uitkijkt. Jeugdvriend Georges (Anglade) is de enige connectie met haar oude leven, donkerharige schone Giulia (Sansa) een nieuw avontuur. Regisseur Jacquot voelt de landerig-sensuele toon van Pascal Quignards roman perfect aan, hij laat de natuur spreken en Huppert gedachtenzwerven.

Persécution

2009 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 2009. Drama van Patrice Chéreau. Met o.a. Romain Duris, Charlotte Gainsbourg, Jean-Hugues Anglade en Gilles Cohen.

Franse film over de stuurse Daniel (Romain Duris) en zijn grillige relatie met Sonia (Charlotte Gainsbourg). Ondanks hun grote liefde voor elkaar blijft hun relatie ook na jaren nog steeds ongemakkelijk. Ze zien elkaar weinig en lijken steeds opnieuw elkaars gezelschap te testen, met allerlei boze, dramatische en liefdevolle uitspattingen tot gevolg. De liefde wordt als groot thema besproken en is in deze film geen moment alledaags. Hoe Daniel omgaat met de oudere man die hem stalkt, geeft aan hoe ongebruikelijk hij in het leven staat.

Fata Morgana

2007 | Thriller

Duitsland 2007. Thriller van Simon Groß. Met o.a. Matthias Schweighöfer, Marie Zielcke en Jean-Hugues Anglade.

Het jonge koppel Daniel en Laura is op vakantie in Marokko. Ze besluiten een jeep te huren voor een dagtrip naar de West-Sahara. Als ze verdwalen in de woestijn krijgen ze hulp van een mysterieuze Franse motorrijder, die hen wel naar Agadir wil brengen. Maar is hij dat wel echt van plan? Laura raakt gefascineerd door de vreemdeling, terwijl haar vriend Daniel hem juist met de minuut meer wantrouwt.

Gaspard le bandit

2006 | Avonturenfilm, Romantiek

Frankrijk 2006. Avonturenfilm van Benoît Jacquot. Met o.a. Jean-Hugues Anglade, Natacha Régnier, Jean-Pierre Jorris en Vladimir Consigny.

Pakkende avonturenfilm over bandiet Gaspard (Anglade), de Franse Robin Hood die in de achttiende eeuw huishield in de Provence. Gaspard was een held onder de arme bevolking en geliefd bij de vrouwen. In deze verfilming brengt verraad hem dicht bij de dood. Het levert hem een visioen op van de schone Anne (Régnier), de vrouw van zijn aartsvijand. Nadat hij van de schrik is bekomen neemt hij zich voor haar te schaken. Overtuigende acteerwerk van met name Anglade, de vrijbuiter uit Betty Blue. Gaspard 'le bandit' de Besse werd in 1781 op 24-jarige leeftijd onthoofd in Aix-en-Provence.

Kein Himmel über Afrika

2005 | Drama, Romantiek, Avonturenfilm

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​België 2005. Drama van Roland Suso Richter. Met o.a. Veronica Ferres, Jean-Hugues Anglade, Enrico Mutti, Nikolai Kinski en Katharina Meinecke.

Catherine (Ferres) en Roberto (Mutti) wonen op een farm in Tanzania, waar Roberto toeristen begeleidt tijdens de jacht op groot wild in de rimboe. Hij verwaarloost Catherine. Als Roberto gewond raakt door een roofdier, brengt junglevlieger Gordon Coburn (Anglade) hem naar een ziekenhuis. Tussen Gordon en Catherine slaat de vonk over, waarop Catherine gaat scheiden en met Gordon trouwt. Ze begint bloemen te kweken en raakt in verwachting. Als het kind geboren wordt, gaat Gordon drinken. Aanvankelijk begrijpt zij niet waarom, maar dan ontdekt zij dat Gordon depressief is geworden omdat hij bij een nachtelijke landing in de wildernis twee kinderen per ongeluk heeft gedood. Catherine's leven gaat voor een tweede maal de verkeerde kant uit. Het scenario naar de autobiografie van Kerstin Cameron gaat over romance, intrige, verraad en gerechtigheid. De rolverdeling met de aantrekkelijke Ferres voorop doet zijn best en genreliefhebbers komen volledig aan hun trekken. Wordt meestal in twee delen uitgezonden.

Taking Lives

2004 | Thriller, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Australië 2004. Thriller van D.J. Caruso. Met o.a. Angelina Jolie, Ethan Hawke, Kiefer Sutherland, Gena Rowlands en Olivier Martinez.

Voordat rechercheur Illeana Scott (Jolie) haar onderzoek begint gaat ze eerst eens in het graf van een slachtoffer liggen. Om te kijken hoe dat voelt. Brrr. De makers van Taking Lives, een aardige dertien-in-het-dozijn seriemoordenaarthriller, houden van dit soort obligate effecten. Jolie speelt een Amerikaanse agent die haar Canadese collega's komt helpen bij de speurtocht naar een moordenaar die de identiteit van zijn slachtoffers aanneemt. Gaandeweg raakt ze gefascineerd door een kunsthandelaar (Hawke), een cruciale getuige in het onderzoek. Binnen het subgenre nauwelijks origineel te noemen, maar best onderhoudend. Philip Glass verzorgde de muziek.

Il est plus facile pour un chameau...

2003 | Drama, Komedie, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië 2003. Drama van Valeria Bruni Tedeschi. Met o.a. Chiara Mastroianni, Valeria Bruni Tedeschi, Jean-Hugues Anglade, Jean-Luis Anglade en Denis Podalydès.

Regiedebuut van actrice Bruni Tedeschi (oa Rien à faire) waarin zij zichzelf neerzet als een 'te rijke' jonge vrouw die worstelt met existentiële problemen als geld, liefde, familie en geloof in een verhaal over de keus tussen een aardige, stabiele verloofde en een oude vlam die niet kan scheiden van zijn vrouw en kind. De bijbelse titel (Het is makkelijker voor een kameel...) refereert aan de moeite die een rijke zich volgens Markus moet getroosten om Gods koninkrijk binnen te gaan. De film werd genomineerd voor een César voor beste debuut.

Il più bel giorno della mia vita

2002 | Drama, Komedie

Italië​/​​Verenigd Koninkrijk 2002. Drama van Cristina Comencini. Met o.a. Virna Lisi, Maria Luisa De Crescenzo, Margherita Buy, Luigi Lo Cascio en Jean-Hugues Anglade.

Portret van drie generaties: oma weet niet beter of over problemen, ontrouw, homoseksualiteit, moet gezwegen worden, haar kinderen - dertigers - proberen hun innerlijke worstelingen bespreekbaar te maken, terwijl de kleinkinderen strijd leveren om aandacht en liefde. Il più bel giorno della mia vita geeft een geserreerd beeld van het moderne leven. De personages lijken op het eerste gezicht weggelopen uit een soap, de film balanceert voortdurend op de grenzen van melodrama en goedkoop sentiment, maar regisseur Comencini weet wel raad met familiedrama en liefdesperikelen.

Mortel transfert

2001 | Komedie, Thriller

Frankrijk​/​​Duitsland 2001. Komedie van Jean-Jacques Beineix. Met o.a. Miki Manojlovic, Hélène de Fougerolles en Jean-Hugues Anglade.

Portret van drie generaties: oma weet niet beter of over problemen, ontrouw, homoseksualiteit, moet gezwegen worden, haar kinderen - dertigers - proberen hun innerlijke worstelingen bespreekbaar te maken, terwijl de kleinkinderen strijd leveren om aandacht en liefde. Il più bel giorno della mia vita geeft een geserreerd beeld van het moderne leven. De personages lijken op het eerste gezicht weggelopen uit een soap, de film balanceert voortdurend op de grenzen van melodrama en goedkoop sentiment, maar regisseur Comencini weet wel raad met familiedrama en liefdesperikelen.

Princesses

2000 | Drama, Film noir

België​/​​Frankrijk 2000. Drama van Sylvie Verheyde. Met o.a. Emma de Caunes, Jean-Hugues Anglade, Karole Rocher, Jeannick Gravelines en Johan Leysen.

Portret van drie generaties: oma weet niet beter of over problemen, ontrouw, homoseksualiteit, moet gezwegen worden, haar kinderen - dertigers - proberen hun innerlijke worstelingen bespreekbaar te maken, terwijl de kleinkinderen strijd leveren om aandacht en liefde. Il più bel giorno della mia vita geeft een geserreerd beeld van het moderne leven. De personages lijken op het eerste gezicht weggelopen uit een soap, de film balanceert voortdurend op de grenzen van melodrama en goedkoop sentiment, maar regisseur Comencini weet wel raad met familiedrama en liefdesperikelen.

Le prof

2000 | Komedie

Frankrijk 2000. Komedie van Alexandre Jardin. Met o.a. Jean-Hugues Anglade, Yvan Attal, Hélène de Fougerolles, Odette Laure en Jean-Marie Winling.

Portret van drie generaties: oma weet niet beter of over problemen, ontrouw, homoseksualiteit, moet gezwegen worden, haar kinderen - dertigers - proberen hun innerlijke worstelingen bespreekbaar te maken, terwijl de kleinkinderen strijd leveren om aandacht en liefde. Il più bel giorno della mia vita geeft een geserreerd beeld van het moderne leven. De personages lijken op het eerste gezicht weggelopen uit een soap, de film balanceert voortdurend op de grenzen van melodrama en goedkoop sentiment, maar regisseur Comencini weet wel raad met familiedrama en liefdesperikelen.

Le mois du polar: Princesses

2000 |

België​/​​Frankrijk 2000. Sylvie Verheyde. Met o.a. Karole Rocher, Jean-Hugues Anglade en Emma de Caunes.

Portret van drie generaties: oma weet niet beter of over problemen, ontrouw, homoseksualiteit, moet gezwegen worden, haar kinderen - dertigers - proberen hun innerlijke worstelingen bespreekbaar te maken, terwijl de kleinkinderen strijd leveren om aandacht en liefde. Il più bel giorno della mia vita geeft een geserreerd beeld van het moderne leven. De personages lijken op het eerste gezicht weggelopen uit een soap, de film balanceert voortdurend op de grenzen van melodrama en goedkoop sentiment, maar regisseur Comencini weet wel raad met familiedrama en liefdesperikelen.

En Face

2000 | Thriller

Frankrijk 2000. Thriller van Mathias Ledoux. Met o.a. Jean-Hugues Anglade, Clotilde Courau, José Garcia, Christine Boisson en Jean Benguigui.

Na het succes van zijn debuutroman heeft de jonge auteur Jean moeite met zijn vervolgroman. Als Jean en zijn vrouw Michelle een villa aan de overkant van de straat erven van een vreemdeling, lijken er gelukkiger tijden aan te breken. Voorwaarde is dat de huishoudster mag blijven. Jean ontdekt in het huis een als bordeel ingerichte kelder en naaktfoto's van zijn vrouw, die de voyeuristische eigenaar gemaakt heeft. Jean vindt hier inspiratie voor zijn roman en wil de zaak tot op de bodem uitzoeken.

Dark Summer

1999 | Thriller, Komedie

Canada​/​​Verenigde Staten​/​​Duitsland 1999. Thriller van Gregory Marquette. Met o.a. Jean-Hugues Anglade, Connie Nielsen, Mia Kirshner, Robert Culp en Anne Archer.

Na het succes van zijn debuutroman heeft de jonge auteur Jean moeite met zijn vervolgroman. Als Jean en zijn vrouw Michelle een villa aan de overkant van de straat erven van een vreemdeling, lijken er gelukkiger tijden aan te breken. Voorwaarde is dat de huishoudster mag blijven. Jean ontdekt in het huis een als bordeel ingerichte kelder en naaktfoto's van zijn vrouw, die de voyeuristische eigenaar gemaakt heeft. Jean vindt hier inspiratie voor zijn roman en wil de zaak tot op de bodem uitzoeken.

Tonka

1997 | Romantiek, Sportfilm

Frankrijk 1997. Romantiek van Jean-Hugues Anglade. Met o.a. Pamela Soo, Alessandro Haber, Wu Hai, Marisa Berenson en Christian Charmetant.

Na het succes van zijn debuutroman heeft de jonge auteur Jean moeite met zijn vervolgroman. Als Jean en zijn vrouw Michelle een villa aan de overkant van de straat erven van een vreemdeling, lijken er gelukkiger tijden aan te breken. Voorwaarde is dat de huishoudster mag blijven. Jean ontdekt in het huis een als bordeel ingerichte kelder en naaktfoto's van zijn vrouw, die de voyeuristische eigenaar gemaakt heeft. Jean vindt hier inspiratie voor zijn roman en wil de zaak tot op de bodem uitzoeken.

Maximum Risk

1996 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1996. Actiefilm van Ringo Lam. Met o.a. Jean-Claude Van Damme, Natasha Henstridge, Jean-Hugues Anglade, Zach Grenier en Paul Ben-Victor.

In Nice doet agent Alain Moreau (Van Damme) onderzoek naar de dood van iemand die als twee druppels water op hem lijkt. Het blijkt zijn tweelingbroer (alweer Van Damme) te zijn, die in New York opgroeide temidden van de daar residerende Russische maffia. Moreau reist af naar de VS, ontmoet daar de prachtige vriendin (Henstridge) van zijn broer, en al snel vliegen de kogels hem om z'n oren. Voor zijn Amerikaanse debuut had de Hongkongse actiespecialist Ringo Lam beschikking over meer geld dan hij gewend was, hij stopte het in ijzersterke actiescènes, maar zeker niet in het script.

Les menteurs

1996 | Romantiek, Komedie

Frankrijk​/​​Zuid-Afrika 1996. Romantiek van Élie Chouraqui. Met o.a. Lorraine Bracco, Julie Gayet, Christian Charmetant, Marc Lavoine en Marie Guillard.

In Nice doet agent Alain Moreau (Van Damme) onderzoek naar de dood van iemand die als twee druppels water op hem lijkt. Het blijkt zijn tweelingbroer (alweer Van Damme) te zijn, die in New York opgroeide temidden van de daar residerende Russische maffia. Moreau reist af naar de VS, ontmoet daar de prachtige vriendin (Henstridge) van zijn broer, en al snel vliegen de kogels hem om z'n oren. Voor zijn Amerikaanse debuut had de Hongkongse actiespecialist Ringo Lam beschikking over meer geld dan hij gewend was, hij stopte het in ijzersterke actiescènes, maar zeker niet in het script.

Le affinità elettive

1996 | Romantiek, Historische film, Drama, Experimenteel

Frankrijk​/​​Italië 1996. Romantiek van Paolo Taviani en Vittorio Taviani. Met o.a. Isabelle Huppert, Fabrizio Bentivoglio, Jean-Hugues Anglade, Massimo Popolizio en Marie Gillain.

In Nice doet agent Alain Moreau (Van Damme) onderzoek naar de dood van iemand die als twee druppels water op hem lijkt. Het blijkt zijn tweelingbroer (alweer Van Damme) te zijn, die in New York opgroeide temidden van de daar residerende Russische maffia. Moreau reist af naar de VS, ontmoet daar de prachtige vriendin (Henstridge) van zijn broer, en al snel vliegen de kogels hem om z'n oren. Voor zijn Amerikaanse debuut had de Hongkongse actiespecialist Ringo Lam beschikking over meer geld dan hij gewend was, hij stopte het in ijzersterke actiescènes, maar zeker niet in het script.

Nelly & Monsieur Arnaud

1995 | Drama, Romantiek

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1995. Drama van Claude Sautet. Met o.a. Emmanuelle Béart, Michel Serrault, Jean-Hugues Anglade, Françoise Brion en Michèle Laroque.

Sautet, die vooral bekendheid verwierf met zijn verhalen over de middenklasse in midlife crisis in films als Vincent, François, Paul... et les autres en Une histoire simple, richt zich hier op de relatie tussen een jonge typiste en een gepensioneerde rechter. Voor de een moet het leven nog beginnen, de ander heeft het er zo'n beetje opzitten. Zoals gebruikelijk bij Sautet wordt het subtiele en gelaagde verhaal mooi traag verteld. Maar de film, die prachtig gefotografeerd is door Jean-François Robin, moet het vooral hebben van het spel en de dialoog. Césars voor Sautet en Serrault.

Dis-moi oui...

1995 | Komedie

Frankrijk 1995. Komedie van Alexandre Arcady. Met o.a. Jean-Hugues Anglade, Julia Maraval, Claude Rich, Valérie Kaprisky en Patrick Braoudé.

Kinderarts dokter St[KA1]ephane Villiers (Anglade) is de benijdenswaardigste vrijgezel van Bordeaux. Hij is rond de dertig, succesvol en werkt in de chique priv[KA1]ekliniek van zijn vader, professor Villiers (Rich). Ooit zal dat alles aan hem toebehoren. Het leven in de stad aan de Gironde is mooi, iedereen bezit de nieuwste electronische speelgoedjes, luxe terreinwagens en fraaie appartementen. Tussen het rokkenjagen en het wagen van een gokje in een illegale speelhol, is er ook nog wat werk. Op een avond wordt St[KA1]ephane geconfronteerd met een meisje op zijn stoep, Eva (Maraval). Hij denkt dat het een scholiere is die de bus of de trein gemist heeft, maar het verleidelijke wichtje vertelt hem dat ze thuis mishandeld wordt. Hij wil haar wel voor de nacht onderdak verlenen, maar hij raakt niet meer van haar af. Om een lang verhaal kort te maken: ze lijdt aan een bijzondere hersentumor, die dokter Villiers moet verhelpen. Een dergelijke operatie is nog nooit uitgevoerd! De afloop laat zich raden. De kwaal is overigens authentiek, maar verder is de film volslagen ongeloofwaardig en het scenario van Olivier Dazat, Antoine Lacomblez en Arcady is ronduit slecht en oppervlakkig. Positief aan deze idiote, stroperige film zijn de volgende zaken die de waardering bepaald hebben: hunkerende ziekenhuispsychologe Nathalie, is lief, mooi en echt; Laforêt als moeder van Eva stelt haar oude fans niet teleur; de beelden van Robert Alazraki geven je zin om eens tijdens een vakantie Bordeaux te bezoeken en last, but not least, de muziek van Philippe Sarde beantwoordt aan de verwachtingen. Dolby-geluid.

La Reine Margot

1994 | Historische film, Drama

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1994. Historische film van Patrice Chéreau. Met o.a. Isabelle Adjani, Daniel Auteuil, Vincent Perez, Jean-Hugues Anglade en Virna Lisi.

Majestueuze verfilming van de Franse hofintriges tegen de achtergrond van de godsdienststrijd in de zestiende eeuw. De regerende Karel IX (Anglade) zit onder de plak van zijn ijzervretende moeder Catharina de' Medici (Lisi). Zijn wellustige zus Margaretha 'Reine Margot' (Adjani) wordt door moeder gedwongen om een verstandshuwelijk aan te gaan met de protestantse Hendrik van Navarre (Auteuil). Dan laat de koning alle protestanten vermoorden in wat later bekend zou staan als de Bartholomeüsnacht. Adjani, Anglade en Lisi wonnen een César voor hun fenomenale acteerwerk. Wordt op televisie meestal in twee delen uitgezonden. Deel 1: La main de Dieu (Die Hand Gottes). Deel 2: La cuiller du Diable (Der Löffel des Teufels).

Killing Zoe

1994 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1994. Thriller van Roger Avary. Met o.a. Eric Stoltz, Julie Delpy, Jean-Hugues Anglade, Bruce Ramsay en Gary Kemp.

Zed (Stoltz) is een Amerikaanse gangster, gespecialiseerd in het kraken van brandkasten. Hij arriveert in Parijs om deel te nemen aan een inbraak op een van de grootste banken van de Franse hoofdstad, die is georganiseerd door zijn jeugdvriend (Anglade) en diens bende. Na een nacht te hebben doorgebracht met de prostituee uit de titel (Delpy), raakt Zed betrokken bij een niet geplande gijzeling en moord. Van alle films in het inmiddels al weer belegen genre 'Nouvelle Violence' is Killing Zoe toch wel een van de meest gewelddadige. Toch een aanrader vanwege het hoge adrenalinegehalte, het geëxperimenteer met cameraposities en de MTV-achtige beeldtaal.

Dis-moi oui

1994 |

Frankrijk 1994. Alexandre Arcady. Met o.a. Nadia Farès, Julia Maraval en Jean-Hugues Anglade.

Zed (Stoltz) is een Amerikaanse gangster, gespecialiseerd in het kraken van brandkasten. Hij arriveert in Parijs om deel te nemen aan een inbraak op een van de grootste banken van de Franse hoofdstad, die is georganiseerd door zijn jeugdvriend (Anglade) en diens bende. Na een nacht te hebben doorgebracht met de prostituee uit de titel (Delpy), raakt Zed betrokken bij een niet geplande gijzeling en moord. Van alle films in het inmiddels al weer belegen genre 'Nouvelle Violence' is Killing Zoe toch wel een van de meest gewelddadige. Toch een aanrader vanwege het hoge adrenalinegehalte, het geëxperimenteer met cameraposities en de MTV-achtige beeldtaal.

Les marmottes

1993 | Komedie

Frankrijk 1993. Komedie van Élie Chouraqui. Met o.a. Jacqueline Bisset, Christine Boisson, André Dussollier, Gérard Lanvin en Marie Trintignant.

Elk jaar verhuizen rond de kerstdagen vijf miljoen Fransen naar de besneeuwde berghellingen, hopend op een ontspannende wintervakantie. De film volgt twee paren die, net als de voorafgaande jaren, Chamonix als bestemming hebben gekozen. Ze amuseren zich, houden van elkaar, kwetsen elkaar. Het worden gedenkwaardige dagen, die voor eeuwig kleur zullen geven aan hun herinneringen. Een niemendalletje, dat de emoties uitspeelt van een paar mensen die voor korte tijd hun gewone milieu zijn ontvlucht. Leuk scenario van Danièle Thompson en Chouraqui, dat echter niet veel pointe heeft. Maar Bisset blijft de moeite waard en Robert Alazraki schoot betoverende beelden.

Jona che visse nella balena

1993 | Biografie, Oorlogsfilm, Drama

Frankrijk​/​​Italië 1993. Biografie van Roberto Faenza. Met o.a. Jean-Hugues Anglade, Juliet Aubrey, Luke Petterson, Jenner Del Vecchio en Francesca De Sapio.

Indringende, integere film over de holocaust, gezien door de ogen van een kind dat de verschrikkingen drie jaar lang meemaakt. Niet-begrijpend ervaart Jonah, een vier-jarig Amsterdams jongetje, het proces van ontmenselijking: het maatschappelijke isolement, de jodenster, de razzia's, het doorgangskamp, het transport naar Bergen-Belsen, het gevecht om daar in leven te blijven, tot zijn bevrijding. Zijn ouders overleven het niet, maar uit de liefde die ze hem hebben gegeven put hij als zeven- jarige de kracht zijn leven weer op te pakken. Naar het autobiografische boek Kinderjaren van de Nederlander Jona Oberski dat hij in 1977 op veertig-jarig leeftijd publiceerde. Aangrijpend door de eenvoud en gespeend van alle sentimentaliteit.

La domenica specialmente

1991 | Fantasy

België​/​​Frankrijk​/​​Italië 1991. Fantasy van Giuseppe Tornatore, Giuseppe Bertolucci, Marco Tullio Giordana en Francesco Barilli. Met o.a. Maddalena Fellini, Chiara Caselli, Ivano Marescotti, Philippe Noiret en Ornella Muti.

Vier verhalen, vier grote Italiaanse regisseurs en een puike internationale cast. De verhalen spelen zich af aan de Adriatische kust en zijn aan elkaar gelijmd door Tonino Guerra, de vaste schrijver van Federico Fellini. In LA NEVE SUL FUOCO (SNOW ON FIRE) debuteert Maria, Fellini`s zuster, in een verrukkelijke rol van een dame, die haar zoon bespioneert als hij vrijt met zijn vrouw. Het is geregisserd door Giordana. In IL CANE BLU (THE BLUE DOG) van Tornatore zien we Noiret als een hondenhater, die achtervolgd wordt door de liefde van een grappig bastaardhondje. Het surrealistische LA DOMENICA SPECIALMENTE (ESPECIALLY ON SUNDAY) van Bertolucci gaat over aantrekkingskracht die maar niet tot intimiteit leidt. In LE CHIESE DI LEGNO (WOODEN CHURCHES) van Francesco Barilli lonkt iemand naar al het bloot in het door seks geobsedeerde Rimini, als er plotseling drie fraai verlichte, drijvende kerken verschijnen.

Gawin

1991 | Familiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction

Frankrijk 1991. Familiefilm van Arnaud Selignac en Arnaud Sélignac. Met o.a. Jean-Hugues Anglade, Wojtec Pszoniak, Catherine Samie, Bruno en Yves Alfonso.

Felix, een klein ziek jongetje van zes jaar ziet midden in de nacht opeens een vliegende schotel in de tuin staan. Hij beleeft een hoop ruimte-avonturen met het vriendelijke en heldhaftige volkje waarbij hij terecht komt en hij gelooft zo heilig in hen dat hij geneest! Een tweede poging van de regisseur na het magere resultaat van NEMO. We treffen in deze film dezelfde gebreken aan, maar dankzij de door de regisseur opgedane ervaring zijn daar deze keer de scherpe kantjes vanaf. Het is nog steeds een reeks aan elkaar geplakte levende schilderijen met een hoop gekunstelde en gezwollen fantasie. En net als bij de vorige produktie was het maken van de film het echte avontuur (zeven coproducenten!). Het komt ons allemaal nogal bekend voor, maar het innemende spel van de kleine Felix (Bruno), het dromerige beeld van Jean-Claude Larrieu en een aantal suggestieve decors zijn toch wel de moeite waard. Scenario van de regisseur en Alexandre Jardin.

Une nuit d'été en ville

1990 | Erotiek

Frankrijk 1990. Erotiek van Michel Deville. Met o.a. Jean-Hugues Anglade en Marie Trintignant.

Felix, een klein ziek jongetje van zes jaar ziet midden in de nacht opeens een vliegende schotel in de tuin staan. Hij beleeft een hoop ruimte-avonturen met het vriendelijke en heldhaftige volkje waarbij hij terecht komt en hij gelooft zo heilig in hen dat hij geneest! Een tweede poging van de regisseur na het magere resultaat van NEMO. We treffen in deze film dezelfde gebreken aan, maar dankzij de door de regisseur opgedane ervaring zijn daar deze keer de scherpe kantjes vanaf. Het is nog steeds een reeks aan elkaar geplakte levende schilderijen met een hoop gekunstelde en gezwollen fantasie. En net als bij de vorige produktie was het maken van de film het echte avontuur (zeven coproducenten!). Het komt ons allemaal nogal bekend voor, maar het innemende spel van de kleine Felix (Bruno), het dromerige beeld van Jean-Claude Larrieu en een aantal suggestieve decors zijn toch wel de moeite waard. Scenario van de regisseur en Alexandre Jardin.

Nuit d'été en ville

1990 | Drama

Frankrijk 1990. Drama van Michel Deville. Met o.a. Jean-Hugues Anglade en Marie Trintignant.

De 23e film van deze cineast, en misschien wel de meest nauwkeurige. Gedurende een hele nacht zoeken Louis (Anglade) en [KA1]Emilie (Trintignant) toenadering tot elkaar, verstoten elkaar, komen bijna tot elkaar, dagen elkaar uit, spelen, huilen en houden van elkaar, etc. Uitsluitend twee personages en eenheid van tijd en plaats. Gefilmd toneel is het echter niet, want de camera is [KA1]e[KA1]en met de gebaren en blikken, zonder ook maar even in voyeurisme of zelfingenomenheid te vervallen (beelden van Bernard Lutic, maar de montage van Raymonde Guyot verdient ook vermelding). Veel ware en daardoor indrukwekkende woorden. Doet denken aan Ingmar Bergman, maar is minder tragisch.

Nikita

1990 | Misdaad, Drama, Actiefilm, Thriller

Frankrijk​/​​Italië 1990. Misdaad van Luc Besson. Met o.a. Anne Parillaud, Jean-Hugues Anglade, Tchéky Karyo, Jean Reno en Jeanne Moreau.

Bij een overval schiet de drugsgebruikende en criminele Nikita (Parillaud) een agent dood. Ze wordt gepakt, ter dood veroordeeld, en dan naar een geheime gevangenis gebracht terwijl haar begrafenis wordt geënsceneerd. Ze krijgt de keus: alsnog geëxecuteerd worden, of meewerken aan een opleidingsprogramma tot top-agente, zodat ze ingezet kan worden om voor een schimmige overheidsorganisatie smerige klusjes op te knappen. Sterke genrefilm van Luc Besson, die daarmee definitief zijn naam vestigde tot ver buiten de landsgrenzen. Later maakte Besson een - mindere - Amerikaanse remake en produceerde hij de spin-off tv-serie La femme Nikita.

Jean-Hugues Anglade

1990 | Documentaire

België 1990. Documentaire van Arlette Vincent.

Portret van de acteur Jean-Hugues Anglade. In een vraaggesprak gaat hij uitvoerig in op zijn rollen in 37,2° LE MATIN en NOCTURNE INDIEN. Zijn verhalen zijn een stuk interessanter dan de vragen en de filmische waarde van dit werkje is nul komma nul.

Nocturne indien

1989 | Drama

Frankrijk 1989. Drama van Alain Corneau. Met o.a. Jean-Hugues Anglade, Otto Tausig, Clémentine Célarié, Luis Santos en T.P. Jain.

Een bewerking van de roman van Antonio Tabucchi. Een Fransman gaat naar India op zoek naar een vriend die hij uit het oog is verloren. In werkelijkheid weet hij nog niet dat hij vooral naar zichzelf op zoek gaat en hij ontdekt zodoende een heel ander India dan dat van de toeristen. Een humane en spirituele speurtocht, beschreven op een wijze waar een zekere fascinerende kracht vanuit gaat, nog geaccentueerd door de dialogen die het tegendeel van de gebruikelijke clichés laten horen en de betoverende opnamen van Yves Angelo. Met deze film betreedt Alain Corneau nieuwe paden en sluit zich aan bij het gevolg van Jean Renoir van de film LE FLEUVE uit 1951.

Maladie d'amour

1987 | Drama, Romantiek

Frankrijk 1987. Drama van Jacques Deray. Met o.a. Nastassja Kinski, Jean-Hugues Anglade, Michel Piccoli, Jean-Claude Brialy en Souad Amidou.

Amoureuze wederwaardigheden van een trio gevormd door een rijpe man, de almachtige directeur van een kankeronderzoeksinstituut, een jonge internist bij dit instituut en een jonge vrouw die zich door haar hart laat meeslepen boven haar maatschappelijke ambities. Alles is nauwkeurig verfilmd, het portret van de vrouw is veelomvattend en pakkend. Jammer genoeg slaat de film snel om in een zeer gangbaar melodrama. Het scenario is van Danièle Thompson die gewoonlijk de scenario's voor haar vader Gérard Oury schrijft en die zich beter tot komedies kan beperken. Deze eerste film van Deray, goed gemaakt maar langdradig, telt niet mee.

37°2 le matin

1986 | Drama

Frankrijk 1986. Drama van Jean-Jacques Beineix. Met o.a. Jean-Hugues Anglade, Béatrice Dalle, Gérard Darmon, Consuelo De Haviland en Clémentine Célarié.

'De wereld is te klein voor haar, ik moet haar redden,' aldus dertiger Zorg (Anglade) over zijn psychisch labiele 19-jarige vriendin Betty (debuut Dalle). Wat vooraf gaat is een zonovergoten amour fou tussen de klusjesman en de wulpse tiener, kleurrijk verbeeld in Zuid-Frankrijk (oa palendorp Gruissan Plage) en stemmig verlucht met dromerige pianomuziek van componist Gabriel Yared. Deze Franse cultklassieker was onder de titel Betty Blue halverwege de jaren 80 een ongekende internationale hit vanwege de invoelbaar uitgewerkte en wellustig verbeelde jeugdige passie. In 1991 presenteerde Beineix zijn zelf gemonteerde versie (185 minuten) waarin Zorg en Betty's relatie meer aandacht krijgt.

Subway

1985 | Mysterie, Komedie, Thriller, Film noir

Frankrijk 1985. Mysterie van Luc Besson. Met o.a. Isabelle Adjani, Richard Bohringer, Michel Galabru, Jean-Hugues Anglade en Jean-Pierre Bacri.

Adjani is getrouwd met een miljonair. Ze verveelt zich. Ze ontmoet Lambert die onuitgenodigd op een cocktail-party bij haar thuis komt, en hij verdwijnt met een aktentas met papieren. De volgende dag eist hij per telefoon vijftig miljoen Frank van Adjani. Lambert wordt daarop vervolgd door mysterieuze lijfwachten van Adjani's echtgenoot, en hij vlucht de metro in waar hij een heleboel vreemde en ongewone figuren tegenkomt. Hij organiseert er een concert voordat hij vermoord wordt. Er is geen scenario dat de grenzen van de film aangeeft. Vol van fantastische, ongewone en poëtische opnames. Men vindt hier ook een aantal kleine scènes die gemaakt zijn met een knipoog naar filmliefhebbers. Een symbolische en allegorische wereld die gedomineerd wordt door de verbeelding en de fantasie van de regisseur. Zonder twijfel een geslaagd werk. Geweldige decors van de tachtig-jarige Alexandre Trauner, die er een prijs voor kreeg. Het bijzondere camerawerk is van Carlo Varlini.

Les loups entre eux

1985 | Avonturenfilm, Actiefilm

Frankrijk 1985. Avonturenfilm van José Giovanni. Met o.a. Claude Brasseur, Bernard-Pierre Donnadieu, Gérard Darmon, Niels Arestrup en Jean-Hugues Anglade.

Giovanni en J. Schmitt maakten een bewerking van hun eigen roman. Eigenlijk maakt Giovanni al twintig jaar dezelfde film met als verandering dat hij door de jaren heen zijn aandacht steeds meer legt bij het landschap in plaats van de stereotype personages.

La diagonale du fou

1984 | Thriller, Drama

Frankrijk​/​​Zwitserland 1984. Thriller van Richard Dembo. Met o.a. Michel Piccoli, Alexandre Arbatt, Liv Ullmann, Leslie Caron en Jean-Hugues Anglade.

Door een speling van het lot strijden een Sovjetburger en een Russische dissident om het wereldkampioenschap schaken. De communistische leiders van Sovjetunie brengen alle mogelijke middelen in de strijd, geoorloofde en vooral ongeoorloofde, waaronder zware psychologische druk in de hoop dat laatstgenoemde verliest. De Franse assistent-regisseur en scenarioschrijver Richard Dembo viel met zijn speelfilmdebuut meteen in de prijzen: La diagonale du fou werd onderscheiden met een César en een Oscar voor de beste buitenlandse film. Het verhaal is duidelijk geënt op de titelstrijd tussen Karpov en Kortsjnoj in 1978. Een fraaie, maar door anti-communistische propaganda wat ontsierde, karakterstudie.

L'homme blessé

1983 | Drama

Frankrijk 1983. Drama van Patrice Chéreau. Met o.a. Jean-Hugues Anglade, Vittorio Mezzogiorno, Roland Bartin, Lisa Kreuzer en Armin Müller-Stahl.

Een homoseksuele adolescent leert op een provinciale stations-w.c. een man kennen, die hem aanzet tot prostitutie en diefstal zonder zijn liefde daadwerkelijk te beantwoorden. De realisatie van zijn geobsedeerde 'amour fou' blijkt alleen mogelijk in de dood. Deze derde film van de befaamde theaterregisseur is opmerkelijk gefotografeerd - door Renato Berta - geacteerd en geënsceneerd. De passie is overtuigend in een reeks van kleine, onnadrukkelijke details met een minimum aan dialoog. De film is misschien wat te uitsluitend in mineur. De Italiaan Mezzogiorno kreeg op de geluidsband de stem van Gérard Depardieu. Scenario van Hervé Guibert en Patrice Chéreau. Camerawerk van Renato Berta.

L' Indiscrétion

1982 | Drama, Thriller

Frankrijk 1982. Drama van Pierre Lary. Met o.a. Jean Rochefort, Dominique Sanda, Jean-Pierre Marielle, Jean-Hugues Anglade en Roland Bertin.

Een ingenieur ontdekt dat er wordt afgeluisterd in het appartement van zijn buren, die korte tijd later vermoord worden gevonden. Het signalement van de moordenaar lijkt op dat van hemzelf. Geleidelijk begint hij aan zijn geestvermogens te twijfelen, ondanks zijn vriendschap met de nieuwe buurman en een romance met een toevallig ontmoete jonge vrouw. Het te doorzichtige thrillerscenario ondermijnt de bekwame vormgeving; de goede spelprestaties nemen niet weg dat de toeschouwer de kwalijke bedoelingen van de personages veel sneller door heeft dan de film wil doen onthullen.