Rabah Ameur-Zaïmeche

Regisseur, Acteur, Scenarist, Producer

Rabah Ameur-Zaïmeche is regisseur, acteur, scenarist en producer.
Er zijn 3 films gevonden.

Dernier maquis

2008 | Drama

Frankrijk/Algerije 2008. Drama van Rabah Ameur-Zaïmeche. Met o.a. Rabah Ameur-Zaïmeche, Salim Ameur-Zaïmeche, Abel Jafri en Sylvain Roume.

Tegelijkertijd archaïsch en hyperactueel zijn: kan een film dat? Ziehier bewijsstuk één. Op een troosteloos industrieterrein in de Parijse banlieue heeft de Algerijnse Mao (Ameur-Zaïmeche) een gammele vrachtwagengarage annex palletbedrijf. Met dubieuze motieven richt hij in een nabij leegstaand pand een geïmproviseerde moskee in en stelt ook maar meteen de bijbehorende imam aan. Dat valt niet bij alle werknemers goed en al snel broeit er iets. Visueel opvallend rood gekleurd filmpamflet legt de onverbloemd linkse linker vinger op diverse zere plekken: islam, arbeidersexploitatie en illegalen.

Bled Number One

2006 | Drama

Algerije/Frankrijk 2006. Drama van Rabah Ameur-Zaïmeche. Met o.a. Rabah Ameur-Zaïmeche, Meryem Serbah, Abel Jafri, Meriem Ameur-Zaïmeche en Larkdari Ameur-Zaïmeche.

Kamel (regisseur Ameur-Zaïmeche) wordt na zijn Franse gevangenschap verbannen naar geboorteland Algerije. Daar is het moeilijk aarden, omringd door dominospelende werklozen en de jeugdige - en vooral agressieve - moslimfundamentalisten. Zijn vervreemding wordt gedeeld door een jonge nicht die gruwt van de verstikkende tradities en niets liever wil dan optreden als jazz-zangeres. Bled Number One is een intens droevige film waarin de culturele spagaat van een terugkerende emigrant pijnlijk voelbaar wordt. Het tragische relaas van de vrouw timmert alle mogelijk relativerende vluchtwegen resoluut af. Een fraai geschoten pamfletfilm over culturele verschoppelingen.

Wesh wesh, qu'est-ce qui se passe?

2001 | Drama

Frankrijk 2001. Drama van Rabah Ameur-Zaïmeche. Met o.a. Rabah Ameur-Zaïmeche, Ahmed Hammoudi, Farida Mouffok en Ali Mouffok.

In de cité des Bosquets van de Parijse banlieue Montfermeil opgenomen schets van het leven in troosteloze flatwijken. Waarnaar Kamel, na vijf jaar voor dopedealen met aansluitende uitzetting naar Algerije, als illegaal terugkeert. 'Thuis' een niet-crimineel, enigszins normaal bestaan opbouwen blijkt echter een opgave: gettowetten dicteren de alledag. Debuterend regisseur filmde waar hij opgroeide. Wesh-wesh (ouèche-ouèche) is banlieue-argot voor in hiphop-/sportoutfit geklede straatjongen uit de cité, oftewel voorstedelijke achterstandswijk. Diverse bekroningen, daaronder de Prix Louis Delluc 2002.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Rabah Ameur-Zaïmeche op televisie komt.

Reageer