Harry Andrews: cast.
Er zijn 74 films gevonden.

Clowns

1989 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1989. Drama van David Maloney. Met o.a. Harry Andrews, Angela Down, Stephen Moore, Alex Davion en Elizabeth Chambers.

Een grootvader blijft thuis op de avond van zijn tachtigste verjaardag en mist daardoor het feest ter ere van hem, waar de familieleden elkaar flink in de haren zitten. Jammer dat Andrews' laatste rol deze moest zijn in een zwak geregisseerde, banale film.

Cause célèbre

1987 | Misdaad, Drama

Verenigd Koninkrijk 1987. Misdaad van John Gorrie. Met o.a. Helen Mirren, David Morrissey, David Suchet, Harry Andrews en Norma West.

Deze film werd gemaakt naar aanleiding van de moorzaak Rattenbury uit 1934. Een geweldsmisdrijf had plaatsgevonden in de badplaats Bournemouth aan de Engelse Zuidkust. De inmiddels al rijpe Mirren is voor de derde maal getrouwd met een dertig jaar oudere, welvarende architect Rattenbury (Andrews). Ze besluit een butler in dienst te nemen. De keuze valt op een eenvoudige jongeman (Morrissey) die van het platteland afkomstig is. Hij verleidt ten slotte zijn werkgeefster en omgekeerd valt zij voor de charme van haar bediende. Ze willen elkaar niet meer heimelijk treffen en besluiten zich te ontdoen van Rattenbury. Morrissey slaat hem de hersens in met een hamer. Zij neemt de schuld op zich als de jongen bekent, waardoor ze beiden voor de rechter komen te staan. Zij wordt vrijgesproken, hij wordt ter dood veroordeeld. Zij pleegt zelfmoord. Indringend portret van de bekrompen Britse maatschappij rond 1935 en de bedenkelijke rol die de sensatiepers bij de berichtgeving speelde. Sterke, gedegen vertolkingen van de hoofdrollen. Naar een toneelstuk van Terence Rattigan.

Mesmerized

1986 | Thriller

Nieuw-Zeeland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Australië 1986. Thriller van Michael Laughlin. Met o.a. Jodie Foster, John Lithgow, Michael Murphy, Harry Andrews en Dan Shor.

Eng en buitengewoon maf drama over het onschuldige weesmeisje Foster, dat trouwt met een oudere man (Lithgow), die net even teveel weg heeft van Norman Bates uit PSYCHO. Gesitueerd in Nieuw Zeeland vlak voor 1900. Geschreven door Laughlin, naar een verhaal van Jerzi Skolimowski.

The Seven Dials Mystery

1981 | Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1981. Mysterie van Tony Wharmby. Met o.a. John Gielgud, Harry Andrews, Cheryl Campbell, James Warwick en Christopher Scoular.

Een Agatha Christie-mysterie: dus is er een moord gepleegd. Dat gebeurt ditmaal in het huis van een markies (Gielgud) die daar niet zo van ondersteboven is; zijn dochter (Campbell) gaat wél op onderzoek uit. Erg boeiend wordt het allemaal niet. Scenario van Pat Sandys.

The Curse of King Tut's Tomb

1980 | Horror, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1980. Horror van Philip Leacock. Met o.a. Eva Marie Saint, Robin Ellis, Raymond Burr, Harry Andrews en Angharad Rees.

Sinister gedoe rond wat Egyptisch graafwerk en de ontdekking van het graf van Toetanchamon. Paul Scofield vertelt.

Hawk the Slayer

1980 | Familiefilm, Avonturenfilm, Fantasy, Animatie

Verenigd Koninkrijk 1980. Familiefilm van Terry Marcel. Met o.a. Jack Palance, John Terry, Bernard Bresslaw, Ray Charleson en Peter O'Farrell.

De twee broers Palance en Terry vechten in deze kostuumfilm om een magisch familiezwaard. Geforceerd en kunstmatig geregisseerd.

S.O.S. Titanic

1979 | Romantiek, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1979. Romantiek van William Hale en Billy Hale. Met o.a. David Janssen, Cloris Leachman, Susan St. James, David Warner en Ian Holm.

Een stijlvol documentair drama over de vaak verhaalde zeeramp; verzonnen elementen van de film uit 1953 TITANIC gecombineerd met uiterst gedetailleerde feiten van A NIGHT TO REMEMBER uit 1958, zijn getrouw weergegeven in dit tv-werk van James Costigan. Een keur van personages.

Watership Down

1978 | Animatie

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1978. Animatie van Martin Rosen en Tony Guy. Met o.a. Richard Briers, Michael Hordern, Denholm Elliott, Joss Ackland en Harry Andrews.

Een sjiek getekende hoofdfilm naar Adams bestseller over een konijnenfamilie die een veilige woonplek zoekt en onderweg veel gevaren onder ogen ziet. In elk geval geen film voor kleine kinderen, maar wel een van de beste animatiefilms sinds tijden. De figuur van een vogel met Zero Mostels stem zorgt voor komische afwisseling. De uitstekende muziek is van Angela Morley en Malcolm Williamson. In de oorspronkelijke versie met de stemmen van John Hurt, Richard Briers, Ralph Richardson, Denholm Elliott, Harry Andrews, Joss Ackland; verteld door Michael Hordern. Het camerawerk is van Philip Duncan (Animation Supervisor).

The Medusa Touch

1978 | Horror, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1978. Horror van Jack Gold. Met o.a. Richard Burton, Lino Ventura, Lee Remick, Harry Andrews en Alan Badel.

John Morlar (Burton) heeft zijn leven lang door geestkracht mensen laten sterven, maar nu is hij de controle daarover kwijtgeraakt. Zonfeld (Remick) is zijn psychiater in deze onappetijtelijke film vol plagiaat. Scenario van John Briley naar de roman van Peter Greenaway. Camerawerk van Arthur Ibbetson.

The Big Sleep

1978 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1978. Thriller van Michael Winner. Met o.a. Robert Mitchum, Sarah Miles, Candy Clark, Richard Boone en James Stewart.

Detective Philip Marlowe (Mitchum) wordt ontboden door de oude, verzwakte, naar rust verlangende generaal Sternwood (Stewart). De generaal heeft twee dochters. Charlotte (Miles) is een gokster en trekt op met schurken. Camilla (Clark) is het slachtoffer van een afperser. Hun gedrag brengt de oude man tot wanhoop, en hij wil dat Marlowe er een einde aan maakt. Goede remake, die trouwer is aan de roman van Raymond Chandler dan Howard Hawks' versie uit 1944 maar het charisma mist van Bogart/Bacall, al werd een beroep gedaan op heel wat bekenden. Winner zelf schreef het scenario, dat in beeld werd gebracht door Robert Paynter. Jerry Fielding componeerde er een somber klinkende score bij.

The Four Feathers

1977 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1977. Avonturenfilm van Don Sharp. Met o.a. Beau Bridges, Robert Powell, Simon Ward, Richard Johnson en Jane Seymour.

Sterke, nieuwe versie (voor de vijfde keer al) van het grote klassieke avontuur. Heerlijk vertier.

Equus

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Richard Burton, Peter Firth, Colin Blakeley, Joan Plowright en Harry Andrews.

Een plompe filmversie van Peter Shaffers schokkende toneelstuk, waarvan de levendige theatrale sfeer niet overkomt. Burton speelt een gestoorde psychiater die probeert de diepgewortelde problemen van staljongen Firth los te maken.

The Blue Bird

1976 | Familiefilm, Fantasy, Drama

Verenigde Staten​/​​USSR 1976. Familiefilm van George Cukor. Met o.a. Elizabeth Taylor, Jane Fonda, Ava Gardner, Cicely Tyson en Will Geer.

Keurig aangeklede fantasie, met talloze sterren, maar klungelig uitgevoerd, gebaseerd op een toneelstuk van Maeterlinck over kinderen die op zoek zijn naar de blauwe vogel van het geluk. Deze eerste co-produktie van Amerikanen en Russen is ongelooflijk traag.

Sky Riders

1976 | Thriller, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1976. Thriller van Douglas Hickox. Met o.a. James Coburn, Susannah York, Robert Culp, Charles Aznavour en Harry Andrews.

Gewapende terroristen ontvoeren de vrouw en twee kinderen van een Amerikaanse zakenman die in Athene verblijft. De ontvoerders eisen een losgeld van vijf miljoen dollar. De Griekse politie kan geen spoor vinden. De Amerikaanse avonturier Coburn gaat samen met een groepje waaghalzen zelf op onderzoek uit. Lekker ouderwetse actiefilm met duizelingwekkende stunts. Veel stelt het verhaal niet voor, maar het wordt denderend in beeld gebracht en de acteurs vullen hun rollen enthousiast in. Aan het scenario werkten Jack de Witt, Stanley Mann, Gary Michael White, Hall T. Sprague en Bill McGaw. Knappe beelden van Ousama Rawi. Pretentieloos amusement. Gedraaid in Todd AO-35.

Man at the Top

1975 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1975. Drama van Mike Vardy. Met o.a. Kenneth Haigh, Nanette Newman, Harry Andrews, John Quentin en Mary Maude.

Een lang aftreksel van ROOM AT THE TOP, met Haigh als Joe Compton die nu in de conflicten zit à la EXECUTIVE SUIT.

Der Schwarze Panther

1975 | Thriller, Misdaad

Duitsland 1975. Thriller van Ken Hughes. Met o.a. James Coburn, Christiane Krüger, Lee Grand, Keeman Wynn en Harry Andrews.

Politieke thriller over de duistere intriges van een vooraanstaand politicus. Om een topfunctie te krijgen laat hij op listige wijze vier getuigen uit de weg ruimen. Ook bekend als 'G'

The Story of Jacob and Joseph

1974 |

Verenigde Staten 1974. Mihalis Kakogiannis. Met o.a. Keith Michell, Colleen Dewhurst, Herschel Bernardi, Harry Andrews en Julian Glover.

Tweedelige bijbelse film. Het eerste is het verhaal van Jakob (Michell) en Esau (Glover) en hun gevecht over het eerstgeboorterecht. Het tweede omvat de avonturen van Jozef (LoBianco) en zijn broers die hem als slaaf verkochten. Alan Bates is de verteller van deze indrukwekkende verfilmde verhalen, geschreven door Ernest Kinoy en waardig geregisseerd door Cacoyannis.

The Internecine Project

1974 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1974. Thriller van Ken Hughes. Met o.a. James Coburn, Lee Grant, Harry Andrews, Ian Hendry en Michael Jayston.

Een tv-debat in Londen brengt de vroegere geliefden, hoge ambtenares Grant en vooraanstaand jurist Coburn weer samen. Grant heeft haar twijfels over Coburns snelle klim naar de politieke top, maar ze beseft niet dat Coburn beschikt over een ploeg van vier schitterende industri[KA3]ele spionnen. Ze gaat wel dieper in op de relatie tussen Coburn en de machtige Wynn. Een nutteloze spionagefilm, die weinig zegt over de echte industri[KA3]ele spionage maar er wel een spelletje mee speelt dat nergens toe leidt. Goede acteerprestaties van een hele reeks bekende gezichten kunnen weinig doen aan het zwakke scenario dat Barry Levinson en Jonathan Lynn (die later beiden als regisseur belangrijker werk zouden afleveren) haalden uit de roman Internecine van Mort W. Elkind. Fotografie van Geoffrey Unsworth.

Theatre of Blood

1973 | Horror, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1973. Horror van Douglas Hickox. Met o.a. Vincent Price, Diana Rigg, Robert Morley, Ian Hendry en Harry Andrews.

Een gefrustreerde toneelspeler van het klassieke theater slaat door, en besluit de critici die hem in de loop der jaren de grond in hebben geschreven, één voor één op een vreselijke wijze te vermoorden in Shakespeariaanse tragedie- scènes. De politie staat paf, want de verdachte zou al jaren ervoor zelfmoord hebben begaan! Een buitengewoon leuke film met originele plots, die enigszins gedempt wordt door het teveel vergieten van bloed. Scenario van Anthony Greville-Bell. Camerawerk van Wolfgang Suschitzky.

The Mackintosh Man

1973 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1973. Thriller van John Huston. Met o.a. Paul Newman, Dominique Sanda, James Mason, Harry Andrews en Ian Bannen.

Deze goed gemaakte spionagethriller heeft slechts één probleem: het is allemaal al eens eerder gedaan. In Ierland, Engeland en Malta gefilmd naar het boek van Desmond Bagley. Scenario van Walter Hill.

The Final Programme

1973 | Komedie, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1973. Komedie van Robert Fuest. Met o.a. Jon Finch, Jenny Runacre, Sterling Hayden, Patrick Magee en Hugh Griffith.

Onduidelijke SF-komedie die zich in Lapland, Londen en Turkije afspeelt als de wereld ten einde loopt. Een paar incidentele lachsalvo's. Gebaseerd op één van de verhalen in de reeks Jerry Cornelius van Michael Moorcock. Rond deze film is een ware cultus ontstaan.

The Ruling Class

1972 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1972. Komedie van Peter Medak. Met o.a. Peter O'Toole, Alastair Sim, Arthur Lowe, Harry Andrews en Carol Browne.

Het is niet ondenkbaar dat in deze uitbundig-buitenissige klucht hier en daar een sc[KA2]ene is geknipt: dolle, oneerbiedige pret over de nazaat van een Engelse Lord (O'Toole) die denkt dat hij Jezus Christus is. Afgeladen met krankzinnige vondsten, spelers die plotseling in liedjes uitbarsten, overrompelend grappig karakterspel en bovenal Sim als warhoofdige bisschop.

The Nightcomers

1972 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van Michael Winner. Met o.a. Marlon Brando, Stephanie Beacham, Thora Hird, Harry Andrews en Verna Harvey.

Winner heeft geprobeerd een verhaal te maken over de kinderen uit de roman van Henry James (verfilmd als TURN OF THE SCREW). Deze poging is door de gebrekkige regie echter mislukt. De handeling gaat over de belevenissen van de kinderen voordat het verhaal van TURN OF THE SCREW begint. Scenario van Michael Hastings.

Man of La Mancha

1972 | Musical, Avonturenfilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Italië 1972. Musical van Arthur Hiller. Met o.a. Peter O'Toole, Sophia Loren, James Coco, Harry Andrews en John Castle.

In 1965 verscheen de uitbundige Broadwaymusical Man of La Mancha, gebaseerd op Cervantes' tweeluik De vernuftige edelman Don Quichot van La Mancha (1605-1615). Zes jaar - en ruim 2000 voorstellingen - later tekende Peter O'Toole voor de gemoderniseerde filmversie van de musical. De resulterende ruis tussen Cervantes' pennenvrucht en de operettefilm is aanzienlijk, met een playbackende O'Toole als dieptepunt. Gelukkig werd de rasacteur niet geheel ontdaan van zijn natuurlijke waardigheid en kreeg hij de gelegenheid om een gedenkwaardige edelman neer te zetten, een spichtige dwaas met een droge en tegelijkertijd gepassioneerde voordracht. Een goede film met fikse missers.

I Want What I Want

1972 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1972. Drama van John Dexter. Met o.a. Anne Heywood, Harry Andrews, Jill Bennett, Nigel Flatley en Paul Rogers.

Een interessant klein gegeven over een seksuele crisis in het leven van een man die vrouw wil zijn.

Wuthering Heights

1971 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1971. Drama van Robert Fuest. Met o.a. Anna Calder-Marshall, Timothy Dalton, Harry Andrews, Pamela Browne en Judy Cornwell.

Een goede, realistische filmbewerking van Brontës roman met oorspronkelijke achtergronden en sfeer. Dalton en Calder- Marshall zien er geloofwaardig uit als Heathcliff en Cathy, maar het uitgangspunt van de film is te vaag en de vaart te groot.

Night Hair Child

1971 | Horror, Thriller, Misdaad, Erotiek

Verenigd Koninkrijk 1971. Horror van James Killy. Met o.a. Mark Lester, Britt Ekland, Hardy Krüger, Harry Andrews en Lilli Palmer.

Lester is een twaalfjarige jongen, die zijn moeder vermoordt. Enige tijd later wil hij naar bed wil met zijn pleegmoeder. In Spanje gesitueerde, corrupte, voyeuristische griezel die je gezien moet hebben om te kunnen geloven!

Nicholas and Alexandra

1971 | Historische film, Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1971. Historische film van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Michael Jayston, Janet Suzman, Tom Baker, Harry Andrews en Irene Worth.

Beste aankleding, beste decors en beste kostuums: de Oscarbeheerders waren duidelijk gevoelig voor pracht en praal. Maar Nicholas and Alexandra is behalve een bonte kostuumfilm vooral een superbe interpretatie van de ondergang van de laatste regerende Romanovs, de familie die eeuwenlang heerste over het immense Russische rijk totdat de Bolsjewieken in 1917 de macht overnamen. Regisseur Schaffner, maker van onder meer de epische films Papillon en Patton, kreeg met ruim drie uur speeltijd de gelegenheid om zowel de persoonlijke tragedie als de maatschappelijke onrust tot in de puntjes uit te werken.

Burke and Hare

1971 | Horror, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1971. Horror van Vernon Sewell. Met o.a. Derren Nesbitt, Glynn Edwards, Harry Andrews, Dee Shenderey en Yootha Joyce.

De film handelt over de 19e eeuwse Engelse lijkendieven Burke en Hare en hun opdrachtgever, Dr. Knox. Deze sfeervolle 'case history' wordt verzwakt door een overbodige relatie tussen Knox en een prostituée, die blijkbaar alleen is toegevoegd ten behoeve van enkele naaktscènes. Ook bekend als THE HORRORS OF BURKE AND HARE.

Too Late the Hero

1970 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Oorlogsfilm van Robert Aldrich. Met o.a. Michael Caine, Cliff Robertson, Henry Fonda, Ian Bannen en Harry Andrews.

Stille Oceaan, de lente van 1942. Onder leiding van luitenant Robertson voert een vijftien man sterk peloton een uiterst gevaarlijke opdracht uit. Het moet een Japans radiostation vernietigen, vanwaar alle bewegingen van de Amerikaanse vloot worden gevolgd. Routineus oorlogsavontuur, dat zich afspeelt op een eiland waarvan de ene kant bezet is door de Japanners en de andere kant door Britten en Amerikanen. Actie en geweld in overvloed, goed gespeeld en gefilmd, maar met weinig originele ideeën. Het scenario van Aldrich en Lukas Heller bevat lekker cynische dialogen, maar het duurt veel te lang voor de knappe climax wordt bereikt. Een minder geslaagde poging van Aldrich om het succes van THE DIRTY DOZEN te herhalen. In beeld gebracht door Joseph Biroc. Ook bekend als SUICIDE RUN. 70mm. Gedraaid in Metroscope.

Entertaining Mr. Sloane

1970 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1970. Drama van Douglas Hickox. Met o.a. Beryl Reid, Harry Andrews, Peter McEnery en Alan Webb.

Het spel van McEnery, Reid en Andrews is van buitengewone klasse in dit verhaal over een jongeman die betrokken raakt bij de moeilijkheden van een broer en zijn zuster. Het verhaal en het script zijn onevenwichtig, maar de film is alleen voor het acteerwerk het bekijken al waard.

The Southern Star

1969 | Komedie, Actiefilm

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1969. Komedie van Sidney Hayers. Met o.a. George Segal, Ursula Andress, Orson Welles, Ian Hendry en Harry Andrews.

Een onevenwichtig komedieavontuur over de jacht op een ongewoon grote diamant waarbij veel deelnemende partijen zijn betrokken met schitterende landschapsscènes in Senegal, maar dat is dan ook alles.

Play Dirty

1969 | Oorlogsfilm, Actiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Oorlogsfilm van André De Toth. Met o.a. Michael Caine, Nigel Davenport, Nigel Green, Harry Andrews en Aly Ben Ayed.

Britse legerkapitein voert een groep ex-gevangenen naar het Noordafrikaans offensief in WO II. De film noodt tot vergelijking met THE DIRTY DOZEN, en blijft aardig overeind. Geproduceerd door Harry Saltzman en het scenario is van Lotte Colin en Melvynn Bragg. Het camerawerk is van Edward Scaife. Gedraaid in Panavison.

Country Dance

1969 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Komedie van J. Lee Thompson. Met o.a. Peter O'Toole, Susannah York, Michael Craig, Harry Andrews en Cyril Cusack.

Hilary en Douglas krijgen ruzie, waardoor Hilary een tijdje bij haar familie op bezoek gaat in Schotland. Het familiebedrijf wordt geleidt door haar broer Charles die door zijn mentale problemen het bedrijf naar de knoppen helpt. Daarbij heeft hij ook nog sexuele gevoelens voor zijn zus. Douglas komt zijn vrouw achterna, en merkt de gevoelens van Charles op. Hilary wil Charles helpen en stuurt hem naar een psychiater, maar hierdoor komt hij in een nog diepere depressie.

Battle of Britain

1969 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Oorlogsfilm van Guy Hamilton. Met o.a. Michael Caine, Trevor Howard, Curd Jürgens, Kenneth More en Laurence Olivier.

Eind 1940 vlogen Engelsen en Duitsers elkaar massaal in de haren boven Het Kanaal. Of beter gezegd: Engelsen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders, Canadezen, Zuid-Afrikanen, Zuidelijk Rhodesiërs, Ieren, Amerikanen, Polen, Tsjechen, Belgen, Fransen en één 'Israëli' - samen onder de vlag van de Royal Air Force - schoten ruim 3000 Duitsers uit de lucht tegen 400 doden in eigen gelederen. Ondanks de aanwezigheid van Laurence Olivier, Michael Caine en Christopher Plummer komen de personages nauwelijks tot leven, omdat de vliegtuigen meer aandacht krijgen.

A Nice Girl Like Me

1969 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1969. Drama van Desmond Davis. Met o.a. Barbara Ferris, Harry Andrews, Gladys Cooper, Bill Hinnant en James Villiers.

Britse comedy rond het vrijgevochten jonge meisje Candida dat op zoek gaat naar de liefde zonder daarvoor te trouwen. Ze moet echter ontdekken dat haar verliefdheden leiden tot een zwangerschap. Haar eerste romantische ontmoeting met de Franse schrijver mondt uit in een zwangerschap; die zij pas ontdekt na haar terugkomst in Londen. Daar wordt zij opgevangen door Savage. Beiden verhullen dat zij zich tot elkaar aangetrokken voelen en na de geboorte van haar baby vertrekt zij naar Venetië. Candida is inmiddels verzoend met het idee om een ongehuwde moeder te zijn; maar Savage denkt daar heel anders over

The Sea Gull

1968 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1968. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. James Mason, Vanessa Redgrave, Simone Signoret, David Warner en Harry Andrews.

Een smaakvolle maar te eerbiedige, langdradige bewerking van Tsjechovs toneelstuk. Het accent van Signoret is verwarrend tussen alle Engelse spelers die 19e-eeuwse Russen proberen te zijn. Het scenario is van Moura Budberg. Het camerawerk is van Gerry Fisher.

The Night They Raided Minsky's

1968 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1968. Komedie van William Friedkin. Met o.a. Jason Robards, Britt Ekland, Norman Wisdom, Forrest Tucker en Harry Andrews.

Smaakvol kostuumstuk over een Quakermeisje dat naar New York reist en daar in contact komt met variétékomiek Robards. Veel aardige scènes op de planken en achter de coulissen. Het overlijden van Lahr tijdens de opnamen is de reden van zijn abrupt eindigende rol in de film. Arnold Schulman, Sidney Michaels, en Norman Lear bewerkten een boek van Rowland Barber tot scenario. Camerawerk van Andrew Laszlo.

The Charge of the Light Brigade

1968 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1968. Avonturenfilm van Tony Richardson. Met o.a. David Hemmings, Vanessa Redgrave, John Gielgud, Harry Andrews en Trevor Howard.

Remake van de klassieker uit 1936, concentreert zich meer op de verveling die heerste in het Victoriaanse Engeland, tweede helft vorige eeuw. Ook al behandelt hij hetzelfde historische feit als de film van Curtiz - de wanhopige stormloop door een handvol Britse soldaten op een overmacht aan troepen van de vijand, waardoor uiteindelijk de Krimoorlog zou starten - Richardson benadert dit toch vanuit een heel ander standpunt. Het gedicht van Alfred Lord Tennyson werd ditmaal bewerkt door Charles Wood, die er een mengeling van geschiedenisles en TOM JONES van maakt. Spectaculair gefilmd door David Watkin en Peter Suschitsky, wat de zwakheden van het verhaal toch wat compenseert. Richard Williams was verantwoordelijk voor de animatiefragmenten. Muzikale omlijsting door John Addison en popgroep Manfred Mann brengt een muzikale interpretatie van het gedicht.

Dracula Has Risen From The Grave

1968 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1968. Horror van Freddie Francis. Met o.a. Christopher Lee, Rupert Davies, Veronica Carlson, Barbara Ewing en Barry Andrews.

Dracula krijgt het aan de stok met de predikant van een klein stadje wanneer hij achter diens mooie blonde nichtje aan zit. Heel aardige Hammer-horror. Scenario van John Elder. Werd gevolgd door TASTE THE BLOOD OF DRACULA.

A Dandy in Aspic

1968 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1968. Drama van Anthony Mann en Laurence Harvey. Met o.a. Laurence Harvey, Tom Courtenay, Mia Farrow, Lionel Stander en Harry Andrews.

Houterig spionnenmelodrama waarin de belangrijke karakters zo snel van de kant waarin ze staan wisselen dat het onmogelijk is om ze nog te volgen. Mann stierf tijdens de opnamen en Harvey nam de regie over.

The Long Duel

1967 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1967. Avonturenfilm van Ken Annakin. Met o.a. Yul Brynner, Trevor Howard, Harry Andrews, Andrew Keir en Charlotte Rampling.

Geloofwaardigheid is niet het sterkste punt van dit kostuumavontuur. Yul Brynner als Indiër, Trevor Howard als Britse politieman die diep van binnen gelooft in het zelfbeschikkingsrecht van Indiërs. Ja ja. Maar goed, Freddy (Howard) heeft respect voor Sultan (Brynner), gewelddadig leider van de Bhantan, maar hij moet hem inrekenen - dood of levend. Omdat Freddy het levend probeert, wordt het duel tussen hen erg lang. Freddy probeert Sultan over te halen zich over te geven voordat de rigoureuze Britse troepen ingrijpen, maar de trotse Sultan wil daar niks van weten.

The Deadly Affair

1967 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1967. Thriller van Sidney Lumet. Met o.a. James Mason, Simone Signoret, Maximilian Schell, Harriet Andersson en Harry Andrews.

Eersteklas thriller met Brits agent Mason die een gecompliceerd mysterie probeert te ontrafelen dat te maken heeft met de zelfmoord van een ambtenaar. Gefilmd in Engeland en gebaseerd op het boek Call For The Dead van John Le Carré.

I'll Never Forget What's His Name

1967 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1967. Komedie van Michael Winner. Met o.a. Orson Welles, Oliver Reed, Carol White, Harry Andrews en Marianne Faithfull.

Een uitstekende tragikomedie waarin een man rebelleert tegen zijn welgestelde leven en tevergeefs probeert de simpele dagen van weleer weer op te roepen.

Danger Route

1967 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1967. Thriller van Seth Holt. Met o.a. Richard Johnson, Carol Lynley, Barbara Bouchet, Sylvia Syms en Diana Dors.

De aanwezigheid van Lynley en Bouchet geeft op tweeërlei wijze een kleine stimulans aan dit typisch geheim-agentenverhaal met verschillende wendingen in de intrige. Scenario van Meade Roberts naar de roman The Eliminator van Andrew York. Camerawerk van Harry Waxman.

The Jokers

1966 | Misdaad, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1966. Misdaad van Michael Winner. Met o.a. Michael Crawford, Oliver Reed, Gabriella Licudi, Harry Andrews en James Donald.

Grappige parodie op de gevestigde orde met Reed en Crawford als twee broers uit de betere kringen die iedereen in de maling nemen en de perfecte misdaad uitvoeren; ironisch resultaat. Het scenario is van Dick Clement en Ian La Frenais.

Modesty Blaise

1966 | Mysterie, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1966. Mysterie van Joseph Losey. Met o.a. Monica Vitti, Terence Stamp, Dirk Bogarde, Harry Andrews en Michael Craig.

Regisseur Losey verorberde een watermeloen, een augurk, en nam ijs toe, viel in slaap, ontwaakte en maakte dit werkje, op het hoogtepunt van de pop-art rage. Enerzijds beoogt de film een persiflage te zijn, anderzijds is het volkomen onduidelijk wat de bedoeling is of waar het over gaat. In ieder geval is het een verfilming van de gelijknamige Engelse krantestrip.

The Truth about Spring

1965 | Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1965. Familiefilm van Richard Thorpe. Met o.a. Hayley Mills, John Mills, James MacArthur, Lionel Jeffries en Harry Andrews.

Kapitein Mills' dochter Hayley ondergaat haar eerste liefdesverdriet, als zij de rijke MacArthur leert kennen. Een alleraardigste film voor kinderen.

The Hill

1965 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1965. Oorlogsfilm van Sidney Lumet. Met o.a. Sean Connery, Harry Andrews, Ian Hendry, Michael Redgrave en Ian Bannen.

Sean Connery was definitief James Bond af na zijn prachtrol in The Hill, een veelgeprezen en in Cannes gelauwerd WO II-drama over een Brits strafkamp in de Libische woestijn voor militairen die van onder meer dronkenschap, desertie of insubordinatie beschuldigd zijn. Het door Connery geleide verzet tegen de dienstdoende sergeant-bewaker (overtuigend sadistisch gespeeld door Ian Hendry) was voor regisseur Lumet een metafoor voor de 'strijd' tegen het establishment 'that in most areas really keeps control'. Van de zes BAFTA-nominaties werd die voor het camerawerk verzilverd.

The Agony and the Ecstasy

1965 | Historische film, Drama

Verenigde Staten 1965. Historische film van Carol Reed. Met o.a. Charlton Heston, Rex Harrison, Diane Cilento, Harry Andrews en Adolfo Celi.

Groot spektakelstuk over artistieke conflicten tussen Michelangelo en paus Julius II waarin adekwaat acteren overschaduwd wordt door de peuterig precieze productie. Korte documentaire over het werk van de kunstenaar gaat vooraf aan het fragmentarische drama gebaseerd op gedeeltes uit Irving Stone's roman.

Sands of the Kalahari

1965 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1965. Avonturenfilm van Cy Enfield en Cy Endfield. Met o.a. Stuart Whitman, Stanley Baker, Susannah York, Harry Andrews en Theodore Bikel.

Een goed geregisseerd verhaal over overlevenden van een vliegramp die zich door de woestijn heenworstelen en aanvallen van de apenbewoners afslaan.

The Informers

1964 | Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1964. Misdaad van Ken Annakin. Met o.a. Nigel Patrick, Catherine Woodville, Margaret Whiting, Colin Blakely en Harry Andrews.

Een bende vermoordt een infiltrant van de politie en de inspecteur die hem stuurde (Patrick), is vastbesloten om de bende op te rollen, ondanks orders van hogerhand om het te laten rusten. Een routine-film, maar vakbekwaam geregisseerd door Annakin en gespeeld door Patrick.

Nothing but the Best

1964 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1964. Drama van Clive Donner. Met o.a. Alan Bates, Denholm Elliott, Harry Andrews, Millicent Martin en Pauline Delany.

Een wrange blik op een playboy (Bates) die tracht de maatschappelijke ladder te beklimmen en een moord begaat om flink vooruit te komen in de wereld.

633 Squadron

1964 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1964. Oorlogsfilm van Walter Grauman. Met o.a. Cliff Robertson, George Chakiris, Maria Perschy, Harry Andrews en Donald Houston.

In 1944 ontdekken de geallieerden de locatie van een brandstofdepot voor V-2 raketten in Noorwegen, op een moeilijk bereikbare plek in een fjord. Ze besluiten tot een aanval met jachtbommenwerpers, maar dan moet wel het luchtafweergeschut worden uitgeschakeld door het Noorse verzet. Dat valt nog niet mee. Wat ouderwetse oorlogsfilm, met mooie beelden van de vliegtuigen, stoere dialogen, een snipper romantiek en heldhaftige achtergrondmuziek. Naar een scenario van James Clavell (The Great Escape, Shogun) en Howard Koch.

Reach for Glory

1963 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1963. Drama van Philip Leacock. Met o.a. Harry Andrews, Kay Walsh, Oliver Grimm, Michael Anderson jr en Martin Tomlinson.

Gevoelig, maar niet al te belangwekkend drama over Engeland in WO II en een groep jongelui met hun eigen ethische code die de dood van één van hen tengevolge heeft.

Nine Hours to Rama

1963 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1963. Drama van Mark Robson. Met o.a. Horst Buchholz, José Ferrer, Robert Morley, Diane Baker en Harry Andrews.

Een ambitieuze poging om een zinrijk verhaal te smeden uit de gebeurtenissen die leidden tot de moord op Mahatma Gandhi; het geheel zinkt weg door een alledaags scenario. Gefilmd op locatie in India.

The Inspector

1962 | Drama, Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1962. Drama van Philip Dunne. Met o.a. Stephen Boyd, Dolores Hart, Hugh Griffith, Donald Pleasence en Harry Andrews.

Een spannend verhaal van Jan de Hartog over een jong joods meisje dat door een ex-nazi wordt achtervolgd in het Europa van na WO II. Een opwindende film, ondanks hiaten in de verhaallijn. Stijlvol gefotografeerd, onder andere in Holland en Israël.

The Best of Enemies

1962 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1962. Oorlogsfilm van Guy Hamilton. Met o.a. David Niven, Michael Wilding, Harry Andrews, Alberto Sordi en Noel Harrison.

Boeiend tegen- en samenspel tussen Niven en Sordi in dit WO II-verhaal, waaruit weer eens terecht de betrekkelijkheid van oorlog blijkt.

55 Days at Peking

1962 | Historische film, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje 1962. Historische film van Nicholas Ray en Guy Green. Met o.a. Charlton Heston, Ava Gardner, David Niven, Flora Robson en John Ireland.

De sterren nemen het grootste deel voor hun rekening in dit verwarrende historische verslag over de Boksers-opstand in China in 1900. Scenario van Philip Yordan en Bernard Gordon.

Circle of Deception

1961 |

Verenigd Koninkrijk 1961. Jack Lee. Met o.a. Bradford Dillman, Suzy Parker, Harry Andrews en Paul Rogers.

Een bij tijd en wijle boeiend psychologisch verhaal over spionage-agent Dillman die tijdens WO II gebroken wordt door Duitse foltering; ironisch hoogtepunt.

Barabba

1961 | Avonturenfilm, Drama

Italië​/​​Verenigde Staten 1961. Avonturenfilm van Richard Fleischer. Met o.a. Anthony Quinn, Vittorio Gassman, Jack Palance, Silvana Mangano en Arthur Kennedy.

Drama rond de Bijbelse figuur Barabbas, naar de roman van de Zweedse Pär Lagerkvist, laat zien hoe de dief mogelijk zijn leven voorzette nadat hij was vrijgelaten en Jezus was gekruisigd. Barabbas keert terug naar zijn criminele milieu, wordt te werk gesteld in een mijn en komt als gladiator terecht in Rome. Ondertussen zoekt hij een teken van God. Groots aangepakt epos met veel figuranten en indrukwekkende, ook naargeestige actiemomenten, werd geproduceerd door een groot liefhebber van het genre: Dino De Laurentiis. Quinn voert een uitstekende cast aan.

A Circle Of Deception

1961 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1961. Drama van Jack Lee. Met o.a. Suzy Parker, Bradford Dillman, Harry Andrews en Robert Stephens.

Drama rond de Bijbelse figuur Barabbas, naar de roman van de Zweedse Pär Lagerkvist, laat zien hoe de dief mogelijk zijn leven voorzette nadat hij was vrijgelaten en Jezus was gekruisigd. Barabbas keert terug naar zijn criminele milieu, wordt te werk gesteld in een mijn en komt als gladiator terecht in Rome. Ondertussen zoekt hij een teken van God. Groots aangepakt epos met veel figuranten en indrukwekkende, ook naargeestige actiemomenten, werd geproduceerd door een groot liefhebber van het genre: Dino De Laurentiis. Quinn voert een uitstekende cast aan.

The Devil's Disciple

1959 | Historische film

Verenigd Koninkrijk 1959. Historische film van Guy Hamilton. Met o.a. Burt Lancaster, Kirk Douglas, Laurence Olivier, Janette Scott en Eva LeGallienne.

Sprankelende bewerking van de bekende satire van George Bernard Shaw die zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Revolutie, met uitstekend spel van Lancaster, Douglas en Olivier.

Solomon and Sheba

1959 | Drama, Actiefilm, Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Drama van King Vidor. Met o.a. Gina Lollobrigida, Yul Brynner, George Sanders, Marisa Pavan en John Crawford.

De filmmaatschappij kreeg altijd waar voor in Vidor gestoken geld. Met deze bijbelse spektakelfilm ging het echter bijna mis. Vidor gebruikte duizenden figuranten, en beginscènes met Tyrone Power in de rol van Salomo moesten over met Yul Brynner omdat Power plots stierf. Totaalkosten: vijf miljoen dollar, exorbitant in die tijd. Het verhaal bleef ondergeschikt aan de visuele patserij. Israël gaat goed onder koning Salomo, maar de vuige Sheba (Lollobrigida) wil Israël doen vallen. Daartoe heult ze met de Egyptenaren en verleidt ze Salomo. Freddie Young was verantwoordelijk voor de fotografie en mocht draaien op het indrukwekkende Super Technirama 70 formaat.

Ice Cold In Alex

1958 | Actiefilm, Avonturenfilm, Thriller, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1958. Actiefilm van J. Lee Thompson. Met o.a. John Mills, Sylvia Syms, Anthony Quayle, Harry Andrews en Diane Clare.

Psychologisch oorlogsdrama dat knap in elkaar zit over een Engelse ambulance-officier, twee verpleegsters en een Duitse soldaat die in de Afrikaanse woestijn met elkaar moeten optrekken als ze tijdens de gevechtshandelingen achter de linies geraken. Ze willen Alexandria bereiken, waar Engelsen een marinebasis hebben, maar de troepen van veldmaarschalk Rommel zijn nog steeds heer en meester in de woestijn. Er blijkt echter een verrader onder hen te zijn. Zeer spannend en de titel slaat op het koude biertje dat ze elkaar beloven als ze eenmaal veilig en wel in Alexandria zullen zijn. Bekroond met de prijs van de internationale kritiek op het filmfestival van Berlijn. Het scenario is van T.J. Morrison en Christopher Landon naar diens roman. Het camerawerk is van Gilbert Taylor. Mono.

I Accuse!

1958 | Drama, Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van José Ferrer. Met o.a. Anton Walbrook, Viveca Lindfors, Leo Genn, Harry Andrews en David Farrar.

Een oprecht, maar pretentieus verhaal over het proces van de Franse officier Alfred Dreyfus; hij wordt naar Duivelseiland verbannen en dat wekt veel weerstanden op.

Saint Joan

1957 | Drama, Historische film, Biografie

Verenigde Staten 1957. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Jean Seberg, Richard Widmark, Richard Todd, Anton Walbrook en John Gielgud.

De toen onbekende 17-jarige Jean Seberg als Jeanne D´Arc werd met film en al afgebrand door de pers. Seberg zou met haar onbeholpenheid, elfachtige uitstraling ten spijt, het tempo van de film verpest hebben. Saint Joan werd een van de meest opzienbarende flops van de jaren vijftig, maar Seberg bereikte later tegen de stroom in (met À bout de souffle) toch de sterrenstatus. In retrospectief is de verfilming van het door Graham Greene bewerkte klassieke toneelstuk van Bernard Shaw vooral weinig opwindend. Wel leuk om het fenomeen Seberg te zien en hoe echte profs als Richard Widmark en John Gielgud moeiteloos de show stelen. (IdH/VPRO Gids)

Moby Dick

1956 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1956. Avonturenfilm van John Huston. Met o.a. Gregory Peck, Richard Basehart, Orson Welles, Leo Genn en James Robertson Justice.

'Thar she blows!' galmt het uit het kraaiennest als de eigengereide albinowalvis Moby Dick na bijna tachtig minuten draaitijd in beeld komt. Ondertussen heeft kapitein Ahab zijn verstand reeds verloren, in een film die de onevenwichtige opbouw van Herman Melville's bronmateriaal in ere houdt. Gregory Peck speelt Ahab met een theatrale ernst, waarbij zijn resonerende wasbordstem af en toe flink op de lachspieren werkt. Regisseur Huston, acteur Peck en scenarist Ray Bradbury (schrijver van oa Fahrenheit 451) konden niet met elkaar opschieten - Peck verdronk bijna tijdens de losjes geregisseerde slotscènes - maar de nukkige samenwerking resulteerde wel in een klassieker.

Alexander the Great

1956 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Spanje 1956. Avonturenfilm van Robert Rossen. Met o.a. Richard Burton, Fredric March, Claire Bloom, Danielle Darrieux en Stanley Baker.

Spektakel over Alexander de Grote - zoon van de scrupuleuze koning Philippos van Macedonië - die in de 4de eeuw voor Christus de toen bekende wereld veroverde, en het verlichte denken probeerde over te brengen aan de onderworpenen. Alexander: een meesterlijke strateeg, een verlichte geest óf een oorlogszuchtige zot op zoek naar vaderliefde. De makers lijken niet te kunnen kiezen en ondanks het fantastische spel van Richard Burton wil het verhaal over de veroveringen van Alexander maar geen epische vormen aannemen. Geschoten op locatie in Spanje. Vooral aardig als voorafje bij Oliver Stone's geruchtmakende Alexander-biografie.

A Hill in Korea

1956 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1956. Drama van Julian Amyes. Met o.a. Ronald Lewis, Stephen Boyd, Victor Maddern, George Baker en Robert Shaw.

Een stereotiep drama over een kleine VN-patrouille in conflict met Chinezen; het is interessant om Shaw en Caine te zien aan het begin van hun carrières. USA-titel: HELL IN KOREA.

The Man Who Loved Redheads

1955 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1955. Komedie van Harold French. Met o.a. John Justin, Moira Shearer, Roland Culver, Denholm Elliott en Harry Andrews.

Een zalige komedie, geschreven door Terence Rattigan, over een man die - sinds hij als jongen de mooie Shearer heeft ontmoet - voor het leven verslingerd is aan dames met rood haar. De Amerikaanse versie is 14m korter.

Helen of Troy

1955 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Robert Wise. Met o.a. Stanley Baker, Rossana Podesta, Brigitte Bardot, Jaques Sernas en Harry Andrews.

Meeslepend schouwspel, maar een leeg scenario verprutst deze versie van het verhaal van de vrouw die de Trojaanse oorlog veroorzaakte. Het scenario is van John Twist en Hugh Gray. In Italië gefilmd in CinemaScope.

The Black Knight

1954 | Avonturenfilm, Historische film, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Tay Garnett. Met o.a. Alan Ladd, Patricia Medina, André Morell, Harry Andrews en Peter Cushing.

Ladd is een wapensmid die zijn mannetje staat, als hij naar de hand dingt van de dochter van een graaf. Een goedkoop gemaakte, maar vrolijke film waarin ook nog een mysterieuze ruiter voorkomt. Gesitueerd in Engeland ten tijde van Koning Arthur.

The Red Beret

1953 | Oorlogsfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1953. Oorlogsfilm van Terence Young. Met o.a. Alan Ladd, Leo Genn, Susan Stephen, Harry Andrews en Stanley Baker.

Een minder goede Ladd-film, over speciale tactische legereenheden en Ladds door schuldgevoelens gedomineerde verleden.