Richard Jordan: cast.
Er zijn 38 films gevonden.

Posse

1993 | Western, Actiefilm, Familiefilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1993. Western van Mario Van Peebles. Met o.a. Mario Van Peebles, Stephen Baldwin, Charles Lane, Tommy 'Tiny' Lister en Big Daddy Kane.

Van Peebles brengt hulde aan vogelvrijverklaarde zwarte cowboys die het in de Far West anno 1892 nogal bont maakten. Van Peebles geeft zelf gestalte aan een zwarte bandiet die er tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog vandoor gaat met een kist goud.

Gettysburg

1993 | Historische film, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1993. Historische film van Ronald F. Maxwell en Ronald Maxwell. Met o.a. Martin Sheen, Tom Berenger, Richard Jordan, Jeff Daniels en Stephen Lang.

Dit groots opgezette drama over de Amerikaanse Burgeroorlog is gebaseerd op Michael Shaara`s met de Pulitzer Prize bekroonde roman [KL]The Killer Angels[KLE]. Het scenario en de regie zijn van Maxwell. De film is een paar maanden voor de tv-premi[KA2]ere in de bioscopen uitgebracht, maar het blijft in wezen een tv-film die ter streling van het ego op het witte doek werd geprojecteerd. Het is een indrukwekkende reconstructie van de veldslag bij Gettysburg, maar ook niet meer dan dat - weinig verhaal en geen nieuwe perspectieven. De film speelt zich af in 1863 en deel [KA1]e[KA1]en concentreert zich met name op Little Round Top in Zuid-Pennsylvania, een bebost gebied dat kolonel Joshua Chamberlain (Daniels) met zijn Unie-troepen probeert te verdedigen tegen de aanvalsgolven van de Confederisten, die een doorbraak naar Washington willen forceren. Deel twee richt zich op generaal-majoor Pickett (Lang) en zijn beroemde bloedige charge en de tot mislukken gedoemde poging van de Confederatie- troepen om de vijandelijke linie te doorbreken. Uiterst realistisch en met zelden vertoonde oorlogsscènes uit de Burgeroorlog. De acteurs dragen stuk voor stuk een baard en spelen hun rollen plechtig en met veel overtuiging. Sheen zet een goede generaal Robert E. Lee neer en dat geldt ook voor Berenger in de rol van luitenant-generaal Longstreet, maar de show wordt gestolen door Daniels. Schrijver-regisseur Maxwell weet op sublieme wijze zijn vijftien-jarige droom om deze film te maken te verwezenlijken, maar zonder het wapengekletter is het scenario ronduit saai. Het camerawerk van Nederlander Kees van Oostrum is uitstekend en dat geldt ook voor de muziek van Randy Edelman.

Time bomb

1992 | Actiefilm, Sciencefiction

Verenigde Staten 1992. Actiefilm van Avi Nesher. Met o.a. Patsy Kensit, Michael Biehn, Robert Culp, Billy Blanks en Tracy Scoggins.

Het rustige leven van Eddy Kaye wordt op een ruwe manier onderbroken nadat hij het leven redt van een vrouw en haar kind en 's avonds als held van de dag op televisie te zien is. Diezelfde nacht is hij al slachtoffer van een moordpoging. Eddy begrijpt totaal niet waarom, maar de aanslagen gaan onverminderd door. Zijn psychiater en hijzelf komen later tot de afschrikwekkende ontdekking dat Eddy Kaye sneuvelde in Vietnam. Het blijkt dat er iets gaande is dat te maken lijkt te hebben met de gruwelijke beelden die zich steeds in zijn geheugen opdringen. Iets uit het verleden dat hij zich niet kan herinneren

Primary Motive

1992 |

Verenigde Staten 1992. Daniel Adams. Met o.a. Judd Nelson, Richard Jordan, Sally Kirkland, Justine Bateman en John Savage.

VV.

Timebomb

1991 | Actiefilm, Thriller, Sciencefiction

Verenigde Staten 1991. Actiefilm van Avi Nasher en Avi Nesher. Met o.a. Michael Biehn, Robert Culp, Raymond St. Jacques, Richard Jordan en Patsy Kensit.

Biehn voert een kalm bestaan als horlogemaker in L.A. en hij vermoedt helemaal niet dat er een tweede identiteit in hem sluimert. Een geheime dienst heeft hem via een hersenspoeling geconditioneerd. Hij kidnapt psychologe Kensit om te weten te komen wie hij nu eigenlijk is. Via hypnose slaagt zij erin hem zijn echte bewustzijn terug te bezorgen en ontdekt met welke bevelen men hem manipuleert. Een allesbehalve nieuw thema dat best aardig had kunnen zijn maar Nesher (die zelf het scenario schreef) mist zijn kansen door te veel de nadruk te leggen op actiescènes en te weinig op suspense. Ook bekend als NAMELESS.

Tales From The Crypt: Deadline

1991 | Horror, Komedie

Verenigde Staten 1991. Horror van Walter Hill. Met o.a. Richard Jordan, Marg Helgenberger, Jon Polito, Richard Herd en John Capodice.

Sedert zijn ontslag bij de krant zit Charlie McKenzie (Jordan) diep in de put. Het grootste deel van de tijd brengt hij door in de kroeg. Op een avond pikt hij in een bar Vicki (Helgenberger) op. Hij raakt door haar geobsedeerd. Door deze ontmoeting wil hij zijn leven weer ordenen en weer aan de slag gaan. De krant geeft hem nog één kans: ophouden met drinken en met een goed verhaal komen. Vicki zal ervoor zorgen dat hij zijn story krijgt, maar dan op een andere manier dan gedacht. Een voor regisseur Hill eerder een tamelijk tamme vertelling, waarin maar geen schot wil komen. Zelfs de climax is geen bewijs van dynamiek. Het scenario is van regisseur Hill en Mae Woods. Het camerawerk is van Rick Bota. Aflevering 12 van het derde seizoen, nummer 26 van 93. Dolby Surround.

Shout

1991 | Muziek, Drama

Verenigde Staten 1991. Muziek van Jeffrey Hornaday. Met o.a. James Walters, Heather Graham, John Travolta, Richard Jordan en Linda Fiorentino.

Ongeloofwaardig, clich[KA1]ematig verhaaltje, dat zich afspeelt in 1956 aan het begin van het rock `n` roll-tijdperk, hoewel de deuntjes en de stilering van de muziekvideo`s duidelijk van de jaren 1980-1990 zijn. Travolta speelt een EO-achtige muziekleraar die jeugdige delinquenten in de gevangenis weet te verheffen en te inspireren. Choreograaf Hornaday (bekend van FLASHDANCE en DICK TRACY) maakte hiermee zijn regiedebuut.

Heaven is a Playground

1991 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1991. Komedie van Randall Fried. Met o.a. D.B. Sweeney, Michael Warren, Victor Love, Bo Kimble en Richard Jordan.

Een jonge, blanke advocaat komt in contact met Warren, die voor eigen rekening en risico naar sporttalent speurt en die probeert door middel van beurzen zwarte jongeren naar de universiteit te krijgen. Zo wordt de advocaat betrokken bij de sub-cultuur van het stadse basketball. Naar een prachtig verslag van Rick Telander, journalist bij Sports Illustrated. Als stadsdrama is de film geslaagd en het ensemblespel is uitstekend. Alleen met het simplistische neven-plot met de gebruikelijke slechte zakenman (Johnson) gaat de zaak de mist in. We zien een kort optreden van de echte basketball-ster Hakeem Olajuwon.

The Hunt for Red October

1990 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1990. Thriller van John McTiernan. Met o.a. Sean Connery, Alec Baldwin, Scott Glenn, Sam Neill en James Earl Jones.

De Russische kapitein Ramius (Connery) vaart met een supergeavanceerde nucleaire duikboot richting de VS. De CIA en de Sovjet Unie roepen dat hij kierewiet is en tot de aanval overgaat. Veiligheidsagent Jack Ryan (Baldwin) denkt dat Ramius wil overlopen naar het Westen. The Hunt for Red October is een spannende technothriller over het spanningsveld tussen militaire en diplomatieke strategie, die goed geacteerd en gefilmd is (door Jan de Bont). De onderwatersequenties leenden zich uitstekend voor geluidseffecten, waarvoor de film dan ook een Oscar kreeg. Naar een verhaal van Tom Clancy.

Romero

1989 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1989. Biografie van John Duigan. Met o.a. Raul Julia, Richard Jordan, Ana Alicia, Eddie Velez en Alejandro Branco.

Een eenzijdig docudrama dat de transformatie toont van een gehoorzame boekenwurm tot een opstandige revolutionair leider, die in 1980 door de regeringstoepen van El Salvador werd vermoord. Deze door Jezuïeten geproduceerde religieuze propagandafilm is walgelijk hypocriet. Het scenario van John Sacret Young spreekt nergens over Romero's diepere drijfveren of over de rol die de V.S. en het Vaticaan in de hele geschiedenis gespeeld hebben. Deze, door Geoff Burton gefilmde prent is een weerzinwekkende les in geschiedenisvervalsing en wie meer wil weten over de zaak Romero, verwijzen wij naar SALVADOR van Oliver Stone. Spijtig dat Julia toeliet dat de producenten van dit onding misbruik maakten van zijn talent.

Manhunt: Search for the Night Stalker

1989 | Drama, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1989. Drama van Bruce Seth Green. Met o.a. Richard Jordan, Liza Eilbacher, Julie Carmen, Jenny Sullivan en Gerry Bamman.

Dit docudrama draait om twee politieagenten en het routinewerk dat leidde tot de arrestatie van de massamoordenaar Richard Ramirez, die in het voorjaar en de zomer van 1985 het zuiden van Californi[KA3]e terroriseerde en veroordeeld werd tot de gaskamer op exact dezelfde dag (heel smakeloos!) dat deze film in première ging.

The Murder of Mary Phagan

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Billy Hale. Met o.a. Jack Lemmon, Peter Gallagher, Richard Jordan, Robert Prosky en Paul Dooley.

Sterke reconstructie van een moordzaak die in 1913 heel wat stof deed opwaaien. In een fabriek in Atlanta wordt een dertien- jarige arbeidster vermoord. De directeur wordt voorgeleid als verdachte, en de jonge openbare aanklager, Jordan, ziet een kans om zijn populariteit te vergroten. Hij wil namelijk gouverneur worden. Door manipulatie van getuigen krijgt hij een veroordeling voor elkaar: doodstraf voor de man, die echter volhoudt onschuldig te zijn. Gouverneur Lemmon, die de executie moet bekrachtigen, krijgt twijfels en wil zelf de getuigen horen. Het scenario van Jeffrey Lane en George Stevens Jr., naar een verhaal van Larry McMurtry, brengt een sterk sociaal-kritisch tijdsdocument, waarin kinderarbeid, politieke corruptie, de macht van het kapitaal en rassendiscriminatie aan bod komen. Lemmon en Jordan zijn schitterend. Fotografie is van Nic Knowland, en de muziek werd gecomponeerd door Maurice Jarre. De film blijft vier uur lang boeien. Oorspronkelijk vertoond in twee delen. In 1937 was de moordzaak al het onderwerp van de film THEY WON'T FORGET.

The Secret of My Succe$s

1987 | Komedie

Verenigde Staten 1987. Komedie van Herbert Ross. Met o.a. Michael J. Fox, Helen Slater, Richard Jordan, John Pankow en Margaret Whitton.

Fox speelt een boerenzoon die het in New York wil gaan maken. Zijn rijke oom geeft hem een baantje in de postkamer van zijn bedrijf. Maar onze held wil meer, betrekt een leegstaande kantoorkamer en doet zich voor als hoge piet om indruk te maken op het meisje van zijn dromen. Dat levert een hoop logistieke problemen op. Leuke komedie met een aantrekkelijke rolbezetting, waarbij alles zich snel voltrekt, al is het laatste deel wat geijkt en het geheel misschien wat aan de lange kant. Fox doet het leuk.

The Equalizer - Mission: McCall

1987 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1987. Actiefilm van Alain Metzger. Met o.a. Edward Woodward, Robert Mitchum, Keith Szarabajk, Richard Jordan en William Zabka.

Aflevering uit de tv-serie [KL]The Equalizer[KLE] (1985- 1987), die op video werd uitgebracht. Ex-CIA-agent McCall (Woodward) komt in de problemen met de KGB als een dubbelspion geheime informatie doorspeelt aan Moskou. Hierdoor worden de sleutelfiguren van de westelijke spionage-organisatie het doelwit van dodelijke aanslagen. Als klap op de vuurpijl verdwijnt McCall. De enige die hem nog zou kunnen redden, is een in ongenade gevallen agent (Jordan) die geen sympathie koestert voor zijn ex-collega. Wat Mitchum in dit goedkope spionageverhaaltje komt doen, is voor iedereen die het ziet, een raadsel. Het scenario is van Ed Waters en Coleman Luck.

The Men's Club

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Peter Medak. Met o.a. David Dukes, Richard Jordan, Harvey Keitel, Frank Langella en Roy Scheider.

Deze mislukte film naar het gelijknamige boek van Leonard Michael (door de schrijver zelf bewerkt voor film) was nauwelijks in de bioscoop te zien. Zeven mannen proberen een praatgroep op te richten in het huis van Jordan. De interessante bezetting doet beter spel verwachten. Noemenswaard is alleen het elegante bordeel voor hoogvliegers, The House of Affection. Een belachelijk slot.

Solarbabies

1986 | Sciencefiction, Familiefilm

Verenigde Staten 1986. Sciencefiction van Alan Johnson. Met o.a. Richard Jordan, Jami Gertz, Jason Patric, Lukas Haas en Charles Durning.

Ergens in de toekomst is water op aarde schaars en wordt onze planeet door een stel booswichten gort droog gehouden omdat ze heer en meester over de bronnen zijn. Gertz met haar - voornamelijk - macho vrindjes wordt gevangen gehouden door Jordan, een soort nazi. Het groepje dat zich in het gevangenkamp alleen maar kan verstrooien met een rauw soort rolschaats-hockey, bereidt een ontsnapping voor met behulp van de 'Bhodi', een oude mystieke kracht. Een waardeloze, gedateerde film die hooguit een weekje draaide in een achteraf-bioscoopje en daarna in het vergeetboek raakte om later weer op video boven water te komen. Slechts niet-kritische tieners kunnen zich door dit pulpwerkje laten vermaken. Ook bekend als SOLARWARRIORS.

The Mean Season

1985 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1985. Thriller van Phillip Borsos. Met o.a. Kurt Russell, Richard Jordan, Mariel Hemingway, Richard Masur en Joe Pantoliano.

Phillip Borsos koos voor de moordenaar die in The Mean Season een hotline heeft naar een krantenjournalist, voor acteur Richard Jordan. Geen voor de hand liggende keus, omdat Jordan een beetje een babyface heeft, en in eerdere films altijd de mooie, goeiige jongen speelde. Toch een goede keus, want Jordan (dan 47) is de jongste niet meer en vrat zich voor de film nog eens goed vol. Veel vlees op een gezicht dat ooit mooi is geweest past niet; er wringt iets, en alleen door de geslaagde casting weet The Mean Season dus al een zekere spanning op te roepen.

Dune

1984 | Sciencefiction, Experimenteel, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1984. Sciencefiction van David Lynch. Met o.a. Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Jürgen Prochnow, Brad Dourif en Virginia Madsen.

Wie Frank Herberts gelijknamige sciencefiction-reeks niet gelezen heeft, tast waarschijnlijk in het duister tijdens het kijken naar deze verfilming van David Lynch, toch al geen regisseur die het mysterie schuwt in zijn verhaallijnen. Lynch, kunstschilder van huis uit, ging naar eigen zeggen ooit filmen 'to make paintings move', en dat is hem in deze visueel sterke film prima gelukt. Het verhaal, voor zover na te vertellen, gaat over twee rivaliserende families in het jaar 10191. Om het universum te domineren hebben ze het goedje Spice nodig, dat alleen te halen is op de woestijnwereld Arrakis, oftewel Dune.

A Flash of Green

1984 | Drama

Verenigde Staten 1984. Drama van Victor Nunez. Met o.a. Ed Harris, Blair Brown, Richard Jordan, George Coe en Helen Stenberg.

Journalist in een klein stadje aan de kust van Florida komt in de problemen als hij handjeklap speelt met een sluwe ambtenaar, die achter een ondoorzichtig ontwikkelingsproject zit. Goed spel en het verfrissend onconventionele onderwerp lijden onder de tenslotte ten onder aan de traagheid en langerektheid van het script. Gemaakt voor de kabelmaatschappij American Playhouse en geproduceerd door co-star Jordan. Gebaseerd op het boek van John D. MacDonald.

Washington Mistress

1982 | Romantiek

Verenigde Staten 1982. Romantiek van Peter Levin. Met o.a. Lucie Arnaz, Richard Jordan, Tony Bill, Pat Hingle en Tarah Nutter.

Een romantisch soapdrama over een intelligente en ambitieuze assistente bij het Amerikaanse Congres die verliefd wordt op een charmant en getrouwd lid van het congres en met hem een lange, niet al te geheime affaire heeft. Een koele vertolking.

The Bunker

1981 | Oorlogsfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1981. Oorlogsfilm van George Schaefer. Met o.a. Anthony Hopkins, Piper Laurie, Richard Jordan, Susan Blakely en Cliff Gorman.

Hopkins won een Emmy voor dit huiveringwekkende portret van Adolf Hitler in John Gay's bewerking van het boek van James P. O'Donnell dat de laatste dagen van het Derde Rijk beschrijft. Piper Laurie kreeg een Emmy-nominatie voor haar vertolking van Magda Goebbels.

Raise the Titanic

1980 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1980. Avonturenfilm van Jerry Jameson. Met o.a. Jason Robards, Anne Archer, Richard Jordan, David Selby en Alec Guinness.

De speurtocht naar het wrak van de Titanic en de veiling van Titanic-memorabilia eind vorige eeuw maakt het kennelijk onmogelijk om deze jaren '80 flop definitief te vergeten. Raise the Titanic draait, zoals de titel al doet vermoeden, om het bovenhalen van het wrak. Er is namelijk byzanium aan boord, een (fictief) goedje waarmee de Amerikanen een raketschild willen bouwen. Gewapend met een monstrueus budget kregen de makers het zo waar voor elkaar om de boot met overtuiging omhoog te krijgen. Een prachtig gezicht maar dan moet je wel een hoop overbodige soapfranje voor lief nemen.

The French Atlantic Affair

1979 | Thriller

Verenigde Staten 1979. Thriller van Douglas Heyes. Met o.a. Jean-Pierre Aumont, Horst Buchholz, James Coco, Chad Everett en José Ferrer.

Mini-serie in drie delen. Met sterren beladen serie over een grote oceaanstomer waar gemene secteleider Savalas en zijn bende toeslaan en de passagiers en bemanning gijzelen teneinde 70 miljoen dollar in goud te kunnen afpersen. Het thema mag niet nieuw zijn (de luxe-stomer op zee gekidnapped of in gevaar door chantage), maar het plot is het wel (een 'vijfde colonne' onder de passagiers, zodat je niet weet wie vriend of vijand is) en het wordt hier goed uitgewerkt zodat de spanning erin zit en de aandacht wordt vastgehouden. Wordt ook in twee delen uitgezonden. Scenario van de regisseur naar de roman van Ernest Lehman. Het camerawerk is van Ralph Woolsey.

Old Boyfriends

1979 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1979. Komedie van Joan Tewkesbury. Met o.a. Talia Shire, Richard Jordan, Keith Carradine, John Belushi en John Houseman.

Pijnlijk prutswerk naar een intrigerend concept van een vrouw die vroegere minnaars opzoekt in een poging haar verleden te analyseren. Een te zware rol voor Shire, en Belushi wordt totaal verwaarloosd. Tewkesbury leerde het vak als assistent van Robert Aldrich en schreef scenario`s voor bekende films zoals THIEVES LIKE US (1973) en NASHVILLE (1975).

A Nightingale Sang in Berkeley Square

1979 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1979. Misdaad van Ralph Thomas. Met o.a. Richard Jordan, David Niven, Oliver Tobias, Elke Sommer en Gloria Grahame.

De Amerikaan Johnson wordt vrijgelaten uit een Engelse gevangenis, en wordt vervolgens gedwongen mee te doen aan een bankroof, waarvoor het bijzonder ingewikkelde plan is opgesteld door Niven. Grahame is een lust voor het oog in één van haar laatste rollen als Johnsons schaamteloze moeder.

The Defection of Simas Kudirka

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van David Lowell Rich. Met o.a. Alan Arkin, Richard Jordan, Donald Pleasence, John McMartin en Shirley Knight.

Fascinerend drama gebaseerd op de mislukte sprong naar de vrijheid in 1970 van een Sovjet-zeeman uit Litauen op een schip in Portsmouth (New Hampshire). Een nieuwe intrigerende rol in de acteergalerij van Alan Arkin. En regisseur Rich kreeg een Emmy Award.

Les Misérables

1978 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1978. Avonturenfilm van Glenn Jordan. Met o.a. Richard Jordan, Anthony Perkins, Cyril Cusack, Claude Dauphin en John Gielgud.

Een fraaie nieuwe versie van het klassieke verhaal van Victor Hugo over Jean Valjean die een brood stal omdat hij honger had en vervolgens werd gearresteerd en veroordeeld tot dwangarbeid. Na zijn ontsnapping laat het verleden hem niet meer los als de terrierachtige inspecteur Javert achter hem aan zit. Jordan als Valjean en Perkins als Javert houden de aandacht vast en het vlotte tempo van de film houdt je ongemerkt aan je stoel gekluisterd. Sprankelende bijrollen van Gielgud en Dauphin (zijn laatste rol) en een paar bekende Britse gezichten in cameo's.

Interiors

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van Woody Allen. Met o.a. Kristin Griffith, Mary Beth Hurt, Diane Keaton, Geraldine Page en E.G. Marshall.

Drie welgestelde en creatieve New Yorkse zussen krijgen het zwaar te verduren nadat hun fijnbesnaarde moeder door vader wordt verlaten voor een volkse vrouw. Mary Beth Hurt ontroert in de rol van de dochter die het meest wordt geraakt door het pathetische verval van haar moeder (Geraldine Page). Regisseur en scenarist Woody Allen (1935, New York) bracht de cerebrale materie met een zuigende urgentie, conform de Ingmar Bergman-filmtaal die hij eerder ridiculiseerde in bijvoorbeeld Love and Death (1975). De kritieken waren terecht lovend, variërend van 'majestueus' tot 'verbluffend'. Een taai en somber werk met verluchting in de marges.

Logan's Run

1976 | Sciencefiction, Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1976. Sciencefiction van Michael Anderson. Met o.a. Michael York, Jenny Agutter, Richard Jordan, Peter Ustinov en Roscoe Lee Browne.

Een verbazingwekkende eerste helft, waarin het leven van oneindig plezier en sterven op dertig-jarige leeftijd in het jaar 2274 wordt getoond. Maar dan komt de druilerige tweede helft, waarin het lijkt alsof BENEATH THE PLANET OF THE APES weer dunnetjes wordt overgedaan. De film kreeg een speciale Oscar voor de visuele effecten. Later is er een korte tv-serie van gemaakt. David Zelag Goodman bewerkte een roman van William F. Nolan en George Clayton Johnson tot scenario. Camerawerk van Ernest Laszlo.

Captains and the Kings

1976 | Drama, Historische film

Verenigde Staten 1976. Drama van Allen Reisner en Douglas Heyes. Met o.a. Richard Jordan, Perry King, Patty Duke Astin, John Carradine en Katherine Crawford.

Mini-serie in zes delen. Joseph Armagh (Jordan), een Ierse immigrant, wil in Amerika zijn naam vestigen maar moet een keihard gevecht voeren voor hij geaccepteerd wordt. Een Emmy voor Astin en cameraman Ric Waite en een hele serie voordrachten voor een Emmy gaven de populariteit van de serie weer. Regisseur Heyes bewerkte zelf het boek van Taylor Caldwell, wiens verhaal in de tweede helft van de 19e en het begin van de 20ste eeuw speelt.

Alibis

1976 | Erotiek

Frankrijk 1976. Erotiek van Pierre Rissient. Met o.a. Richard Jordan, Phung Le My, Tien Ni Chu, Marie Da[KA3]ms en Betty Ting Pei.

Paul woont in San Fransisco en gaat snel op weg naar zijn vrouw in Hong Kong die in coma ligt. Zij heeft een zelfmoordpoging gedaan, sterft en hij keert terug naar San Fransisco. Tussen deze twee momenten in legt een in een crisis verkerende persoon een lange, moedige, onrustige, angstwekkende en zinstrelende dooltocht af. Om de tijd te doden dwingt hij zichzelf achter zijn identiteit te komen en zelfs zijn eigen werkelijkheid onder ogen te zien. Een geheimzinnige, subtiele, haast beangstigende film die fascineert en die de kijker betovert. Sommigen hebben het al gehad over Hong-Kong mon amour. Jammergenoeg ook een persoonlijke film van deze regisseur, zoals al zijn werk; helaas! Ook bekend als ALIBI en ONE NIGHT STAND.

The Yakuza

1975 | Avonturenfilm, Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1975. Avonturenfilm van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Mitchum, Brian Keith, Herb Edelman, Richard Jordan en Kishi Keiko.

Ex-cop Mitchum, die zijn militaire dienst volbracht in Japan, is bereid om terug te gaan naar Tokyo om de dochter van zijn oude vriend Keith te zoeken. Zij is ontvoerd door de yakuza, de Japanse mafia. Hij krijgt hulp van Ken, wiens zuster hij destijds het leven redde. Zo komt hij niet alleen in een levensgevaarlijke situatie terecht, maar wordt hij ook nog eens met zijn verleden geconfronteerd. Bevreemdende politiefilm die ons binnenbrengt in een gesloten en onbekende wereld, waar enkel de wet van het geweld telt. Het knap opgebouwde scenario werd geschreven door Paul Schrader en Robert Towne, naar een verhaal van Leonard Schrader, en bevat enkele schokkende fragmenten. Okazaki Kozo en Duke Callaghan waren verantwoordelijk voor de fotografie. Dave Grusin componeerde een swingende, jazzy score. Ook bekend als BROTHERHOOD OF THE YAKUZA.

Rooster Cogburn

1975 | Western

Verenigde Staten 1975. Western van Stuart Millar en Stuart Miller. Met o.a. John Wayne, Katharine Hepburn, Anthony Zerbe, Richard Jordan en John McIntire.

In 1970 won John Wayne - zijn enige - Oscar voor zijn rol in de western True Grit (1969). Zes jaar later maakte hij deze sequel. Nadat haar vader door bandieten is vermoord schiet Rooster Cogburn de pinnige Eula Goodnight (Hepburn) al mopperend te hulp. En Goodnight moppert bekwaam terug. Jammer genoeg haalde de latere film niet het niveau van de voorganger en lukt het Hepburn niet haar vergelijkbare rol in The African Queen (1951) ook maar te benaderen. Toch een mooie samenwerking tussen deze twee iconen.

The Friends of Eddie Coyle

1973 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1973. Misdaad van Peter Yates. Met o.a. Robert Mitchum, Peter Boyle, Richard Jordan, Steven Keats en Alex Rocco.

Zeer realistische beschrijving van misdadigers en politie als harde medewerkers om wapens te leveren en afspraken te maken met de agenten. Bleke, nachtmerrie-achtige film over de onderwereld die mooi overkomt door de locaties in Boston en de smetteloze vertolkingen. Enige fouten: de aparte, onderkoelde toon en de finale.

The Trial of the Catonsville Nine

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Gordon Davidson. Met o.a. Ed Flanders, Richard Jordan, Peter Strauss, Douglas Watson en Nancy Malone.

Een toneelstuk van Daniel Berrigan over het proces van een aantal anti-Vietnambetogers die in mei 1968 de kantoren van de legeroproepdienst bestormden in Catonsville en de archieven verbrandden. Een krachtig drama met mooie uiteenzettingen.Een produktie van Gregory Peck.

Chato's Land

1972 | Western

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1972. Western van Michael Winner. Met o.a. Charles Bronson, Jack Palance, Richard Basehart, James Whitemore en Simon Oakland.

Bronson speelt in deze goedgemaakte western een halfbloed Indiaan die uit zelfverdediging een US marshal doodt. Dit is de aanleiding om een posse op zijn spoor te zetten, maar hoe verder de achtervolgers het indianengebied binnendringen, hoe meer zij de opgejaagden worden. Daarbij valt de groep steeds meer uit elkaar door onderlinge onenigheid en strijd. Nadat zij Bronsons vrouw verkracht hebben, rust deze niet voor de laatste man van de posse de dood heeft gevonden. De film is met Brits geld gemaakt, in Spanje opgenomen, en was in Europa een succes, in tegenstelling tot Amerika. Scenario van Gerald Wilson. Camerawerk van Robert Paynter.

Valdez Is Coming

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Edwin Sherin. Met o.a. Burt Lancaster, Susan Clark, Jon Cypher, Barton Heyman en Richard Jordan.

Cypher is een machtige rancher die doet wat hem uitkomt. Een zwarte man wordt opgehangen, maar achteraf blijkt de man onschuldig te zijn. Lancaster, een halfbloed die soms voor de wet werkt, vraagt Cypher om vrijlating van een Apache-vrouw. De man weigert. De twee komen in botsing. Lancaster weet zijn achtervolgers te ontkomen en wordt dan de 'wrekende gerechtigheid'. Een spannende western, door Roland Kibbee en David Rayfield geschreven naar de roman van Elmore Leonard. Sherin maakte zijn regiedebuut. Camerawerk van Gabor Pogany.

Lawman

1971 | Western

Verenigde Staten 1971. Western van Michael Winner. Met o.a. Burt Lancaster, Robert Ryan, Lee J. Cobb, Sheree North en Robert Duvall.

Spannende western van de Britse regisseur Winner waarin Lancaster overtuigend de stereotiepe zwijgzame marshall neerzet. Wanneer hij een paar gewetenloze moordenaars heeft opgespoord, krijgt hij het aan de stok met de plaatselijke, weinig heldhaftige sheriff (Ryan) en een invloedrijke zakenman (Cobb). Bedoeling van Lawman lijkt te zijn te onderzoeken hoever een man kan gaan voordat zijn geweten hem in de weg gaat zitten. Misschien schiet het verhaal daarin door als aan het eind blijkt dat de wreedheid van Lancasters personage - ontstaan uit opgekropte emoties rond een ongelukkige liefde - nauwelijks grenzen kent. Met een kleine rol voor Robert Duvall.