Victor Fleming: regie en productie.
Er zijn 23 films gevonden.

Joan of Arc

1948 | Drama

Verenigde Staten 1948. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Ingrid Bergman, Francis L. Sullivan, J. Carrol Naish, Ward Bond en John Emery.

Een jonge Franse boerin hoort stemmen die tegen haar zeggen dat ze de kroonprins moet bezoeken en het bevel moet voeren over een leger tegen de Engelsen. Ze verslaat de vijand en laat de kroonprins tot koning kronen, om vervolgens zelf verraden te worden. Ambitieus opgezet historisch drama over het leven en lijden van Jeanne d‘Arc, met Ingrid Bergman goed op dreef in de rol van de Maagd van Orleans. Soms een tikje traag, maar wel gefotografeerd in prachtig Technicolor. Oscars voor het camerawerk en de ­kostuums.

Adventure

1945 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1945. Komedie van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Greer Garson, Joan Blondell, Thomas Mitchell en Tom Tully.

Gable is terug en Garson heeft hem; beiden gaan ten onder in deze omslachtige komedie over varende vrijbuiter en volgzame bibliothecaresse. Zelfs de joviale Blondell kan film niet redden.

A Guy Named Joe

1943 | Drama, Fantasy, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Irene Dunne, Van Johnson, Ward Bond en James Gleason.

Goede acteurs spartelen in een wat warrige fantasie waarin de hemelse Tracy afdaalt naar de aarde om dienstplichtige Johnson in WO II een handje te helpen. Scenario van Dalton Trumbo naar een verhaal van Chandler Sprague en David Boehm. Camerawerk van George Folsey en Karl Freund.

Tortilla Flat

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Hedy Lamarr, John Garfield, Frank Morgan en Akim Tamiroff.

Steinbecks hartige roman over de Californische vissersgemeenschap met levendige rollen van de drie topsterren; hondenvriend Morgan steelt de show.

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

1941 | Horror, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1941. Horror van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Ingrid Bergman, Lana Turner, Donald Crisp en Ian Hunter.

Wat regisseur Rouben Mamoulian tien jaar eerder lukte, daar sloeg Gone with the Wind-maker Fleming de plank mis: zijn versie van Robert L. Stevensons Victoriaanse horrorverhaal over een door ambitie en chemicaliën gespleten persoonlijkheid is griezelig noch meeslepend. Tracy doet zijn best als de Londense wetenschapper die zichzelf fataal als proefkonijn inzet om z'n gevaarlijke brouwseltje te testen. Maar Bergman en Turner ruilden in de castingfase onfortuinlijk van rol en de perverse ondertoon uit de roman werd discreet gekuist. Rest ons een luxueus melodrama met sfeerdecors en bijpassende fotografie van de Rus Joseph Ruttenberg (1889-1983).

The Wizard of Oz

1939 | Musical, Familiefilm, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1939. Musical van Victor Fleming, King Vidor en Mervyn LeRoy. Met o.a. Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr en Jack Haley.

Dé Wizard of Oz met Judy Garland als de enige echte Dorothy die met haar hondje Toto door een tornado wordt meegenomen naar de betoverde wereld van Oz. Alwaar ze op de Yellow Brick Road, op weg naar de tovenaar die haar misschien thuis kan brengen, gezelschap krijgt van Scarecrow, Tin Man en Cowardly Lion. The Wizard of Oz behoort nog steeds tot de meest succesvolle live-action kinderfantasieën ooit in Hollywood bedacht. Victor Fleming kon The Wizard of Oz niet afmaken, omdat hij de regie van Gone with the Wind kreeg aangeboden. King Vidor voltooide de film en draaide onder andere het befaamde 'Over the rainbow'-nummer.

Gone with the Wind

1939 | Romantisch drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1939. Romantisch drama van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard, Olivia de Havilland en Hattie McDaniel.

Dat Gone with the Wind een van Amerika's grootste filmklassiekers is heeft niet alleen te maken met het feit dat het verhaal rond de liefdesperikelen van een verwende southern belle tijdens en na de Burgeroorlog, onweerstaanbaar is. Niet minder belangrijk is het feit dat de productie en uitbreng destijds gepaard gingen met een onwaarschijnlijke heisa. Technisch is de film nog steeds een feest om naar te kijken. De gedenkwaardige uitspraak 'Frankly, my dear, I don't give a damn' werd door het Amerikaans Film Instituut in 2005 uitgeroepen tot beroemdste filmquote ooit.

Test Pilot

1938 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1938. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Myrna Loy, Spencer Tracy, Lionel Barrymore en Samuel S. Hinds.

De romantiek en het drama laten zich niet steeds even goed vermengen in een verhaal over een stuntpiloot Jim Lane (Gable). Zijn makker Gunner (Tracy) steelt de film als Jim een nieuw vliegtuig uitprobeert. Vincent Lawrence en Waldemar Young bewerkten het verhaal van Frank 'Spig' Weach tot scenario. Ray June deed het camerawerk.

The Good Earth

1937 | Drama

Verenigde Staten 1937. Drama van Sidney Franklin en Victor Fleming. Met o.a. Paul Muni, Luise Rainer, Walter Connolly, Charley Grapewin en Jessie Ralph.

De strijd van een Chinees echtpaar tegen hebzucht en natuurgeweld. De film, gebaseerd op de roman van Nobelprijswinnares, Pearl S. Buck, verloopt traag en gekunsteld, maar de meesterlijke portrettering van het paar door Muni en Rainer, geeft een diepere dimensie aan dit werk, dat uitgroeide tot een klassieker van de zevende muze. Franklin weet steeds de aandacht van de toeschouwer terug te winnen door spectaculaire gebeurtenissen, zoals de aanval van de sprinkanen op het einde. Rainer kreeg een verdiende Oscar, evenals cameraman Karl Freund, voor de magistrale zwart/wit fotografie. Verdere nominaties voor beste film en regie.

Captains Courageous

1937 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1937. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Freddie Bartholomew, Melvyn Douglas, Lionel Barrymore en Mickey Rooney.

Bartholomew is een arrogant, verwend kind, dat denkt dat het alles mag. Tot hij op een dag, tijdens een bootreis, overboord slaat en gered wordt door een vissersbootje. De eenvoudige Portugese visser Tracy zal hem enkele belangrijke levenslessen geven. Moralistische roman van Rudyard Kipling werd een boeiend vehikel voor de kleine Bartholomew, de populairste jongensacteur van die tijd. Het scenario van John Lee Mahin, Marc Connelly en Dale Van Every zit vol mooie momenten en vermijdt alle goedkope sentimentaliteit. Tracy, compleet uit zijn imago, kreeg een verdiende Oscar voor zijn prestatie. Achter de camera stond Harold Rossen en Franz Waxmans score klinkt nu nog steeds mooi. In 1977 volgde een remake voor tv. Bestaat ook als ingekleurde versie.

The Farmer Takes a Wife

1935 | Romantiek

Verenigde Staten 1935. Romantiek van Victor Fleming. Met o.a. Janet Gaynor, Henry Fonda, Charles Bickford, Slim Summerville en Jane Withers.

Klasse-romance, spelend onder boeren die wonen aan het Erie Kanaal, in het begin van de 19e eeuw. Fonda's eerste film, hij is nog heel vermakelijk als Gaynors minnaar. Als musical overnieuw gefilmd in 1953.

Reckless

1935 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1935. Musical van Victor Fleming. Met o.a. Jean Harlow, William Powell, Franchot Tone, May Robson en Ted Healy.

Grote bezetting, flinke produktie, veel muzikale nummers brengen met elkaar geen redding voor het zwakke scenario over een revuesterretje, dat het leven van allerlei mensen in de war schopt. Vermoeiend en onecht. Scenario van P.J. Wolfson naar een verhaal van Olivier Jeffries. Allen Hoskins staat vermeld als Farina.

Treasure Island

1934 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1934. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Wallace Beery, Jackie Cooper, Lewis Stone, Lionel Barrymore en Otto Kruger.

Een roerende filmbewerking van Robert Louis Stevensons piratenroman over Engeland in de 18e eeuw en een reis naar een exotisch eiland. Beery is de joviale Long John Silver in een uitmuntende film die fraai geproduceerd werd. Het enige dat tegenzit is de stijve Cooper als Jim Hawkins. Scenario van John Lee Mahin. Camerawerk van Ray June, Clyde DeVinna en Harold Rosson.

The White Sister

1933 | Drama

Verenigde Staten 1933. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Helen Hayes, Clark Gable, Lewis Stone, Louise Glosser Hale en May Robson.

Een verouderde maar belangwekkende nieuwe versie van de zwijgende film uit 1923 met Lilian Gish en Ronald Colman. Ditmaal is Hayes de vrouw die naar het klooster gaat als zij denkt dat haar geliefde (Gable) in de oorlog sneuvelde. Het gevoelige spel is het meest interessante, niet de voorspelbare afloop van het verhaal.

Bombshell

1933 | Komedie

Verenigde Staten 1933. Komedie van Victor Fleming. Met o.a. Jean Harlow, Lee Tracy, Frank Morgan, Franchot Tone en Una Merkel.

Harlow is een gevierde actrice, maar ze is het beu om voortdurend als blonde seksbom bestempeld te worden. Ze wil een ander imago en kondigt een huwelijk aan met een markies. Vervolgens komt de publiciteitsmachine van de studio in werking en alles verloopt helemaal anders dan Harlow zich had voorgesteld. Ongetwijfeld Harlows beste komedie, waarin ze bijna zichzelf speelt. De humor is nog steeds te pruimen. Het scenario van Jules Furthman en John Lee Mahin, naar een toneelstuk van Caroline Francke en Mack Crane, geeft al het vermelde talent op de titelrol volop de kans om zich te bewijzen. Bovendien geeft de film een goede indruk van de sterren-manipulaties van de grote studio's in het Hollywood van de jaren 1930. Voor de fotografie werd beroep gedaan op Chester Lyons en Harold G. Rosson. Ook bekend als BLONDE BOMBSHELL.

The Wet Parade

1932 | Misdaad

Verenigde Staten 1932. Misdaad van Victor Fleming. Met o.a. Walter Huston, Lewis Stone, Dorothy Jordan, Robert Young en Jimmy Durante.

Een extreem lange scheldkanonnade op het Duivelse Vocht, die zowel antidrank als antidrooglegging is. In het eerste half uur is Stone een alcoholische, zuidelijke heer; de tweede helft speelt zich in het noorden af en concentreert zich op agenten van de drooglegging (met nota bene Jimmy Durante). Vreemd, maar interessant.

Red Dust

1932 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1932. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Jean Harlow, Mary Astor, Donald Crisp en Gene Raymond.

Gable speelt de rol van een ruwe rubberplanter, die er een liefje (Harlow) op na houdt, maar een heftige affaire heeft met de vrouw (Astor) van een van zijn medewerkers (Raymond) en dat leidt tot jaloezie, haat en tenslotte een crime-passionel. Harlow en Gable gaven de censuur heel wat werk indertijd, terwijl Hollywood er bol van stond. Nog steeds een aardige romantische film, die gesitueerd is Indo-China, het huidige Viet-Nam. Opnieuw gefilmd als CONGO MAISIE en als MOGAMBO. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie. Scenario van John Lee Mahin. Camerawerk van Harold Rossen.

Renegades

1930 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1930. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Warner Baxter, Myrna Loy, Noah Beery sr, Gregory Gaye en George Cooper.

Zwaar op de maag liggend verhaal over deserteurs uit het Vreemdelingenlegioen in Marokko, van wie er [KA1]e[KA1]en (Baxter) wordt verraden door de verleidelijke spionne Loy. Het ingewikkelde verhaal ontwikkelt zich ongebruikelijk naar een afgezaagd einde.

Wolf Song

1929 | Western

Verenigde Staten 1929. Western van Victor Fleming. Met o.a. Gary Cooper, Lupe Velez, Louis Wolheim, Constantine Romanoff en Michael Vavitch.

Een western-drama waarin Cooper en Velez op elkaar verliefd worden en tegen de wil van haar pa trouwen. Ze gaan in de bergen wonen, maar hij krijgt heimwee naar zijn vrienden en zij gaat terug naar huis. Achteraf blijken de nachten lang te worden en hij wil terug naar haar, maar de Indianen steken daar vooralsnog een stokje voor. John Farrow (de latere regisseur) en Keene Thompson bewerkten de roman van Harvey Ferguson. Allen Siegler was de cameraman en Henry Hathaway was assistent-regisseur. Cooper en Velez werden tijdens de opnamen verliefd op elkaar, maar de relatie duurde nauwelijks een jaar. Velez gaf Cooper de bons en die kreeg er een behoorlijke klap door.

The Virginian

1929 | Western

Verenigde Staten 1929. Western van Victor Fleming. Met o.a. Gary Cooper, Walter Huston, Richard Arlen, Mary Brian en Chester Conklin.

Dit is de derde, maar eerste sprekende versie, waarvoor Edward Paramore het boek van Owen Wister bewerkte. Cooper is de Virginian en Arlen is zijn vriend Steve. Beiden maken Brian het hof. Tot Cooper er achter komt dat Steve aan veediefstal doet voor Trampas (Huston). Als Steve sterft wil Cooper wraak nemen op Trampas. Zij die de tv-serie kennen en Trampas (Doug McClure) hebben leren kennen als d[KA1]e vriend van de Virginian (James Drury) zullen moeite hebben met deze film. Henry Hathaway was assistent-regisseur, J. Roy Hunt deed het camerawerk en Randolph Scott maakte als ruiter zijn filmdebuut.

Mantrap

1926 | Drama

Verenigde Staten 1926. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Clara Bow, Ernest Torrence, Percy Marmont, Tom Kennedy en Philip Marmont.

Een van de betere films met Clara Bow, deze Paramount-bewerking van een verhaal van Sinclair Lewis. De film toont de gezinsproblemen van een stadsmeisje dat trouwt en op het platteland gaat wonen, waar haar flirtzieke aard haar voortdurend in moeilijkheden brengt. Camerawerk van James Wong Howe.

A Son of His Father

1925 | Western

Verenigde Staten 1925. Western van Victor Fleming. Met o.a. Bessie Love, Warner Baxter, Raymond Hatton, Walter McGrail en Carl Stockdale.

In deze western komt de ranch van de Morgans, tot wie Baxter behoort, onder controle te staan van een bende gokkers en andere negatieve elementen. Tót Love op de proppen komt. De climax volgt spoedig en Baxter haalt er het leger bij. Anthony Coldeway bewerkte een verhaal van Harold Bell Wright. C. Edgar Schoenbaum was de vertrouwde cameraman voor de Paramount-westerns uit die tijd.

To the Last Man

1923 | Western

Verenigde Staten 1923. Western van Victor Fleming. Met o.a. Richard Dix, Lois Wilson, Noah Beery sr, Robert Edeson en Frank Campeau.

Dix en Wilson houden van elkaar, maar behoren tot twee families die al jaren met elkaar overhoop liggen. Als de film afgelopen is, zijn zij de enige overgeblevenen. Het conflict in deze western ligt in de controverse tussen vee-ranchers en schapenhouders. Doris Schroeder bewerkte het in 1921 uitgekomen boek van Zane Grey. James Howe en Bert Baldridge waren de cameramannen.