Dick Van Dyke (1925): cast.
Er zijn 28 films gevonden.

Mary Poppins Returns

2018 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 2018. Familiefilm van Rob Marshall en Alan Stewart. Met o.a. Emily Blunt, Dick Van Dyke, Meryl Streep, Angela Lansbury en Colin Firth.

Mary Poppins zong in de gelijknamige Disneyklassieker uit 1964 over een ‘spoonful of sugar’, maar in dit rijkelijk late vervolg is de hele suikerpot verwerkt. Het jongetje uit het origineel heeft inmiddels zelf kinderen, die hij na het overlijden van zijn vrouw alleen moet opvoeden. Gelukkig komt de magische nanny nog eens aanzweven met hulp en liedjes. De immer stralende Blunt is een prima vervanger van Julie Andrews, en de musicalnummers zijn weer vakkundig uitgevoerd, maar de oude formule wordt zo strikt gekopieerd dat het geheel naar moderne maatstaven wel erg truttig aandoet.

Night at the Museum

2006 | Komedie, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2006. Komedie van Shawn Levy. Met o.a. Ben Stiller, Robin Williams, Carla Gugino, Dick Van Dyke en Mickey Rooney.

Larry Daley (Stiller) krijgt een baantje als nachtwaker bij het Museum of Natural History in New York. Zijn collega's van de dagdienst waarschuwen hem: hij moet niet alleen zorgen dat er niemand inkomt maar ook dat er niemand uitgaat. 's Nachts blijkt de gehele collectie tot leven te komen, van het standbeeld van president Roosevelt tot de opgezette wilde dieren. Dat levert bij vlagen leuke en knap uitgevoerde vondsten op, zoals het Tyrannosaurus Rex-skelet dat als een hond met zijn eigen bot speelt. Helaas overheersen in Night at the Museum voorspelbare plotwendingen en brave lessen over samenwerking.

Diagnosis murder: A town without pity

2002 | Thriller

Verenigde Staten 2002. Thriller van Christopher Hibler. Met o.a. Charlie Schlatter, Barry Van Dyke en Dick Van Dyke.

Larry Daley (Stiller) krijgt een baantje als nachtwaker bij het Museum of Natural History in New York. Zijn collega's van de dagdienst waarschuwen hem: hij moet niet alleen zorgen dat er niemand inkomt maar ook dat er niemand uitgaat. 's Nachts blijkt de gehele collectie tot leven te komen, van het standbeeld van president Roosevelt tot de opgezette wilde dieren. Dat levert bij vlagen leuke en knap uitgevoerde vondsten op, zoals het Tyrannosaurus Rex-skelet dat als een hond met zijn eigen bot speelt. Helaas overheersen in Night at the Museum voorspelbare plotwendingen en brave lessen over samenwerking.

A Twist Of The Knife

1993 | Drama, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1993. Drama van Jerry London. Met o.a. Dick Van Dyke, Suzanne Pleshette, Cynthia Gibb, Stephen Caffrey en Barry Van Dyke.

Rachel Walters (Pleshette) is de nieuwe hartspecialiste van het Community General Hospital, waar ook Mark Sloan (Van Dyke) werkzaam is. Mark kent haar nog van vroeger en de oude passies laaien weer een beetje op. Rachel gedraagt zich echter nogal vreemd. Als een pati[KA3]ent tijdens een operatie, waarbij ze een nieuwe techniek demonstreert, komt te overlijden, begint ook Mark zich vragen te stellen. Marks zoon Steve (Barry Van Dyke) leidt het onderzoek en besluit dat er moord in het spel moet zijn, al dan niet met opzet. Ontspannende misdaadfilm met de twee hoofdrolspelers in volle glorie. Een special van de tv-serie, waarin Van Dyke als Dr. Mark Sloan steeds weer een nieuwe misdaad moet oplossen. Niets origineels of opwindends, maar beslist aangenaam tijdverdrijf. Gerry Conway en William Read Woodfield schreven het scenario. Robert Seaman tekende voor de fotografie.

The House on Sycamore Street

1992 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1992. Thriller van Christian I. Nyby II. Met o.a. Barry Van Dyke, Stephen Caffrey, Cynthia Gibb, Dick Van Dyke en Mariette Hartley.

Dick Van Dyke (Mary Poppins) had een bijrol als dokter Sloan in de tv-serie Jake and the Fatman, daaruit ontstond een tv-film over deze Sloan genaamd Diagnosis of murder, en uit deze ontsproot de tv-serie Diagnosis: Murder, evenals een aantal televisiefilms waarvan Murder on Sycamore Street er één is. Nu weet u het. Dokter Sloan heeft tussen zijn medische werkzaamheden weer eens tijd voor zijn hobby: moorden oplossen. Sloan denkt dat de dood van een oud-student van hem geen zelfmoord is. Sloans zoon, ook detective-je spelend, wordt vertolkt door Van Dyke's zoon.

Murder on Sycamore Street

1992 | Mysterie, Misdaad

Canada 1992. Mysterie van Christian I. Nyby II. Met o.a. Dick Van Dyke, George Hamilton, Mariette Hartley, Stephen Caffrey en Cynthia Gibb.

Een succesvol plastisch chirurg valt uit het raam van een ziekenhuis; hij is op slag dood. Omdat hij de laatste tijd behoorlijk depressief was, gaat bijna iedereen uit van zelfmoord, behalve collega, anatoom-patholoog Dr Mark Sloan (Van Dyke). Hij neemt contact op met een bevriend inspecteur, die echter niets kan doen. Hij gaat zelf op zoek naar de eventuele moordenaar. Alledaagse tv-suspense met weinig echte verrassingen. Dankzij de vlotte vertolking van Van Dyke wordt het peil van de film nog enigszins verhoogd. Hij brengt er gelukkig wat humor in, iets wat duidelijk ontbrak in het saaie scenario van Bruce Franklin Singer. Laszlo George verzorgde de fotografie. Pilot voor de tv- serie Diagnosis of Murder.

Diagnosis of Murder

1991 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1991. Mysterie van Christopher Hibler. Met o.a. Dick Van Dyke, Bill Bixby, Ken Kercheval, Mariette Hartley en Cynthia Gibb.

Pilootfilm van een komisch bedoelde mystery-serie met Van Dyke als Dr. Mark Sloan, aan een kliniek verbonden arts, maar die als schnabbel ook speurneus speelt en eigenlijk zo pienter is dat hij de moordzaken sneller oplost dan de inspecteurs. In deze extra lange aflevering is [KA1]e[KA1]en van zijn pati[KA3]enten voortvluchtig en verdacht van moord op zijn baas. Samen met zijn zoon Steve (gespeeld door Van Dyke's echte zoon Barry), die smeris is, trekt hij op onderzoek uit en ontdekt dat zijn baas wel meer vijanden had. Geslaagde come-back van tv-coryfee Van Dyke. De in 1993 gestorven Bixby is in een van zijn laatste tv- optredens nog even te bekijken in het bijrolletje van Nick Osborne. Scenario van Dean Hargrove.

Diagnosis of Murder

1991 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1991. Thriller van Barry Steinberg. Met o.a. Dick Van Dyke, Bill Bixby en Mariette Hartley.

De vriend van dokter Van Dyke wordt erin geluisd en beschuldigd van moord. Hij besluit diens onschuld te bewijzen en dat brengt hem in conflict met de ziekenhuisdirectie.

Daughters of Privilege

1990 | Komedie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1990. Komedie van Michael Fresco en Michael Fresco. Met o.a. Dick Van Dyke, Daphne Ashbrook, Kate Vernon, Angela Alvarado en Marj Dusay.

Ex-komiek Van Dyke is een persmagnaat die het slachtoffer wordt van chantagepraktijken waardoor zijn relatie met zijn drie volwassen dochters verschrikkelijk ingewikkeld worden. Erg middelmatige pilootfilm voor een geplande tv-serie onder de titel Keys to the Kingdom. Het scenario is van Michele Gallery. Het camerawerk is van David Bridges.

Ghost of a Chance

1987 | Mysterie, Komedie

Verenigde Staten 1987. Mysterie van Don Taylor. Met o.a. Dick Van Dyke, Redd Foxx, Geoffrey Holder, Brynn Thayer en Richard Romanus.

Luchthartige film (in de stijl van HERE COMES MR. JORDAN) met het filmdebuut van Foxx als honky tonky-pianist, die door een overijverige detective op zoek naar drugs (Van Dyke) per ongeluk wordt neergeschoten. Een engel uit de hemel geeft hem respijt, omdat zijn tijd nog niet gekomen is. Bedoeld als pilot voor een serie.

Strong Medicine

1986 | Drama

Verenigde Staten 1986. Drama van Guy Green. Met o.a. Pamela Sue Martin, Ben Cross, Patrick Duffy, Dick Van Dyke en Sam Neill.

De verfilming van Arthur Hailey's boek over de farmaceutische industrie en een vrouw die vastbesloten is carrière te maken in een internationaal geneesmiddelenkartel. Stijlvolle glitter voor de liefhebbers van damesromans. Oorspronkelijk vertoond in twee delen.

Found Money

1983 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1983. Komedie van Bill Perskey en Bill Persky. Met o.a. Dick Van Dyke, Sid Caesar, Shelley Hack, Christopher Murney en William Prince.

Een vrolijke kleine komedie met twee tv-veteranen als een bankdirecteur die gedwongen werd met vervroegd pensioen te gaan en een ex-bankbewaker, die gezamenlijk per computer hun vroegere baas gaan beroven. Het scenario werd geschreven door Sanders en Fairman, die eerder hun acteer- en schrijfsporen achterlieten in WKRP IN CINCINNATI.

Drop-Out Father

1982 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1982. Komedie van Don Taylor. Met o.a. Dick Van Dyke, Mariette Hartley, George Coe, William Daniels en Monte Markham.

Een scherpe eigentijdse komedie over een succesvol reclameman die besluit de carrièreslag voor gezien te houden, en het effect daarvan op hemzelf en zijn gezin. Deze film werd geschreven en geproduceerd door Bob Shanks.

The Runner Stumbles

1979 | Drama

Verenigde Staten 1979. Drama van Stanley Kramer. Met o.a. Dick Van Dyke, Kathleen Quinlan, Maureen Stapleton, Ray Bolger en Tammy Grimes.

Nuchtere bewerking van het Broadway-stuk van Milan Stitt over het waargebeurde verhaal van een priester die beschuldigd wordt van moord op een jonge non voor wie hij een ongebruikelijke interesse had getoond. Afstandelijk en niet overtuigend met Van Dyke onverdraaglijk stijf als de geestelijke.

The Morning After

1974 | Drama

Verenigde Staten 1974. Drama van Richard T. Heffron. Met o.a. Dick Van Dyke, Lynn Carlin, Don Porter, Linda Lavin en Richard Derr.

Een krachtig werkstuk waarin Van Dyke een veelbelovend dramatisch debuut maakt als leidinggevende kantooremployé die aan de drank verslaafd raakt.

Columbo: Negative Reaction

1974 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1974. Mysterie van Alf Kjellin. Met o.a. Peter Falk, Dick Van Dyke, Antoinette Bower, Don Gordon en Joanna Cameron.

Komediespeler Van Dyke is in deze aflevering met de eeuwige speurder de succesvolle fotograaf Paul Galesko, die zucht onder het kwellende juk van zijn dominante vrouw Bower. Het maakt hem bijna waanzinnig en hij ziet nog maar [KA1]e[KA1]en uitweg: zich van haar definitief te ontdoen. Hij bedenkt een duivels plan. Hij neemt ex-bajes klant Alvin Deshler (Gordon) in dienst als assistent. Hij stuurt het erop aan dat deze zijn vrouw gaat ontvoeren en zij komt daarbij om. Twee vliegen in [KA1]e[KA1]en klap: slachtoffer en dader, terwijl de echte kwade genius vrijuit gaat. Mis, want Lt. Columbo (Falk) doet het onderzoek en dan gaat zelfs het meest perfecte plan uiteindelijk de mist in -daar komt Paul Galesko tot zijn schande wel achter.

Cold Turkey

1971 | Drama

Verenigde Staten 1971. Drama van Norman Lear. Met o.a. Dick Van Dyke, Pippa Scott, Tom Poston, Edward Everett Horton en Bob Newhart.

Een tabaksgigant looft een premie uit van 25 miljoen dollar voor elke plaats waar gedurende dertig dagen niet wordt gerookt. Reden genoeg voor predikant Van Dyke om een heksenjacht in te zetten op de rokers uit zijn gemeente. Slechts sporadisch plezierige satire, die voortspruit uit de Amerikaanse advertentie-methodes en de way-of-live in de hedendaagse V.S. Het gaat er allemaal druk aan toe, en meestal is het veel drukte om niets. Lear slaagt er niet steeds in zijn acteurs in te tomen. De laatste rol van Horton. Eerder interessant dan gelukt. De regisseur zelf baseerde het scenario op de roman I'm Giving Them Up For Good van Margaret en Neil Rau. Fotografie van Charles F. Wheeler. Gemaakt in 1969.

The Comic

1969 | Komedie

Verenigde Staten 1969. Komedie van Carl Reiner. Met o.a. Dick Van Dyke, Michele Lee, Mickey Rooney, Cornel Wilde en Nina Wayne.

Tragikomische kijk op het leven van een komiek van de zwijgende film die een destructief ego heeft; meer waarheid dan fictie in dit boeiende portret waaraan verschillende filmsterren meewerkten. Bitterzoete afloop is mooi gedaan en het weergeven van de oude stomme films is eersteklas. Niet helemaal een succes, maar mooi gefilmd.

Some Kind of a Nut

1969 | Komedie

Verenigde Staten 1969. Komedie van Garson Kanin. Met o.a. Dick Van Dyke, Angie Dickinson, Rosemary Forsyth, Zohra Lampert en Elliott Reid.

Bankier Van Dyke laat zijn baard staan en verliest zijn baan. Deze pathetische en zogenaamde eigentijdse klucht is nu al ouderwetser dan de meeste films van Kanin uit de jaren dertig en veertig.

Never a Dull Moment

1968 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1968. Komedie van Jerry Paris. Met o.a. Dick Van Dyke, Edward G. Robinson, Dorothy Provine, Henry Silva en Joanne Moore.

Toneelspeler zonder succes Van Dyke wordt aangezien voor een huurmoordenaar uit San Francisco, en gangster Bill neemt hem mee naar schilderijenverzamelaar en mafiabaas Robinson (die in werkelijheid een grote collectie schilderijen had). Beiden weten niet dat hij acteur is, en Van Dyke krijgt nu de grote kans een nummertje toneel weg te geven als de echte killer komt opdagen. Een clichéverhaal van hier tot ginder, waarbij je je dood verveelt.

Chitty Chitty Bang Bang

1968 | Musical, Komedie, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1968. Musical van Ken Hughes. Met o.a. Dick Van Dyke, Sally Ann Howes, Lionel Jeffries, Gert Fröbe en Anna Quayle.

'Wat maakt die auto een gek geluid!' kirt Jeremy tegen zijn vader. 'Hij praat tegen ons,' vertelt pa de uitvinder verheugd. 'Hij zegt chitty chitty bang bang.' Het opgewekte titellied volgt, terwijl Caractacus Potts en zijn twee koters door het Engelse heggenlandschap tuffen, ergens begin vorige eeuw. Niet veel later blijkt de wonderlijke wagen te kunnen varen en vliegen; het startsein voor een doldriest musical-avontuur met piraten en kastelen, aangelengd met kleurrijke typetjes in de marge (waaronder Benny Hill). Een succesnummer in 1968, en de belegen kolder is nog altijd vermakelijk.

Fitzwilly

1967 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1967. Komedie van Delbert Mann. Met o.a. Dick Van Dyke, Barbara Feldon, Edith Evans, John McGiver en Harry Townes.

Gewoon niemendalletje over een butler die om zijn broodheer te redden het Gimbelwarenhuis op kerstavond moet beroven. Van Dyke's filmcarrière leed schade door teveel van dit soort films.

Divorce American Style

1967 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1967. Komedie van Bud Yorkin. Met o.a. Dick Van Dyke, Debbie Reynolds, Jason Robards, Jean Simmons en Van Johnson.

Na vijftien jaar vindt Barbara Harmon (Reynolds) dat haar huwelijk met Richard (Van Dyke) op een dood punt is beland. Op een avond is er flinke ruzie en Richard gaat ervandoor. Barbara vraagt de echtscheiding aan, waardoor Richard in financiële problemen komt. Dat is ook niet leuk voor zijn nieuwe vriendin Nancy. De enige oplossing is om Barbara aan een man te helpen en zo verlost te worden van de alimentatie. Scriptschrijver Norman Lear, die vaker samenwerkte met regisseur Bud Yorkin, verdiende met Divorce American Style een Oscarnominatie. Deze film is ondergewaardeerd, wellicht omdat de referentie aan de Mastroianni-klassieker Divorzio all'Italiana een flauwe parodie doet vermoeden. Dankzij het vlotte scenario en de sterke vertolking door Van Dyke en Reynolds gaat er niettemin een geheel eigen kracht uit van Divorce American Style.

Lt. Robin Crusoe, U.S.N.

1966 | Familiefilm, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 1966. Familiefilm van Byron Paul. Met o.a. Dick Van Dyke, Nancy Kwan, Akim Tamiroff en Arthur Malet.

'Retlaw Yensid', anagram voor Walter Disney, schreef het van Daniel Defoe-afgeleide verhaal voor deze familiefilm, die bekend staat als een van de slechtste Disney-producten. Van Dyke cashte in op zijn populaire Dick Van Dyke Show, als piloot Crusoe die door motorpech belandt op een zonnig eilandje. Daar ontmoet hij een chimpansee, die ook eens is neergestort tijdens een ruimtemissie van NASA. En niks onbewoond eiland, want Crusoe moet zijn best doen om de schone 'Wednesday' (Kwan) en haar stamhoofd/vader te ontlopen. Hoewel het beste spel van de aapacteur Floyd komt, is Lt. Robin Crusoe, U.S.N. financieel succesvol en nog steeds leuk voor kinderen.

The Art of Love

1965 | Komedie

Verenigde Staten 1965. Komedie van Norman Jewison. Met o.a. James Garner, Dick Van Dyke, Elke Sommer, Angie Dickinson en Ethel Merman.

Alledaagse komedie die in Frankrijk speelt met een leuke bezetting, Van Dyke aan het hoofd als zwoegend artiest die om de publiciteit net doet alsof hij dood is, en hierdoor meer in de belangstelling komt. Sommer is zijn deugdzame vriendin, de uitbundige Merman een plaatselijke dame die zo graag een lied ten gehore brengt. Scenario van Carl Reiner.

What a Way to Go!

1964 | Komedie

Verenigde Staten 1964. Komedie van J. Lee Thompson. Met o.a. Shirley MacLaine, Paul Newman, Dean Martin, Robert Mitchum en Gene Kelly.

Deze bewerkelijke komedie met de eeuwige weduwe MacLaine heeft enkele heldere momenten. Scenarioschrijvers Comden en Green gebruiken het foefje om allerlei filmstijlen uit verschillende periodes te parodiëren, maar daarbij wordt vergeten dat er ook nog een rolbezetting met veel talent is. Kelly heeft een rol in de grappigste scène.

Mary Poppins

1964 | Musical, Familiefilm, Fantasy, Komedie, Animatie, Drama

Verenigde Staten 1964. Musical van Robert Stevenson. Met o.a. Julie Andrews, Dick Van Dyke, David Tomlinson, Glynis Johns en Karen Dotrice.

Deze vijf Oscars winnende Disney-musical begint met de kinderen van de stijve Britse meneer Banks (Tomlinson), die kinderjuf na kinderjuf verslijten. Zij stellen zelf een advertentie op voor een nieuwe gouvernante (ze mag geen wrat hebben en ze moet snoep bij zich hebben). Op miraculeuze wijze komt de advertentie terecht bij Mary Poppins (Andrews), die magisch uit de lucht komt dalen. Mary Poppins is streng, maar ze kan toveren en de kinderen beleven zingend en dansend allerlei vreemde avonturen. Van Dyke speelt lichtelijk behaagziek, maar vooral Andrews en Tomlinson zijn heel aanstekelijk, zodat men nog dagenlang verkwikkende nonsens neuriet.

Bye Bye Birdie

1963 | Musical

Verenigde Staten 1963. Musical van George Sidney. Met o.a. Janet Leigh, Dick Van Dyke, Ann-Margret, Maureen Stapleton en Paul Lynde.

Onderhoudende filmversie van de Broadwaymusical over een rock 'n' rollster die in dienst moet. Lynde is goed in de rol van Ann- Margrets vader. Liedjes o.a.: 'Put on a Happy Face', 'We Love You, Conrad' en 'Kids'.