Jacques Roman

Acteur, Componist

Jacques Roman is acteur en componist.
Er zijn 5 films gevonden.

Une chance sur deux

1997 | Komedie, Actiefilm

Frankrijk 1997. Komedie van Patrice Leconte. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Vanessa Paradis, Eric Defosse en Michel Aumont.

De twintig-jarige Alice (Paradis) heeft haar vader nooit gekend. Verslingerd aan snelle wagens is ze wegens autodiefstal in de gevangenis beland. Een maand voor haar vrijlating sterft haar moeder, die haar een cassette nalaat, waarop ze iets van het geheim onthult over het vaderschap. Twintig jaar geleden was ze verliefd op twee mannen. Toen ze zwanger werd, hield ze het voor hen geheim. Aan Alice nu om uit te zoeken wie haar vader is. Alice gaat naar de Franse Rivi[KA2]era, waar ze L[KA1]eo Brassac (Belmondo) en Julien Vignal (Delon) aantreft. Een van hen moet haar vader zijn. Ze zetten zich snel over hun verbazing heen en voelen zich verantwoordelijke vaders. Als Alice een auto bij een discotheek pikt, blijkt die van de Russische maffia te zijn. Zo krijgen Brassac en Vignal onmiddellijk werk aan de winkel als de Russische gangsters niet niet alleen hun auto terug willen, maar ook een koffer met geld. Zorgeloze amusementsfilm die 28 jaar na BORSALINO Belmondo en Delon nogmaals herenigt. Zoals te verwachten werd het een vlotte, avontuurlijke komedie met een dosis actie, spektakel en tederheid waarbij de twee heilige mastodonten van de Franse film de kans krijgen zichzelf te relativeren. Geen grote filmkunst, maar zeker niet langdradig of vervelend. Leconte schreef het scenario samen met Patrick Dewolf. Vanessa zingt met haar eigen stem in het Russisch en bestuurt zelf de snelle auto's. Voor de fotografie is Steven Poster verantwoordelijk. Dolby Stereo Digital.

Le Roi de Paris

1995 | Drama

Verenigd Koninkrijk/Frankrijk 1995. Drama van Dominique Maillet. Met o.a. Philippe Noiret, Jacques Roman, Manuel Blanc, Michel Aumont en Paulette Dubost.

Deze film is zoiets als turkish-delight voor toneelliefhebbers en hoofdrol Noiret krijgt de kans te laten zien dat hij voordat hij bij de film terecht kwam, een uitstekend toneelspeler was. Victor Derval (Noiret) is de hoofdrol in het theaterstuk uit de titel dat rond 1930 een hit in Parijs is. Hij is een onmogelijke vent, die lak heeft aan de teksten van zijn auteur Romain Coste (Roman) en constant het dialoog aanpast op zijn stemmingen. Op de laatste avond nadat het stuk voor de laatste keer heeft gedraaid, ontmoet hij na de voorstelling in de mist een jonge Hongaarse, Lisa Lanska, die hij een rolletje bezorgt bij een (vroege) geluidsfilm, waarin hij zelf zit. Kort daarop vraagt hij Lisa zijn priv[KA1]esecretaresse te worden en bij hem in te trekken. Zijn opstandige zoon en would-be schrijver Paul (Blanc) is gelijk weg van haar en zo vergaat het iedereen behalve de verbitterde Coste. Lisa keert ook echter het tij, terwijl Paul verscheurd wordt door een tweestrijd of hij zijn vader zal vermoorden of hem zal toejuichen, en zijn liefde voor de literatuur. Het scenario is van Jacques Fieschi, Jerôme Tonnerre, Bernard Minoret en regisseur Maillet. Het camerawerk is van Bernard Lutic. Voor voornoemde liefhebbers, een heerlijke film.

A la recherche du lieu de ma naissance

1991 |

Zwitserland 1991. Boris Lehman. Met o.a. Hélène La Piouler, Jacques Roman en Boris Lehman.

De Belgische maker van deze film keert terug naar Lausanne, waar hij op 3 maart 1944 geboren is en waar hij maar een jaar gewoond heeft. Nadat ze uit Polen gevlucht waren vestigden zijn ouders zich in Belgi[KA3]e, maar daar waren ze gezien hun joodse afkomst ook al niet meer veilig toen de nazis het land bezetten. Ze reisden in `t geheim door Frankrijk en kwamen uiteindelijk in Lausanne terecht. De auteur herinnert zich daar niets meer van: zijn ouders zijn dood en alle getuigen zijn verdwenen. Hij dwaalt door de stad op zoek naar zijn wortels, maar Lausanne zwijgt en sluit zich af voor de regisseur, die een aantal mensen ontmoet en verder zo veel mogelijk droomt op het meer van Gen[KA2]eve, dat `op [KA1]e[KA1]en letter na zijn naam draagt`. Dit mooie onderwerp wordt hopeloos de prullebak in geholpen door de kampioen van het narcisme die, zoals gebruikelijk, maar naar zijn navel blijft staren. Zijn film wordt dan ook gekenmerkt door een pretentieuze onbeduidendheid en alleen het uitstekende camerateam (Patrice Cologne, Aldo Mugnier en Jacques Roman) levert een vermeldenswaardige prestatie.

Canevas la Ville

1984 | Documentaire

Frankrijk 1984. Documentaire van Marie-Claude Deviègue, Armand Chagot en Jean Alibert. Met o.a. Dominique Moullin, Ariane Deviègue, Charles Dubois, Alain Bert en Jeanne Carré.

Een groep rondreizende komedianten bereidt een voorstelling voor in een gesloten fabriek in een buitenwijk van Lyon. Ze wonen bij een gastgezin en komen bij iedereen over de vloer. Tegenover de angst voor de toekomst van de ene groep (de door werkloosheid getroffen arbeiders) staat de angst van de andere groep (de komedianten), over hun vak en hun relatie met andere mensen. Vrij sterk als het over de mensen uit Lyon gaat maar de komedianten met hun post-'68 gedrag zijn niet interessant en laten ons koud.

Le Grand soir

1975 | Drama

Italië/Zwitserland 1975. Drama van Francis Reusser. Met o.a. Niels Arestrup, Jacqueline Parent, Arnold Walter, Marina Bücher en François Berthet.

Jonge werkloze in Lausanne komt door verliefdheid op meisje in contact met een leninistische activistengroep en hoewel hij zich buiten hun ideologische discussies houdt, is hij de enige die tot de daad overgaat en uit een wapenhandel negen revolvers steelt. De groep noemt hem terrorist, mogelijk zelfs politie-infiltrant, en keert zich van hem af. Hij wordt gearresteerd en veroordeeld. De film heeft met andere Zwitserse films het gevoel van onmacht tot sociale veranderingen gemeen, maar behoudt de verbetenheid, alsof het nog steeds 1968 is. Arestrup vult zijn buitenstaandersrol ironisch in, maar wordt daarin niet gevolgd door de regisseur die gortdroge en humorloze film maakte, waardoor de uitzichtloosheid meer van buitenaf opgelegd lijkt dan voortkomend uit de situatie.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Jacques Roman op televisie komt.

Reageer