Aleksandr Dovzhenko

1894 -1956 Regisseur, Scenarist, Producer, Editor

Aleksandr Dovzhenko (1894-1956) is regisseur, scenarist, producer en editor.
Er zijn 4 films gevonden.

Arsenal

1929 | Zwijgende film, Oorlogsfilm

Rusland 1929. Zwijgende film van Aleksandr Dovzhenko. Met o.a. Semyon Svashenko, Nikolai Nademsky, Amvrosi Buchma en Georgi Khorkov.

Fragmenten uit WO I in de Oekraïne, de Oktoberrevolutie en de contra-revolutie van Petlyoera, waarin de arbeider Timosch de verbinding vormt tussen de verschillende episoden. Eisenstein roemde de ontkoppeling van de handeling van ruimte en tijd: er zit geen doorlopende handeling in de film. Dovzjenko koos voor een dichterlijke benadering in de tussentitels, die geen informatie geven maar louter een emotionele betekenis hebben. Naast Eisenstein, Poedovkin en Vertov behoort Dovzjenko tot de grote revolutionaire Sovjet-regisseurs.

Sumka dipkuriera

1927 | Avonturenfilm

SU 1927. Avonturenfilm van Aleksandr Dovzhenko. Met o.a. M. Buyunkli, A. Klimenko, G. Zelendzhnev-Shipov en I. Penzo.

Deze op ware gebeurtenissen (de dood van de `rode koerier` Theodor Nette) gebaseerde film verhaalt de duizelingwekkende avonturen van een groep diplomatieke koeriers die van London naar Leningrad (nu weer St. Peterburg geheten) reist. De inlichtingendienst van de vijand houdt hen scherp in de gaten en probeert de post te stelen. De koeriers riskeren hun leven en moeten heel wat obstakels overwinnen. Uiteindelijk slagen ze er gewond en wel in hun belangrijke vracht op haar bestemming af te leveren.

Yagodka liubvi

1926 |

SU 1926. Aleksandr Dovzhenko. Met o.a. Nikolai Krushelinski, Margarita Chargynina-Barskaia, Dmitri Kapka en Ivan Zamychkovski.

Satirische komedie over een vrijbuiter, die plotseling de vrucht van zijn pleziertjes in de arm geduwd krijgt. Hij probeert van het kind af te komen door het achter te laten bij de kapper, in een speelgoedwinkel en zelfs op een bank in het park - tevergeefs. Er blijft hem niets anders over dan de rol van model- vader op zich te nemen.

Vasia-reformator

1926 | Komedie

SU 1926. Komedie van Faust Lopatinski en Aleksandr Dovzhenko. Met o.a. Vasili Lyudvinski, Yuri Chernyshev en Yuri Shumski.

Eerste film van de excellente regisseur Dovzhenko, dit verhaal over een avontuurlijk ingestelde jongeman uit een provinciestadje in de Oekraïne. De film is opgebouwd uit een serie grappen, die knap verwerkt zijn tot een satire op het dagelijks leven. Ver boven de middelmaat.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Aleksandr Dovzhenko op televisie komt.

Reageer