Curd Jürgens (1915-1982): regie en cast.
Er zijn 129 films gevonden.

Meine Schwester Maria

2003 | Documentaire, Biografie

Zwitserland​/​​Duitsland​/​​Oostenrijk 2003. Documentaire van Maximilian Schell. Met o.a. Maria Schell, Maximilian Schell, Falko Skrabal, Gerhard Hannak en Harry Stuhlhofer.

Smiley's People

1982 |

Verenigd Koninkrijk 1982. Simon Langton. Met o.a. Alec Guinness, Eileen Atkins, Michael Gough, Vladek Sheybal en Dudley Sutton.

Mini-serie in zes delen. Guinness opnieuw in de rol van de Britse meesterspion George Smiley (hij deed het eerder in de mini-serie TINKER, TAILOR, SOLDIER, SPY) in het derde deel van de trilogie van John Le Carr[KA1]e - het tweede deel werd niet verfilmd, maar dat is hier niet te merken. Guinness is in actie in Oost-Berlijn met Karla (Patrick Stewart) als tegenstander. Vlak na de opnamen van de serie stierf in juni 1982 Curd Jürgens - de grijze eminentie van de Duitse film zoals hij de laatste jaren genoemd werd.

Teheran 43

1981 | Thriller, Avonturenfilm, Romantiek, Oorlogsfilm, Actiefilm

Zwitserland​/​​USSR​/​​Frankrijk 1981. Thriller van Alexander Alov en Wladimir Naoumov. Met o.a. Natatsja Belokjovstiova, Igor Kostolevsky, Alain Delon, Curd Jürgens en Claude Jade.

Een Russisch geheim agent ontdekt op een veiling in 1980 de geheime documenten van een nazi-complot, waarin staat hoe men in 1943 de geallieerde topconferentie van de grote drie, Churchill, Stalin en Roosevelt, in de Perzische hoofdstad Teheran wilde benutten om hen te liquideren. De verantwoordelijken daarvoor zijn met een andere identiteit nog steeds actief in (het politieke) leven en proberen getuigen en bewijzen te laten verdwijnen. Een merkwaardige film waarin getracht wordt een historische reconstructie en een James Bond-achtig avontuur te combineren; het resultaat is een voortdurende en verwarrende afwisseling van periode en toon. Onderhoudend is deze internationale co-productie wel. De op een na de laatste filmrol van J[KA3]urgens als Ma[KA4]itre Legraine (en de miniserie SMILEY'S PEOPLE uit 1982 van Simon Langton niet meegerekend) en een verrassend gastoptreden van Delon als Inspector Foche, die men vanwege zijn maar al te bekende bijna extreem rechtse sympathieën niet in een sovjetfilm zou verwachten, maar die wel met ongewoon lichte ironie acteert. Het scenario is van regisseur Alov, regisseur Naoumov en M. Shatrov. Het camerawerk is van Valentin Zheleznyakov. Dolby.

Warum die UFOS unseren Salat klauen

1980 | Komedie, Sciencefiction

Duitsland 1980. Komedie van Hans Jürgen Pohland. Met o.a. Tommy Piper, Ursela Monn, Curd Jürgens, Hildegard Knef en Günter Pfitzmann.

Pohland, bekend van talrijke soms ook bekroonde speelfilms, (DAS BROT DER FR[KA3]UHEN JAHRE) heeft deze komedie geregisseerd. Een bioloog is erin geslaagd een bijzonder energierijke sla te kweken en nu wil de hele wereld dit produkt bemachtigen. De film, bedoeld als parodie op science-fiction films en op de politiek verhoudingen in Berlijn, is ondanks een goede rolbezetting (met Jürgens en Knef) niet echt gelukt.

La gueule de l'autre

1979 | Komedie

Frankrijk 1979. Komedie van Pierre Tchernia. Met o.a. Michel Serrault, Jean Poiret, Bernadette Lafont, Curd Jürgens en Andréa Parisy.

Uit angst voor een terrorist laat een politicus zich tijdens de verkiezingscampagne vervangen door een op hem lijkend familielid. De plaatsvervanger, die acteur is, pakt alles op zijn eigen manier aan, en met succes. Tenslotte zal de vervanger de identiteit van de ander aannemen. De satirische elementen worden al te voorzichtig aangepakt waardoor de uitwerking van dit kansrijke gegeven vrijblijvend vriendelijk wordt. De personages blijven schetsmatig, op de dubbelrol van Serrault na, die door gebrek aan tegenspel ook teleurstelt.

Goldengirl

1979 | Sciencefiction, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1979. Sciencefiction van Joseph Sargent. Met o.a. Susan Anton, Curd Jürgens, Robert Culp, Leslie Caron en Harry Guardino.

Statige Anton wordt min of meer een robot, zodat ze een ster kan worden tijdens de Olympische spelen. Zo-zo.

Allarme nucleare

1979 |

Italië​/​​Verenigde Staten 1979. Leslie Martinson. Met o.a. Peter Graves, Curd Jürgens, John Carradine, Karin Schubert en Tita Baker.

Een Russische eenheid wordt overvallen en gedood tijdens een oefening met raketten. Het oorlogstuig verdwijnt spoorloos. Brein achter deze overval is een puissant rijke baron (Jurgens), die in Iran woont. Hij heeft de raketten verborgen in een voorstad van Teheran, waar ze gemodificeerd worden door geleerden, die door de baron zijn ontvoerd en onder druk gezet. CIA-agent Alec Franklin (Graves) wordt naar Teheran gestuurd om de raketten op te sporen en de plannen van de baron te verijdelen. Een slecht geregisseerde James Bond-kloon, waarin internationale sterren hun tijd lopen te verdoen. Alleen de opnamen op locatie zijn best het aankijken waard.

Tatort - Rot-rot-tot

1978 | Mysterie

Duitsland 1978. Mysterie van Theo Mezger. Met o.a. Curd Jürgens, Renate Schroeter, Christian Berkel, Werner Schumacher en Frank Stecker.

In het hoger gelegen Killesberg, een betere wijk van Stuttgart, worden in korte tijd twee jonge, roodharige vrouwen vermoord. De politie houdt ernstig rekening met een gestoorde seriemoordenaar. Konrad Pfandler (J[KA3]urgens), een grijze, besnorde verzekeringsdeskundige, is getrouwd met de veel jongere, roodharige Julia (Schroeter), een tweede huwelijk. Het echtpaar woont in een grote bungalow, waar de vrouw des huizes voldoende ruimte heeft om haar dure Mercedes cabriolet binnen het hek te parkeren. Julia lijdt echter onder de tirannie van haar man en gaat vreemd om hem opzettelijk te kwetsen met haar escapades. Konrad domineert eveneens zijn zoon Uwe (Berkel), die daarom naar de fles grijpt. Kommissar Lutz (Schumacher) die weet dat Julia rood haar heeft, vreest dat zij wel eens het volgende slachtoffer zou kunnen worden. Als hij bij Konrad binnenkomt, merkt hij dat de sfeer om te snijden is. Een van de zestien TATORT-afleveringen die Mezger tussen 1971 en 1987 draaide, naar een redelijk, maar traag en praterig scenario van Karl Heinz Willschrei, ook al een vertrouwde naam voor TATORT-afleveringen en andere Duitse krimi's w.o. Der Alte, Ein Fall für zwei en Eurocops. Jürgens, toen al duidelijk op zijn retour - hij zou vier jaar later door een hartaanval definitief geveld worden - zorgt voor het nodige gewicht in een overigens alledaagse krimi. Het camerawerk is van Justus Pankau. Achtste zaak van Lutz. Aflevering 83.

Steiner - Das Eiserne Kreuz 2. Teil

1978 | Oorlogsfilm

Duitsland 1978. Oorlogsfilm van Andrew V. McLaglen. Met o.a. Richard Burton, Robert Mitchum, Rod Steiger, Curd Jürgens en Klaus Löwitsch.

We missen Coburn in dit tweede deel want de internationale rolbezetting geeft slechts routineus spel. Burton is als de sergeant betrokken bij verraad en redt het leven van Mitchum, de Amerikaanse kolonel. Die goeie, beste Mitchum! Jürgens is generaal Hoffmann, die aan de nazi's de pest heeft. Griem is onverbeterlijk... Speelt aan het Westelijke front in 1944. Scenario van Peter Berneis, Dagobert Lindlau en Tony Williamson. Ook bekend als SERGEANT STEINER en BIG RED. Gedraaid in Panavision.

Schöner Gigolo - armer Gigolo

1978 | Drama

Duitsland 1978. Drama van David Hemmings. Met o.a. David Bowie, Marlene Dietrich, Kim Novak, Sydne Rome en Maria Schell.

Marlene Dietrichs come-back in de film na zeventien jaar. Ze speelt een barones die haar brood verdient met een gigolo- bedrijf. Onbegrijpelijk, want zij had gezworen nooit meer in een Duitse film te spelen. Ondanks alle talent een prul van een film. Ook het publiek bleef weg.

Cruise Missile

1978 | Avonturenfilm, Thriller

Spanje​/​​Duitsland​/​​Italië 1978. Avonturenfilm van Leslie H. Martinson en Leslie Martinson. Met o.a. Peter Graves, Curd Jürgens, Michael Dante, John Carradine en Tita Barker.

Een nieuw ontwikkeld type raket wordt van een Russische basis aan de Kaspische Zee gestolen door een internationale groep gangsters, maar omdat de Russen natuurlijk de Amerikanen verdenken, doet Washington al het mogelijke om de zaak op te lossen ten einde een naderende vredesconferentie niet in gevaar te brengen. Geroutineerd amusement, soepel gefilmd op lokaties in en rond Teheran en Abadan. Oude rotten als Graves, Jürgens en Carradine houden de aandacht moeiteloos vast. Ook bekend als TEHERAN INCIDENT.

The Spy Who Loved Me

1977 | Thriller, Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1977. Thriller van Lewis Gilbert. Met o.a. Roger Moore, Barbara Bach, Curd Jürgens, Richard Kiel en Caroline Munro.

Roger Moore was in deze stijlvolle actiefilm voor het eerst echt thuis in zijn rol als James Bond. Wel raakte vanaf deze aflevering de inhoud van de Bond-films steeds verder af van de verhalen van geestelijk vader Ian Fleming, om plaats te maken voor meer spektakel en humor, en het verplichte Bondmeisje krijgt eindelijk wat gewicht. De Britse en Russische geheime dienst besluiten samen te werken als twee van hun nucleaire duikboten op mysterieuze wijze verdwijnen. Ze zetten hun beste mensen in tegen de megalomane Stromberg (Jürgens), die van plan is de wereld te vernietigen. Bonds belangrijkste vijand is echter de reus met het ijzeren gebit Jaws (Kiel), die hem tot vervelens toe blijft achtervolgen en maar niet dood wil gaan.

Folies bourgeoises

1976 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1976. Komedie van Claude Chabrol. Met o.a. Stéphane Audran, Bruce Dern, Sydne Rome, Jean-Pierre Cassel en Ann-Margret.

Geen moordmysterie of psychologisch drama van nouvelle vague-meester Chabrol, maar nu eens een kolderieke relatiekomedie. De vrouw van een welgestelde schrijver heeft een verhouding met zijn uitgever, terwijl zowel schrijver als uitgever er zelf ook geheime relaties op nahouden. De verwikkelingen zijn op den duur moeilijk te volgen en eigenlijk ook niet bijster interessant. De op zich aantrekkelijke internationale cast lijkt er grotendeels net zo over te denken. Misschien had Chabrol beter de serieuze toon kunnen aanhouden van de roman van Lucie Faure, waarop hij zich baseerde.

Auch Mimosen wollen blühen

1976 | Komedie

Duitsland 1976. Komedie van Helmut Meewes. Met o.a. Curd Jürgens, Eric Pohlmann, Susi Nicoletti, Horst Frank en Chiquita Gordon.

Twee Russische spionnen krijgen nog één laatste grote opdracht voor ze met pensioen gaan. Middelmatige, weinig originele komedie.

Der Zweite Frühling

1975 | Komedie

Duitsland 1975. Komedie van Ulli Lommel. Met o.a. Curd Jürgens, Eddie Constantine, Irmgard Schönberg, Anna Orso en Umberto Raho.

J[KA3]urgens en Constantine als oude rotten in een film met een scenario en een regie die helaas niet helemaal willen deugen. Ulli`s tweede film en mislukte poging om het `succes` van ULTIMO TANGO A PARIGI te evenaren gaat over de belegen journalist J[KA3]urgens met een roddel column in de [KL]Daily American[KLE] die in Itali[KA3]e verschijnt, en die besluit verpleegster Sch[KA3]onberg te huwen (een ex-fotomodel, die niet spelen kan). Ze zijn veelvuldig uit de kleren. Constantine's onduidelijke rol is die van een Amerikaanse showman.

Cagliostro

1975 | Biografie, Historische film, Drama

Italië 1975. Biografie van Daniele Pettinari. Met o.a. Bekim Fehmiu, Curd Jürgens, Rosanna Schiaffino, Alida Chelli en Franco Ressel.

Een film over het leven van Graaf Cagliostro, die mensen kon genezen en in de toekomst kon kijken. De Roomse kerk ziet hem als tovenaar, jaloerse edelen haten en vrezen hem, vrouwen bewonderen hem. Tenslotte wordt hij door invloedrijke Roomse geestelijken in de kerker geworpen. In 1795 wordt hij door de Aartsbisschop van San Leo dood verklaard, maar zijn lichaam is nooit gevonden, al hebben de bezettingstroepen van Napoleon naar het lijk gezocht. Tot op de dag van vandaag weten we niet wat er met hem gebeurd is.

Ab morgen sind wir reich und ehrlich

1975 | Komedie, Misdaad

Oostenrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1975. Komedie van Franz Antel. Met o.a. Carroll Baker, Arthur Kennedy, Curd Jürgens, Christine Kaufmann en Vittorio Caprioli.

Een Hollywood-ster haalt een groep gangsters-in-ruste over om een film te produceren met haar in de hoofdrol. Om dit te financieren wordt een Amerikaanse senator en presidentskandidaat met zijn maffia-verleden gechanteerd. Het aardige gegeven kreeg onvoldoende scenario-uitwerking, maar wordt vooral gesaboteerd door de slappe regie die geen vat heeft op de curieuze, internationale rolbezetting. Antel regisseerde als François Legrand. Het scenario is van Sauro Scovolini en Willy Pribil. Het camerawerk is van Guglielmo Mancori. Ook bekend als DIE MAFIA LÄßT GRŸßEN.

Vault of Horror

1973 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1973. Horror van Roy Ward Baker. Met o.a. Daniel Massey, Anna Massey, Glynis Johns, Curd Jürgens en Dawn Addams.

Vijf griezelverhalen worden met een dunne raamvertelling aan elkaar verbonden. Moord, marteling, bloeddorstigheid, vampiers en voodoo komen aan de orde in bewerkingen naar oude E.C. Comics. Een goede rolbezetting met twijfelachtig materiaal. Scenario van Milton Subotsky, die korte verhalen van Al Feldstein en Bill Gaines bewerkte. Camerawerk van Denys Coop. Hertiteld als: TALES FROM THE CRYPT, PART II.

Soft Beds and Hard Battles

1973 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1973. Komedie van Roy Boulting. Met o.a. Peter Sellers, Lila Kedrova, Curd Jürgens, Jenny Hanley en Rex Stallings.

Mislukte oorlogsklucht met Sellers in zes rollen, waaronder Hitler. Een volslagen afgang. In de V.S. uitgebracht in 1975 onder de titel: UNDERCOVERS HERO.

À la guerre comme à la guerre

1972 | Komedie

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Italië 1972. Komedie van Bernard Borderie. Met o.a. Marianne Comtell, Curd Jürgens en Leonard Whiting.

Mislukte oorlogsklucht met Sellers in zes rollen, waaronder Hitler. Een volslagen afgang. In de V.S. uitgebracht in 1975 onder de titel: UNDERCOVERS HERO.

Profession: avonturiers

1972 | Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk 1972. Avonturenfilm van Claude Mulot. Met o.a. Nathalie Delon, Charles Southwood, Curd Jürgens, Gabriele Tinti en Alain Noury.

Avontuurlijke jongeman wil met een boot naar een Polynesisch eiland, beleeft onderweg van alles met een mooie journaliste en hoopt voldoende geld te bemachtigen om zijn reisdoel te bereiken. De achtervolgingsavonturen zijn vooral aanleiding om een reeks fraaie locaties te laten zien, zoals ook de acteurs gekozen lijken op fysieke aantrekkelijkheid en niet op acteertalenten. Nathalie Delon heeft mogelijkheden als dynamische comedienne, maar krijgt te weinig kansen.

The Mephisto Waltz

1971 | Horror

Verenigde Staten 1971. Horror van Paul Wendkos. Met o.a. Alan Alda, Jacqueline Bisset, Barbara Parkins, Curd Jürgens en Bradford Dillman.

Een griezelverhaal over een jonge journalist die ten prooi valt aan een satanische beweging nadat hij de stervende concertpianist Jürgens heeft ontmoet; een goed occult verhaal met een paar werkelijk angstige momenten.

The Battle of Neretva

1971 | Oorlogsfilm

Italië​/​​Verenigde Staten​/​​Joegoslavië​/​​Duitsland 1971. Oorlogsfilm van Veljko Bulajic. Met o.a. Yul Brynner, Sergey Bondarchuk, Curd Jürgens, Sylva Koscina en Hardy Krüger.

Oorspronkelijk een kandidaat voor de Oscar voor de Beste niet-Engelstalige (buitenlandse) film, maar toen dit spektakel van twaalf miljoen dollar over de nazi-invasie in Joegoslavië, van bijna drie uur werd teruggebracht tot 102m, ging het verband grotendeels verloren. Jammer.

Nicholas and Alexandra

1971 | Historische film, Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1971. Historische film van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Michael Jayston, Janet Suzman, Tom Baker, Harry Andrews en Irene Worth.

Beste aankleding, beste decors en beste kostuums: de Oscarbeheerders waren duidelijk gevoelig voor pracht en praal. Maar Nicholas and Alexandra is behalve een bonte kostuumfilm vooral een superbe interpretatie van de ondergang van de laatste regerende Romanovs, de familie die eeuwenlang heerste over het immense Russische rijk totdat de Bolsjewieken in 1917 de macht overnamen. Regisseur Schaffner, maker van onder meer de epische films Papillon en Patton, kreeg met ruim drie uur speeltijd de gelegenheid om zowel de persoonlijke tragedie als de maatschappelijke onrust tot in de puntjes uit te werken.

Käpt'n Rauhbein aus St. Pauli

1971 | Avonturenfilm, Actiefilm

Duitsland 1971. Avonturenfilm van Rolf Olsen. Met o.a. Curd Jürgens, Johanna von Koczian, Heinz Reincke, Elisabeth Flickenschildt en Herbert Fleischmann.

Jürgens is zeekapitien Markus Jolly uit Hamburg met de bijnaam uit de titel. Ergens in de Zuid-Amerikaanse wateren raakt hij met zijn 6.000 ton metende vrachtschip verzeild in drank- en medicijnensmokkel. Hij wordt gearresteerd, maar ontsnapt en monstert aan als steward op een passagiersschip. En passant slaagt hij erin de smokkelaars buiten spel te zetten en gegijzelde doktoren met verpleegsters uit de jungle te bevrijden. Bedenkelijk scenario van de regisseur, al heeft dat zijn scherpe tanden in de loop der jaren wel verloren. Franz X. Lederle was cameraman.

Kill!

1971 | Misdaad, Actiefilm

Duitsland​/​​Spanje​/​​Frankrijk​/​​Italië 1971. Misdaad van Romain Gary. Met o.a. Jean Seberg, Stephen Boyd, James Mason, Victor Israel en Curd Jürgens.

Een Interpol-agent wordt naar een internationaal congres over drugsbestrijding gestuurd in Haddan, vergezeld door zijn zich in het bourgeois-bestaan vervelende vrouw. Zij ontdekt samen met een andere agent, dat de echtgenoot zelf in drugshandel participeert en ze gebruiken hem om de leider te ontmaskeren, die plannen heeft veel jongeren verslaafd te maken. Dat romanschrijver Gary een matig filmer blijkt die in kitscherige symboliek ontspoort, wekt minder verbazing dan zijn primitieve scenario dat tussen afgetrapte B-filmclichés wel authentiek en gedocumenteerd feitenmateriaal aandraagt. De acteurs zijn machteloos.

Fieras sin jaula

1971 | Drama

Italië​/​​Spanje 1971. Drama van Juan Logar. Met o.a. Juan Luis Galiardo, Rosalba Neri, Curd Jürgens en Manolo Otero.

Een sensueel jong meisje woont samen met twee mannen die verliefd op haar zijn: een eenvoudige jongen van haar eigen leeftijd en een oudere miljonair. De overdreven pretenties doen enige afbreuk aan dit zinnebeeldig liefdesdrama, hetgeen echter wordt gecompenseerd door de bijzondere aantrekkingskracht die Neri uitstraalt.

Due maschi per Alexa

1971 | Drama

Spanje​/​​Italië 1971. Drama van Juan Logar. Met o.a. Curd Jürgens, Rosalba Neri, Juan Luis Galiardo, Ricardo Candidor en Eva Dormane.

Als een oudere man (Jürgens) zijn jonge vrouw betrapt op overspel met één van zijn bedienden sluit hij de twee op in een kamer en pleegt voor hun ogen zelfmoord. Opgesloten met zijn lijk worden de twee jonge mensen stilaan waanzinnig en zullen elkaar vermoorden. Een mager, zij het met enige goede wil sfeerrijk te noemen gegeven waarmee door de niet toevallig totaal onbekende Logar echter weing wordt aangevangen. Jürgens probeert te redden wat er te redden valt, en dat is in dit geval niet bijster veel.

Bitka Na Naretve

1971 | Oorlogsfilm

Tsjechië 1971. Oorlogsfilm van Veljko Bulajic. Met o.a. Hardy Krüger, Sergey Bondarchuk, Curd Jürgens, Franco Nero en Sylva Koscina.

Als een oudere man (Jürgens) zijn jonge vrouw betrapt op overspel met één van zijn bedienden sluit hij de twee op in een kamer en pleegt voor hun ogen zelfmoord. Opgesloten met zijn lijk worden de twee jonge mensen stilaan waanzinnig en zullen elkaar vermoorden. Een mager, zij het met enige goede wil sfeerrijk te noemen gegeven waarmee door de niet toevallig totaal onbekende Logar echter weing wordt aangevangen. Jürgens probeert te redden wat er te redden valt, en dat is in dit geval niet bijster veel.

A la guerre comme à la guerre

1971 | Oorlogsfilm, Komedie

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1971. Oorlogsfilm van Bernard Borderie. Met o.a. Leonard Whiting, Curd Jürgens, Sylvie Fennec, Marianne Comtell en Silvia Dionisio.

Een jonge Oostenrijkse militair die verliefd is boven zijn stand wil zich tijdens WO I onderscheiden door een vijandelijke generaal gevangen te nemen. De mislukking van zijn plan noodzaakt hem te vluchten in vrouwenkleding en hij beleeft daarin allerlei pikant bedoelde avonturen. De film combineert de flauwste elementen uit de kluchttraditie van de coproducerende landen, verspilt het talent van de acteurs en de tijd van de toeschouwer. Scenario van Claude Brule en Bernard Borderie.

Ohrfeigen

1970 | Drama

Duitsland 1970. Drama van Rolf Thiele. Met o.a. Curd Jürgens, Gila von Weitershausen, Nadja Tiller, Alexandra Stewart en Hans Peter Hallwachs.

Een reactionair verhaaltje over een linkse studente die naderhand weet waar haar belangen liggen als zij carrière kan maken.

Hello-Goodbye

1970 | Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1970. Romantiek van Jean Negulesco. Met o.a. Michael Crawford, Curd Jürgens, Genevieve Gilles, Ira von Fürstenberg en Lon Satton.

Hopeloze driehoeksverhouding die nergens toe leidt en onzin is. Zeer vervelend.

Der Pfarrer von St. Pauli

1970 | Misdaad

Spanje​/​​Duitsland 1970. Misdaad van Rolf Olsen. Met o.a. Curd Jürgens, Barbara Lass, Corny Collins, Heinz Reincke en Walter Buschoff.

Jürgens in de rol van dominee op de Reeperbahn, wordt geconfronteerd met een moord van een gerespecteerde advocaat in zijn gemeenschap. Bonin vertelt hem tijdens de biecht deze moord te hebben begaan. Daarna wordt ook hij vermoord. Als de commissaris de hulp inroept van Jürgens komt hij in gewetensnood vanwege zijn biechtgeheim, en brengt hem verder in de problemen. Jürgens komt geloofwaardig over in zijn rol. Zie: Reeperbahn-serie.

Das Stundenhotel von St. Pauli

1970 | Documentaire, Actiefilm, Erotiek

Duitsland 1970. Documentaire van Rolf Olsen. Met o.a. Curd Jürgens, Konrad Georg en Andrea Rau.

Zie: Reeperbahn-serie.

Cannabis

1970 | Misdaad, Drama

Duitsland​/​​Italië​/​​Frankrijk 1970. Misdaad van Pierre Koralnik. Met o.a. Jane Birkin, Paul Nicholas, Serge Gainsbourg, Curd Jürgens en Gabriele Ferzetti.

Een Amerikaanse killer begeleidt een Franse gangsterbons naar Parijs waar hij zijn laatste grootste slag wil slaan. Ze raken betrokken in een wirwar van drugshandel en prostitutie. Dat de personages vaak niet weten wat hen overkomt is tot daar aan toe, maar helaas kan ook de toeschouwer er geen touw aan vastknopen. Eigenlijk is het een doodgewoon gangsterdrama, dat met een modieus drugssausje is overgoten, wat voor de als filmer debuterende tv-regisseur aanleiding was voor quasi-psychedelische beelden. Nogal zenuwslopend, met acteurs die beter verdienen. Het eersteklas camerawerk is van Willy Kuraut.

Willi Tobler und der Untergang der 6. Flotte

1969 | Sciencefiction

Duitsland 1969. Sciencefiction van Alexander Kluge. Met o.a. Alfred Edel, Helga Skalla, Hark Bohm, Natalia Bowakow en Hannelore Hoger.

Een professor wordt bevorderd tot commandant in een sterrenoorlog. Het materiaal van deze film werd door Kluge in 1977 geheel opnieuw gemonteerd tot ZU BÖSER SCHLACHT SCHLEICH'ICH HEUT'NACHT SO BANG.

The Assassination Bureau

1969 | Misdaad, Komedie, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1969. Misdaad van Basil Dearden en Basil Dean. Met o.a. Oliver Reed, Diana Rigg, Telly Savalas, Clive Revill en Curd Jürgens.

Grappig verhaal, naar het boek van Jack London, over een geheim genootschap dat onwaardige mensen de wereld uithelpt totdat inhaligheid in plaats van toewijding de boventoon gaat voeren en de operatie mistig maakt.

La legione dei dannati

1969 | Oorlogsfilm

Spanje​/​​Italië​/​​Duitsland 1969. Oorlogsfilm van Umberto Lenzi. Met o.a. Jack Palance, Curd Jürgens, Thomas Hunter, Wolfgang Preiss en Diana Lorys.

Kikvorsmannen van het Britse leger moeten in juni 1944 mijnen aan de Bretonse kust onschadelijk maken om de invasie van de geallieerden voor te bereiden en zien zich genoodzaakt om daarna ook nog een Duits kanon op te blazen. Deze langademige oorlogsfilm zonder enige oorspronkelijkheid en met een minimale waarschijnlijkheid - op de Duitsers na hebben geen van de acteurs de nationaliteit van hun personage en Bretagne wordt gesuggereerd op locaties in Spanje - heeft slechts enkele spectaculaire scènes om de verveling te verdrijven. Het scenario is van Dario Argento, Eduardo M. Brochero en Rolf Priekinger. Het camearwerk is van Alejandro Ulloa.

Dirty Heroes

1969 |

1969. Alberto Demartino. Met o.a. Daniela Bianchi, Adolfo Celi, Curd Jürgens, Frederick Stafford en John Ireland.

Kikvorsmannen van het Britse leger moeten in juni 1944 mijnen aan de Bretonse kust onschadelijk maken om de invasie van de geallieerden voor te bereiden en zien zich genoodzaakt om daarna ook nog een Duits kanon op te blazen. Deze langademige oorlogsfilm zonder enige oorspronkelijkheid en met een minimale waarschijnlijkheid - op de Duitsers na hebben geen van de acteurs de nationaliteit van hun personage en Bretagne wordt gesuggereerd op locaties in Spanje - heeft slechts enkele spectaculaire scènes om de verveling te verdrijven. Het scenario is van Dario Argento, Eduardo M. Brochero en Rolf Priekinger. Het camearwerk is van Alejandro Ulloa.

Battle of Britain

1969 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1969. Oorlogsfilm van Guy Hamilton. Met o.a. Michael Caine, Trevor Howard, Curd Jürgens, Kenneth More en Laurence Olivier.

Eind 1940 vlogen Engelsen en Duitsers elkaar massaal in de haren boven Het Kanaal. Of beter gezegd: Engelsen, Australiërs, Nieuw-Zeelanders, Canadezen, Zuid-Afrikanen, Zuidelijk Rhodesiërs, Ieren, Amerikanen, Polen, Tsjechen, Belgen, Fransen en één 'Israëli' - samen onder de vlag van de Royal Air Force - schoten ruim 3000 Duitsers uit de lucht tegen 400 doden in eigen gelederen. Ondanks de aanwezigheid van Laurence Olivier, Michael Caine en Christopher Plummer komen de personages nauwelijks tot leven, omdat de vliegtuigen meer aandacht krijgen.

Auf der Reeperbahn nachts um halb eins

1969 | Documentaire, Actiefilm, Erotiek

Duitsland 1969. Documentaire van Rolf Olsen. Met o.a. Curd Jürgens, Heinz Reincke, Heidi Kabel, Fritz Tillmann en Jutta d'Arcy.

Zie: Reeperbahn-serie.

Tiro a segno per uccidere

1968 | Thriller

Italië​/​​Oostenrijk 1968. Thriller van Manfred Köhler. Met o.a. Stewart Granger, Curd Jürgens, Karin Dor, Klaus Kinski en Adolfo Celi.

Dankzij het slordige scenario en dito regie een hopeloos slechte film, waarin zelfs de internationale rolbezetting niet de nodige redding biedt. Het verhaal gaat over een jonge vrouw, erfgename van veel geld, met een kwaadaardige oom (Jürgens), die criminelen in vertrouwen neemt om haar uit de weg te ruimen. Deze criminelen kidnappen en martelen haar maar een geheim agent, die met de zaak belast is, redt haar. Een schaamteloze verspilling van getalenteerde acteurs. Granger neemt zijn rol overduidelijk niet serieus en Dor lijkt het grootste deel van de tijd in de war gebracht. Slecht.

The Invincible Six

1968 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1968. Avonturenfilm van Jean Negulesco. Met o.a. Stuart Whitman, Elke Sommer, Curd Jürgens, James Mitchum en Ian Ogilvy.

Een energieke actiefilm waarin een bonte groep op de vlucht is. Zij schieten de bewoners van een geïsoleerd dorpje te hulp, die door een gangsterbende worden lastig gevallen. De Iranese makers plaatsten THE MAGNIFICENT SEVEN in het hedendaagse Midden-Oosten.

Pas des roses pour O.S.S. 117

1968 | Actiefilm

Frankrijk​/​​Italië 1968. Actiefilm van André Hunebelle. Met o.a. John Gavin, Margaret Lee, Curd Jürgens, Robert Hossein en Luciana Paluzzi.

O.S.S. 117 neemt de identiteit van een beruchte killer aan om in een misdaadorganisatie binnen te dringen die een aanslag op een gedelegeerde van de Verenigde Naties voorbereidt. Dit zoveelste deel uit de reeks naar de Jean Bruce-romans heeft een sjiekere rolbezetting dan gewoonlijk, maar het scenario en vooral de regie blijven ver beneden het toch al niet hoge gemiddelde niveau. Scenario van Jean-Pierre Desagnat, Michel Levine, Pierre Foucaud en Renzo Cerrato naar de roman van Jean Bruce [KL]Pas de roses [KA1]a Ispahan pour OSS 117[KLE]. Fotografie van Tonino Delli Colli. Jean-Pierre Desagnat staat op de credits vermeld als co-tech (technical cooperation).

Niente rose per OSS 117

1968 | Actiefilm

Italië​/​​Frankrijk 1968. Actiefilm van Renzo Cerrato en Jean-Pierre Desagnat. Met o.a. John Gavin, Margaret Lee, Curd Jürgens, Luciana Paluzzi en Robert Hossein.

Geheim agent OSS 117 infiltreert in een internationale organisatie, gespecialiseerd in het vermoorden van staatshoofden. De agent wint hun vertrouwen en zij sturen hem naar Tunesië met de opdracht een efficiënt werkende functionaris van de Verenigde Naties op te ruimen. OSS 117 doet alsof hij de moord pleegt en roept daarmee een reeks kettingreacties op binnen de organisatie. Hierdoor raakt deze verzwakt en uiteindelijk geneutraliseerd. Op het tempo en de spanning van de film is niets aan te merken. De regie is middelmatig en John Gavin als OSS 117 komt geloofwaardig over. Een interessant detail is dat Gavin in de jaren 1980-90 tot ambassadeur van de VS in Mexico benoemd werd.

Der Arzt von St. Pauli

1968 | Drama

Duitsland 1968. Drama van Rolf Olsen. Met o.a. Curd Jürgens, Horst Naumann, Christiane Rücker, Heinz Reincke en Marianne Hoffmann.

Jürgens en Borsche lopen als resp. een nobele arts en een pastoor onbeholpen en vermoeid tussen de booswichten, de wellustelingen en de blote dametjes die de Reeperbahn-buurt in Hamburg bevolken. Bedenkelijk melodrama, waarvoor regisseur Olsen zelf het scenario schreef, kende in Duitsland en de Benelux een overweldigend succes. Beslist niet dank zij Jürgens, als een toegewijd en eerlijke dokter die de armen verzorgt in St. Pauli en die kunstmatig geconfronteerd wordt met zijn broer als een verdorven, gewetenloos heerschap, betrokken bij vuige intriges. Men vergaapte zich destijds wel aan prikkelend bedoelde, maar idioot uitvallende 'erotische' fragmenten met eerder een infantiel dan een pervers bijsmaakje. Zie: Reeperbahn-serie.

Babeck

1968 | Misdaad

Oostenrijk​/​​Duitsland 1968. Misdaad van Wolfgang Becker. Met o.a. Helmut Käutner, Curd Jürgens, Helmut Lohner, Cordula Trantow en Siegfried Lowitz.

Het titelpersonage laat anderen voor zich zwoegen, en rekent genadeloos af met degene die tegen hem in gaat. Als marionetten gehoorzamen zij dan ook hun meester Babeck. Wie niet luistert, wordt omgebracht. Onderzoeksjournalist Krupka (Lohner) komt achter een boel onkieze zaken en een heet spoor leidt naar Genua, waar hij in de finale Babeck ontmaskert. Een schitterende cast met als blikvangers Berger als Susanne Stefan, Lowitz als Weingarten, J[KA3]urgens als de man in de rolstoel, K[KA3]autner als de weinig succesrijke arts Dr. Brenner en de jonge regisseur Verhoeven (de Duitse, niet de Nederlandse!) als Körner. Het scenario is van Herbert Reinecker, die vooral in eigen land bekend werd als de scenarist van bijna niet meer te tellen afleveringen van Der Kommissar en Derrick. Het camerawerk is van Rolf Kästel en Gerhard Fromm. Deze miniserie wordt meestal in drie delen uitgezonden. Heeft een halve eeuw later nog niets van zijn kracht ingeboet. Mono.

The Karate Killers

1967 | Avonturenfilm, Mysterie, Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1967. Avonturenfilm van Barry Shear. Met o.a. Robert Vaughn, David McCallum, Curd Jürgens, Joan Crawford en Herbert Lom.

Topagenten van UNCLE, Napoleon Solo (Vaughn) en de raadselachtige Ilya Kuryakin (McCallum), in de slag met communistische organisatie THRUSH rond een formule om goud uit zeewater te winnen. Niet de beste aflevering in THE MEN FROM UNCLE-serie, maar geroutineerd amusement. Het scenario is bewerkt door Norman Hudis naar een idee van Boris Ingster, het camerawerk is van Fred J. Koenekamp.

Pas De Roses Pour O.s.s. 117

1967 | Thriller

Frankrijk 1967. Thriller van Jean-Pierre Desagnat en Andre Hunnebelle. Met o.a. Margaret Lee, John Gavin en Curd Jürgens.

Topagenten van UNCLE, Napoleon Solo (Vaughn) en de raadselachtige Ilya Kuryakin (McCallum), in de slag met communistische organisatie THRUSH rond een formule om goud uit zeewater te winnen. Niet de beste aflevering in THE MEN FROM UNCLE-serie, maar geroutineerd amusement. Het scenario is bewerkt door Norman Hudis naar een idee van Boris Ingster, het camerawerk is van Fred J. Koenekamp.

O.s.s. 117 Double Agent

1967 |

1967. André Hunebelle. Met o.a. Margaret Lee, John Gavin en Curd Jürgens.

Topagenten van UNCLE, Napoleon Solo (Vaughn) en de raadselachtige Ilya Kuryakin (McCallum), in de slag met communistische organisatie THRUSH rond een formule om goud uit zeewater te winnen. Niet de beste aflevering in THE MEN FROM UNCLE-serie, maar geroutineerd amusement. Het scenario is bewerkt door Norman Hudis naar een idee van Boris Ingster, het camerawerk is van Fred J. Koenekamp.

Dalle Ardenne all'inferno

1967 | Oorlogsfilm, Avonturenfilm

Italië​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1967. Oorlogsfilm van Alberto De Martino. Met o.a. Frederick Stafford, Daniela Bianchi, Curd Jürgens, John Ireland en Adolfo Celi.

Drie ontsnapte Amerikaanse krijgsgevangenen - gangsters uit Chicago - sluiten zich tegen het eind van WO II aan bij het Nederlandse verzet om door de Wehrmacht buitgemaakte diamanten terug te stelen en worden op grond van deze heldendaden na de bevrijding gratie verleend voor vroegere inbraken. Deze kleinschalige variant op THE DIRTY DOZEN is onwaarschijnlijk maar onderhoudend, al kan men beter aan de Nederlandse situering voorbij proberen te zien: vuurgevechten tussen molens! Jürgens heeft een sterke rol als Wehrmachtgeneraal. Gedraaid in Techniscope.

Wie tötet man eine Dame?

1966 | Avonturenfilm, Komedie

Oostenrijk​/​​Italië 1966. Avonturenfilm van Manfred R. Köhler en Manfred Kohler. Met o.a. Stewart Granger, Karin Dor, Curd Jürgens, Klaus Kinski en Adolfo Celli.

Een redelijk gemaakte actiefilm waarin alles draait om Dor, die ontvoerd en gedood moet worden, zodat zij geen erfenis van 72 miljoen dollar zal krijgen. Dit alles gebeurt in opdracht van oom Jürgens. Dat het hem uiteindelijk niet lukt met Granger als tegenstander laat zich raden. Kinski is de killer. Scenario van Anatol Bratt. Camerawerk van Siegfried Hold. Ook bekend als TARGET FOR KILLING en DAS GEHEIMNIS DER GELBEN MÖNCHE.

Le Jardinier d'Argenteuil

1966 | Komedie

Frankrijk​/​​Duitsland 1966. Komedie van Jean-Paul Le Chanois. Met o.a. Jean Gabin, Liselotte Pulver, Curd Jürgens, Pierre Vernier en Alfred Adam.

Een bejaarde tuinman fabriceert valse francs voor beperkt eigen gebruik, tot zijn peetzoon hem aanzet tot verdere exploitatie. Daardoor komt hij in contact met gokkende rijkaards aan de Côte d'Azur. De komedie hinkt op verschillende ideeën en voltrekt zich in een landerig tempo. De rol van Gabin is goed, maar veel vaker gezien. Het scenario is van de regisseur, François Boyer en Alphonse Boudard. Het camerawerk is van Walter Wottitz. Ook bekend als: TULIPE.

Der Kongreß amüsiert sich

1966 | Komedie, Historische film

Australië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1966. Komedie van Géza von Radványi. Met o.a. Lilli Palmer, Curd Jürgens, Paul Meurisse, Françoise Arnoul en Hannes Messemer.

Na Napoleons nederlaag komen staatshoofden en diplomaten in 1814 te Wenen bijeen voor de herverdeling van Europa. De Oostenrijkse kanselier Von Metternich probeert hen met feesten en aantrekkelijke dames gunstig te stemmen (en hun aandacht af te leiden van de spionnen van zijn geheime dienst). Deze officieuze en politiek-historisch exactere remake van Der Kongress tanzt lijkt niettemin op een operette waarin toevallig niet gezongen wordt, maar de grote internationale rolbezetting suggereert meer dan de schrijvers wisten op te brengen.

Das Geheimnis der gelben Mönche

1966 |

Italië​/​​Oostenrijk​/​​Duitsland 1966. Manfred R. Köhler. Met o.a. Curd Jürgens, Karin Dor en Stewart Granger.

Na Napoleons nederlaag komen staatshoofden en diplomaten in 1814 te Wenen bijeen voor de herverdeling van Europa. De Oostenrijkse kanselier Von Metternich probeert hen met feesten en aantrekkelijke dames gunstig te stemmen (en hun aandacht af te leiden van de spionnen van zijn geheime dienst). Deze officieuze en politiek-historisch exactere remake van Der Kongress tanzt lijkt niettemin op een operette waarin toevallig niet gezongen wordt, maar de grote internationale rolbezetting suggereert meer dan de schrijvers wisten op te brengen.

Zwei Girls vom Roten Stern

1965 | Komedie, Thriller

Frankrijk​/​​Oostenrijk​/​​Duitsland 1965. Komedie van Sammy Drechsel en Sammy Drechsel. Met o.a. Lilli Palmer, Pascale Petit, Curd Jürgens, Daniel Gélin en Anthony Steel.

Tijdens een ontwapeningsconferentie in Genève zijn de vrouwen uit de Russische delegatie en de zaakgelastigden van de V.S. elkaars opponenten, óók buiten de vergaderzaal als de dames de Amerikanen met wodka onder de tafel drinken. Het scenario, dat voortkomt uit de befaamde cabaretgroep 'Die Stachelschweine' ligt onder het peil van hun eigen satirische humor. Bovendien ontbreekt het de regie aan filmische fantasie en vakbekwaamheid, zodat de acteurs niet in staat zijn om de looiigheid te doorbreken. Klaus-Peter Schreiner bewerkte een roman van Peter Norden tot scenario. Camerawerk van Werner M. Lenz en Herbert Geier.

Lord Jim

1965 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1965. Avonturenfilm van Richard Brooks. Met o.a. Peter O'Toole, James Mason, Eli Wallach, Jack Hawkins en Paul Lukas.

O'Toole wordt beschouwd als lafaard, omdat hij tijdens een hevige storm het schip verliet. Zijn leven wordt hierdoor getekend. Rusteloos trekt hij van haven naar haven, maar nergens voelt hij zich thuis. Zijn verleden blijft hem achtervolgen. Tot hij bij een volk komt dat getiranniseerd wordt door een blanke avonturier. Het onderwerp van de roman van Joseph Conrad is het relativeren van het heldendom en de lafheid, dat niet tot uiting komt omdat het verhaal niet een geheel is. Drie verhalen worden slordig door elkaar vermengd. De schitterende cast redt de onderneming ook al lijkt de film soms eindeloos. Brooks schreef zelf het scenario, dat adembenemend mooi gefilmd werd door Frederick A. Young. Gefilmd in Super Panavision 70mm. Stereo.

Das Liebeskarussell

1965 | Komedie, Erotiek, Romantiek

Oostenrijk 1965. Komedie van Rolf Thiele, Alfred Weidenmann en Axel von Ambesser. Met o.a. Gert Fröbe, Curd Jürgens, Ivan Desny, Nadja Tiller en Heinz Rühmann.

Deze film geeft in vier schetsen diverse invalshoeken op een centraal thema: het amoureuze avontuurtje. In geen der deeltjes is veel spiritualiteit of zelfs maar een lichte toets te bespeuren. Van al het Duitse acteertalent is alleen Rühmann vermeldenswaardig. Echt een gemiste kans. Later ook nog ingekort tot 91m.

Psyche'59

1964 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1964. Drama van Alexander Singer. Met o.a. Patricia Neal, Curd Jürgens, Samantha Eggar, Ian Bannen en Elspeth March.

Gezwollen melodrama over ontrouw met een goede rolbezetting.

Psyche '59

1964 |

1964. Alexander Singer. Met o.a. Curd Jürgens, Ian Bannen, Patricia Neal en Samantha Eggar.

Gezwollen melodrama over ontrouw met een goede rolbezetting.

Naughty Chateau Nutty

1964 |

1964. Roger Vadim. Met o.a. Sylvie, Curd Jürgens, Jean-Claude Brialy, Monica Vitti en Jean-Louis Trintignant.

Gezwollen melodrama over ontrouw met een goede rolbezetting.

Les Parias de la gloire

1964 | Oorlogsfilm, Drama

Italië​/​​Spanje​/​​Frankrijk 1964. Oorlogsfilm van Henri Decoin. Met o.a. Maurice Ronet, Curd Jürgens, Folco Lulli, Roland Lesaffre en Tiny Young.

Een Franse sergeant, die in 1944 zijn broer heeft zien neerschieten door een Duitse pantser-officier, ziet deze drie jaar later terug als planter in Indo-China. Door de omstandigheden gedwongen sluit de Duitser zich bij het Franse commando aan en ze leren elkaar begrijpen en waarderen. De Duitser redt de Fransman het leven, maar ze zullen samen sneuvelen onder Vietnamees vuur. Dit pleidooi voor verbroedering werd te schematisch uitgewerkt om echt te overtuigen, ondanks sober spel van Ronet en Jürgens. Tegen die strekking celebreert de film tegelijk een stoere oorlogsheroïek, in een op locatie in Spanje gereconstrueerd Indo-China.

Begegnung in Salzburg

1964 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 1964. Drama van Max Driedmann. Met o.a. Curd Jürgens, Nadia Gray, Victor de Kowa, Walter Giller en Danièle Gaubert.

Een ambitieuze, zwaar op de hand zijnde verfilming van [KL]Elcerlyc[KLE], gesitueerd in het hedendaagse (1960!) Salzburg met van-dik-hout-zaagt-men-planken-spel van Jürgens en routineus, maar niet onvaardig werk van Dahlke. Het blijft ondanks alles een hele zit.

The Miracle of the White Stallions

1963 | Avonturenfilm, Familiefilm

Verenigde Staten 1963. Avonturenfilm van Arthur Hiller. Met o.a. Robert Taylor, Lilli Palmer, Curd Jürgens, Eddie Albert en James Franciscus.

Eind WO II. De Duitsers voelen de nederlaag naderen. In Wenen is kolonel Taylor bang dat de beroemde en zeldzame Lippizanerpaarden uit zullen sterven. Hij bezit de enige exemplaren, ondergebracht in de Spaanse Rijschool. De hengsten werden reeds in veiligheid gebracht, maar de merries bevinden zich nog in het door bommen bestookte Wenen. Samen met zijn vrouw Palmer en zijn manschappen 'ontvoert' hij de paarden, onder stilzwijgende toestemming van generaal Jurgens. Maar nu moeten de merries en de hengsten weer samengebracht worden, anders zal dit paarderas het nog niet niet redden. Een knap gegeven, gebaseerd op het boek The Dancing White Horses Of Vienna van Alois Podhajsky, de man die in de film uitgebeeld wordt door Taylor. Het scenario van A.J. Carothers is echter langdradig en zit vol overdreven sentimentaliteit. Camerawerk van Günter Anders. Geproduceerd door de Disney-studio's.

Of Love and Desire

1963 | Drama

Verenigde Staten 1963. Drama van Richard Rush. Met o.a. Merle Oberon, Steve Cochran, Curd Jürgens, John Agar en Steve Brodie.

Mooie achtergronden (onder meer Oberons overdadige Mexicaanse huis) compenseren het te uitgebreide seksuele drama over een neurotische vrouw die speelt met de genegenheid van verscheidene mannen - onder wie haar eigen stiefbroer.

Hide and Seek

1963 | Komedie, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1963. Komedie van Cy Endfield. Met o.a. Ian Carmichael, Janet Munro, Hugh Griffith, Curd Jürgens en Kieron Moore.

Een communistisch schaakmeester verdwijnt tijdens een bezoek aan Londen. Zijn vriend, een natuurkundige, gaat op onderzoek uit, niet wetend dat het eigenlijk om hém gaat. Ian Carmichal probeert zijn imago van leukerd hier kwijt te raken, wat hem niet helemaal lukt.

Die Dreigroschenoper

1963 | Musical

Duitsland 1963. Musical van Wolfgang Staudte. Met o.a. Curd Jürgens, June Ritchie, Gert Fröbe, Lino Ventura en Hildegard Knef.

Staudte's Dreigroschenoper-versie was feitelijk reclame voor Pabst's oorspronkelijke film die overal van stal werd gehaald. En wat is Sammy Davis Jr vergeleken bij Ernst Busch als Moralitätssänger...

Château en Suède

1963 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1963. Komedie van Roger Vadim. Met o.a. Monica Vitti, Curd Jürgens, Jean-Claude Brialy, Jean-Louis Trintignant en Suzanne Flon.

Een naïeve neef bezoekt zijn familie in een afgelegen kasteel, wordt verliefd op de kasteelvrouwe en ontdekt dat de eerste vrouw van de heer des huizes nog leeft en opgesloten wordt gehouden. Françoise Sagans eerste toneelstuk is weinig meer dan een verzameling excentrieke personages die in de film wat ongelukkig voor hun rollen gekozen zijn, waaronder de als comédienne nog onderontwikkelde Vitti en de humorloze Jürgens. De verve van andere spelers gaat verloren in de barokke vormgeving van Vadim.

The Longest Day

1962 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1962. Oorlogsfilm van Ken Annakin, Andrew Marton, Bernhard Wicki en Darryl F. Zanuck. Met o.a. John Wayne, Robert Mitchum, Sean Connery, Robert Ryan en Rod Steiger.

De openingsscène van Spielbergs Saving Private Ryan maakte in 1998 nogal wat los bij het publiek: de close-up presentatie van de landing op de stranden van Normandië visualiseerde de ongekende slachting zoals nooit tevoren. In 1962 was The Longest Day even indrukwekkend voor het massaal toegestroomde publiek. Het immense project van producent/co-regisseur Zanuck bracht tientallen steracteurs op de been die met duizenden (echte) soldaten de beslissende slag historisch verantwoord verbeelden. The Longest Day is ook de eerste film in het genre waarin iedereen zijn eigen taal spreekt. Ontzagwekkend qua schaal, maar soms wat steriel.

Miracle of the white stallions

1962 |

Verenigde Staten 1962. Arthur Hiller. Met o.a. Curd Jürgens, James Franciscus, Lilli Palmer, Robert Taylor en Eddie Albert.

De openingsscène van Spielbergs Saving Private Ryan maakte in 1998 nogal wat los bij het publiek: de close-up presentatie van de landing op de stranden van Normandië visualiseerde de ongekende slachting zoals nooit tevoren. In 1962 was The Longest Day even indrukwekkend voor het massaal toegestroomde publiek. Het immense project van producent/co-regisseur Zanuck bracht tientallen steracteurs op de been die met duizenden (echte) soldaten de beslissende slag historisch verantwoord verbeelden. The Longest Day is ook de eerste film in het genre waarin iedereen zijn eigen taal spreekt. Ontzagwekkend qua schaal, maar soms wat steriel.

Il Disordine

1962 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1962. Drama van Franco Brusati. Met o.a. Renato Salvatori, Sami Frey, Louis Jourdan, Curd Jürgens en Antonella Lualdi.

Provinciaal die werk zoekt in Milaan wordt geconfronteerd met verschillende vormen van morele verwarring in gezin, huwelijk, homoseksualiteit, religie. Episodische film wordt voorspelbaar door opeenhoping van relatietreurnis en toeschouwer is minder naïef dan de hoofdpersoon zodat men het allemaal eerder door heeft dan hij. Grootste probleem is multinationale rolbezetting die geen eenheid van acteren weet te bereiken en ieder voor zich vervalt in zelfparodie.

Le Triomphe de Michel Strogoff

1961 | Avonturenfilm, Actiefilm

Italië​/​​Frankrijk 1961. Avonturenfilm van Victor Tourjansky en Viktor Tourjansky. Met o.a. Curd Jürgens, Capucine, Pierre Massimi, Claude Titre en Simone Valère.

Strogoff krijgt van de tsarina opdracht haar onbesuisde neef te begeleiden en te beschermen in de strijd tegen de Turken. Daarbij krijgen ze zowel te kampen met verraad en spionage in het eigen kamp als met overmacht van de tegenstanders in de droogte van de woestijn. Deze nieuw verzonnen belevenissen van de romanheld van Jules Verne zijn onvoldoende verrassend om de amechtige regie te compenseren. Jürgens is bovendien te weinig atletisch voor zijn overwinnaarsrol.

Brainwashed

1961 |

1961. Gerd Oswald. Met o.a. Hansjörg Felmy, Curd Jürgens en Claire Bloom.

Strogoff krijgt van de tsarina opdracht haar onbesuisde neef te begeleiden en te beschermen in de strijd tegen de Turken. Daarbij krijgen ze zowel te kampen met verraad en spionage in het eigen kamp als met overmacht van de tegenstanders in de droogte van de woestijn. Deze nieuw verzonnen belevenissen van de romanheld van Jules Verne zijn onvoldoende verrassend om de amechtige regie te compenseren. Jürgens is bovendien te weinig atletisch voor zijn overwinnaarsrol.

Schachnovelle

1960 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1960. Drama van Gerd Oswald. Met o.a. Curd Jürgens, Claire Bloom, Mario Adorf, Hansjörg Felmy en Dietmar Schönherr.

Een fijne rol van Bloom in Jürgens' lievelingsfilm naar Stefan Zweig's beroemde novelle; Gerd, zoon van de naar Hollywood geëmigreerde Richard, liet alle troeven liggen en maakte er een oppervlakkig werkje van. Scenario van regisseur en Herbert Reinecker.

I Aim at the Stars

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van J.Lee Thompson en J. Lee Thompson. Met o.a. Curd Jürgens, Victoria Shaw, Herbert Lom en Gia Scala.

Een kleinschalig fictieverhaal over de nazi-raketspecialist Werner von Braun en zijn aanpassingsproblemen in Amerika. Pijnlijke momenten uit zijn leven - bijvoorbeeld in hoeverre was hij nazi? - worden overgeslagen.

Gustav Adolfs Page

1960 | Historische film

Oostenrijk​/​​Duitsland 1960. Historische film van Rolf Hansen. Met o.a. Curd Jürgens, Liselotte Pulver en Walter Reyer.

Om haar koning te dienen verkleedt een meisje zich als page. Pseudo-historische film over trouw aan de koning en het vaderland. Een zeer verzorgd produkt.

The House Of Intrigue

1959 |

1959. Duilio Coletti. Met o.a. Dario Michaelis, Curd Jürgens, Folco Lulli en Dawn Addams.

Om haar koning te dienen verkleedt een meisje zich als page. Pseudo-historische film over trouw aan de koning en het vaderland. Een zeer verzorgd produkt.

The Blue Angel

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Edward Dmytryk. Met o.a. Curd Jürgens, May Britt, Theodore Bikel, John Banner en Ludwig Stossel.

Afschuwelijke nieuwe versie van de klassieke film met Dietrich en Jannings, naar de roman Professor Unrath van Heinrich Mann, over een preutse professor die in de strikken van opgedirkte nachtclubzangeres terechtkomt.

Magnificent Sinner

1959 |

1959. Robert Siodmak. Met o.a. Pierre Blanchar, Curd Jürgens en Romy Schneider.

Afschuwelijke nieuwe versie van de klassieke film met Dietrich en Jannings, naar de roman Professor Unrath van Heinrich Mann, over een preutse professor die in de strikken van opgedirkte nachtclubzangeres terechtkomt.

Katia

1959 | Historische film, Romantiek

Frankrijk​/​​Duitsland 1959. Historische film van Robert Siodmak. Met o.a. Curd Jürgens, Monique Mélinand, Pierre Blanchar, Michel Bouquet en Françoise Brion.

Tsaar Alexander wordt verliefd op een jonge studente die hij eerst naar Parijs stuurt, weg uit zijn omgeving, maar na de dood van de tsarina naar Sint-Petersburg laat komen. Haar morele steun bij de door hem gewilde sociale hervormingen is niet opgewassen tegen het verzet dat hij daarmee oproept. De weinig ideale combinatie Schneider-Jürgens ondermijnt de romantische aanpak, zodat voornamelijk prachtvolle decors de aandacht vragen.

Ferry to Hong Kong

1959 | Drama, Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1959. Drama van Lewis Gilbert. Met o.a. Orson Welles, Curd Jürgens, Sylvia Syms, Jeremy Spencer en Milton Reid.

Welles en Jürgens nemen er hun gemak van, maar ze geven een fraaie show weg. Welles is een op het oog godsvruchtige veerbootkapitein (met in beide havens een gezin!) en Jürgens is een stomdronken Oostenrijkse avonturier die naar Macao tracht te ontkomen. Verder is de film puur lopende-bandwerk.

This Happy Feeling

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Blake Edwards. Met o.a. Debbie Reynolds, Curd Jürgens, John Saxon, Alexis Smith en Estelle Winwood.

Een zeer innemende rolbezetting fleurt het eenvoudige verhaal op van Reynolds die weg is van acteur Jürgens, maar houdt van haar geliefde Saxon. Winwood is prima als buitenissige huishoudster.

The Inn of the Sixth Happiness

1958 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Mark Robson. Met o.a. Ingrid Bergman, Robert Donat, Ronald Squire, Athene Seyler en Richard Wattis.

Rond 1937 tijdens de Chinees-Japanse oorlog, geeft Bergman haar baan als dienstmeisje op om als zendelinge naar China trekken. Haar missiepost wordt bedreigd door een Japanse aanval. Ze leidt de honderd kinderen die ze onder haar hoede heeft door gevaarlijk vijandig gebied naar de veiligheid. Geromantiseerde geschiedenis van Gladys Aylward, die deze heldendaad in werkelijkheid volbracht, al dan niet op de tonen van de Nick Nack Paddy Wack Song. Het is allemaal dik in de verf gezet, maar je laat je toch meeslepen door de bewonderenswaardige Bergman en door Donat, die als mandarijn zijn laatste filmrol speelde. Isobel Lennart adapteerde de roman The Small Woman van Alan Burgess. Voor het camerawerk zorgde Frederick A. Young. Gedraaid in CinemaScope.

Me and the Colonel

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Peter Glenville. Met o.a. Danny Kaye, Curd Jürgens, Nicole Maurey, Françoise Rosay en Akim Tamiroff.

Jakobowsky und der Oberst van Franz Werfel is de bron van de niet vlekkeloze satire. Jakobowsky wordt gespeeld door Kaye en Jürgens is de antisemitische officier, die tijdens een dieptepunt in WO II worden samengebracht. Opgenomen in Frankrijk. Scenario van S.N. Behrmann en George Froeschel. Camerawerk van Burnett Guffey.

Le Vent se lève

1958 | Drama, Thriller

Frankrijk 1958. Drama van Yves Ciampi. Met o.a. Curd Jürgens, Mylène Demongeot, Alain Saury, Raymond Loyer en Gabriel Gobin.

Een zeeman laat zich door een dure vriendin overhalen om haar vrachtboot te laten exploderen zodat ze de verzekeringspremie kan innen. Hij gaat ermee akkoord, maar slaagt erin om het schip ondanks de geëxplodeerde stoomketel weer veilig naar de haven te brengen waar de vrouw inmiddels ook tot andere inzichten is gekomen. De film neemt veel tijd voor gewetensconflicten zonder ze overtuigend te maken, maar heeft de nodige spanning in de scènes rond de tijdbom.

Der Schinderhannes

1958 | Drama, Komedie, Biografie, Misdaad, Romantiek

Duitsland 1958. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Curd Jürgens, Maria Schell, Fritz Tillmann, Christian Wolff en Paul Esser.

Naar het gelijknamige toneelstuk van Carl Zuckmayer. Curd Jürgens speelt 'der Schinderhannes', een soort Duitse Robin Hood, die eind 18de eeuw met de Franse bezetter bakkeleide. Aardig is dat Käutner geen zoetsappige held maakt van deze notoire boef. Der Schinderhannes vindt het bijvoorbeeld heel amusant als twee vrouwen met elkaar op de vuist gaan, hij zoent ongevraagd een Franse dame en jat meteen haar halscollier, en als een portretschilder hem uitnodigt voor hem te poseren, blijkt overduidelijk hoe ijdel hij is. Käutners film zit goed in elkaar, en mocht - gezien de pracht decors en knappe kostuums - kennelijk wat kosten. Mooie muziek van Bernhard Eichhorn.

The Enemy Below

1957 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1957. Oorlogsfilm van Dick Powell. Met o.a. Robert Mitchum, Theodore Bikel, Doug McClure, Russell Collins en David Hedison.

Tijdens WO II maakt een Amerikaanse destroyer onder bevel van Mitchum jacht op de Duitse onderzeeër van kapitein Jürgens. Jürgens tracht de Amerikaan in een hinderlaag te lokken, maar Mitchum lijkt elke zet van zijn tegenstander te kunnen voorspellen. Een genadeloos duel, in een sfeer van haast ondraaglijke suspense, die tot op het laatste moment op geraffineerde wijze wordt opgeschroefd. Prachtig spel van beide hoofdrolspelers. Wendell Mayes bewerkte de in 1931 al als THE SEAS BENEATH verfilmde roman van D.A. Rayner tot een knap script, dat functioneel gebruik maakt van de claustrofobische benauwdheid van de duikboot. De speciale effecten van Walter Rossi werden bekroond met een Oscar. Schitterende fotografie van Harold Rosson.

Tamango

1957 | Drama, Historische film, Actiefilm

Italië​/​​Frankrijk 1957. Drama van John Berry. Met o.a. Dorothy Dandridge, Curd Jürgens, Jean Servais, Alex Cressan en Roger Hanin.

Een Nederlandse zeekapitein transporteert slaven en heeft van een Guinese koning de complete bevolking van het dorp laten kopen. Aan boord komen ze onder leiding van Tamango in opstand en gijzelen de gekleurde ma[KA4]itresse van de kapitein, die tenslotte zelf voor haar ras kiest, waarna de zeelieden het vuur openen. De in Amerika op de zwartelijst gezette regisseur maakte een boeiend en vaak meeslepend pleidooi voor rassenvrijheid, op basis van een verhaal van Prosper Merim[KA1]ee. (Overigens werden geïntegreerde liefdesscènes van Dandridge en Jürgens mèt en zonder kussen gefilmd om vertoningsmogelijkheden in Verenigde Staten niet in gevaar te brengen.)

Oeil pour oeil

1957 | Drama

Italië​/​​Frankrijk 1957. Drama van André Cayatte. Met o.a. Curd Jürgens, Folco Lulli, Lea Padovani, Pascale Audret en Darío Moreno.

Een oververmoeide arts weigert een patiënte te onderzoeken en stuurt haar door naar het ziekenhuis, waar ze sterft. Vanaf dat moment zint de echtgenoot op wraak. De film wijkt af van de voor Cayatte gebruikelijke juridische onderwerpen, maar mist iedere overtuigingskracht. Jürgens speelt de arts met een ongeïnteresseerde expressieloosheid. De locatie-opnamen in Libanon met enkele hallucinerende woestijnscènes zijn de voornaamste pluspunten.

Les Espions

1957 | Thriller

Frankrijk 1957. Thriller van Henri-Georges Clouzot. Met o.a. Gérard Séty, Curd Jürgens, Peter Ustinov, O.E. Hasse en Martita Hunt.

De directeur van een noodlijdende psychiatrische kliniek laat zich door de Amerikaanse geheime dienst overhalen tegen een fikse betaling een spion te herbergen, maar ontdekt dat vervolgens de hele medische staf vervangen wordt door een reeks verontrustende individuen. De film heeft aanvankelijk een beklemmende sfeer maar weet geen maat te houden en stapelt zoveel vraagtekens op dat de interesse ver voor het einde verdwenen is, ook door het ontbreken van enigerlei (zwarte) humor. Smakeloze exploitatie van de zieke Mevrouw Clouzot als echte patiënte.

Bitter Victory

1957 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1957. Oorlogsfilm van Nicholas Ray. Met o.a. Richard Burton, Curd Jürgens, Ruth Roman, Raymond Pellegrin en Anthony Bushell.

Ray maakte Bitter Victory in Frankrijk, waar hij meer dan in Amerika als auteur gevierd werd. En inderdaad ontstijgt Ray opnieuw de Hollywood-clichés in dit oorlogsdrama. Zelfs de slechteriken zijn menselijk in een thematiek die vooruitloopt op klassiekers The Bridge on the River Kwai en Lawrence of Arabia. De Libische woestijn is het decor waarin kapitein Leith (Burton) en majoor Brand (Jürgens) documenten uit handen van de nazi's moeten stelen. Maar Brand heeft een hekel aan zijn officier Leith, omdat die iets met zijn vrouw (Roman) heeft gehad.

Ohne Dich wird es Nacht

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Curd Jürgens. Met o.a. Curd Jürgens, Eva Bartok, René Deltgen, Ernst Schröder en Carl Wery.

Dr. Robert Ke[KL29]ler (J[KA3]urgens) is een succesvollle, rijke advocaat, maar niemand weet dat de drijfkracht van deze vurige pleiter gevoed wordt (en afhankelijk is) van de morfine. Gina Bergold (Bartok) is verslingerd aan welstand. Het tweetal vindt elkaar en Gina trouwt met Robert.

Michel Strogoff

1956 | Avonturenfilm, Historische film, Romantiek, Actiefilm

Frankrijk​/​​Italië 1956. Avonturenfilm van Carmine Gallone. Met o.a. Curd Jürgens, Geneviève Page, Françoise Fabian, Henri Nassiet en Jacques Dacqmine.

De tsaar geeft een koerier opdracht om de groothertog in Irkoetsk te waarschuwen voor een aanval van de Tartaren. Ondanks zijn vermomming als koopman valt Strogoff tijdens de reis in Siberië zelf in handen van de Tartaren. Deze breed opgezette verfilming van Jules Vernes boek heeft een fraaie landschapsfotografie en spectaculaire, hoewel niet zeer dynamische actiescènes. Binnen het kader van een jongensboek werkt de martelscène al te suggestief, en werd deze daarom in jeugdvoorstellingen meestal gecoupeerd.

Londra chiama Polo Nord

1956 | Oorlogsfilm

Italië 1956. Oorlogsfilm van Duilio Coletti. Met o.a. Curd Jürgens, Dawn Addams, Folco Lulli, Albert Lieven en René Deltgen.

Het hoofd van de Duitse Abwehr in Nederland tijdens WO II is achter de Britse militaire code gekomen en weet door die kennis diverse vijandige spionnen in de val te lokken. De op feiten gebaseerde oorlogsfilm is onderhoudend gemaakt, al kost het, zoals in zoveel andere films van Coletti, moeite om positieve belangstelling op te brengen voor het vernuft van de 'foute partij'. De situering in Amsterdam met alle clichés en vergissingen van dien maakt de film voor ons tot een curiositeit.

Et Dieu... créa la femme

1956 | Drama, Erotiek

Frankrijk 1956. Drama van Roger Vadim. Met o.a. Brigitte Bardot, Curd Jürgens, Jean-Louis Trintignant, Jane Marken en Jean Tissier.

Het Zuid-Franse Saint Tropez was nooit meer hetzelfde nadat de zwoele, 22-jarige Brigitte Bardot in haar doorbraakrol voor een internationale sensatie had gezorgd. Onder regie van haar eerste echtgenoot en motor achter haar wulpse imago, speelt 'BB' een rusteloos meisje dat in het kustplaatsje trouwt met de broer van de man op wie ze verliefd is. Met haar losse lange haren en blote voeten (dansscène in een bar!) was Bardot een compleet andere verschijning dan tijdgenoten als Marilyn Monroe of Audrey Hepburn. 'Een duivelse vrouw', bestempelde het Vaticaan haar eens.

Die Goldene Brücke

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Met o.a. Ruth Leuwerik, Curd Jürgens, Paul Hubschmid, Jester Naefe en Rudolf Vogel.

Een rijke fabrikant heeft een protégée: een jonge vrouw, die carrière als zangeres probeert te maken, terwijl haar huwelijk op de klippen lijkt te zijn gelopen. De motieven van de ondernemer zijn dan ook niet geheel edel. Als de echtgenoot, een autocoureur bijna een fataal ongeluk krijgt, brengt dat het tweetal weer samen. Courts-Mahlerachtig verhaal naar een van dik-hout-zaagt-men-planken-roman van Lajos Zilahy door Juliane Kay em W.P. Zibaso vakkundig bewerkt tot een scenario vol smart. Het camerawerk is van Werner Krien. Typisch bioscoopvoer uit de opbouwperiode van West-Duitsland na W.O. II, tegenwoordig nog nauwelijks te verteren.

Teufel in Seide

1955 | Drama, Thriller

Duitsland 1955. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Lilli Palmer, Curd Jürgens, Winnie Markus, Adelheid Seeck en Hans Nielsen.

Muziekuitgeefster en weduwe Palmer hertrouwt met sympathieke, niet al te succesvolle componist Jürgens, die zij een baan in de firma geeft. Ze is ziekelijk jaloers en maakt Jürgens het leven volledig zuur. Als ze meent dat haar echtgenoot flirt met medewerkster Markus, pleegt ze zelfmoord met voorbedachte rade zodat haar echtgenoot zich moet verantwoorden voor het gerecht wegens dood door schuld. Gelukkig wordt hij vrijgesproken en is hij verlost uit de hel waarin zijn psychopatische vrouw hem gevangen hield en kan hij een nieuw en gelukkig leven beginnen met Markus. Fraaie, Duitse super-soap van de bovenste plank. Gaat dat zien.

Liebe ohne Illusion

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Erich Engel. Met o.a. Sonja Ziemann, Curd Jürgens, Heidemarie Hatheyer, Ernst Schröder en Leonard Steckel.

Deze film was toen hij uitkwam, een groot kassucces. Vele decennia na dato doet het verhaal belachelijk aan: J[KA3]urgens is een voormalig gevierd toneelspeler, die in WO II zijn arm verloor en nu de `kost` verdient met het ophalen van muntstukken uit speelautomaten; zijn vrouw Hatheyer is dokter in een ziekenhuis, die zo druk en gelukkig met haar carri[KA2]ere is, dat ze niet doorheeft wat een onbenullig baantje haar man heeft en hoe hij zich vernederd voelt. Haar jongere, aantrekkelijke zuster Ziemann, die grafische vormgeving studeert, trekt bij hen in en bekommert zich meer en meer om het huishouden, inclusief de in de schaduw levende J[KA3]urgens. Er ontluikt een romance tussen die twee en Ziemann wordt zwanger. Ze willen allemaal, hoewel ieder voor zich, de verantwoording op zich nemen: scheiden en zorgen voor het kind. Eigenlijk kon zoiets in het geheel niet volgens de toen geldende moraal, dus valt Ziemann schielings van de trap en krijgt een miskraam. Hoewel het verhaal idioot is (inclusief het slappe einde), is het gespeeld volgens de normen die bij een dergelijk vet melodrama horen; bovendien was het thema - overspel en echtscheiding - voor zijn tijdvak gewaagd. Dinah Nelken, Max Colpet en Paul Helwig bewerkten met grote toewijding het toneelstuk Ärztliches Geheimnis van Ladislaus Fodor tot scenario. Georg Bruckbauer stond achter de camera.

Les héros sont fatigués

1955 | Avonturenfilm, Misdaad

Frankrijk 1955. Avonturenfilm van Yves Ciampi. Met o.a. Yves Montand, María Félix, Curd Jürgens, Jean Servais en Gérard Oury.

De hoofdstad van een denkbeeldige Afrikaanse republiek trekt Europese avonturiers en misdadigers van allerlei allooi aan, waarbij zowel de jacht op gestolen diamanten als de amoureuze rivaliteit om een verleidelijke vrouw de strijd doet ontbranden. Een broeierige avonturenfilm met een sterke rolbezetting en een vaak beklemmende sfeer, maar de exotische achtergrond ontaardt in oppervlakkige en overbodige folklore.

Du mein stilles Tal

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Leonard Steckel. Met o.a. Curd Jürgens, Winnie Markus, Ingeborg Schöner, Bernhard Wicki en Leonard Steckel.

Dertig jaar lief en leed van een vrouw (Markus), die door haar eerste geliefde, pianist Wicki, in de steek wordt gelaten, terwijl ze in verwachting is. Ze trouwt gauw met een landjonker (J[KA3]urgens) en alleen de huisdokter (regisseur Steckel) kent haar verschrikkelijke geheim. Als ze later de kans krijgt om er met Wicki vandoor te gaan, doet ze het niet om Jürgens in de steek te laten; maar haar trouw zal uiteindelijk niet beloond worden, want hij zal haar bedriegen met de vriendin van haar volwassen dochter en dreigt haar dan te verlaten. Een soaper van de bovenste plank, die kwa moraal belachelijke ideeën aanreikt, maar vanwege de behoorlijke rollen toch nog de moeite waard is.

Die Ratten

1955 | Drama, Misdaad

Duitsland 1955. Drama van Robert Siodmak. Met o.a. Maria Schell, Heidemarie Hatheyer, Curd Jürgens, Gustav Knuth en Ilse Steppat.

The New York Times schreef in 1911 dat het nieuwe rauw-realistische toneelstuk Die Ratten van Gerhart Hauptmann pathetisch en ouderwets was. Niettemin zag de Duitse regisseur Siodmak (The Spiral Staircase), die na zijn vlucht voor de nazi's tien jaar in de VS had gewerkt, in het boek een mogelijkheid om zijn film noir-technieken toe te passen op de actualiteit van zijn hervonden vaderland. Hij verplaatste het verhaal naar opgedeeld Berlijn, waar de wanhopige Pauline (Schell) haar baby verkoopt voor een paspoort, maar spijt krijgt. Die Ratten wordt tegenwoordig als moeilijk toegankelijk ervaren en heeft ondanks de bekroning met de Gouden Beer geen plekje in het collectieve geheugen veroverd.

Des Teufels General

1955 | Oorlogsfilm

Duitsland 1955. Oorlogsfilm van Helmut Käutner. Met o.a. Curd Jürgens, Viktor de Kowa, Karl John, Eva-Ingeborg Scholz en Marianne Koch.

Curd Jürgens excelleert als de Duitse Luftwaffe-generaal Harras, die weinig met de nazi's op heeft en al vroeg tijdens Hitlers campagnes openlijk verkondigt dat de strijd is verloren. Raadselachtige sabotage van Stuka's brengt de ogenschijnlijk onaantastbare bon vivant nog dieper in conflict met de SS. Regisseur Käutner betreurde het dat zijn bewerking van het Carl Zuckmayer-theaterstuk negen jaar te laat kwam: het had z'n eerste film na de capitulatie moeten zijn. De figuur Harras is gebaseerd op Ernst Udet, de vermaarde WO I-piloot en latere Luftwaffe-Generaloberst die in '41 zelfmoord pleegde.

Gefangene der Liebe

1954 | Drama

Duitsland 1954. Drama van Rudolf Jugert. Met o.a. Annemarie Düringer, Berhard Wicki, Brigitte Horney, Paul Esser en Curd Jürgens.

Acht jaar na de oorlog treffen man en vrouw elkaar weer. Maar zij heeft dan een kind van een ander. Grootmoedig als de man is, neemt hij het kind als het zijne aan. En dat gebeurt dan zo sentimenteel dat het weer ongeloofwaardig wordt.

Eine Frau von heute

1954 | Drama

Duitsland 1954. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Luise Ullrich, Curd Jürgens, Carsta Löck, Robert Freitag en Annie Rosar.

Terwijl haar echtgenoot Heinz (J[KA3]urgens) in krijgsgevangenschap is, slaat Toni Bender (Ullrich) zich er doorheen met het importeren van fruit. Als Heinz naar huis is teruggekeerd, komt hij als architect niet aan de slag. Heinz voelt zich waardeloos.

Das Bekenntnis der Ina Kahr

1954 | Drama

Duitsland 1954. Drama van Georg Wilhelm Pabst. Met o.a. Elisabeth Müller, Curd Jürgens, Albert Lieven, Hanna Rucker en Margot Trooger.

Ina Kahr (M[KA3]uller) heeft zichzelf aangebracht wegens moord op haar man en wordt ter dood veroordeeld. Aan haar vader en advocaat vertelt zij haar kant van de zaak. Haar man (Jürgens) was een nietsnut. De advocaat vindt dat zij daarom maar een lichte straf verdient. Wat een walgelijk melodrama. En dit soort hypocriete gedoe komt dan van een groot regisseur als Pabst.

Tingeltangel

1953 | Komedie, Romantiek

Oostenrijk 1953. Komedie van Met o.a. Christel Mardayn, Gardy Granass, Curd Jürgens, Richard Romanovsky en Lotte Lang.

Hart rijmt op smart, ook in het Weense circus: de bazin laat een oogje vallen op spreekstalmeester Toni, die op zijn beurt een zwak heeft voor de smakelijke kassière, die op haar beurt aan niemand anders denkt dan aan de vader van haar kind, die haar in de steek gelaten heeft. Pas aan het eind van de film en na vele tragische gebeurtenissen wordt iedereen gelukkig en tevreden. Een onbetekenend circusverhaal met veel opgeklopte Weense slagroom.

Musik bei Nacht

1953 | Komedie, Muziek

Duitsland 1953. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Paul Hubschmid, Gertrud Kückelmann, Curd Jürgens, Judith Holzmeister en Günther Lüders.

Een beroemde Amerikaanse liedjescomponist wordt door zijn vrouw bedrogen. Hij ruilt naam en paspoort met een vriend en trekt naar Europa, waar hij verliefd wordt op de eigenaresse van een bijna failliete bar. Middelmatige komedie met als ingrediënten hart, smart en muziek. Hét middel om de zorgen van de na-oorlogse jaren even aan de kant te zetten.

Meines Vaters Pferde

1953 | Drama

Duitsland 1953. Drama van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Curd Jürgens, Eva Bartok, Ernst Stankowski, Sonja Sutter en Otto Gebühr.

Een verfilming van de roman van Clemens Laar. Deel 1: 'Lena und Nicoline'; deel 2: 'Seine dritte Frau'. Een Pruisische officier gaat paarden bekijken in Ierland en wordt verliefd op de dochter van een lord. Als hij terug is in Pruisen wijdt hij zich weer aan zijn paarden en trouwt een rijke jongedame die bij de geboorte van hun zoon sterft. Dan gaat het bergafwaarts en wil men hem zelfs zijn dierbaarste bezit, zijn paarden, afnemen. Scenario van Horst Budjuhn. Camerawerk van Friedl Behn-Grund.

Man nennt es Liebe

1953 | Komedie, Romantiek, Muziek

Duitsland 1953. Komedie van John Reinhardt. Met o.a. Winnie Marcus, Curd Jürgens, Richard Häussler, Hans Leibelt en Lisa Stammer.

Een notoire rokkenjager en de zelfbewuste eigenaresse van een hotel leren elkaar tijdens een uitstapje kennen. Ze trouwen hals- over-kop. Maar ze zijn nauwelijks thuis of de problemen beginnen: de jonge bruid wil haar huwelijk voor iedereen geheim houden. De charmeur Jürgens moet heel wat listen verzinnen om alles in goede banen te leiden. Deze wat schrale komedie is eigenlijk alleen het aanzien waard door het verrukkelijke spel van de beide hoofdrolspelers.

Knall und Fall als Hochstapler

1953 | Komedie, Drama

Oostenrijk​/​​Duitsland 1953. Komedie van Hubert Marischka. Met o.a. Hans Richter, Rudolf Carl, Curd Jürgens, Waltraut Haas en Fritz Imhoff.

Een vervolg op de eerste KNALL UND FALL-film. De zwervers slaan zich als kleine boeven door een aantal avonturen heen. Ook hier is het verhaal weer erg mager en de beide hoofdrolspelers hebben geen uitstraling genoeg om de film te redden. Dit tweede was dus meteen ook het laatste deel van wat een hele serie had moeten worden.

Der Letzte Walzer

1953 | Muziek, Drama

Duitsland 1953. Muziek van Arthur Maria Rabenalt. Met o.a. Curd Jürgens, Eva Bartok, Siegfried Breuer, Christl Mardayn en Ernie Mangold.

Graaf Dimitri Sarassow (Jürgens) zet z'n leven op het spel om de eer van een barones te redden. Arthur Maria Rabenalt presenteert de geschiedenis van Oscar Straus' operette Der letzte Walzer als een terugblik van een Russische emigrante, die in het Parijs van de jaren 1920-30 belandde. Heel romantisch maar nogal zwaar aangezet. Scenario van Curt J. Braun. Camerawerk van Friedl Behn-Grund.

Alles für Papa

1953 | Komedie, Drama

Duitsland 1953. Komedie van Karl Hartl. Met o.a. Johanna Matz, Curd Jürgens, Olga Tschechowa, Peer Schmidt en Ina Malfatti.

Uitgever van een boulevardblad en weduwnaar Clemens Haberland (Jürgens) krijgt zijn inmiddels volwassen geworden dochter in huis, nadat zij een finishing-school in Zwitserland met goed gevolg doorlopen had. Daar is hij helemaal niet blij mee, want het is afgelopen met zijn vrijbuitersleventje van pokeren en zuipen.

Haus des Lebens

1952 | Drama

Duitsland 1952. Drama van Karl Hartl. Met o.a. Gustav Fröhlich, Cornell Borchers, Viktor Staal, Curd Jürgens en Edith Mill.

Een slimme dokter weet voor de talrijke klachten van de vrouwen in zijn geboortekliniek altijd raad. In zijn privéleven heeft hij het echter allemaal minder goed voor elkaar. Een verpleegster koestert bewondering voor hem, zonder dat hij het weet, en van de liefde voor de goedmoedige assistent- arts moet hij afzien, wegens tegenwerking... Deze smartlap, die slechts op een tranenvloed van de vrouwelijke kijkers uit is, werd naar een driestuiverroman van Käthe Lambert gemaakt.

Du bist die Rose vom Wörthersee

1952 | Muziek, Komedie

Duitsland 1952. Muziek van Hubert Marischka. Met o.a. Marte Harell, Grethe Weiser, Waltraud Haas, Hans Moser en Curd Jürgens.

Een man tussen twee vuren: een wereldberoemde componist leert in Amerika een jongedame kennen, die net als hij in Kärnten geboren is. Wanneer de twee naar huis gaan om hun verloving aan te kondigen, verschijnt ook de zuster van zijn aanstaande - zijn jeugdliefde... Een platte amusementsfilm vol sentiment.

April 2000

1952 | Muziek

Oostenrijk 1952. Muziek van Wolfgang Liebeneiner. Met o.a. Hilde Krahl, Josef Meinrad, Otto Tressler, Curd Jürgens en Judith Holzmeister.

Deze film was een opdracht van de Oostenrijkse regering maar bepaald geen bijdrage aan de filmhistorie. Een verzameling bonte cabaretnummers moet het feit herdenken dat Oostenrijk in het jaar 2000 zijn geallieerde bezettingstroepen kwijtraakt. Scenario van Rudolf Brunngraber en Ernest Marboe. Camerawerk van Fritz Arno Wagner, Karl Löb en Sepp Ketterer.

Geheimnis einer Ehe

1951 | Drama, Familiefilm, Komedie

Duitsland 1951. Drama van Helmut Weiss. Met o.a. Olga Tschechowa, Curd Jürgens, Paul Klinger, Harald Holberg en Marianne Koch.

Een beroemde dirigent keert naar zijn geboortestad terug en zorgt voor verwarring in het gezin van zijn jeugdliefde, die inmiddels weduwe geworden is. Want de zoon moet tot zijn ontzetting vernemen dat deze indringer zijn natuurlijke vader is. Zijn wereld stort in. Ietwat ongeloofwaardig filmverhaal maar met een prima bezetting. Naar een toneelstuk van regisseur Weiss. Camerawerk van Erich Claunigk. Ook bekend als TALENT ZUM GLŸCK.

Prämien auf den Tod

1950 | Mysterie, Drama

Oostenrijk 1950. Mysterie van Curd Jürgens. Met o.a. Siegfried Breuer, Judith Holzmeister, Werner Krauss, Felix Steinböck en Josef Meinrad.

Een mislukte verzekeringsagent komt op het idee overeenkomsten met niet-bestaande personen te sluiten, door een aan lager wal geraakte scheepsarts de akte van overlijden te laten opstellen, en daarna de verzekeringspremie te incasseren. De eerste fictieve klant echter, wordt al zijn noodlot... Jürgens maakte met deze originele misdaadfilm zijn regiedebuut. Met de acteurs en de eigenaardige surrealistische sfeer steekt de film boven de gebruikelijke publieksfilms van zijn tijd uit.

Küssen ist keine Sünd

1950 | Muziek

Oostenrijk 1950. Muziek van Hubert Marischka. Met o.a. Curd Jürgens, Erika von Thellmann, Hans Moser en Elfie Mayerhofer.

Een operettetenor nodigt door middel van een briefje een dame in zijn loge uit voor een ontmoeting. Zijn boodschap belandt echter bij een ander. Muziek uit Edmund Eyslers operette Bruder Straubinger, o.a. het lied 'Küssen ist keine Sünd', fungeert als aangename achtergrond voor een oninteressant verhaaltje dat nogal chaotisch is verfilmd.

Gute Nacht, Mary

1950 | Komedie, Fantasy

Duitsland 1950. Komedie van Helmut Weiss. Met o.a. Curd Jürgens, Ilse Werner, Susanne von Almassy, Paul Dahlke en Hubert von Meyerinck.

Een gescheiden echtgenote brengt haar ex-man, die opnieuw getrouwd is, in zijn huwelijksnacht uit jaloezie in een netelige situatie, maar troost zich dan met de vriend van haar ex. Een boulevardkomedie met aardige invallen, die niet echt geestig is. Ook bekend als DIE GESTÖRTE HOCHZEITSNACHT.

Die gestörte Hochzeitsnacht

1950 | Komedie

Duitsland 1950. Komedie van Johannes Riemann. Met o.a. Louis Gravuere, Camilla Horn, Theo Lingen, Adele Sandrock en Ilse Werner.

Een goed gespeelde niet al te originele dijenkletser over een ex-vrouw, die de huwelijksnacht komt verpesten van haar hertrouwde ex-echtgenoot. Eind goed al goed: ze troost zich met een vriend van haar voormalige man. Ook bekend als GUTE NACHT, MARY.

Die gestörte Hochzeitsnacht

1950 | Komedie

Duitsland 1950. Komedie van Helmut Weiss. Met o.a. Susanne von Almassy, Ilse Werner en Curd Jürgens.

Een goed gespeelde niet al te originele dijenkletser over een ex-vrouw, die de huwelijksnacht komt verpesten van haar hertrouwde ex-echtgenoot. Eind goed al goed: ze troost zich met een vriend van haar voormalige man. Ook bekend als GUTE NACHT, MARY.

Der himmlische Walzer

1948 | Muziek, Komedie

Oostenrijk 1948. Muziek van Géza von Cziffra. Met o.a. Elfie Mayerhofer, Paul Kemp, Curd Jürgens, Paul Hubschmid en Gretl Schörg.

Een brave na-oorlogse komedie over engelen die in de hemel opstandig worden over het dragen van hun saaie witte gewaden. Mayerhofer (van huis uit een operettezangeres) wordt naar de aarde gestuurd om bij kleermaker Jürgens het modevak te leren, die haar woedend over haar slechte resultaat een vleugel ontrukt. Ze kan nu nog alleen maar terug, als ze een goede daad verricht. Oudbollig. Karlheinz Böhm was het piepjong regie- assistentje bij de rolprent. Scenario van de regisseur. Camerawerk van Ludwig Berger.

Der Engel mit der Posaune

1948 | Historische film, Muziek

Oostenrijk 1948. Historische film van Karl Hartl. Met o.a. Paula Wessely, Attila Hörbiger, Paul Hörbiger, Hedwig Bleibtreu en Helene Thimig.

Gebaseerd op Ernst Lothar's roman wordt er in typisch Weense filmsfeer een verslag gegeven van de klavecimbelbouwende familie Alt aan het einde van de vorige eeuw. De film werd zo'n kassucces dat de Britse producent Alexander Korda Hartl naar Engeland liet komen voor een Engelse versie: THE ANGEL WITH THE TRUMPET.

Frauen sind keine Engel

1943 | Komedie

Duitsland 1943. Komedie van Willi Forst. Met o.a. Marte Harell, Hedwig Bleibtreu, Margot Hielscher, Axel von Ambesser en Curd Jürgens.

Een beroemd filmregisseur wordt tijdens een bootreis omgeven door vrouwen die op eigenbelang uit zijn. Minder flitsend verfilmd dan men van Forst gewend is, maar toch heel amusant en met prima muziek van Mackeben. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was. Het scenario is van Geza von Cziffra. Het camerawerk is van Jan Stallich.

Ein Glücklicher Mensch

1943 | Drama

Duitsland 1943. Drama van Met o.a. Ewald Balser, Gustav Knuth, Viktor de Kowa, Curd Jürgens en Paul Bildt.

Professor Eberhard Lorenz heeft een volmaakt huisgezin. Iedereen leidt een plezierig en gelukkig leven, totdat blijkt dat er een cheque vervalst is. Uitstekend spel van Balser, goede regie van Verhoeven en Jürgens, nog aan het begin van zijn carrière, in een van de kleinere rollen.

Wen die Götter lieben

1942 | Biografie, Muziek

Duitsland 1942. Biografie van Karl Hartl. Met o.a. Hans Holt, René Deltgen, Winnie Markus, Curd Jürgens en Irene von Meyendorff.

Het verfilmde leven van Mozart door producent Hartl zelf geregisseerd. Hartl maakte later een nieuwe Mozartversie: REICH MIR DIE HAND, MEIN LEBEN die nog populairder werd. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Operette

1940 | Muziek

Duitsland 1940. Muziek van Willi Forst. Met o.a. Willi Forst, Maria Holst, Paul Hörbiger, Dora Komar en Leo Slezak.

Het schoolvoorbeeld van een Weense operettefilm met een stroom van melodie[KA3]en van Strauss, Mill[KA3]ocker en Supp[KA1]e en het bekende verhaaltje over een theaterdirectrice en een operetteregisseur. Gedraaid in Oostenrijk, dat door de Anschlu[KL29] (1938-1945) Duits geworden was.

Salonwagen E417

1939 | Historische film

Duitsland 1939. Historische film van Met o.a. Käthe von Nagy, Curd Jürgens, Paul Hörbiger, Hilde Körber en Otto Graf.

Een epische film waarin de traumatische belevenissen in WO I van de passagiers in een spoorwagon in beeld gebracht worden. De film werd aanvankelijk door de gealliëerde bezetters van het Duitsland van na WO II verboden en is daarom weinig openbaar vertoond.

Königswalzer

1935 | Romantiek

Duitsland 1935. Romantiek van Herbert Maisch. Met o.a. Willi Forst, Hell Finkenzeller, Paul Hörbiger, Carola Höhn en Curd Jürgens.

De Oostenrijkse keizer Franz Joseph stuurt een van zijn officieren naar Maximiliaan II van Beieren om op die manier de hand te vragen van diens dochter, Sissy. Een melodieuze film met het nodige vuurwerk, die inspireerde tot een mindere herverfilming van Tourjanski in 1955 met dezelfde titel. In dat jaar kwam ook de immens polpulaire rolprent SISSI (met Romy Schneider) uit, die nog twee vervolgen zou krijgen.