Ralph Richardson (1902-1983): regie en cast.
Er zijn 60 films gevonden.

Greystoke: The Legend of Tarzan, Lord of the Apes

1984 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1984. Avonturenfilm van Hugh Hudson. Met o.a. Christopher Lambert, Ralph Richardson, Ian Holm, James Fox en Andie MacDowell.

Wellicht trouwste verfilming van Edgar Rice Burroughs papieren origineel. Scenaristen Robert Towne en Michael Austin deden dan ook hun best om het 'ware verhaal' te vertellen. Lambert met z'n Neanderthalerhoofd is aannemelijk als de meester van de jungle die in Schotland zijn rechtmatige positie opeist als Lord Greystoke. Ralph Richardson speelt de grootvader, het is zijn laatste rol. Spannende junglebeelden, en vreemde geluiden uit de keel van Lambert. Ook uit die van MacDowall (Jane) trouwens: haar stem werd gedubd door Glenn Close. Rick Bakers make-up efecten zijn uiterst realistisch. Prachtfotografie van John Alcott.

Give My Regards to Broad Street

1984 | Avonturenfilm, Komedie, Muziek, Musical

Verenigd Koninkrijk 1984. Avonturenfilm van Peter Webb. Met o.a. Paul McCartney, Bryan Brown, Ringo Starr, Barbara Bach en Linda McCartney.

De mastertapes van McCartneys nieuwe elpee worden gestolen, en als hij ze niet voor middernacht terugvindt is hij gedwongen zijn imperium te verkopen aan een machtig financieel kartel. Met behulp van zijn vrienden gaat hij op zoek naar Harry, de vermoedelijke dief... Lichtgewicht-musical die zowat overal spectaculair flopte, en de filmcarrière van debuterend regisseur Webb in de kiem smoorde. Nochthans is de film niet écht slecht, alleen een beetje onbenullig en teveel een ode aan hoofdrolspeler-componist-scenario-schrijver McCartney. Hij is bijna doorlopend in beeld en straalt zo'n goedheid uit dat je er onwel van wordt. Wie zich daarover niet druk maakt en tevens bereid is zich niet te ergeren aan het flauwe scenario, zal zich niet vervelen. De muziek is in ieder geval goed, met o.a. 'Yesterday', 'Silly Love Songs', 'No more lonely nights', en 'Eleanor Rigby'.

Wagner

1983 | Biografie, Muziek, Historische film, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Oostenrijk​/​​Hongarije​/​​Italië 1983. Biografie van Tony Palmer. Met o.a. Richard Burton, Vanessa Redgrave, Gemma Craven, Laurence Olivier en John Gielgud.

Ondanks de eerste successen met zijn opera's wordt Wagner door zijn strijd voor een verenigd Duitsland genoodzaakt tot statenloosheid, tot hij onder de protectie komt van Ludwig II, hoewel ook dan aan de politieke schandalen en aan de geldschulden geen eind komt. Deze marathon-film - samengesteld uit een negen uur durende tv-serie - neemt een kritische houding ten opzichte van het onderwerp aan, maar vergeet interessant te worden. Het tijdperk, de historische personages en de top-bezetting geven soms aanzetten tot dramatische spanning, maar de alleen maar decoratieve regie doet er niets mee. Burton in de titelrol en Galffi als Ludwig zijn uitermate vlak, maar toch te verkiezen boven het mateloze schmieren van Olivier. Ondanks de grote lengte is er een minimale aandacht voor Wagners composities.

Witness for the Prosecution

1982 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1982. Thriller van Alan Gibson. Met o.a. Ralph Richardson, Deborah Kerr, Beau Bridges, Donald Pleasence en Wendy Hiller.

De beroemde advocaat Richardson neemt de verdediging op zich van de van moord verdachte Bridges, zeer tot ongenoegen van zijn verpleegster (Kerr in haar tv-debuut). Bridges` echtgenote Rigg wil door het vuur gaan om de onschuld van manlief te bewijzen. Sterke bewerking van de Agatha Christie-thriller, maar de Billy Wilder-versie uit 1957 is nou eenmaal niet te overtreffen. Ook deze regisseur kon beschikken over vier uitstekende hoofdrolspelers, met vooral Rigg, die iedereen ver achter zich laat (in de Dietrich-rol). John Gay baseerde zich op het scenario van Billy Wilder en Harry Kurnitz. Hij slaagde erin de toneelmatige herkomst nog beter te omzeilen, maar kon niet verhinderen dat er nog weinig verrassingen in het verhaal zitten voor wie de originele versie kent. Bovendien zijn de dialogen minder cynisch. Knappe fotografie van Arthur Ibbetson.

Time Bandits

1981 | Fantasy, Komedie, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1981. Fantasy van Terry Gilliam. Met o.a. Sean Connery, John Cleese, Craig Warnock, Ian Holm en Shelley Duvall.

Op een avond wordt de jonge Kevin (Warnock) opgeschrikt door een groep dwergen die in zijn slaapkamer binnenvallen. Ze blijken een kaart te hebben gestolen waarmee ze door tijd en ruimte kunnen reizen. Kevin sluit zich aan bij de groep en ontmoet onder anderen Koning Agamemnon (Connery), Napoleon (Holm) en Robin Hood (Cleese). Regisseur Gilliam schreef het scenario van Time Bandits met mede-Monty Python Michael Palin, maar het is vooral een Gilliam-film: een bizar avontuur met prachtig vormgegeven decors en kostuums, maar minder grappig dan de Pythonfilms.

Dragonslayer

1981 | Fantasy, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1981. Fantasy van Matthew Robbins. Met o.a. Peter MacNicol, Caitlin Clarke, Ralph Richardson, John Hallam en Peter Eyre.

Lang geleden in een land hier ver vandaan hield de koning elk jaar een loterij onder de maagden van het land. De ongelukkige die werd uitgekozen werd opgeofferd aan een draak. Maar gelukkig bleek de klunzige tovenaarsleerling Galen (MacNicol) bereid om de draak te laten sneven. Sfeervol sprookje met opmerkelijk goede special effects, zeker voor de vroege jaren '80, met veel flakkerende fakkels en borrelende meertjes. MacNicol, later de komische noot in tv-serie Ally McBeal, bezit de juiste mate van enthousiasme en onschuld om een jonge drakendoder neer te zetten. Leuke, ouderwetse fantasy.

Charlie Muffin

1979 |

Verenigd Koninkrijk 1979. Jack Gold. Met o.a. David, Hemmings, Sam Wanamaker, Jennie Linden en Ian Richardson.

Zeer onderhoudend verhaal over een intelligente, sluwe - en zeer menselijke - Britse spion (Hemmings), die volgens zijn eigen regels leeft en dus mot heeft met zijn bekrompen superieuren, te meer omdat hij contacten heeft met een 'vermeende' Russische overloper. Keith Waterhouse bewerkte een roman van Brian Freemantle tot scenario. Camerawerk van Ousama Rawi.

Watership Down

1978 | Animatie

Verenigd Koninkrijk​/​​Canada 1978. Animatie van Martin Rosen en Tony Guy. Met o.a. Richard Briers, Michael Hordern, Denholm Elliott, Joss Ackland en Harry Andrews.

Een sjiek getekende hoofdfilm naar Adams bestseller over een konijnenfamilie die een veilige woonplek zoekt en onderweg veel gevaren onder ogen ziet. In elk geval geen film voor kleine kinderen, maar wel een van de beste animatiefilms sinds tijden. De figuur van een vogel met Zero Mostels stem zorgt voor komische afwisseling. De uitstekende muziek is van Angela Morley en Malcolm Williamson. In de oorspronkelijke versie met de stemmen van John Hurt, Richard Briers, Ralph Richardson, Denholm Elliott, Harry Andrews, Joss Ackland; verteld door Michael Hordern. Het camerawerk is van Philip Duncan (Animation Supervisor).

No Man's Land

1978 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van Julian Aymes. Met o.a. John Gielgud, Ralph Richardson, Michael Kitchen en Terence Rigby.

In deze psychologische thriller, gemaakt naar een stuk van Harold Pinter, nodigt de zonderling Richardson Spooner (Gielgud) in zijn prachtige huis uit, nadat hij hem leerde kennen in een café. Spooner accepteert de uitnodiging. Tussen de beide mannen ontstaat tijdens de avond een vreemde spanning die steeds meer door Hirst wordt opgevoerd; Spooner probeert het spel mee te spelen. Perfect spel van de beide hoofdrolspelers.

The Man in the Iron Mask

1977 | Avonturenfilm, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1977. Avonturenfilm van Mike Newell. Met o.a. Richard Chamberlain, Patrick McGoohan, Jenny Agutter, Vivian Merchant en Ian Holm.

De zoveelste verfilming van het klassieke verhaal van Dumas over de koene musketiers (D'Artagnan c.s.), die de broer van Lodewijk de XIV bevrijden uit het fort op het eiland St Marguerite. Deze versie heeft een goede rolbezetting, snelle actie en flitsende degengevechten. Romantisch, stijlvol en onderhoudend. Het scenario is van William Bast naar de roman Vingt ans après van Alexandre Dumas père.

La Vita di Gesù

1977 | Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Italië 1977. Biografie van Franco Zeffirelli. Met o.a. Robert Powell, Anne Bancroft, Ian Bannen, Marina Berti en Ernest Borgnine.

TV-miniserie in 4 delen. Een intelligente en - voor zover mogelijk - historisch verantwoorde scenariobewerking van de evangeli[KA3]en door Anthony Burgess kreeg een kostbare en stijlvolle verfilming op locaties in Tunesi[KA3]e, met een eminente rolbezetting tot in de kleinste rollen. Het resultaat is alleen iets sjieker uitgevallen dan eerdere Hollywood-spektakels, maar komt nauwelijks verder dan de gebruikelijke, oppervlakkige bidprentjes-vroomheid. De bijziende staarblik van Powell als de Verlosser is een povere vervanging van mystieke bezieling. (De bioscoopversie duur 80 minuten korter en laat een aantal subplots en complete personages - bijvoorbeeld Cardinale als de overspelige vrouw - vervallen.)

Rollerball

1975 | Sciencefiction, Actiefilm, Fantasy

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1975. Sciencefiction van Norman Jewison. Met o.a. James Caan, John Houseman, Maud Adams, John Beck en Moses Gunn.

Teleurstellend drama uit de 21e eeuw. Caan is kampioen in een gewelddadige sport in een maatschappij die geweld heeft uitgebannen. Gefilmd in de Olympische Basketballhal te München en in Londen, gebaseerd op William Harrisons verhaal Roller Ball Murders die zijn eigen scenario schreef. Achter de camera stond Douglas Slocombe.

O Lucky Man!

1973 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1973. Drama van Lindsay Anderson. Met o.a. Malcolm McDowell, Rachel Roberts, Ralph Richardson, Alan Price en Helen Mirren.

Een allegorie met een surrealistisch tintje over een jonge vertegenwoordiger in koffie die zijn weg naar de top doordrukt, om vervolgens terug te vallen en opnieuw op te klimmen. Briljante vertolkingen van begin tot einde en goede muziek van Price, die een rol speelt en zijn songs in beeld uitvoert, maken dit een gedenkwaardige film.

A Doll's House I

1973 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1973. Drama van Patrick Garland. Met o.a. Claire Bloom, Anthony Hopkins, Ralph Richardson, Denholm Elliott en Anna Massey.

Een sober in beeld gebrachte, sterk geacteerde, maar enigszins toneelmatige verfilming van Ibsens toneelstuk. Bloom als Norah, Hopkins als Torvald Helmer, Richardson als Dr. Rank. Vrijwel tegelijkertijd kwam de versie van Joseph Losey uit.

Tales from the Crypt

1972 | Horror, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1972. Horror van Freddie Francis. Met o.a. Ralph Richardson, Peter Cushing, Joan Collins, Richard Greene en Patrick Magee.

De EC horror comics van William Gaines, Johnny Craig en AI Feldstein kregen een populaire tv-bewerking in de jaren vijftig, en deze onderhoudende verfilming in 1972. Richardson is de onaangenaam opgewekte gastheer, de 'Crypt Keeper', die de vijf verhalen van deze lichte horrorfilm aan elkaar praat. Vijf toeristen (Collins, Hendry, Phillips, Greene en Patrick) komen hem tegen als ze verdwaald zijn in oude grafcatacomben. De Crypt Keeper voorspelt hen vervolgens hun gruwelijke toekomst. Het Collins-personage bijvoorbeeld vermoordt haar man, maar wordt vervolgens belaagd door een psychopatische kerstman. Er kwam onder meer een vervolg, The vault of terror (1973) en een tv-serie in de jaren tachtig.

Alice's Adventures in Wonderland

1972 | Familiefilm, Fantasy, Musical

Verenigd Koninkrijk 1972. Familiefilm van William Sterling. Met o.a. Fiona Fullerton, Michael Crawford, Ralph Richardson, Flora Robson en Dudley Moore.

Saaie Britse versie van boek van Lewis Carroll bewijst dat niet alleen Amerikanen het monopolie hebben van het maken van slechte musicals voor kinderen. Verspilling van veel goede spelers, die niet te herkennen zijn door de vermommingen.

Who Slew Auntie Roo?

1971 | Horror

Verenigde Staten 1971. Horror van Curtis Harrington. Met o.a. Shelley Winters, Mark Lester, Chloe Franks, Ralph Richardson en Lionel Jeffries.

Een ziekelijke horrorfilm over een gekke oude dame die nietsvermoedende kinderen naar haar hol lokt. Gefilmd in Engeland als een zogenaamde bewerking van het Hans - en - Grietje - sprookje. Ook bekend als DEAD TIME.

The Looking Glass War

1970 |

Verenigd Koninkrijk 1970. Frank Pierson. Met o.a. Christopher Jones, Pia Degermark, Ralph Richardson, Anthony Hopkins en Paul Rogers.

Een vervelende filmversie van John Le Carrès bestseller met Jones die zijn leven riskeert om een raket in Oost-Berlijn te fotograferen. Een goede gelegenheid om de gelaatsstructuur van de hoofdrolspelers te bestuderen, want de uitdrukkingen veranderen nooit.

Eagle in a Cage

1970 | Historische film

Verenigde Staten 1970. Historische film van Fielder Cook. Met o.a. Kenneth Haigh, John Gielgud, Ralph Richardson, Billie Whitelaw en Moses Gunn.

De film schildert de laatste maanden van de gevangenschap van Napoleon Bonaparte op het eiland Sint Helena, waar romantische en politieke intriges de grote man blijven achtervolgen. Het is meer een reeks losse schetsen, vrij gebaseerd op historische anekdotes, die op hun beurt weer van dubieuze authenticiteit zijn. De zwakke Napoleon-rol van Haig wordt overeind gehouden door boeiende rollen van Gielgud, Richardson en Whitelaw en Williams.

David Copperfield

1970 | Drama, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1970. Drama van Delbert Mann. Met o.a. Robin Phillips, Susan Hampshire, Edith Evans, Michael Redgrave en Ralph Richardson.

Eerste klas acteurs in stemmige versie van klassiek verhaal. De giganten van het Engelse theater geven hun opperste steun aan een tamelijk zwak scenario en een levenloze hoofdrol.

The Midas Run

1969 | Thriller

Verenigde Staten 1969. Thriller van Alf Kjellin. Met o.a. Fred Astaire, Cesar Romero, Richard Crenna, Anne Heywood en Ralph Richardson.

Een Britse geheim agent ontwerpt plannen voor een vermetele goudroof in deze clichématige actiefilm, verlevendigd door Astaires weergaloze aanwezigheid in de hoofdrol. Fred Astaire Jr. heeft een minuscuul rolletje als co-piloot van een vliegtuig. De film is ook bekend als A RUN ON GOLD.

The Bed Sitting Room

1969 | Sciencefiction, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1969. Sciencefiction van Richard Lester. Met o.a. Rita Tushingham, Ralph Richardson, Richard Warwick, Peter Cook en Dudley Moore.

Londen, drie jaar na een atoomoorlog. De jonge Penelope woont samen met haar ouders in een metrowagon. Tijdens een van haar tochtjes buiten de deur ontmoet ze Allan. De twee worden verliefd en besluiten zich te laten trouwen door de onderwaterdominee. Niet lang daarna wordt Penelope zwanger en ze ziet de toekomst zowaar rooskleurig tegemoet. Een redelijk succesvolle komedie vol dodelijk cynisme over wat er van Engeland over is drie jaar na een atoomoorlog. Een paar grappige gedeelten, een goede rolbezetting, maar de film spreekt niet aan. Debuut van Marty Feldman.

Oh! What a Lovely War

1969 | Oorlogsfilm, Musical

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1969. Oorlogsfilm van Richard Attenborough. Met o.a. Laurence Olivier, John Gielgud, Ralph Richardson, Michael Redgrave en John Mills.

Deze muzikale satire is bedoeld als anti-oorlogsfilm, maar dat is niet helemaal gelukt; te Brits en te lang. De film begint met een bijeenkomst van de koninklijke families van Europa in 1914, waarbij Aartshertog Ferdinand omkomt door een exploderende fotocamera; de beschuldigingen zijn niet van de lucht en de diverse koningshuizen kiezen hun zijden. Tegelijkertijd hoort een Engelse familie, die in de badplaats Brighton met vakantie is, het nieuws dat WO I is uitgebroken. Hun vijf zonen worden opgeroepen en sneuvelen een voor een door het uit de hand gelopen koninklijke onderonsje. Niettemin, een indrukwekkend regiedebuut. Mooi camerawerk en een prachtige vormgeving. Gedraaid in Panavision. Ook bekend als WAR AND PEACE SEASON.

The Wrong Box

1966 | Horror, Komedie, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1966. Horror van Bryan Forbes. Met o.a. John Mills, Ralph Richardson, Michael Caine, Peter Cook en Dudley Moore.

De jacht op een erfenis is het gegeven voor deze zwarte klucht die zich in Victoriaans Engeland afspeelt. De ouder wordende broers Mills en Richardson proberen elkaar met hulp van hun familie een hak te zetten teneinde de enige erfgenaam te worden. Sellers is schitterend als gekke arts.

Khartoum

1966 | Avonturenfilm, Historische film, Drama, Actiefilm, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1966. Avonturenfilm van Basil Dearden en Eliot Elisofon. Met o.a. Charlton Heston, Laurence Olivier, Richard Johnson, Ralph Richardson en Alexander Knox.

Het is 1883. Mahdi Olivier, die beweert een afstammeling te zijn van Mohammed, staat aan het hoofd van een machtig leger van 100.000 fanatieke volgelingen. Hij wil het land bevrijden van het Brits-Arabische juk. De jonge, ambitieuze Generaal Charles Gordon (Heston) wordt belast met het evacueren van de 13.000 Britse onderdanen uit Khartoum. Accuraat scenario van Robert Ardrey bestaat meer uit dialogen dan actie. Hoe indrukwekkend de film ook gemaakt is, hij gaat toch vervelen. Schitterende confrontatie tussen twee topacteurs in een film die alles had om grandioos spektakel te brengen, maar die uiteindelijk teleurstelt.

Doctor Zhivago

1965 | Romantisch drama, Historische film, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Romantisch drama van David Lean. Met o.a. Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin, Rod Steiger en Alec Guinness.

Hoewel de film volle bioscoopzalen trok waren critici bij het uitkomen zeer kritisch over Doctor Zhivago. Regisseur Lean was hierover zo gebelgd dat hij zwoer nooit meer een film te maken. Gelukkig bedacht hij zich later en maakte onder andere nog A Passage to India. Doctor Zhivago was overigens zeker geen slechte film. Sharif speelt de getrouwde dokter-dichter Yuri Zhivago, die ten tijde van de Russische Revolutie verwikkeld raakt in een affaire met Lara (Christie). Drie uur lang weidse Russische landschappen (gefilmd in het Spanje van Franco, waar het zingen van ‘De internationale’ in een van de scènes veel opzien baarde), prachtige ­art-direction en gepast bombastische muziek leverden vijf Oscars op.

Woman of Straw

1964 | Thriller, Misdaad

Verenigd Koninkrijk 1964. Thriller van Basil Dearden. Met o.a. Sean Connery, Gina Lollobrigida, Ralph Richardson, Alexander Knox en Johnny Sekka.

Een verward moordverhaal waarin Connery en Lollobrigida de 'volmaakte moord' beramen op de oude Richardson wat ironische gevolgen heeft. Scenario van Robert Muller, Stanley Mann en Michael Relph naar een roman van Catherine Arley. Camerawerk van Otto Heller.

The 300 Spartans

1962 | Historische film, Avonturenfilm, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1962. Historische film van Rudolph Maté. Met o.a. Richard Egan, Ralph Richardson, Diane Baker en Barry Coe.

Volgens Herodotus waren het er ruim vijf miljoen. Moderne geschiedschrijvers houden het op zo'n driehonderdduizend. Hoe het ook zij, de 300-koppige lijfwacht van koning Leonidas was in de minderheid toen de Perzen zich in 480 voor Christus door een nauwe Griekse bergpas wilden wurmen op weg naar Europa. De trotse Spartanen wilden niets weten van het Perzische aanbod om de wapens in te leveren. 'Kom ze maar halen,' luidde de gevleugelde repliek. De rest is geschiedenis, te zien in deze fraai gerestaureerde cultklassieker.

Long Day's Journey Into Night

1962 | Drama

Verenigde Staten 1962. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Katharine Hepburn, Ralph Richardson, Dean Stockwell, Jeanne Barr en Jason Robards.

Een nauwgezette bewerking van Eugene O'Neills gedetailleerde portettering van een gezin in 1910. Hepburn is een verslaafde vrouw, Richardson haar hoogdravende echtgenoot die acteur is, Stockwell een zoon die aan tbc lijdt en stervende is en Robards de zoon die alcoholist is. Oorspronkelijke lengte 174m.

Our Man in Havana

1960 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1960. Thriller van Carol Reed. Met o.a. Alec Guinness, Burl Ives, Maureen O'Hara, Ernie Kovacs en Noel Coward.

Een zwakke satirische spionageparodie, gebaseerd op een boek van Graham Greene dat door hemzelf voor deze film bewerkt werd. Guinness is een verkoper van stofzuigers die Brits agent wordt.

Oscar Wilde

1960 | Drama, Historische film, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1960. Drama van Gregory Ratoff. Met o.a. Robert Morley, Phyllis Calvert, John Neville, Ralph Richardson en Dennis Price.

Morley in een voortreffelijke rol als de beroemde 19e-eeuwse toneelschrijver en intellectueel, in een film die zich concentreert op zijn traumatische processen en uiteindelijke veroordeling wegens sodomie (zoals men in de 19e-eeuw homoseksualiteit noemde. In dezelfde periode uitgebracht als THE TRIALS OF OSCAR WILDE met Peter Finch.

Exodus

1960 | Historische film, Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1960. Historische film van Otto Preminger. Met o.a. Paul Newman, Eva Marie Saint, Ralph Richardson, Peter Lawford en Lee J. Cobb.

Veel geprezen én bekritiseerd epos over Europese joden die na de Tweede Wereldoorlog naar het 'Beloofde Land' (toen nog Brits mandaat) afreisden om er een nieuw en veilig bestaan op te bouwen. Onder andere met de Exodus 1947 - een roestig cruiseschip - dat echter door de Britten werd onderschept. Onder leiding van charismatisch verzetsman Ari Ben Canaan (Newman) weten de passagiers Israël toch te bereiken. Het schip zou uitgroeien tot het symbool van de tumultueuze joodse intocht in Palestina. Naar de bestseller van Leon Uris uit 1958.

The Passionate Stranger

1958 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1958. Komedie van Muriel Box. Met o.a. Ralph Richardson, Margaret Leighton, Patricia Dainton, Carlo Justini en Marjorie Rhodes.

Een amusant verhaal over Leighton die een sexy verhaal schrijft en de fantasie bewaarheid ziet.

Smiley

1957 | Familiefilm, Avonturenfilm, Misdaad

Australië 1957. Familiefilm van Anthony Kimmins. Met o.a. Ralph Richardson, John McCallum, Chips Rafferty en Reg Lye.

Een zachtmoedig verhaal over een jongetje dat graag een fiets wil hebben en betrokken raakt bij een affaire van heroïnesmokkelaars.

Richard III

1956 | Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk 1956. Historische film van Laurence Olivier. Met o.a. Laurence Olivier, John Gielgud, Ralph Richardson, Alec Clunes en Pamela Brown.

Een zorgvuldig uitgewerkte, maar wat toneelmatige filmversie van Shakespeares verhaal over de krankzinnige vijftiende-eeuwse Britse koning en de intriges aan zijn hof.

The Holly and the Ivy

1953 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1953. Drama van George More O'Ferrall. Met o.a. Ralph Richardson, Celia Johnson, Margaret Leighton, Denholm Elliott en Hugh Williams.

Een regelrechte bewerking van Wynyard Brownes toneelstuk dat zich rond de Kerst afspeelt, met Richardson als de geestelijke uit het kleine stadje die ondervindt wat het betekent om drie volwassen kinderen te hebben; aardig gespeeld.

Home at Seven

1953 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1953. Thriller van Ralph Richardson. Met o.a. Ralph Richardson, Margaret Leighton, Jack Hawkins en Campbell Singer.

Spannende thriller met een bankbediende die zich de dag in zijn leven niet meer kan herinneren toen er een moord en een bankoverval plaatsvonden. Hertiteld: MURDER ON MONDAY.

The Sound Barrier

1952 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1952. Drama van David Lean. Met o.a. Ralph Richardson, Ann Todd, Nigel Patrick, John Justin en Dinah Sheridan.

Een eersteklas verhaal in documentaire stijl gemaakt over de allereerste tijd van straalvliegtuigen en de mannen die ze moesten testen. Met name Richardson is goed.

Outcast of the Islands

1951 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1951. Avonturenfilm van Carol Reed. Met o.a. Ralph Richardson, Wendy Hiller, Trevor Howard, Robert Morley en Kerima.

Trevor Howard speelt Peter Willems, een Engelsman, die in het Verre Oosten voor een handelshuis werkt. Hij heeft een hekel aan gezag en raakt door een onhandige manoeuvre zijn baan kwijt. Een vriend bezorgt hem op een eenzaam eilandje een dergelijke job, maar hij raakt verwikkeld bij ongure elementen, die geen zuivere zaken op het oog hebben en hij komt opnieuw in conflict met de autoriteiten, hetgeen culmineert in een massale klopjacht. Goed spel van alle rollen, een prima regie en gave fotografie. Naar een boek van Joseph Conrad, dat door William Fairchild bewerkt werd.

The Heiress

1949 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1949. Drama van William Wyler. Met o.a. Olivia de Havilland, Montgomery Clift, Miriam Hopkins, Vanessa Brown en Ralph Richardson.

De Havilland op haar best als de door haar rijke vader getergde, naar liefde smachtende, verlegen jonge vrouw die in Morris (Clift) haar ideale aanstaande echtgenoot ziet. De vader doorziet de jongeman die slechts op zoek is naar een fortuin en dreigt zijn dochter uit zijn testament te schrappen als zij met hem trouwt. Als Morris dat eenmaal verneemt druipt hij af om het tien jaar later, wanneer de vader is overleden, nog eens te proberen. Naar verluidt baseerde James het verhaal op een waargebeurde geschiedenis die hij van een Britse actrice vernam. De Havilland verdiende met deze film haar tweede Oscar. Prachtige fotografie, een geweldige cast en de uitbundige decors en kostuums resulteren in een ware klassieker en een must-see voor iedere filmliefhebber. Werd door Agnieszka Holland onder de titel Washington Square opnieuw verfilmd.

The Fallen Idol

1948 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1948. Misdaad van Carol Reed. Met o.a. Ralph Richardson, Michèle Morgan, Bobby Henrey, Sonia Dresdel en Jade Hawkins.

Een jaar voordat zijn meesterwerk The Third Man uitkwam, regisseerde de Britse filmmaker Carol Reed dit zwart-witdrama over de jonge Phillipe, zoon van de Franse ambassadeur in Engeland. De butlers in huis, meneer en mevrouw Baines, passen op het jochie als zijn ouders een paar dagen weg zijn. Meneer Baines is Phillipes favoriet, maar als blijkt dat hij een affaire heeft met ene Julie, en verdacht wordt van een moord, wordt duidelijk dat hij lang niet zo leuk is als Phillipe denkt. Prachtig gelaagde en vloeiende vertelling over hoe kinderlijke onschuld verpest kan worden door leugens van volwassenen, met sterk camerawerk en strakke montage.

Anna Karenina

1948 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1948. Drama van Julien Duvivier. Met o.a. Vivien Leigh, Ralph Richardson, Kieron Moore, Hugh Dempster en Gino Cervi.

Ondanks de voortreffelijke rolverdeling een nogal hoogdravende versie van de klassieke roman van Tolstoi over een vrouw die blindelings verliefd is op een officier. Scenario van regisseur Duvivier, Jean Anouilh en Guy Morgan.

School for Secrets

1946 | Komedie, Oorlogsfilm, Drama, Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1946. Komedie van Peter Ustinov. Met o.a. Ralph Richardson, Raymond Huntley, Richard Attenborough, Marjorie Rhodes en John Laurie.

Ustinov`s debuut als scenarist-regisseur met Richardson als [KA1]e[KA1]en van de twee legerexperts (Huntley was de andere) die de radar uitvonden. Benevelde, verschraalde film, die ondanks de beste bedoelingen, niet weet welke weg in te slaan: komedie, oorlogsactie, documentaire of psychologisch drama? Ook bekend als SECRET FLIGHT.

The Silver Fleet

1943 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1943. Oorlogsfilm van Vernon Sewell en Gordon Wellesley. Met o.a. Ralph Richardson, Googie Withers, Esmond Knight, Beresford Egan en Frederick Burtwell.

WO II. De eigenaar van een scheepswerf in Nederland lijkt samen te werken met de Duitse bezetters, maar in feite is hij de leider van een verzetsgroep, die de bouw van twee onderzeeërs probeert te saboteren. Een dominante rol van Ralph Richardson, die geweldig op dreef is in deze sobere propagandafilm, die nog steeds het aanzien waard is.

The Gentle Sex

1943 | Oorlogsfilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1943. Oorlogsfilm van Leslie Howard en Maurice Elvey. Met o.a. Rosamund John, Joan Greenwood, Joan Gates, Jean Gillie en Lilli Palmer.

Een fascinerende Engelse propagandafilm, die ten tijde van WOII geproduceerd en mede-geregisseerd werd door Howard. In deze film wordt het leven van zeven vrouwelijke rekruten in het leger gevolgd, die allen een verschillende achtergrond hebben. De film brengt een hommage aan hun rol in de toen nog steeds voortdurende oorlog. Hij is van groot historisch belang.

The Day Will Dawn

1942 | Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van Harold French. Met o.a. Hugh Williams, Griffith Jones, Deborah Kerr, Ralph Richardson en Francis L. Sullivan.

Correspondent Williams wordt naar Noorwegen gezonden om verslag uit te brengen over de bouw van een Duitse U-boot. Hij onderneemt echter zelf actie, samen met Kerr en andere Noorse tegenstanders. Hun doel is de vernietiging van de Duitse werf. Goedgemaakte maar sterk verouderde propagandafilm met een uitstekende cast. De aanval zelf is zeer spannend in beeld gebracht en knap gemonteerd, maar het duurt wel lang voordat het zover is. De Duitsers werden, zoals steeds in dit soort films, voorgesteld als tweedimensionale stripfiguren. Het scenario werd geschreven door Terence Rattigan, Anatole de Grunwald en Patrick Kirwan, naar een verhaal van Frank Owen. Voor het camerawerk tekende Bernard Knowles. In Amerika uitgebracht als THE AVENGERS.

The Lion Has Wings

1939 | Oorlogsfilm, Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1939. Oorlogsfilm van Michael Powell, Brian Desmond Hurst, Adrian Brunel, Alexander Korda en Brian Desmond Hurst. Met o.a. Merle Oberon, Ralph Richardson, June Duprez, Robert Douglas en Anthony Bushell.

Een goedgemaakte film, helaas met een wat propagandistische ondertoon, over een aanval van de RAF tijdens WO II op Kiel. Duidelijk bedoeld om het moreel thuis te steunen en de oorlog zo snel mogelijk te beëindigen. De combinatie van journaal en fictie - gespeeld door vooraanstaande acteurs - is echter boeiend.

The Four Feathers

1939 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1939. Avonturenfilm van Zoltan Korda. Met o.a. Ralph Richardson, C.Aubrey Smith, June Duprez, Clive Baxter en John Clements.

Groots avontuur naar het verhaal van A.E.W. Mason. Een aan tradities gebonden Engelsman moet bewijzen dat hij geen lafaard is door zijn legerkameraden te helpen bij de opstand in Soedan. Smith is gewoon prachtig als de leger veteraan met de vele verhalen. Opnieuw gemaakt als STORM OVER THE NILE.

Q Planes

1939 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1939. Thriller van Tim Whelan. Met o.a. Laurence Olivier, Ralph Richardson, Valerie Hobson, George Curzon en David Tree.

Verrukkelijke ironische spionagegeschiedenis, met meesterspionnen die Britse vliegtuiggeheimen stelen. Richardson is fantastisch als de luchthartige inspecteur die de zaak oplost.

On the Night of the Fire

1939 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1939. Thriller van Brian Desmond Hurst. Met o.a. Ralph Richardson, Diana Wynyard, Romney Brent, Mary Clare en Henry Oscar.

Een kapper heeft ooit iemand beroofd om geld te krijgen voor zijn liefdevolle doch extravagante vrouw. Hij vermoordt de man die hem met dat feit probeert te chanteren. Zwakke, sfeerloze film. Ralph Richardson steekt met kop en schouders boven de andere spelers uit als de man die door de gemeenschap al veroordeeld is, nog voordat hij in staat van beschuldiging is gesteld. Naar gelijknamige roman van F.L. Green. Ook bekend als THE FUGITIVE.

The Divorce of Lady X

1938 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1938. Komedie van Tim Whelan. Met o.a. Merle Oberon, Laurence Olivier, Binnie Barnes, Ralph Richardson en Morton Selten.

Luchtige Britse komedie met goede rolverdeling; Olivier wordt onschuldig betrokken in de echtscheiding van Oberon.

The Citadel

1938 | Drama, Thriller

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1938. Drama van King Vidor. Met o.a. Robert Donat, Rosalind Russell, Ralph Richardson, Rex Harrison en Emlyn Williams.

Eersteklas bewerking van het boek van A.J. Cronin over een hardwerkende, arme dokter uit een mijnwerkersdorpje in Wales die machteloos moet toezien dat hij de door kolengruis aangetaste longen van zijn mijnwerkerspatiënten niet kan genezen. De troosteloze familieleden nemen hem de dood van hun dierbare bloedverwanten kwalijk, waardoor zijn praktijk wegkwijnt. Dan probeert hij een nieuw bestaan op te bouwen in Londen en wordt 'society-arts'. Hij verschaft zich een zorgeloos bestaan door welgestelde ingebeelde zieken te behandelen, wat hij diep in zijn hart verafschuwt, terwijl hij zijn vrouw en vrienden verwaarloost. Een tragisch voorval opent zijn ogen. Hoewel de film een beetje als een nachtkaars uitgaat, maakt het goede spel zeer veel goed. Hoofdrolspeler Donat was een zwaar astmalijder en volbracht zijn rol met rusteloze pauzes aan een zuurstofcylinder, waardoor hij noodgedwongen in zijn rol was ingeleefd en daardoor nog steeds heel waarachtig overkomt. Scenario van Ian Dalrymple, Frank Wead en Elisabeth Hill. Camerawerk van Harry Stradling.

South Riding

1938 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1938. Drama van Victor Saville. Met o.a. Ralph Richardson, Edna Best, Edmund Gwenn, Ann Todd en John Clements.

Een genietbare Britse bewerking van Winifred Holtby's roman over politieke en persoonlijke problemen onder een groep mensen in Yorkshire. Gelijkmatig gefilmd, en uitstekend geacteerd door een perfecte rolbezetting. Oorspronkelijke Britse tijdsduur: 90 minuten.

Thunder in the City

1937 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1937. Drama van Marion Gering. Met o.a. Edward G. Robinson, Luli Deste, Nigel Bruce, Constance Collier en Ralph Richardson.

Amusante film over een Amerikaanse promotor die van doorzetten weet, naar Engeland gaat en een lange-termijn-gok neemt. Hij weet beslag te leggen op een vrijwel onbekend mineraal, magnalite, en hij maakt er een gigantische reclamecampagne van. Op het lijf geschreven van de uitbundige Robinson.

Things to Come

1936 | Sciencefiction

Verenigd Koninkrijk 1936. Sciencefiction van William Cameron Menzies. Met o.a. Raymond Massey, Ralph Richardson, Maurice Braddell, Edward Chapman en Ann Todd.

Een treffende verfilming van H.G. Wells' weergave van de toekomst. Massey is een wereldleider, Richardson een dictatoriale heerser in oorlogstijd. Afstandelijk maar steeds belangwekkend, vooral door de decors van Menzies en de levendige muziek. Er bestaan nog kopieën in de oorspronkelijke versie van 113 minuten.

The Man Who Could Work Miracles

1936 | Sciencefiction, Drama

Verenigd Koninkrijk 1936. Sciencefiction van Lothar Mendes. Met o.a. Roland Young, Ralph Richardson, Joan Gardner, Ernest Thesiger en Wallace Lupino.

Speelse goden geven een willekeurige man de macht alles te verwezenlijken door er gewoon aan te denken. De uitverkorene, winkelbediende Young, wil zijn gave gebruiken om de wereld te verbeteren maar veroorzaakt zo bijna het einde ervan. Satirische allegorie van H.G. Wells, voor de film bewerkt door Lajos Biro, werd uitstekend in beeld gebracht en zeer goed gespeeld door vooral Young en Thesiger - de man die Young wat probeert te sturen. Opvallend is ook George Sanders, die als een van de drie goden een van zijn eerste rollen speelde. Knappe decors van Vincent Korda. De typische Wells-trekjes zijn niet helemaal terug te vinden, maar dat wordt gecompenseerd door de voor die tijd ongewoon goede special effects en door de esthetische beelden van Harold Rossen.

The Return of Bulldog Drummond

1934 | Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1934. Mysterie van Walter Summers. Met o.a. Ralph Richardson, Ann Todd, Francis L. Sullivan, Claud Allister en Joyce Kennedy.

Richardson levert een schitterende prestatie als Drummond in dit feuilletonachtige verslag over de ex-legerofficier die het recht in eigenhand neemt, waarbij veel bloed vloeit om de misdaad in Engeland te stoppen door alle buitenlanders uit de weg te ruimen! Waanzinnig leuk en een openbaring voor degenen die alleen de verfijnde Britse cinema kennen.

Java Head

1934 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1934. Drama van J.Walter Ruben en J. Walter Ruben. Met o.a. Anna May Wong, Elizabeth Allen, Edmund Gwenn, John Loder en Ralph Richardson.

Een weinig bijzonder drama over twee zoons die het scheepvaartbedrijf van hun vader overnemen die te oud is. De een wil natuurlijk de ander eruit werken. Goede acteurs in een zeer onevenwichtige film.

Bulldog Jack

1934 | Mysterie, Misdaad, Thriller, Komedie

Verenigd Koninkrijk 1934. Mysterie van Walter Forde. Met o.a. Jack Hulbert, Ralph Richardson, Fay Wray, Claude Hulbertson en Athole Fleming.

Terwijl de Bulldog Drummond-serie zichtbaar op zijn laatste beentjes loopt, neemt de Engelse komediespeler Hulbert de rol waar en onderzoekt een duistere zaak. Een vlot tempo, humoristisch en eerste klas spanning; een gedenkwaardig hoogtepunt in de Londense metro tijdens de finale. Oorspronkelijk in de V.S. vertoond als ALIAS BULLDOG DRUMMOND, ontdaan van de scènes, waarom te lachen valt. Scenario van J.O.C. Orton, Sidney Gilliat, Gerard Fairlie en H.C. 'Sapper' McNeile naar een idee van Jack Hulbert. Camerawerk van M. Greenbaum.

The Ghoul

1933 | Horror

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1933. Horror van T. Hayes Hunter. Met o.a. Boris Karloff, Ernest Thesiger, Dorothy Hyson, Anthony Bushell en Ralph Richardson.

Engelands antwoord op Hollywoods horrorfilms: Karloff wordt begraven met een juweel uit een Egyptische graftombe en heeft gedreigd weer tot leven te komen als iemand probeert het te stelen. Traag verhaalverloop, tot Boris' wederopstanding - maar dan breekt er ook wat los! Herverfilmd als komedie: NO PLACE LIKE HOMICIDE! uit 1962.