Marian Seldes: cast.
Er zijn 13 films gevonden.

The Visitor

2007 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 2007. Drama van Tom McCarthy. Met o.a. Richard Jenkins, Haaz Sleiman, Danai Gurira, Hiam Abbass en Marian Seldes.

Het leven van Walter Vale, weduwnaar en universitair docent, staat een beetje stil. Totdat hij op een dag twee immigranten, een Syriër en een Senegalese, in zijn appartement aantreft. Hij nodigt ze uit te blijven en raakt meer bij hun leven - en problemen - betrokken dan hij had voorzien. Prima acteurs in een sympathiek drama over onverwachte menselijke connecties - én Amerika's immigratiebeleid. Hoofdrolspeler Richard Jenkins werd genomineerd voor een Oscar voor zijn gevoelige rol van een man die voor het eerst in lange tijd werkelijk weer iets voelt.

If These Walls Could Talk 2

2000 | Drama

Verenigde Staten 2000. Drama van Jane Anderson, Martha Coolidge en Anne Heche. Met o.a. Vanessa Redgrave, Marian Seldes, Paul Giamatti, Elizabeth Perkins en Marley McClean.

Alleen in opzet, niet inhoudelijk, is If these walls could talk 2 het vervolg op If these walls could talk uit 1996. De film, gemaakt als miniserie, bestaat uit drie delen die alle over liefde tussen vrouwen gaan. Redgrave won een Emmy voor haar rol als Edith in deel 1, '1961'. De oudere Edith en Abby (Seldes) hebben een lesbische relatie, maar die wordt niet geaccepteerd door de familie wanneer Abby op sterven ligt. Delen 2 en 3 spelen zich met andere acteurs af in 1972 en 2000, maar halen niet de diepgang. Het sterrenleven van verklaarde lesbienne Heche (regisseuse van '2000'), en haar relatie met actrice DeGeneres, deden in Amerika meer voor lesbienne-acceptatie dan deze film.

Duets

2000 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 2000. Drama van Bruce Paltrow. Met o.a. Maria Bello, Andre Braugher, Paul Giamatti, Huey Lewis en Gwyneth Paltrow.

Een roadkomedie, drama en karaokemusical met een ensemblecast die - in drie verhaallijnen - samenkomt bij een karaokekampioenschap, dat is nogal wat. Een Robert Altman kan daar een samenhangende film van maken, maar Bruce Paltrow niet. Te vrezen valt dat hij de leiding over deze film kreeg louter vanwege het feit dat hij de vader van de duizelingwekkend beroemde Gwyneth was. Wás ja, want Bruce Paltrow stierf in 2002. Duets heeft wel op zichzelf staande goede scènes. Tussen Giamatti en Braugher bijvoorbeeld, die twee dropouts spelen die een goed duet blijken te vormen.

Digging to China

1998 | Komedie, Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1998. Komedie van Timothy Hutton. Met o.a. Kevin Bacon, Mary Staurt Masterson, Cathy Moriarty, Evan Rachel Wood en Marian Seldes.

Eind jaren ´60. De 10-jarige Harriet (Wood) wil graag ontsnappen naar haar denkbeeldige wereld. Liefst per vliegend tapijt of dito schotel, maar een tunnel mag ook. Ze is precies het juiste gezelschap voor de geestelijk gehandicapte 30-jarige Ricky (Bacon). Helaas zitten de misfits op ramkoers met de realiteit waar dergelijke vriendschappen als onoorbaar te boek staan. Eerste film van Hutton gaat vooral mank door gebrek aan overtuigend spel.

Home Alone 3

1997 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1997. Komedie van Raja Gosnell. Met o.a. Alex D. Linz, Olek Krupa, Lenny von Dohlen, Scarlett Johansson en David Thornton.

Home Alone 1 en 2 leverden respectievelijk zo'n 500 en 300 miljoen dollar op aan kaartverkoop en dus herschreef scenarist John Hughes het eerste deel tot Home Alone 3. Macauley Culkin werd vervangen door Alex D. Linz, wederom een verwende blaag die zijn huis verdedigt tegen stuntelende terroristen wanneer papa en mama weg zijn. Zijn valstrikken zijn iets technischer en veroorzaken aanzienlijk meer schade maar het blijft plat herkauwd vermaak. Curieus genoeg beleefde de gerenommeerde criticus Roger Ebert veel plezier aan Home Alone 3, al wilde hij de film niet meteen aan volwassenen aanbevelen 'unless they are having a very silly day'.

Affliction

1997 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1997. Thriller van Paul Schrader. Met o.a. Nick Nolte, Sissy Spacek, James Coburn, Willem Dafoe en Mary Beth Hurt.

Paul Schrader (scenarist van onder meer Taxi driver en Raging Bull) is een meester in de ontleding van de kronkelige diepten van de menselijke (zeg maar mannelijke) psyche. In het geval van Affliction, naar een boek van Russell Banks, levert dat zijn meest gebalanceerde, ontroerendste film als regisseur op. Tegen de achtergrond van een door sneeuw verstild stadje in New Hampshire zijn we getuige van de emotionele neergang van sheriff Wade Whitehouse (Nolte), die een dodelijk jachtongeluk onderzoekt maar ondertussen zelf hardhandig met zijn verleden wordt geconfronteerd. Is Nolte een fysiek imposante man, voor de rol van Wade's vader moest Schrader op zoek naar een acteur die Nolte een klein bang kind zou kunnen doen lijken. Het werd James Coburn, te vaak voor oppervlakkig werk ingezet maar ditmaal onvergetelijk als een ijzingwekkende, van frustratie kokende alcoholist. Beide acteurs werden genomineerd voor een Oscar. Alleen Coburn kreeg het beeldje.

Buckminster Fuller: Thinking Out Loud

1996 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1996. Documentaire van Karen Goodman en Kirk Simon. Met o.a. Morley Safer, Philip Bosco, Ellen Burstyn, Kate Burton en Robert Sean Leonard.

Paul Schrader (scenarist van onder meer Taxi driver en Raging Bull) is een meester in de ontleding van de kronkelige diepten van de menselijke (zeg maar mannelijke) psyche. In het geval van Affliction, naar een boek van Russell Banks, levert dat zijn meest gebalanceerde, ontroerendste film als regisseur op. Tegen de achtergrond van een door sneeuw verstild stadje in New Hampshire zijn we getuige van de emotionele neergang van sheriff Wade Whitehouse (Nolte), die een dodelijk jachtongeluk onderzoekt maar ondertussen zelf hardhandig met zijn verleden wordt geconfronteerd. Is Nolte een fysiek imposante man, voor de rol van Wade's vader moest Schrader op zoek naar een acteur die Nolte een klein bang kind zou kunnen doen lijken. Het werd James Coburn, te vaak voor oppervlakkig werk ingezet maar ditmaal onvergetelijk als een ijzingwekkende, van frustratie kokende alcoholist. Beide acteurs werden genomineerd voor een Oscar. Alleen Coburn kreeg het beeldje.

Truman

1995 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1995. Biografie van Frank Pierson. Met o.a. Gary Sinise, Diana Scarwid, James Gammon, Tony Goldwyn en Colm Feore.

Deze ruim twee uur durende speciaal voor de kabel-tv geproduceerde film gaat over het leven van de 33ste president van de V.S., Harry S. Truman. Zijn complexe persoonlijkheid en de gebeurtenissen, die een stempel van historische betekenis op de wereld hebben gedrukt worden onder de loep genomen. Tom Rickman die het scenario schreef, heeft natuurlijk een keuze moeten maken uit het dikke boek van David McCullough, dat met de Pulitzerprijs bekroond werd. Het scenario wordt daardoor gekenmerkt door talloze omissies. Harry Truman stapte letterlijk de politiek binnen omdat hij als argrariër incompetent was en als kleine ondernemer mislukt was. Hij kon ook niet dansen of zingen. Eenmaal in de maalstroom van de politiek keek hij nooit meer terug en steeg tot de absolute top toen hij Franklin D. Roosevelt na diens dood moest opvolgen. Hij bewees zichzelf door een tweede ambtstermijn te winnen als president in 1948. Sinise, die veelvuldig voor zijn rol gelauwerd werd, geeft een schitterend portret van de man uit Missouri. In het spel wordt hij geëvenaard door Scarwid als Bess, Trumans vrouw. De bijrollen zijn ook voorbeeldig. De regie van Pierson is oprecht, maar wellicht valt er op te merken dat de film teveel is opgebroken in korte stukjes. Het camerawerk van Paul Elliott is schitterend.

Tom and Huck

1995 | Avonturenfilm, Komedie, Drama, Familiefilm

Verenigde Staten 1995. Avonturenfilm van Peter Hewitt. Met o.a. Jonathan Taylor Thomas, Brad Renfro, Eric Schweig, Charles Rocket en Amy Wright.

De stad Hannibal in de VS in 1845. Tom Sawyer is een echte kwajongen die geen discipline heeft. Dan leert Tom de nog grotere deugniet Huck Finn leert kennen. De zoveelste bewerking van Mark Twain's klassieker. Het is niet slecht gedaan en bedoeld voor jonge kijkers, maar toch een graadje minder dan talloze andere versies.

Fingers

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van James Toback. Met o.a. Harvey Keitel, Jim Brown, Tisa Farrow, Michael V. Gazzo en Tanya Roberts.

Rauw, maar indrukwekkend drama over een eerzuchtige concertpianist, die schulden voor zijn dominerende vader incasseert. Deze film wekte de bewondering van François Truffaut, maar is ongeschikt voor kijkers die moeite hebben met geweld op het scherm of het zien van afwijkend seksueel gedrag.

USA Crime & Punishment

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Denis Sanders. Met o.a. George Hamilton, Mary Murphy, Frank Silvera, Marian Seldes en John Harding.

Goede, gemoderniseerde versie van Dostojevski's roman met Hamilton, die in deze film debuteert, als student rechten die betrokken raakt bij roof en moord.

Alfred Hitchcock presents: Design for Loving

1958 | Sciencefiction, Thriller, Korte film

Verenigde Staten 1958. Sciencefiction van Robert Stevens. Met o.a. Norman Lloyd, Marian Seldes, Elliott Reid en Barbara Baxley.

Het huwelijk van Lydia (Seldes) en Charles Brailing (Lloyd) is een ondragelijke sleur geworden. In stilte wenst Charles een uitbundige vakantie in Rio de Janeiro zonder Lydia. Aan de bar stort hij zijn hart uit bij zijn vriend Tom (Reid), die het met zijn vrouw Ann (Baxley) al net zo zwaar schijnt te hebben. Dan demonstreert Charles Tom een oplossing voor het probleem. Bij de firma Marionettes, Inc. heeft hij een prefecte kloon besteld, die hem op een fluitsignaal bedient en vervangt. Als hij hem niet nodig heeft, bergt Charles hem op in een kist in de kelder. Tom is enthousiast en wil ook zo'n intelligente robot hebben, maar Ann is hem voor geweest, en Charles's dubbelganger is lief tegen Lydia, stopt Charles in de kist en vertrekt met haar naar Rio... Aflevering 123 uit de reeks van totaal 266 heeft een scenario van Ray Bradbury naar diens meesterlijke korte verhaal Marionettes, Inc.. Het camerawerk is van John L. Russell. Om niet meer te vergeten.

The Young Stranger

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van John Frankenheimer. Met o.a. James MacArthur, James Daly, Kim Hunter, James Gregory en Marian Seldes.

Een schitterend drama over een jongen die in aanraking komt met het gezag en over zijn gefrustreerde verhouding met zijn rijke, onverschillige vader. Verrassend modern is deze kleine, oprechte film. Het is het indrukwekkende filmdebuut van MacArthur, evenals van regisseur Frankenheimer.