István Szabó (1938) is regisseur, acteur, scenarist en componist.
Er zijn 17 films gevonden.

The Door

2012 | Drama

Hongarije/Duitsland 2012. Drama van István Szabó. Met o.a. Helen Mirren, Martina Gedeck en Karoly Eperjes.

De schrijfster Magda neemt in het Boedapest van de zestiger jaren haar buurvrouw Emerenc als huishoudelijke hulp in dienst. Emerenc ist chagrijnig en lomp en heeft al meer dan twintig jaar niemand meer in haar huis binnengelaten.

Being Julia

2004 |

Canada/Verenigd Koninkrijk 2004. István Szabó. Met o.a. Bruce Greenwood, Jeremy Irons en Annette Bening.

Londen, 1938. Julia is een ster op het Londense West-end en wordt door iedereen aanbeden. Haar succes heeft echter ook een schaduwkant. Ze voelt zich leeg, vermoeid en opgebrand tot ze echter de charmante Amerikaan Tom Fennel leert kennen en ze beginnen een verhouding. Maar dan komt er een andere vrouw in Fennels leven...

Taking Sides

2001 | Drama, Oorlogsfilm, Biografie

Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Duitsland/Oostenrijk 2001. Drama van István Szabó. Met o.a. Harvey Keitel, Stellan Skarsgård, Moritz Bleibtreu, Birgit Minichmayr en Ulrich Tukur.

'Ik zit niet achter kleine visjes aan,' zegt de Amerikaanse majoor Steve Arnold (Keitel), 'ik wil Moby Dick.' Het is 1946 en als geallieerde overwinnaar is Arnold bezig met de de-nazificatie van Duitsland. De 'Moby Dick' is de wereldberoemde dirigent Wilhelm Furtwängler (Skarsgård). Had Furtwängler geen antisemitische uitlatingen gedaan en voor de verjaardag van Hitler opgetreden? Ja, maar hij zorgde ook dat joodse orkestleden konden vluchten. De door het onderwerp gebiologeerde Hongaarse regisseur Szabó levert gedetailleerd drama af met hemelse muziek van Beethoven en intelligent ogend acteerwerk van vooral Skarsgård.

Sunshine

1999 | Drama, Historische film

Hongarije/Duitsland/Oostenrijk/Canada 1999. Drama van István Szabó. Met o.a. Ralph Fiennes, Jennifer Ehle, Rachel Weisz, William Hurt en Rosemary Harris.

Overvolle film over de Sonnenscheins, een joodse familie die zich in het midden van de negentiende eeuw in Hongarije vestigt, volkomen integreert, maar generatie na generatie aan den lijve ondervindt dat ze geen 'echte' Hongaren zijn. Fiennes speelt drie rollen: de negentiende-eeuwse advocaat Ignatz Sonnenschein, zoon Adam, die schermkampioen is, en Adams communistische zoon Ivan. Bijna drie uur duurt dit epos, maar er worden dan ook meer dan honderd tumultueuze jaren behandeld. Szábo plaatste zijn film nadrukkelijk in een historische context, en zag zijn script, zijn cameraman en acteur Fiennes beloond met ieder een European Film Award.

Szabo trifft Solti

1997 | Documentaire, Muziek

Verenigd Koninkrijk/Duitsland 1997. Documentaire van Colin Bell. Met o.a. István Szabó en Georg Solti.

Twee beroemde Hongaarse kunstenaars ontmoeten elkaar voor het eerst in Budapest in 1997, regisseur Istvan Szabo en dirigent Sir Georg Solti. Ze plannen een gezamenlijk filmproject naar [KL]Herzog Blaubarts Burg[KLE] van B[KA1]ela Bart[KA1]ok. Van het project komt niets in huis, want enkele weken na dit gesprek overleed de dirigent op 85-jarige leeftijd. Szabo spreekt de inleiding in en brengt hulde aan de musicus, die opgroeide in Hongarije en muziek studeerde onder Bart[KA1]ok. Bij de opkomst van het nazisme moest hij het land ontvluchten en vond een onderkomen in Londen. Toen hij nadien nogmaals uit zijn geboorteland verjaagd werd, weigerde hij nog over Hongarije te praten. Toch keerde hij nogmaals terug om de [KL]Cantate profana[KLE] van Bart[KA1]ok te dirigeren. Het boeiende gesprek wordt afgewisseld met actualiteitsopnamen, begeleid door muziek (uiteraard o.l.v. Solti) van enkele van de grootste Hongaarse componisten. Een schitterende documentaire waarbij je inzicht krijgt in de professionele technieken van zowel Solti als Szabo. Commentaar wordt gesproken door Rudolf Guckelsberger. Montage is van Matthias Fittkau en achter de camera namen Lajos Koltai en Gyula Kovács plaats.

Offenbachs Geheimnis

1996 | Muziek

Hongarije/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk/Duitsland 1996. Muziek van István Szabó. Met o.a. Graham Clark, Laurence Dale, Tamás Jordán, János J. Kulka en Marcella Kertész.

Wereldtentoonstelling van Parijs in 1855. De Parijse toneelminnende wereld zit vol spanning. Componist, dirigent en theaterdirecteur Jacques Offenbach (Jordán) pakt uit met twee nieuwe stukken in zijn Théâtre Bouffe Parisien en volgens de geruchten zijn het scherpe satires op de hoogwaardigheidsbekleders, die het belangrijkste publiek vormen tijdens de premièrevoorstelling. Dan volgt een recreatie van de eerste opvoering van de stukken Les deux aveugles en Croquefer, met de reacties van het publiek. Het geheel is nogal afstandelijk, zodat de gemiddelde kijker eigenlijk bitter weinig heeft aan deze film. Geniaal is de vondst om alles wat op het toneel gebeurt in zwart/wit te filmen, terwijl de rest in kleuren is, zelfs wanneer toneel en zaal gelijktijdig in beeld zijn. Een must voor de liefhebbers van Offenbach, maar de andere kijkers zullen vlug afknappen. Szabó schreef het scenario samen met Holm Keller. De choreografie is van György Geszler en de muziek wordt uitgevoerd door het Rundfunk-Sinfonieorchester o.l.v. Jia Lü. Originele fotografie van Lajos Koltai.

Edes Emma, Draga Bobe

1992 | Drama

Hongarije 1992. Drama van István Szabó. Met o.a. Johanna ter Steege, Éva Kerekes, Péter Andorai en Enikö Börcsök.

Hongarije is eindelijk, na veertig jaar dictatuur, een vrij land. Mensen moeten proberen hun weg te vinden onder deze nieuwe en onbekende omstandigheden. Een schrijnend verslag van hun pogingen het hoofd boven water te houden zonder de eigen persoonlijkheid te verloochenen. Emma (Ter Steege) is lerares Russisch en wordt omgeschoold tot lerares Engels. Ze heeft een vluchtige, onbevredigende verhouding met getrouwd schoolhoofd Andorai. Haar vriendin B[KA11]obe (uitstekend gespeeld door B[KA11]orcs[KA11]ok) gaat ten onder aan bezitsdrang, zonder dat Emma bij machte is haar te helpen. Ter Steege wordt in de oorspronkelijke versie zeer goed ingedubd door Ildiko Bansagi. Prachtige fotografie (Eastmancolor) van Lajos Koltai en het script is van de regisseur naar een idee van Andrea Veszits en hemzelf. Op het festival van Berlijn officieel lof toegezwaaid.

Meeting Venus

1991 | Drama, Romantiek, Muziek

Verenigde Staten/Verenigd Koninkrijk/Hongarije/Frankrijk 1991. Drama van István Szabó. Met o.a. Glenn Close, Niels Arestrup, Moscu Alcalay, Macha Méril en Erland Josephson.

Arestrup speelt een Hongaarse dirigent die naar Parijs gaat om Wagners opera Tannhauser te dirigeren en dat leidt tot een aantal observaties over kunst en bureaucratie, kunstenaars en democratie, gekibbel, interventies van vakbonden en triviale afgunst. Eigenlijk een soort metafoor over wat er in het Europa van 1990 gaande is. Een dappere film waarin de opera meer als decor dient. Er is ook een mooi liefdesverhaal tussen Arestrup en een schitterende Close als de diva. Tot op zekere hoogte ook een alternatieve versie van Truffaut's LA NUIT AMÉRICAINE. Nederlandse Ter Steege, dé ontdekking van SPOORLOOS in de rol van Monique. De stem van Close is ingedubbed door niemand minder dan Kiri Te Kanewa. Scenario van regisseur Szabó en Michael Hirst. Camerawerk van Lajos Koltai.

Hanussen

1988 | Biografie, Historische film, Drama

Duitsland/Hongarije/Oostenrijk 1988. Biografie van István Szabó. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Erland Josephson, Walter Schmidinger, Ildikó Bánsági en Károly Eperjes.

In 1981 maakte de Hongaarse regisseur István Szabó furore met zijn Mephisto, waarin Klaus Maria Brandauer schitterde. In 1985 kwam zijn Oberst Redl in de bioscopen, wederom met Brandauer in een glansrol. Een kleine drie jaar later volgde Hanussen, het derde deel van wat men met enige goede wil een drieluik zou kunnen noemen. De Oostenrijkse korporaal Klaus Schneider blijkt, na aan een hoofdwond te zijn behandeld, over paranormale gaven te beschikken. Hij meet zich het pseudoniem Hanussen aan en oogst veel succes met zijn betrouwbare voorspellingen. Wanneer hij zich op politiek terrein begeeft, gaat het mis. Uiteraard speelt Brandauer de titelrol.

Oberst Redl

1985 | Drama, Historische film

Duitsland/Hongarije/Oostenrijk 1985. Drama van István Szabó. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Gudrun Landgrebe, Hans-Christian Blech, Armin Müller-Stahl en Jan Niklas.

Aan de hand van de opkomst en ondergang van Oberst Redl in de Oostenrijkse monarchie ten tijde van keizer Franz Josef behandelt de film het verband tussen het lot van het individu en de politieke gebeurtenissen. Een tweede fantastische hoofdrol van Brandauer. Tweede film in Szabó's trilogie, met MEPHISTO en HANUSSEN. Het scenario werd geschreven door regisseur Szabó en Péter Dobai. Het camerawerk is van Lajos Koltai.

Bali

1983 | Experimenteel, Drama

Duitsland/Oostenrijk 1983. Experimenteel van István Szabó. Met o.a. Winfried Glatzeder, Loni von Friedl, Michael König, Viola Sauer en István Szabó.

Een regisseur ziet zoveel overeenkomsten tussen zichzelf en de hoofdfiguur van zijn film, de schilder Walter Spies, dat hij zich totaal met hem identificeert. Hij ontvlucht aan alles wat met het westen te maken heeft en tracht, net als Spies, zichzelf op Bali te hervinden. Het documentaire karakter en de prachtige fotografie van de Balinese rituelen maken hem ondanks het zwakke verhaal toch tot een zeer genietbare film. Het scenario is van regisseur Szabó. Het camerawerk is van Lajos Koltai.

Mephisto

1981 | Drama, Oorlogsfilm

Hongarije/Duitsland/Oostenrijk 1981. Drama van István Szabó. Met o.a. Klaus Maria Brandauer, Krystyna Janda, Ildikó Bánsági, Karin Boyd en Rolf Hoppe.

De jonge, zeer ambitieuze Duitse acteur Hendrik Hoefgen heeft er alles voor over dé grote ster te worden, zelfs als dit leidt tot een verregaande aanpassing aan een fascistisch regime à la Hitlers nazisme. Fascinerende en professioneel gemaakte film over de relatie kunst en politiek, gebaseerd op de gelijknamige roman van Klaus Mann uit 1936. Het hoofdpersonage is gebaseerd op de bestaande Duitse acteur Gustaf Gründgen en wordt in de film gespeeld door Klaus Maria Brandauer, die daarmee de rol van zijn leven speelt. Met een Oscar bekroond als beste niet-Engelstalige film. Deel 1 van een drieluik; de andere twee - duidelijk mindere - delen zijn getiteld Oberst Redl en Hanussen.

Bizalom

1980 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Hongarije 1980. Drama van István Szabó. Met o.a. Ildiké Bánsági, Károly Csáki, O. Gombik, Ildikó Kishonti en Karoly Csaki.

Zeer warme en subtiele film over een getrouwde vrouw (B[KA1]ans[KA1]ag[KA1]i) die aan het eind van WO II gedwongen wordt onder te duiken met een haar onbekende verzetsstrijder (Andorai). Ondanks het zeer argwanende karakter van deze man ontstaat een liefdesband, waarvan echter niet zeker is, of die na de oorlog zal blijven bestaan. De mooie fotografie en het schitterende, ingetogen spel zorgen voor een intense ervaring. De regie van Szabó werd bekroond in Berlijn 1980. Het scenario is van Erika Szántó en regisseur Szabó naar diens verhaal. Het camerawerk is van Lajos Koltai. Eastmancolor, Mono.

Der Grüne Vogel

1979 | Drama

Duitsland 1979. Drama van István Szabó. Met o.a. Hannelore Elsner, Péter Andorai, Kristina Janda, Johanna Elbauer en Danuta Szaflarska.

Een Duitse vrouwelijke arts en een Poolse collega, beiden kankerspecialisten, worden verliefd op elkaar en ontmoeten elkaar op internationale congressen. De vrouw verliest haar vriend als ze zelf initiatieven gaat ontplooien. Deze subtiele liefdesgeschiedenis speelt zich af in het maatschappelijk spanningsveld tussen oost en west.

Tüzoltó utca 25

1973 | Drama

Hongarije 1973. Drama van István Szabó. Met o.a. Rita Békés, Lucyna Winnicka, Péter Müller, András Bálint en Mari Szemes.

In Boedapest wordt een stadswijk gesaneerd. Als laatste huis in de Brandweerstraat moet nr. 25 worden afgebroken. De bewoners moeten het pand ontruimen. De nacht voor hun vertrek is voor deze mensen vol dromen en herinneringen. Ondanks het ontbreken van een rechtlijnige verhaalstructuur is deze poëtische film een internationaal succes geworden. De film is niet surrealistisch bedoeld, het is meer een concentratie van de werkelijke wereld in de vorm van een droom.

Apa

1966 | Drama, Experimenteel

Hongarije 1966. Drama van István Szabó. Met o.a. Miklós Gábor, Dániel Erdélyi, András Bálint, Zsuzsa Ráthonyi en Klári Tolnay.

Een zoon idealiseert zijn in WO II gestorven vader als een heldhaftige patriot en verzetsleider in terugblikken, waarin werkelijkheid en voorstelling door elkaar heenlopen. Langzamerhand krijgt hij een meer realistisch beeld van zijn vader. Szab[KA1]o (MEPHISTO) kreeg voor de film de hoofdprijs in Moskou. Het overtuigende spel en de goede sfeertekening van de jaren na de WO II zal ook een Nederlands publiek weten te boeien.

Álmodozások kora

1964 |

Hongarije 1964. István Szabó. Met o.a. András Bálint en Béla Asztalos.

Een zoon idealiseert zijn in WO II gestorven vader als een heldhaftige patriot en verzetsleider in terugblikken, waarin werkelijkheid en voorstelling door elkaar heenlopen. Langzamerhand krijgt hij een meer realistisch beeld van zijn vader. Szab[KA1]o (MEPHISTO) kreeg voor de film de hoofdprijs in Moskou. Het overtuigende spel en de goede sfeertekening van de jaren na de WO II zal ook een Nederlands publiek weten te boeien.