Edvin Adolphson: regie en cast.
Er zijn 10 films gevonden.

Paw

1962 | Familiefilm, Drama

Denemarken 1962. Familiefilm van Astrid Henning-Jensen en Bjarne Henning-Jensen. Met o.a. Jimmy Sterman, Edvin Adolphson en Holger Löwenadler.

Een Westindisch weeskind wordt naar familie in Denemarken gestuurd, waar hij om zijn huidskleur wordt gediscrimineerd en aanpassingsproblemen heeft. Hij vindt troost in de natuur en in de vriendschap met een stroper. Deze gevoelige, maar niet sentimentele, jeugdfilm laat de problematiek en de personages wat al te vaak los voor stukken natuurdocumentaire, die door de schrille kleuren een prentenboekkarakter krijgen. De jeugdige hoofdrolspeler is een Nederlander.

Änglar, finss dom?

1960 | Komedie, Erotiek

Zweden 1960. Komedie van Lars Magnus Lindgren. Met o.a. Christina Schollin, Jarl Kulle, Isa Quensel, Edvin Adolphson en Margit Carlqvist.

Een rijke erfgenaam wil zijn maatschappelijk nut bewijzen en wordt bankemployé. Zo leert hij een admiraalsdochter kennen en slaagt, ondanks vele weerstanden, zowel in de liefde als in een zelfstandige carrière. Deze ongewoon lichtvoetige Zweedse film heeft verder weinig oorspronkelijkheid, behalve een ietwat verdergaande pikanterie. De succescombinatie van het sterduo en de regisseur leverde later KÄRE JOHN op.

Laila

1958 | Romantiek, Drama, Komedie

Zweden​/​​Duitsland 1958. Romantiek van Rolf Husberg. Met o.a. Erika Remberg, Joachim Hansen, Birger Malmsten, Edvin Adolphson en Alfred Maurstad.

Als baby werd Laila (Remberg) door haar pleegvader Aslak (Adolphson) op een ijskoude dag in de winter in een verlaten oord van het Noorse Lapland gevonden. Naar verluid waren haar ouders na de kerkgang overvallen door wolven en daarbij omgekomen. Als Laila opgebloeid is tot een mooie, huwbare jonge vrouw, belooft haar pleegvader haar aan de Lap Mellet (Malmsten). Laila had eerder de Noorse koopman Anders Lind (Hansen) ontmoet, op wie zij verliefd was geworden. Er ontstaat strijd tussen de twee mannen, waarbij Mellet Anders van de rotsen gooit. Anders overleeft de val. Op de trouwdag is Laila spoorloos en haar pleegvader begrijpt dat hij het recht niet had om haar uit te huwelijken, te meer zij afkomstig was uit een andere cultuur. Een simpele geschiedenis naar de roman van J.A. Friis, door Adolf Sch[KA3]utz en regisseur Husberg tot scenario bewerkt, nadat Sch[KA3]utz met P. Baudisch een opzet gemaakt had. Tegenwoordig is het ster- vehikel van toen (Remberg-Hansen) alleen nog de moeite waard voor cinefielen vanwege het bijzondere camerawerk van Sven Nykvist, waarin men de meester herkent. Ook liefhebbers van de Noorse toendra komen aan hun trekken.

Synnöve Solbakken

1957 | Drama

Zweden 1957. Drama van Gunnar Helström. Met o.a. Synnöve Strigen, Gunnar Helström, Harriet Andersson, Edvin Adolphson en Gunnar Sjöberg.

De liefde van een jongeman voor een blonde dorpsschone stuit op tegenwerking door toedoen van jaloerse rivalen, die hem met geheimzinnige gebeurtenissen in diskrediet brengen. Dit plattelandsdrama werd al als zwijgende film gemaakt en is in de nieuwe versie met somber aangezette romantiek erg gedateerd en weinig overtuigend. Fraaie kleurenfotografie van berglandschappen door Sven Nykvist, dat wel.

Giftas

1957 | Drama

Zweden 1957. Drama van Anders Henrikson. Met o.a. Mai Zetterling, George Fant, Gunnel Broström, Hjördis Pettersson en Anita Björk.

Tweeluik naar verhalen van August Strindberg. Zeeman merkt dat zijn echtgenote tijdens zijn afwezigheid onder invloed van religieuze blauwkous is gekomen, maar prikkelt haar jaloezie door met die vriendin te gaan flirten. Moederloos meisje heeft een mannelijke opvoeding gekregen en afkeer van seks. Ze trouwt om zijn geld met een intellectueel die ze door erotische chantage weet te domineren in uitzichtloos huwelijk. Na lichte ironie van de eerste episode heeft deel 2 van de auteur de bekende zwartgalligheid waarin Björk de beroemde rol van FRÖKEN JULIE evenaart.

Hon dansade en sommar

1951 | Drama, Romantiek, Erotiek

Zweden 1951. Drama van Arne Mattson. Met o.a. Ulla Jacobsson, Folke Sundquist, Edvin Adolphson, Irma Christenson en Gösta Gustavsson.

G[KA3]oran Stendahl (Sundquist) brengt na zijn eindexamen de vakantie door op de boerderij van zijn oom en wordt verliefd op buurmeisje Kerstin (Jacobsson). Onder invloed van een conservatieve dominee keren de dorpsbewoners en de familie van het meisje zich tegen de jonge liefde, maar ze trotseren de oppositie. Het meisje sterft bij een ongeluk op de motorfiets en de dominee stelt bij de begrafenisdienst de jongen verantwoordelijk. Dit eerste grote internationale succes van de naoorlogse Zweedse cinema vierde destijds op een opzienbarende wijze de vrije liefde (met bijbehorende naaktsc[KA2]ene). Niets om nu nog van op te kijken en zwart/wit-tegenstellingen doen opgelegd melodramatisch aan, al blijft het jonge paar verfrissend spontaan. Bekroond met een Gouden Beer in Berlijn en de muziek van Sven Sk[KA3]old kreeg prijs voor de Beste Muziek in Cannes. Het scenario is van W. Semitjov naar de roman [KL]Sommardansen[KLE] van P.O. Ekstr[KA3]om met medwerking van Olle Hellbom (die als regisseur talloze PIPI LȦNSTRUMP films op zijn naam zou zetten) en regisseur Mattson, die niet op aftiteling als zodanig staan vermeld. Het camerawerk is van Göran Strindberg. Mono.

Ett brott

1940 | Drama

Zweden 1940. Drama van Anders Henrikson. Met o.a. Edvin Adolphson, Karin Ekelund, Anders Henrikson, Carl Barcklind en Ziri Gun Eriksson.

De zoon van een tyrannieke magistraat onderhoudt tegen diens bevelen in contact met zijn verloederde oom die hij van drugs voorziet en op een avond vermoordt. De vrouw van de oom slaagt erin om in de gevangenis haar neef en zichzelf vergif toe te dienen. In de verfilming van het toneelstuk Een misdaad door acteur-regisseur Henrikson - die zelf de zwager speelt - wordt opmerkelijk geacteerd, maar de voor de ontstaansperiode kenmerkende, uitzichtloze zwartgalligheid doet nu gedateerd en weinig overtuigend aan.

Ett Brott

1940 | Drama

Zweden 1940. Drama van Anders Henrikson. Met o.a. Edvin Adolphson, Karin Ekelund, Anders Henrikson, Carl Barcklind en Ziri Gun Eriksson.

De zoon van een tirannieke magistraat onderhoudt tegen diens bevelen in contact met zijn verloederde oom die hij van drugs voorziet en op een avond vermoordt. De vrouw van de oom slaagt erin om in de gevangenis haar neef en zichzelf vergif toe te dienen. In deze verfilming van het toneelstuk Een misdaad door acteur-regisseur Henrikson - die zelf de zwager speelt - wordt opmerkelijk geacteerd, maar de voor de ontstaansperiode kenmerkende, uitzichtloze zwartgalligheid doet nu gedateerd en weinig overtuigend aan.

Dollar

1938 | Komedie

Zweden 1938. Komedie van Gustaf Molander. Met o.a. Ingrid Bergman, Georg Rydeberg, Tutta Rolf, Kotti Chave en Håkan Westergren.

Een groep vrienden is op skivakantie als één van hen bezoek krijgt van een verre, steenrijke, nicht uit Amerika. Zij brengt allerlei verborgen gevoelens en verlangens in de groep aan het licht.

Munkbrogreven

1934 | Komedie

Zweden 1934. Komedie van Edvin Adolphson en Sigurd Wallen. Met o.a. Valdemar Dahlquist, Sigurd Wallen, Eric Abrahamson, Weyler Hildebrand en Edvin Adolphson.

Het debuut van Bergman in een kleine rol in een verhaal over het vrije bohémien-leven in Stockholm van een aantal vagebonden. Ingrid is een kamermeisje in een goedkoop hotelletje.