Cathal Black

Regisseur, Producer

Cathal Black is regisseur en producer.
Er zijn 3 films gevonden.

Love and Rage

1998 | Romantiek, Historische film

Ierland/Duitsland 1998. Romantiek van Cathal Black. Met o.a. Greta Scacchi, Daniel Craig, Stephen Dillane, Donal Walsh en Valerie Edmond.

Rond 1890 ontstond er in Ierland een beweging die het land wilde afscheiden van het Verenigde Koninkrijk, waarbij het sedert 1800 was ingelijfd. Men wilde `homerule`, maar er waren twee stromingen: een revolutionaire en een parlementaire. De Ierse vrijheidsstrijd werd tenslotte in de periode 1921-23 beslecht en leidde tot een Ierse Vrijstaat en het Engelse Noord Ierland. Tegen deze achtergrond speelt het romantische verhaal dat vlak voor 1900 begint. Een Engelse grootgrondbezitster, Agnes McDonnell (Scacchi), een aantrekkelijke vrouw, op het eiland Achill dat voor de Noord-Westkust ligt laat zich tegen beter weten in ompraten door de jongere James Lynchehaun (Craig) om hem aan te stellen als rentmeester en de baas te laten spelen over de pachters en landarbeiders. Ze beleven een stormachtige affaire, waarbij de charismatische Lynchehaun bijna het landgoed versjachert en het bezit aan de rand van de afgrond brengt. Een fraai beeld van het op zijn einde lopende Victoriaanse tijdperk, het begin van de seksuele bevrijding en de opkomende emancipatie (van de vrouw). Het scenario is van Brian Lynch en gebaseerd op twee korte verhalen van James Carney, getiteld The Playboy en The Yellow Lady, dat als toneelstuk met de titel The Playboy of the Western World in het Londense theaterdistrict volle zalen getrokken had. Het fraaie camerawerk is van Slavomir Idziak. Voor kijkers die van mooie mensen en goed dialoog houden.

Korea

1995 | Drama

Ierland 1995. Drama van Cathal Black. Met o.a. Donal Donnelly, Andrew Scott, Fiona Molony en Vass Anderson.

Het is 1952 en de strijd om het bestaan in Ierland is hard. Hoewel dit land buiten WO II is gebleven, is het arm en onderontwikkeld. Het naburige meer wordt leeggevist en elektriciteit is nog niet aangelegd. De hoop op de toekomst ligt in Amerika, dat in oorlog is met Korea.

Pigs

1984 | Drama

Ierland 1984. Drama van Cathal Black. Met o.a. Jimmy Brennan, George Shane, Maurice O'Donoghue, Kwesi Kay en Joan Harpur.

Rauw sociologisch drama over een stel outcasts die hun intrek nemen in een leegstaand huis ergens in een gore buurt in Dublin. Hoewel niet onverdienstelijk in het tonen van een doorgaans doodgezwegen maatschappelijke realiteit faalt de film omdat het heel moeilijk, zo niet onmogelijk is enige sympathie of emotionele verbondenheid te voelen met de hoofdpersonen. Ook technisch heeft de film te lijden van het gebrek aan middelen.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Cathal Black op televisie komt.

Reageer